Ordaki amacın ailelerin fikrini almak danışmak olduğunu herkes biliyodur eminim. Bundan100-200 ve öncesi yıllarda öyle olduğunu hiç sanmıyorum ama. Hatta 50 yıl önce bile. Olay o değil ailenin rızası danışma vs şeyler farklı şekillerdede yapılır. Sadece gidip konuşursun, yemek yersin vs. Kız İstemek diyince hiç hoş olmuyo.
Ne satması para mı teklif ediyon maksat ailelerin rızası olması.
Yeni nesil olan bizlere doğal olarak saçma geliyor. Bunu yaşlı biriyle konuşsan laf ederler olur mu canım öyle şey diye. Ama biraz mantık çerçevesinde bakarsanız olayın saçmadan da öte olduğunu görürsünüz. Evlenmeyi düşündüğünüz birisinin ailesiyle, sizin aileniz elbette tanışacaktır ama sahibinden satılık ev alıyormuş gibi kız istemeyi ben evlenmeyi düşündüğüm kişiye hakaret olarak görürüm.
Birazdan gelir yine birileri geleneklerimiz ölüyor, batılılaşıyoruz diye.
< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
Ailesinden onay almak daha mantıklı değilmi sizcede. Kalan ömrünü yaşıyacağın birinin ailesinden izin almak ?
Olduya eskaza geçinemediniz ayrıldınız. Kaçan bi kızın ailesinin onu daha çabuk benimsemesimi kolaydır yoksa ailenin rızasıyla alınmış bi kızın baba evine dönmesimi daha kolaydır ? Tek taraflı düşünüyosunuz.
Bugün ne çok Türk kültürü konuşuldu bu forumda ya. Arkadaş herkes gibi bizde 2000 li yıllara girdik. Kültürümüzü zart diye bırakmamız saçma olur asıl. Dedelerinize annanelerinize ve onların yaptıklarına saygı duyun. Dost hayatı yaşamak cazip geliyor die bu konuyu açtığınızı düşünmekteyim.
Kızla hiç tanışmadan-görüşmeden erkek tarafının gidip kız istemesi tabi ki çağdışı. Ama birbirini tanıyan seven iki insan için konuşursak eğer; erkek tarafının kızın ailesinden evlilik için izin istemesi, bu sayede de ailelerin tanışıp görüşmesi gayet doğal bence
quote:
Orijinalden alıntı: forumid_12
Ailesinden onay almak daha mantıklı değilmi sizcede. Kalan ömrünü yaşıyacağın birinin ailesinden izin almak ?
Olduya eskaza geçinemediniz ayrıldınız. Kaçan bi kızın ailesinin onu daha çabuk benimsemesimi kolaydır yoksa ailenin rızasıyla alınmış bi kızın baba evine dönmesimi daha kolaydır ? Tek taraflı düşünüyosunuz.
Bugün ne çok Türk kültürü konuşuldu bu forumda ya. Arkadaş herkes gibi bizde 2000 li yıllara girdik. Kültürümüzü zart diye bırakmamız saçma olur asıl. Dedelerinize annanelerinize ve onların yaptıklarına saygı duyun. Dost hayatı yaşamak cazip geliyor die bu konuyu açtığınızı düşünmekteyim.
Çok güzel bir yere değinmişsin; olay aslında buraya da değiyor. Evlenen kadın kocasıyla anlaşamaz ve ayrılırsa babasının evine döner zihniyeti. Neden döner? Çünkü okumamıştır, okutulmamıştır, cahil bırakılmıştır. Yaşı belirli bir sayıyı geçince hadi bu kızı everelim bla bla bla.
Devir değişti beyler, herkes okuyor, herkes para kazanıyor, herkesin kendi hayatı var artık.
Hangi gelenek mantıklı ki bu saçma olmasın?
SAÇMA ama eklemeden geçmek istemiyecem benim eşim ingiliz ben evlenmeden önce babasından izin almıştım buda onların geleneği
quote:
Orijinalden alıntı: Lokomatif Portakal
Dünyanın en rezil geleneği. Çok saçma.
Daha doğrusu gelenek olarak rezil olup olmaması önemli değil. En nihayetinde 1000 yıl önce adamlar böyle şeyler yapabilirlermiş. Gelenek denen şey başlıbaşına rezil bir şey, 1000 yıl önce yapılan saçma sapan şeylerin günümüzde yaşatılması ve hala yapılması gereksizdir.
hayrola hocam seni istemeye geldiler de ailen oğlan işsiz mi dedi?
kız isteme işi evlenmeden önce işi resmiyete dönüp ailelerin de onay vermesi gibi bir şey. o dizilerde gördüğünüz saçma şey değil. zaten genellikle kız istemeden önce de olay uygun, resmiyete dökmeye hazır hale geliyor. bilmiyorum doğuda başlık parasıyla filan hala olaylar oluyor mu ama olsa da buradaki arkadaşların aksini iddia edip, "yeea birbirini tanımayan iki genci aileler evlendiriyorlar ben şahit oldum" diyeceğini sanmıyorum.
quote:
Daha doğrusu gelenek olarak rezil olup olmaması önemli değil. En nihayetinde 1000 yıl önce adamlar böyle şeyler yapabilirlermiş. Gelenek denen şey başlıbaşına rezil bir şey, 1000 yıl önce yapılan saçma sapan şeylerin günümüzde yaşatılması ve hala yapılması gereksizdir.
Yavaşşşşş kız istedin vermedilermi böyle konuşuyon
babamda sevmediğinden, kız istemeye ailesini yollamış kendisi gitmemiş 2kere hayır demişler, 3.de babam kendisi tek gitmiş yeter artık verin kızı demiş, sonrada evlilik işte
quote:
Orijinalden alıntı: jo_be
quote:
hayrola hocam seni istemeye geldiler de ailen oğlan işsiz mi dedi?
kız isteme işi evlenmeden önce işi resmiyete dönüp ailelerin de onay vermesi gibi bir şey. o dizilerde gördüğünüz saçma şey değil. zaten genellikle kız istemeden önce de olay uygun, resmiyete dökmeye hazır hale geliyor. bilmiyorum doğuda başlık parasıyla filan hala olaylar oluyor mu ama olsa da buradaki arkadaşların aksini iddia edip, "yeea birbirini tanımayan iki genci aileler evlendiriyorlar ben şahit oldum" diyeceğini sanmıyorum.
Görücü usülü olayından bahseden kim. İsterse 20 yıllık tanışıklığı olsun. Saçmalığın daniskası olduğu aşikar. İnsanlar kız istemeye gitmedende ailelerini tanıştırabilecek kapasitede sanıyorum. Yok olmadı o dediğin.
quote:
Orijinalden alıntı: TuVNeRa
Ağlanıcak halimize gülüyoruz
Herhalde izni olacak baba evlen dese olmaz mı ile mal gibi toplanıp ne gereği var
quote:
Orijinalden alıntı: BreakBeaT
quote:
quote:
Orijinalden alıntı: BreakBeaT
taş atıcanızda kolunuz mu yorulcak. kızın ailesi bunca senedir kıza iyi şekilde bakmışlar, büyütmüşler. gidip 3-5 cümle söylemek çok mu zor geliyor.
Olay o değilki adam saçma değil mi diye sormuş. Çok yorucu ya bence gerek yok falan dememiş.
O zaman şöyle söyleyeyim. Bence saçma değil. Neden mi? Kızın ailesi bunca sene iyi kötü kızlarına bakmışlar büyütmüşler. Gidip soruyorsun. ''Biz kızınızla anlaştık, evlenmeye karar verdik. Size de söylemeye geldik, fikrinizi almaya geldik'' diye..
ayni fikri paylasiyorum
Kız isteme olayı tamamen bizim halkın tabiri caisse k*çından uydurduğu bir söz normal şartlar altında ailecek gidilip kızın ailesiyle tanışılır, oturulur sohbet edilir, yemek yenir vs.. tabi kızın gönlü varsa zaten anne kıza sorar fikrini alır kız uygun görmesse bunu babaya iletir babada gereken cevabı verir. Neyse böle yapmayın kendi istediğine verende var zorla onu bunu geçtim de düğün nedir lan? Ben her şeyi yaparım gider isterim gızını almıya geldm lan virr baa bile derim ama gidip düğün yapmam arkadaş neymiş öle roman havası falan çalıyorlar herkesin kafa milyon ortada dönüyo git paşa paşa nikahını kıy tmm. Şahsen öle yapıcam. Gelinlik çok isterse onuda giydiririz bu kadar basit
kız isteme olayı diyorsunuzda başta tanıştırma olayı bu. burada gidilir kız oğlanı beyenmezse olmaz der, beğenirse biz biraz düşünelim derler (ve arada kızla tanışılır). sonra bir daha gidilir verilir. nişan yapılır... böyle gider. şimdide var böyle olaylar. her kız sevgili felan yapmıyor, aşık olmuyor bu olaylar olmazsa kızlar evde kalır. ve her erkekte kız tavlayamaz bu olaylar olması lağzım.
O iş kızınızı almaya geldik hadi verin de gidelim değil malesef.
Geleneklere de ayrı girişmişsiniz. Bu gibi durumları bu günlere kadar getirenler beyinden yoksun değiller di heralde sadece kendi açınızdan bakmayın isterseniz.