Şimdi Ara

Klima gazı(r410a)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
69
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Bir konuda teknik bilgi ve tavsiyelerinize ihtiyacım var. Yaklaşık olarak bir ay önce Mitsubishi 9000btu klima aldık. Yetkili servis tarafından takıldı. Denendi ve çalışıyordu. Havalar iyi olduğu için kullanmıyorduk ama geçenlerde çalıştırmak istediğimde klimanın ne sıcak ne de soğuk üflemediğini fark ettim. Kısa bir sürede bozulacağını zannetmiyorum. Benim tahminim muhtemelen montajdan kaynaklı ufak bir kaçak oldu ve içindeki gaz bitti. Şimdi servis gelince muhtemelen gaz(r410a) basacak ve klima çalışacak. Fakat benim hoşuma gitmeyen konu fabrika dolum gazı ile kendi basacakları gazın kalite, verimlilik, ve uzun süreli kullanım gibi konularda orijinal gazın yerini tutamayacağı. Yanlış mı düşünüyorum. Servislerin klimaya bastıkları gaz(r410a) nerden tedarik ediliyor, fabrikasyon olanın yerini tutar mı? Tıpkı arabalar gibi en az 4-5 sene sorunsuz çalışan orijinal klima artık 2 yıla bir gaz basımına ihtiyaç duyabilir. Bu konuda somut ve teknik tavsiyelerinize ihtiyacım var. Benim talebim montaj hatasından kaynaklandıysa dış ünite değişimini talep edeceğim.

• gaz aynı gazdır hocam ama bir ayda gazı kaçması gaz kaçağı olduğunu gösterir. gaz doldurmak ancak geçici çözüm olur

• tunga83 T kullanıcısına yanıt
    Merhaba.

Klimanız sıfır ise ve gaz kaçağı sonucu işlev kaybı olduysa dış ünite değişimi için diretmeniz en doğrusu olacaktır. Kaçak var ise tamir edilmeden gaz basmak çözüm olmaz.

Klima gazı eğer sistemde kaçak yoksa asla eksilmez ve değişim,ilave gibi işlemler gerektirmez. Yani düzenli olarak gaz basılması vs. gerekmez. Kaçak yoksa aradan 20 yıl da geçse aynı gaz ile çalışır.

Servislerin gazı nereden tedarik ettiği tam olarak belli değildir.

Çünkü aynı markaya ait olsa da A yerdeki servis başka yerden alır,B yerdeki servis başka yerden alır.

Piyasadaki en kaliteli gaz DuPont markasına aittir. DuPont markasından ayrılıp kendi şirketini kuran ortakların ürettiği Chemours markası da bunu takip eder. Bu iki marka ülkemizde ve yurt dışında bulunabilecek en kaliteli markalardır. Arkema markası da çok iyi olan markalara örnek gösterilebilir.
    Yerli olarak Cantaş markasının üretimi olan C Gas tercih edilebilir bir markadır. Ayrıca Totchem markası da yaygındır. Ayrıca nadiren D Gas adında Derkim Kimya'nın ürettiği ürünler de mevcuttur.

Bunların haricinde Floron,SRF gibi Hindistan menşeili gazlar da piyasada bulunabilmektedir.

Servislerin DuPont,Chemours,Arkema gibi markalar çok çok iyi olmakla beraber bunların yetkili serviste bile bulunma ihtimali zayıftır.

Yani aslında müşteri bu konuda detaya iner ve kafaya takarsa çok detaylı bir konudur.

Buna ek olarak tek kullanımlık tüpler ve tekrar doldurulabilir depozitolu tüplerde satılma durumları da mevcuttur.

Yani aynı gazı tek kullanımlık,bittikten sonra geri dönüşüme gidecek olan tüplerde satın almak mümkün olduğu gibi tüp bittikten sonra toptanci veya üreticiye iade edip depozito ücretini geri alabileceğiniz tüplerde mevcuttur.
    Bunlar dolum tesislerinde tıpkı LPG tüpleri gibi (mutfak tüpleri vs.) tekrar doldururlar. Ama işin kötü tarafı bu tüplerin içlerinin temizlenip temizlenmediği meçhuldür.

Tek kullanımlık tüpler ise sıfırdan üretilip içine gaz doldurulur. Tüp bitince geri dönüşüme giderek preslenir,eritilir başka bir ürüne dönüştürülür.

Yurt dışından gelen ürünler tabii tek kullanımlık tüp ile gelir.

Yerli ürünlerde doldurulabilir tüplere rastlamak daha büyük ihtimaldir.

DuPont ve Chemours'un R410A olanını bulmak mümkündür. Ama tabii kullanıcı satın almak isterse çok pahalıya gelecektir. Genellikle 11.3kg tüplerde satılır ve bir klima için gereksiz boyutta büyük bir miktardır. Yani bir kısmı kullanılmadan kalır.

Yani servisin basacağı gazın kalitesi hangi markayı kullandığına bağlıdır.

Fabrikalar ise çoğunlukla bu tarz büyük üreticilerden tankerler ile bu gazı satın alırlar. Çünkü üretim bandına tüp yetişmez.
    Türkiye'deki fabrikalar yurt dışından sipariş vermenin haricinde Cantaş gibi büyük tedarikçilerden tankerler ile bu gazları temin ederler.

Fabrikasyon gaza denk performansı hassas terazi ile verilen kaliteli soğutucu akışkanlar sağlayacaktır. En temiz ve en zahmetli yol ise cihaz garanti kapsamında işlem görecekse ve kaçak olduğu kesin ise dış ünite değişimi ve kaçağın tam anlamıyla tamiratı,ara tesisat borusunda sorun var ise onun da değişimi şeklinde olacaktır.

Saygılarımla...

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• klima5505 kullanıcısına yanıt

Öncelikle zaman ayırıp cevap verdiğiniz için size teşekkür ederim.

Kurulumu ilk yapan teknik elamanlar geldi.Dış ünitede rekor adlı bir parçada kaçak varmış.Muhtemelen ilk başta kurarken işçilikten kaynaklı bir problem.Dış ünite balkonda olduğu için gaz kaçağının olduğu bölgede zaten ayrı bir lekelenme vardı.

Yapılan işlemler ise, ilk olarak dış ünite bağlantıları tekrar yapıldı sonrasında ünite vakumlandı, daha sonra pembe renkte bir tüp ters şekilde terazi üstünde ünitenin üzerinde yazan gramaj doğrultusunda klima çalışırken gazı basıldı.Aynı bölgeden sabunlu köpük ile kaçak kontrolü yapıldı.Bir haftadan fazla kullanıyorum.Performans iyi ama dış ünite ve iç ünite hava üfleme sesinde artış var.Ama bu ses artışı basılan gazla alakalı mıdır bilmiyorum.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.