Şimdi Ara

Kitap okumak ve sanal masaüstleri için (2) monitör önerisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
66
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Çalışma ortamımı daha verimli hale getirmek adına monitör seçimi konusunda fikirlerinize ihtiyacım var. Mevcut sistemim ve beklentilerim aşağıda. Yardımcı olabilirseniz minnettar olurum!

1. Kullanım Alanım:

Önceliğim verimlilik. Oyun veya yayıncılıkla ilgilenmiyorum. Halihazırda kullandığım 32 inç monitörümü (ViewSonic VX3211-2K-MHD) merkezde konumlandırıp, sağıma ve soluma iki ek monitör daha eklemek istiyorum. Hedefim; okuma deneyimimi iyileştirmek, dosya ve programlara daha hızlı erişmek ve Linux üzerinde daha akıcı bir iş akışı sağlamak.

2. Bütçe ve İstekler:

• Bütçe: Yan monitörler için [Bütçenizi buraya yazacağız, birlikte karar verelim]. Fiyat/performans odaklı bir tercih yapmak istiyorum. Oyun monitörü özelliklerine ihtiyacım yok. Mevcut monitörüm de oyun için özel değil.

• Marka: Marka takıntım yok. Kalite, görüntü ve dayanıklılık önceliğim.

3. Önemli Özellikler:

• VESA uyumluluğu (monitör kolu kullanabilirim)
    • Göz konforu (mavi ışık filtresi vb.)
    • IPS panel (geniş açı, doğru renkler)
    • Çerçeve tasarımı önemli değil.

4. Sistem Bilgilerim:

• Kasa, Anakart, İşlemci, Ekran Kartı, RAM, SSD gibi üst düzey bileşenlere sahibim (detaylar aşağıda).
    • Mevcut Monitör: ViewSonic VX3211-2K-MHD (32", 1440p)

5. Performans Beklentileri:

• Yan Monitör Çözünürlüğü: Mevcut 32" monitörüm 1440p. Yan monitörler 1080p mi, 1440p mi olmalı? Uyumlu görüntü için aynı çözünürlük şart mı?
    • Yenileme Hızı/Tepki Süresi: Oyun oynamayacağım için bu özellikler ikinci planda. Verimlilik için monitörde nelere dikkat etmeliyim? Oyun odaklı özellikler yerine, çalışma performansı için hangi özellikler önemli?

6. Satın Alma Zamanı:

Yan monitörleri en kısa zamanda almayı düşünüyorum.

Piyasa koşulları ve fiyatlar önerilerinizi etkileyebilir.

7. Ek Sorular:

• Yan monitör boyutları ne olmalı? 24", 27" veya başka bir öneriniz var mı? 32" monitörle orantı nasıl olmalı?
    • Monitör kolları kullanışlı mı? Masa düzeni ve kablolama için faydaları olur mu?
    • Linux ile uyumluluk konusunda nelere dikkat etmeliyim?

Tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkürler!

Daha verimli ve keyifli bir çalışma alanı oluşturmama yardımcı olacağınızı umuyorum.

Teşekkürler!

• hocam daha fazla detay vermeniz lazım ne tarz okuma yapıyorsunuz makale mi okuyorsunuz yoksa farklı sekmelerle mi çalışıyorsunuz yazılım mı finans mı bunlar önemli.Eğer 32 inch bir monitör kullanıyorsanız 27 inch flat bir monitörü dik şekilde konumlandırabilirsiniz sağ veya solda 3 tane monitörü yan yana koymak simülasyon fln harici mantıksız oluyor kafanız sürekli oynatmanız gerekir görüş açınıza sığmayabilir.Sanal masaüstü için yine 27 lik bir monitöre yan yana 2 açıp monitörünüzün üstüne konumlandırabilirsiniz sürekli izlemek gerekmiyorsa ama 32 27 27 çok uzun olur 32 24 24 yavan olur 32nin yanında küçük kalır.

• rayli82 kullanıcısına yanıt

Yeter ki istişare edelim.

Tabii ki detay vereyim ama konuyu bile çok detay verdiğimden okumaz kimse diye düşündüm.

Kurgu dışı okuyorum ve PDF olmak şartıyla okuyorum. Obsidian not alma uygulaması ile ''second brain'' mantığında notlar alıyorum. Amacım tabii ki dev dik ekranda okuma yapmak sol ekranı da windows ve linux ile çalışırken ortadaki monitörü ana ekranımı bozmadan sanal masaüstü gibi düzenlemek istiyorum.

Sürekli layout yapacak birşeyler arıyordum bri türlü bulamadım. Çalışma alanım (workspace) olsun şablon gibi tıklar tıklar işleri ona göre bölerdim otomatik geri yüklerdim gibi düşünerek. Aslında bu aldığım monitörün ikiye bölünmesi benim için dezavantaj olmuşdu. Almadan önce bunları düşünemiyordum. İşlemcimi de ona göre almıştım ki artık verimli kullanmanın zamanı geldi de geçiyor bile.

Çoğunlukla kompleks okumalar değil çapraz okumalar ve kurgu dışı okumalar. Yapay zeka ile de senkronize kullanmak isterim tabii ki. Çünkü google, web, forum, Youtube gibi yerleri deşifre ederken de buluyorum kendimi...Sekmeleri gruplandırıyorum, klasörlere daha kolay daha hızlı ulaşayım. Özellikle de Youtube'dan çok rahatlıkla dublaj yapacak dereceye kadar hangi dil olursa olsun farketmeksizin videoları deşifre edeceğim bir yandan bunların hepsini ayrı monitörlerde yapmak verimli olacaktır diye düşünüyorum. 3 moniörü yan yana değil de toplamda 3 monitör olacaklar; ana ekranım 32 inç olan olacak diğerleri dik olacak. Sol tarafı direkt internette sörf, araştırma ve klasörler için sağ tarafı yapışkan notlar, obsidian ve PDF okumak için diye düşünüyorum.

Bunlar net mi değil mi ve yine uyumsuz ve saçma gördüğünüz birşey varsa lütfen söyleyin. Konuyu açma amacım, bakış açınız ve tecrübenize güvenmekti. Fiyat olarak da 60hz özelliğinde uygun fiyatlı toplam 5-6.000 liraya çözsem ikisini yeterlidir. Tek isteğim monitörün ViewSonic olmamasıdır. Hatta şimdi ki bu marka monitörümün sol tarafı önceden atari kasetlerini yerinden çıkarınca kesik kesik olurdu ya aynen öyle...Genel kullanım için sorun olmasa da 2 yılda hiçbirşey yapmadan bu hale geliyorsa tabii ki de bu markayı asla tercih etmem bir daha.

• Logikos kullanıcısına yanıt
    Hocam bütçenizi okuyana kadar pek çok öneri verebilirdim anacak bütçe kısıtlıyor.Yoksa ipad tablet+monitör+ monitör + ana monitor kurulumu önerecektim ancak bu bütçeye maximum bi tane daha 27 inch monitör alabiliriz eye care tarzı özellikleri kullanmanızı tavsiye ederim acer marka olabilir ikinci el olabilir farketmez.

Veya 3 tane 24 inch ucuz monitör bulun ikinci el 2 sağa bir üste atın.1.5k bütce belirleyin ihale tarzı alanlar böyle ofis tipi tarzı fhd moniörleri bazen toplu satıyorlar o tarz eski ama tek marka model 3 tane fhd 24 inchte alabilirsiniz sizin için bu bütçede en iyisi olur.

Layout için ek uygulama kullanmanıza şaşırdım win11 bu işi çok iyi yapıyor.

Uzun uzun yazmışınız ama yazınız yapay zekanın elinden geçmiş gibi bu kadar özenli yazıyorsanız çok güzel ben o kadar özenemiyorum.Aslı da yazımı yapay zekaya atıp düzellttirebilirim ama samimiyeti azalıyor.😀

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Konuyu daha anlaşılır hale getirmek için yapay zekaya prompt verdim ve cevabı düzenlettim. Kendi yazdığım diğer cevabımda da aynı şekilde yaptım çünkü konuyu en uygun şekilde ancak böyle anlatabileceğimi düşündüm. Bazen konu açarken bu şekilde davrandığımda insanların bilinçaltında "bu yazıyı kendin yazdıysan cevabını araştırmayla da bulabilirsin" diye düşündüğünü hissediyorum. Halbuki konu açma amacımın içinde farklı bakış açıları ve tecrübeler gibi birçok sebep var.

Yeni nesil özelliklere genellikle ihtiyaç duymuyorum. Gözleri koruyacak birçok yazılım varken (örneğin, Eye Care) ek özelliklere gerek bile yok. Windows'ta ve birçok yazılımda bulunan "Gece Işığı" özelliği de aynı mantıkla çalışıyor: mavi ışığı kısarak gözlerin yorulmasını engelliyor. Bu yüzden bütçe biraz komik kaçıyor; yoksa YouTube'daki setup videolarından sistem kurmayı herkes bilir, ben de sen de. Windows 11'de Layout özelliği var mı? Benim kastettiğim, çalıştığım konu "yazılım" olduğunda ekranları bölüp, not defterimi ve editörümü açarak ekrana sığdırma, duruş ve konumlarını ayarlama şekli. Bu çalışma alanımı dilediğim zaman kısayolla açabilmemi sağlayan bir özellik. Windows 11'de bu özellik gerçekten var mı? Tam olarak nerede bulabilirim? Sanırım "Layout" ifadesini yanlış kullandım, "Snap" özelliğiyle mi karıştırdınız?

Bu arada, özelliklerim çok iyi olsa da Windows 10 kullanıyorum. Ekim ayında güncellemeler kesilince Windows 11'e geçmeyi düşünüyorum. Hatta Linux'a geçmeyi ve iki sistemi aynı anda kullanmayı da planlıyorum.

"Aslında yazımı yapay zekaya atıp düzelttirebilirim ama samimiyeti azalıyor" dediniz ama prompt'larla bunu yapay zekaya vermek çok da zor değil. Ben karışık, roman yazar gibi ve biçimsiz yazı görünce anksiyetem artıyor :)

• hocam siz iyisi mi 24 inch ofis veya toplu monitör çıkması monitör alın 3 4 artık ne kadar isterseniz.Bu şekilde olması dediğim gibi tek marka model olmasını sağlar.

Layout snap fln aslında yabancı kelimelerle aram iyi değildir ama istediğim şeyi ikisi de anlatıyor gibi split view ekran bölme diyelim win 11 bu işi iyi yapıyor bence.

Benimde bazen çok sekmeye bakma ihtiyacım oluyor.27 inch monitörüm bana yetiyor 4 e bölüyorum yeterli oluyor.Çok sık yaptığım bir şey değil ama lazım oldukça 4e bölmek fazlasıyla yetiyor daha fazlasına dikkat edemiyorum hatta 2. monitörüm vardı artık onu kullanmıyorum bile birden fazla monitör kullanamıyorum.

win 10da kalmanızına gerek yok bence gayet win11e geçebilirsiniz veya linux kullanımınıza göre.Sanal makinalarda olsun laptopumda olsun pek çok işletim sistemi denedim kullandım linux dağıtımlarını denedim windows makineme mac kurup denemişliğim bile var ancak oyun oynadığım için windows kullanmam lazım dirverlar fln uğraşmak istemiyorum.Kullanıma göre arc linux kali veya benim gibi oyun uygulama çok kuruyorsanız tek seçenek win 11 öneririm.

Win 11 hyper v bana gayet yetiyor fazlasına gerek duymuyorum.

Hocam, sanırım hala kendimi tam olarak ifade edemedim. Benim bahsettiğim konular "Snap" veya "Split" gibi özellikler değil. Şu anda Windows'ta "Simple Sticky Notes" yazılımını kullanıyorum. Bunun nedeni basit ve hızlı not alabilmem ve bu notları en sonunda Obsidian not yazılımına aktaracak olmam. Örneğin, öğrendiğim her bir konuyu orada işleyerek kendi vikipedimi oluşturmuş olacağım. Belki de bunu dışarıya vermek, yayınlamak isterim. Lokal bir yerden "YAYINLAMAK" da işime gelir. Mesela YouTube'a da girmek istiyorum. Tabii ki şu anda altyapı dolayısıyla bunu yapamıyorum ve ileride fiber internet gelirse video yapmak için gerekli olacak. "Hadi, işimi gördüm, oldu bitti, işimi gördüm" demek istemiyorum.

Çünkü çok uzun mesai harcadığım zamanlar oluyor ve eğer bunları kaydetmezsem kendime kötülük yapmış gibi hissediyorum.

Aynı sorunla karşılaştığımda, daha önce hiç o sorunu yaşamamış gibi hissetmek, neleri kullandığımı bilmemek hoşuma gitmiyor. Kendime dönüp bir sürü sorunu da içselleştirmek, eleştirmek, kağıda dökmek, YouTube'da öğrendiğim bir şeyin notunu almak, analojisini yapmak amaçlı, rutin olarak birçok aynı şeyi yaptığımdan sürekli kendime çalışma alanı yapmak çok canımı sıkıyor. O yüzden araştırma yapıyorsam düzen ona göre olsun ve tıkladığımda o düzen geri gelsin diye uğraşıp duruyorum. Baktım yazılımlarla olacak iş değil, sanal masaüstleri ve yanda notlarımın görünmesi, aynı anda YouTube'da eğitim üzerinde çalıştığımı düşündüğümde, araştırma ekranımla izleme-not alma ekranım ayrı olsa, 3 ekran olsa çok iyi yeter diye düşünüyorum.

Bunun yıllardır ceremesini çekiyorum, inanın bana.

Neden diye merak edersen, Google'da arama yaptığımda ilk çıkan cevaba inanamıyorum, bir şeyi öğrendiğimde onun doğru olduğuna inanamıyorum. Bunları teyit etmek için kendimi akademik makale araştırır gibi sorumlu hissediyorum.

Birçok şeye güvensizlik hissettiğimden ve ilminin ne olduğunu anlamak istediğimden dolayı bu gibi bir özellik ihtiyacı gelişti, umarım anlatabiliyorumdur. Dün akşam yine dediğiniz gibi 24-27 hatta 21 inç gibi ikinci el monitörler toplu satanlar vs. gibi yerlere baktım ve pis olduklarını ama aslında çalışıyor durumda olduklarını, bazılarının da en az 3 ay garantili olduğunu gördüm. Uygun fiyatlılar aslında 3 tane bile alabilirdim fakat pis bakılmış, kişi ya toplu bir yerde, eğitim yerinde ya da sınıfta ya da internet kafede kullanmış. Onları bir de kasalarını çıkartıp boyamak istesem, gereksinimleri olan boyaları alarak, astar vs. nasıl atılır, nasıl güzel bir hale getirilir diye işin içinden çıkamadım. İmkansızlık garip bir şey. İçinde bulunduğum durum sebebiyle de ne yapacağımı bilememek gibi bir şeye sabitlenmişim, yol bulursam diye bakış açınıza kitlenmek istedim. Windows 10 tercihim değil aslında. Fakat, diğer işletim sistemi 11'i kullandığımda biraz daha otursun sistem diye bekliyorum. Ekim ayında güncellemeler bitecek zaten. Birçok hatayı da beraberinde yalandan geçiler hızlansın diye yaptığını düşündüğümden dolayı birçok güncelelemeyi silmiştim.Neyseki artık güncelleme yapmıyorum, kilitledim. Linux kullanım amacım zaten yazılım çeşitliliği olmadığından dolayı, oyunları da oynayamadığımızdan dolayı ''ofis'' amaçlı olacak. Hatta internette sörf, araştırma konularında dilediğim organizeyi kurabilirsem ve gerekli distroları test edip, kişiselleştirme noktasında hoşuma giden bir yapıma şans verirsem ancak zaten o şekilde kullanırım. Belki de hevesim geçsin diye ilk etapda bunun heves mi başka bir ihtiyaç mı olduğunu anlamak için sanal makineler ile denerim. Windows 11 Hyper V ile ne yapıyorsunuz ki?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.