Şimdi Ara

Klavye olan mikrodenetleyici

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
2
Favori
560
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba, ben normalde yazılım mühendisliği okuyorum ama son zamanlarda elektronik ilgisi başladı bende. Hobi olarak uğraşıyorum ve muhtemelen hobi olarak kalacak.

Elimde arduino leonardo ve nodemcu kartları mevcut. Arduio leonardoda 32u4 işlemci var ve bu kendisini bilgisayara klavye/mouse olarak tanıtabiliyor. Ben IR (kızılötesi) ile uzaktan kumandada tuşa basılınca bilgisayarın sesini açan/kısan devre yaptım. Ama bunu yaparken arduino leonardomu kullandım. Bu çok fazla yer kaplıyor ve tek leonardomu bunun için kullanmak istemiyorum. Ben bu işlemi küçük mikrodenetleyicilerde yapmak istiyorum.

1) Hangi mikrodenetliyici almalıyım bilgisayara tuş gönderebilmek için ve onu programlayacak parçanında adını söyler misiniz (arduino kodları yükleyebilmek için)? (32u4'ün fiyatı arduino leonardonun fiyatından daha pahalı bu saçma değil mi? Ve mümkün olan en düşük ücretli ürünü tercih etmek istiyorum)

2) İlerde, bilgisayara kablosuz olarak tuş göndermek istiyorum. Bu konuda merak ettiğim şey şu, klavye/mouse üreticileri kablosuz ürünlerinde ürünün yanında dongle veriyorlar. Bu dongle'u bilgisayara takıyoruz ve bu küçücük bir şey. Bu dongle sayesinde kablosuz olarak bilgsayara tuş gönderilebiliyor. Bu dongle'ın içinde ne var ve nasıl yapılır aynısı? Mikrodenetliyici bu dongle'ın için koymam gerekir mantıken dimi?

Hobi olarak böyle bir proje yapmaya başladım ve çok ilgimi çekti bu elektronik, sizlerin de önerilerinizi bekliyorum. Teşekkür ederim.

• Devreyi çizip jlcpcb gibi bir servis kullanarak ürettirebilirsin. Hem boyut olarak kücük olur hemde muhtemelen birim fiyat olarak işlemci almaktan ucuza gelir. Eğer 32u4 gibi avr bir işlemci kullanacaksan elindeki arduino ile programlayabilirsin. Benim tercihim stm işlemciler oluyor hem stlink ile debug yapmaya da izin veriyor.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • bersgurs kullanıcısına yanıt

Cevabınız için teşekkür ederim. Dediğim gibi hobi olarak yeni başladım bu işlere. Devre çizdirmek çoook sonraki iş, şu anda 0 bilgim var bu devre çizme konusunda. Ek olarak bana mikrodenetleyici adlarıyla birlikte önerebilir misiniz? Dediğim gibi tek istediğim bu mikrodenetleyici bilgisayara sorunsuz bir şekilde tuş gönderebilsin.

Bir soru daha, her mikrodenetleyiciyi bilgisayara tuş gönderecek şekilde ayarlıyabiliyor muyuz? Eğer evetse, hangi yönle 32u4 ayrışıyor diğerlerinden? Değilse bu listeyi nereden bulabilirim yada öneriniz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DeatSlayer -- 7 Nisan 2023; 1:32:4 >
  • DeatSlayer kullanıcısına yanıt
    Devre yapmak zor bir olay değil emin ol. Yapacağın devre zaten çok karmaşık olmayacak. İşlemci konusuna gelirsek böyle bir liste var mı bilmiyorum işlemcinin datasheetine bakarak usb hid desteği var mi kontol etmelisin.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Pek hatırlamıyorum ama(Uzun zaman önce lazım olmuştu) USB HID olarak programlanabilen boyutu küçük
    Arduino pro micro(32u4) veya raspery pi pico(Arduino IDE ilede programlanabilir.) geliştirme kartları var devreyle uğraşmak istemiyorsanız.

Bu kartlar boyut olarak çok küçük oldukları için işinizi görebilir. arduino nano modelini almayınız, usb hid olarak bağlayamazsınız usb ile arada ch340 seri bağlantı modülü olduğu için.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Seto-Kaiba -- 7 Nisan 2023; 5:11:35 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • https://forum.donanimhaber.com/onemli-konular-onemli-uyeler-onemli-bilgiler--155252903

Konusundaki listeden uzman üye isimlerinden bu konuya etiketlerseniz katılım artar, konu heyecanlanır...

• @rafet32 @muhsin kamer @ipli jeton @japon_japon sizlerinde görüşlerinizi bekliyorum

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Klavye ve Joystick Önerisi
    geçen ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Merhaba,

Arduino, leonardo ve nodemcu kartları ilgi alanım değil.

Konu ile ilgili görüş bildiremeyeceğim.

İyi çalışmalar, kolay gelsin...

Bilgisayara sesli komut çalıştırmak yani mikrofonundan algılayacağı konuşma ile kullanmak mümkün olduğu gibi, bir sinyali wi-fi üzerinden göndermek de mümkündür. Yani usb hattı hiç meşgul edilmeden.

• USB destekli çoğu MCU kendini USB HID aygıtı olarak tanıtır. Klavye dediğimiz şey de bir HID aygıtıdır. Bu 32u4'e özel bir şey değil. 32u4'ün hangi özelliklerinden (I2C, SPI, ADC, Timer vs.)istifade ettin bunu ortaya koy. Sana kaç port lazım, ne kadar hıza ihtiyacın var bunu da ortaya koy. Bu konuda biraz detay verirsen nurdan da yardımcı olabilirim. Sonra aynı mimarideki bunu saglayacak işlemcilere bak. Zaten burdan sonra elinde hazır kod var, bunu küçük birkaç değişiklikle aynı mimarideki diğer MCU'lara port edebilirsin.

Hazır dongle'larin içinde döküm entegre oluyor. Hani şu damla dediğimiz. Bu entegrelerde çekirdek direkt boardun üstüne kaynaklanır. Üstü de siyah epoksi ile kapatılır. Bu sayede ekstra kılıf ve bacaklar olmadığı için sığıyor. Normal kılıflı entegreyi oraya sığdırmak mümkün değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 7 Nisan 2023; 22:51:38 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • karafetva K kullanıcısına yanıt

Konuda belirttiğim gibi bende Nodemcu mevcut. Bunun wifisi 2.4 ghz olduğundan mıdır bilmiyorum ama wifiye bağlanması 10-15 saniyeleri buluyor. Belki modemden uzak olmamında bunda önemli sebebi vardır. Ama bildiğim kadarıyla asıl önemli nokta; bunun içinde USB HID desteği olmadığı için klavye gibi tuş basılamıyor. O yüzden içinde USB HID olan bir mikrodenetleyici kullanmak zorundayım eğer tuş göndermek istiyorsam?

• ipli jeton kullanıcısına yanıt

Yanıtınız için çok teşekkür ederim. Aklımda 1-2 proje var birbirine benziyorlar.

1. projem: kızılötesinden gelen veriyle bilgisayarın sesini açma/kısma/mute'ye alma ve bu projeyi yaptım ama bunu yaparken arduino leonardo kullandım. Bunu daha minimalize etmek istiyorum. Leonardo yerine sadece mikrodenetleyici ve kızılötesi (IR) sensör ile yapabilirsem çok güzel olur hem yer kazanırım hem maliyeti de ucuza gelir diye düşünüyorum.
    2. projem: Stream deck tabiriyle üstünde 2-6 tane tuş olan ve potansiyometre ile bilgisayarın ses düzeyini değiştirilen proje. Bu projeyide leonardo ile yapabiliyorum, burada gene gereksinim 1.projedeki gereksinimlere geliyor. Yani bunu daha minimalize nasıl yapabilirim?

Sorularım:

1) Herhangi bir 18 pinlik yada 8 pinlik mikrodenetleyici alsam, içine bootlader olarak arduino leonardo yükleyebilir miyim? Bu sayede arduino leonardo için yazdığım kodu hiç değiştirmeden içine yükleyip çalıştırabilir miyim?

2) Consumer.write(MEDIA_VOL_UP); koduyla bilgisayara ses açtırıabiliyorum, mikrodenetleyicide de aynı kodu kullanabilmem için hangi mikrodenetleyicileri satın almam gerekiyor? Mümkünse TR'de satılan linkleri paylaşırsanız sevinirim. Ve biraz araştırdığımda aliexpresste ATMEGA32U4 işlemcili arduino pro micro tanesi 77 TL'ye satılıyor. Satın alacağım mikrodenetleyicinin bu fiyattan düşük olmasını bekliyorum açıkcası yoksa aliexpressten pro microyu almak daha mantıklı olur diye düşünüyorum.

Herhangi bir mikrodenetleyiciye Arduino Leonardo yukleyemezsin. Senin kullandığın işlevleri destekleyen kütüphanesi uyum sağlayabilecek bir işlemci olmalı.

İkincisi potansiyometre yerine rotary encoder kullan. Daha kullanışlı olur. ADC kullanmana da gerek kalmaz. Dijital girişle işini halledebilirsin. Potansiyometre bir yerden sonra parazit yapmaya başlar, işlemcin sapıtır.

16u4 kullanabilirsin. Tek farkı 32u4'ün depolaması 32KB iken 16u4'ünki 16KB. Yazdığın kod sığıyorsa buna bakabilirsin.
    Veya özellikleri senin işini görüyorsa 16u2'ye de bakabilirsin.
    Ama Türkiye'de bulman imkansıza yakın. Sana başka işlemciler onerebilirim ama kod yapısı farklı olacağı için Leonardo kodunu port edemezsin. Baştan kod yazmayı göze alırım diyorsan Türkiye'de bulunabilen bir sürü işlemci önerebiliriz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 8 Nisan 2023; 8:43:9 >

Tekrardan yanıtınız için teşekkürler. Baştan yazmaktan kasıt tam olarak ne oluyor? Yine arduino ortamında mı geliştiriyorum yoksa daha da low seviye olarak mı geliştirmem gerekiyor?

Bir diğer sorumda, 16u2 ve 16u4'e arduino leonardo bootloaderı yüklenebiliyor mu?

Siz yinede bu mikrodenetleyicileri paylaşın ben uygun fiyatlı olanında bir şeyler denemek istiyorum. Teşekkürler

• ihtiyacın olan hc05 arduino bluetooth modüldür. arduino'nun herngi usb portu işgal etmeden, terminal program aracılığıyla istediğin data'yı göndermeni sağlar.

Klavye olan mikrodenetleyici
    Baştan yazmak, oturup yeni MCU için baştan kod yazacaksın. Arduino ise birkaç küçük değişiklikle başka Arduinoya port edebilirsin. Arduino ortamının dışına çıkarsan baştan kod yazman gerekir.

16u4'un tek farkı hafızası 16KB'tır. Geri kalan herşeyi 32u4 ile aynıdır. Evet Arduino bootloader'ı yükleyebilirsin.

U2'de analog giriş yoktur. Pot yerine rotary encoder kullanırsan ihtiyacın da olmaz analoga. U2'lerin Rami 1KB'tır. U4'ler 2.5KB. Senin projen 1KB ramle çalışabilecek Bir şeyse yeterli olacaktır. Geliştirme yazılımları kodu derleyince ne kadar ram ve depolama gerektiğini sana söyler. Ona göre değerlendirmeni yaparsın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 8 Nisan 2023; 13:4:58 >

18 pinli yada 8 pinli mikrodenetleyiciyi 0 dan yazmak istesem. İlk önce o mikrodenetleyicinin USB HID desteği olması gerektiğien bakmam lazım dimi? Yoksa bilgisayara tuş gönderemem? Bu durumda bana türkiyede satılan fiyatıda 80 TL'den aşağı olan bir mikrodenetleyici önerir misiniz? Biraz uğraşmak istiyorum

Hid desteğine bakmanız lazım.
    Ama 70 liraya doğru düzgün bir MCU bulmak zor. Olanlar genelde özellik fakiri dip seviye şeyler oluyor.
    Bütçenizi artırmalısınız.
    Yurtdışından satın al, Türkiye'de bulman zor. Hem de haddinden fazla para isterler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 8 Nisan 2023; 15:26:59 >

Bu durumda aliexpressten arduino pro microyu almak daha mantıklı. Teşekkürler

Kod konusunda da tartışmanı öneririm. Fırsat bulanlar yanıtlayabilir. AYrıca Donanımhaber forumun yazılım kısmı da mevcut.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.