Şimdi Ara

kod korumalı pic i okuma (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
78
Cevap
0
Favori
23.781
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: uzman_as

çok ta önemli değil ben zaten gözden çıkardım ama yinede merak ediyosan syncro pro modeline benzer bişey tam modeli yazmıyo yada ben bulamadım deminde söylediğim gibi çok ta önemli değil 2-3 yıllık makina firma onun üzerine ne modeller çıkardı ki bu model firmanın sitesinden bile kalkmış zaten bundan sonra cihazın yazılımı bile paylaşılsa elimi sürmem cihazın üzerne tehlikeli madde etiketi yapıştırıp denize atmayı düşünüyorum

Tamam arkadasim canini siktigim icin kusura bakma.
  • yeni topic açıldı hadi buyrun afiyet olsu
  • Küçük bir yanlış anlaşılmayı düzeltmek istiyorum.

Ben bütün bu yazdıklarımı, cihazı son kullanıcı tamir ediyor diye yazmadım !!!!!.

İnsanların kodlarını koruma isteklerinin nedenini ve uzman_as arkadaşın da proteklemeye karşı olan tavrını burada ifade etmeye çalıştığım kelimelerdir yazdıklarım.

Eğer konu, forumda yardım isteyenlere yardımdan uzak cevaplar verdiğim yönünde ise, bırakın cevaplarımı bir koda ihtyacı olup pic+plaket vs.. ücretini dahi kendilerinden istenmeden istedikleri devreye sahip olan arkadaşlara rastlarsınız forumda.

saygılar dilerim...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tyilgin1 -- 13 Eylül 2008; 9:58:12 >
  • Şimdi baştan düşünelim ben bir A cihazı aldım.

Şimdi bu cihazın içini açmak suç mu?
    Hayır, değil, eğer cihazı garanti dışı bırakmayı göze alıyorsanız içini açabilirsiniz.

Peki içerisindeki devre yapısını, layout'unu incelemek suç mu?
    Hayır.

Peki içerisinde söz gelimi bir modif yaparak işlevlerini artırmak suç mu?
    Tabi ki, hayır. Cihaza para verip satın aldınız artık onun üzerinde ne isterseniz yapabilirsiniz!!! Tabiki firma bu durumda ürününe veya oluşacak hasarlar ve kötü durumlar halinde destek vermez. Ancak sorumluluğu size ait olmak kaydıyla aldığınız cihaz üzerindeki tüm mülkiyet haklarınıza sahipsiniz.

Aynı şekilde içindeki işlemcinin, mikro denetleyicinin koduda dahil elbette bu kodu okuma hakkınız var bunu değiştirme ve yeniden yükleme hakkınızda var.

Suç nerede başlar???
    Eğer bu içini açtığınız cihazın tasarımını kopyalayıp satmaya veya üretmeye kalkarsanız veya bu yazılım kodlarını kopyalayıp kendi ürettip sattığınız cihazlara yüklemeye çalışrsanız işte bu suçtur.

Çünkü size ait olan mülkiyet hakkı yanlızca o ürün içindir, o ürünün tasarımı için değil.

Dolayısıyla burada arkadaşa gösterilen tepkilere hiç anlam veremiyorum. Elbetteki kendi sahibi olduğu cihazın içindeki kodu öğrenebilir, o kodu ticari bir amacla kulanamadıkça!!!

• Bakın Laser lock koruması Avrupa'da bazı ülkelerde CD'lere konulamıyor. O ülkelerde Laser Lock'lı CD satamıyorsunuz, neden?

Çünkü o ülke mahkemeleri tüketici lehine şöyle bir karar verdi?
    O ülkelerin kanunlarındada aynı bizim ülkemizin kanununda olduğu gibi, yıpranmaya bozulmaya karşı verilerin (telif haklarıyla korunuyor olsada) ticari olmayan bir kopyası tüketici tarafından alınabilir.

İşte mahkeme dediki siz bu Laser Lock ile kullanıcının koruma amaçlı bir yedek almasına engel oluyorsunuz!!!!
  • Sayın SonDelikanlı burada farklı olan bir durum var;

Siz o cihazın içerisine yazılmış olan kodu satın almıyorsunuz. O kod aracılığı ile çalışan ürünü satın alıyorsunuz.

Aksi halde, cihazı alırken ödediğiniz para size bu hakkı sunsaydı "-Ben bu cihaza para verdim ve kodu kendi cihazımı tamir etmek için istiyorum" diyerek mahkemeye başvuranlardan AVRUPA mahkemelerinde emsal bir dava olurdu. İsterseniz böyle bir davayı o avrupada bir açın bakalım farklı bir cevap alabilecekmisiniz. Yine aynı avrupada cihazın iç yapısı fazla deşifre olmasın diye entegrelerin üzerini HALA kazıyan firmalar var. Ve kimse de onlara niye kazıyorsun demediği gibi ben cihazımı tamir etmek istiyorum diyene bu entegrenin adını yargı yolu ile bile vermiyorlar.

Yani müzik cd sinde zaten siz o müziği satın aldınız. Ama cihazda ise cihazı aldınız, yazılımını değil.

Siz aracınızdaki bırakın yazılımını, Maalesef o yazılımın verdiği arıza hata kodunu dahi üreticiden isteyemiyorsunuz. Hemde avrupada....

Yanılıyormum ????

Bir önceki mesajımda bu yanlış anlamayı belirtmiştim. Ancak kendimi ifade edememişim sanırım ,

Bahsettiğiniz içini açıp tamir etmeye çalışmaya, kodu okumaya çalışmaya, kodun yensini yazmaya aklınıza gelecek hertürlü müdahaleye son kullanıcının HAKKI VARDIR. Aksini söyleyene zaten GÜLERİM !!!!!

Benim anlatmaya çalıştığım şey konuyu açan arkadaşın kod koruma nedenine verdiği tepki...

Konu öyle bir yere geldiki, bu forumda kod yazan hiç kimse kod korumayı kullanmıyor (kimseden ses çıkmadığına göre sanırım öyle) da ben bunu başlatmışım ve insanları ikna etmeye çalışıyorum gibi bir durum doğdu.

Umarım bu kez kendimi ifade edebilmişimdir. Ha ifade edebilmişte kod korumayı kullananlar tarafında olduğum için hala tepki alacak isem, forum üyelerinin bakış açısına saygı duyar ve çekilirim.

Saygılar..

• Bende şunu söylüyorum üreticinin kod koruma koymaya hakkı yoktur demiyorum (CD olayından farklı olarak).
    Ancak tüketicinin satın aldığı cihazı içerisindeki kodu okumaya hakkı vardır diyorum, kod koruma olsun veya olmasın. Eğer kod koruma varsa bunu kırıp kodu okumayada hakkı vardır.
    Ancak eğer o kondu alıp bir kısmını veya tümünü kopyalar, satar, değiştirip satar, kendi cihazlarında kullanır, herhangi bir ticari faliyete konu eder, esinlenirse v.b. suç işlemeye başalmış olur.
    Bunlar dışındaki faaliyetler suç değildir suç olamaz.

Dolayısıyla arkadaşın kod korumasını kırmayı öğrenmek isteme talebine verilen olumsuz yanıtları anlamsız buluyorum.
  • quote:

Orjinalden alıntı: SonDelikanlı

Bende şunu söylüyorum üreticinin kod koruma koymaya hakkı yoktur demiyorum (CD olayından farklı olarak).
    Ancak tüketicinin satın aldığı cihazı içerisindeki kodu okumaya hakkı vardır diyorum, kod koruma olsun veya olmasın. Eğer kod koruma varsa bunu kırıp kodu okumayada hakkı vardır.
    Ancak eğer o kondu alıp bir kısmını veya tümünü kopyalar, satar, değiştirip satar, kendi cihazlarında kullanır, herhangi bir ticari faliyete konu eder, esinlenirse v.b. suç işlemeye başalmış olur.

Dolayısıyla arkadaşın kod korumasını kırmayı öğrenmek isteme talebine verilen olumsuz yanıtları anlamsız buluyorum.

Görüyorum ki farklı birşey söylemiyoruz. Bir önceki mesajımda da belirttiğim gibi cihaza her türlü müdahaleye son kullanıcının tabiiki hakkı vardır. Ben olsam bende okumaya, kırmaya çalışırım. Ancak yazılım protekleniyor diye kimseye kızmaya hakkım yok.

Sağlıcakla kalın.

• Konuyu baslatan arkadasimdan canini sIktIgim icin ozur dileyip (bu fikirlerim degismistir manasinda degildir) bu konu orada bitimisti.

Arkadasin derdini anladik,anlattigi haliyle aldik kabul ettik. Bunu gecelim.

Simdi konunun bence gitmesi gereken noktaya dogru yoneldigini goruyorum onun icin birkac sey daha yazmak istiyorum.

Yurt disinda genelde "non disclosure agreement" denen bir sey vardir. Bunun ne oldugu ve konumuzla ilgisi hakkinda bildiklerimi sizle paylasmak istiyorum.

Bu hukuki bir anlasmadir. Genelde bir urun ve daha onemlisi bir teknolojiyi ureten bir ozel veya tuzel kisi ile bu teknolojiye ulasmak isteyen diger ozel veya tuzel kisiler arasinda bu bilgi aktariminin hukuken duzenlenmesi icin kullanilir.

Ben kendi yasadigim bir ornegi anlatayim (ben yurtdisini bilirim acayip arge yaptim gibi almayin ben belki hic kimseyim ama tecrubem olayla ilgilidir ). Biz bir video kameranin goruntusunu bir video capture kartiyla bilgisayara aktarip islemekdurumunda idik. Oda daha isin basi idi. Video capture kartini aldik gelen standard yazilim yani resim cek bilgisayara pcf file olarak kaydolsun (o zaman jpeg' pek ortada yok) isimizi gormedi. ISA porttan gelen islenmemis dataya ulasmamiz lazimdi. (eski zaman , o zaman en super port ISA idi). Ne kadar ugrastiysak beceremedik. Karti yapan firmayla temas kurduk. Bize Bu bahsettigim "non disclosure agreement" denen seyi gonderdiler, anlasmada bu bilgiyi kimseye vermeyecegim, ticari olarak kullanmayacagim filan yaziyor. Imzaladik gonderdik adamlar kartin icindeki microprocessorun butun kodunu aciklamalari ve revizyonlariyla beraber bize gonderip birde enteresan bir is yapiyorsunuz baska ihtiyaciniz olursa cekinmeyin dediler. ayrica kamerayi yapan sony ile kameranin ve otomatik odaklama, zoom gibi fonksiyonlarinin nasil calistigi ile ilgili olarak ayni yoldan gectik.

Bu aletleri yapan sirketler bize imzalattiklari bu sozlesmelerle kendi emeklerini korurken bizede hem yardim etmekten geri kalmadilar ki daha kamerayi alip sony'ye uc kurus bile vermemistik. Sonrada eger bu bilgiyi alip cihazlarini kopyalarsak mahkemede bizim onlarin cihaziyla ilgili bilgiye sahip olup benzer bir cihaz yapmayacagimizla ilgili sozumuzu kendi imzamizla bizden aldilar. Kopya etmeye hevesimiz olmadigi gibi eger bunu caktirmadan yapma sansimizdanda vazgecmis olduk.

Gercekten bilgi ureten toplumlarda bilginin uretimi ve dolasimi biraz daha belirli ve olagan bir olaydir. Bu baslik altinda oldugu gibi cok temel bazi kavramlar artik sorgulanmaz, geregi yapilir herkes isine bakar, emegin sahibi magdur olmaz, ulkenin en zengini kacakci degil, bill gates filan olur Tabii bill gates cok berbat biridir filandirda gecelim bunu .....

Siz gercekten bir urunun kopyasini yapmadan sadece onlardan aldiginiz urunun tamiri (uretici size bu urunu tamir etme yetkisi ve yardimi saglamak zorunda degildir) veya o urunu farkli bir sekilde kullanma ihtiyaci icinde iseniz o urunun ureticisiyle temas kurun mantik dahilinde size beklediginizin otesinde yardimci olabilirler. Tabii biz Turk vatandasiyiz Turkiyede boyle bir gelenegimiz, hukukumuz, bunu idare edecek devletimiz yoktur. Sonunda adamlar bize sample chip bile gondermezler.

Bir urune para verirken aldiginiz nedir malmi dukkanmi ? iyi ayirin, fazla abartmayin.

• quote:

Bende şunu söylüyorum üreticinin kod koruma koymaya hakkı yoktur demiyorum (CD olayından farklı olarak).

Arkadasin isini gorurken kopyacilarada yardim etmiyelim diyoruz bu anlamsizmi sence ?

Hem arkadasa kopya korumayi kirarsin olayini burada anlatip hemde burayi okuyup, baskasinin emegini kopyalamak isteyenlere yardim etmekten nasil korunacagiz ?

• arkadaşlar bu konunun daha fazla uzmasına gerek yok çünki ortada tartışılacak bir ürün yok (şu anda çöpü boylamış durumda) şu mübarek günde gereksiz bişey için birbirimizin kalbini kırmaya değmez gelin konuya burda bir son nokta koyalım konu fazlasıyla tepki gördü yakında banlanıcaz diye korkuyorum açıkcası
  • quote:

arkadaşlar bu konunun daha fazla uzmasına gerek yok çünki ortada tartışılacak bir ürün yok (şu anda çöpü boylamış durumda) şu mübarek günde gereksiz bişey için birbirimizin kalbini kırmaya değmez gelin konuya burda bir son nokta koyalım konu fazlasıyla tepki gördü yakında banlanıcaz diye korkuyorum açıkcası

Arkadasim gonlun rahat olsun. Senin konun calindi baska bir hale dondu. Bence bu haliyle konusulmasinda faya var.
  • quote:

arkadaşlar bu konunun daha fazla uzmasına gerek yok çünki ortada tartışılacak bir ürün yok (şu anda çöpü boylamış durumda) şu mübarek günde gereksiz bişey için birbirimizin kalbini kırmaya değmez gelin konuya burda bir son nokta koyalım konu fazlasıyla tepki gördü yakında banlanıcaz diye korkuyorum açıkcası

Ben kimsenin (hatta sizin) kalbini kırdığımı sanmıyorum. Eğer kırdıysam özür dilerim. Saygı çerçevesinde fikir tartışması yaptık ve her tartışmada mutlaka sinirler gerilebilir. Ama fikrini belirten herkesin saygısını yitirmeden belirttiğine eminim. Buna da ban varsa forumu gömelim gitsin.

Ayrıca benim fikirlerimin de sizin fikirlerinizden bir üstünlüğü olmadığı bilincinde olan birisiyim. Herkesin fikri bu yönde ise saygı duyar çekilirim dediğimi bir kez daha hatırlatak isterim.

Dilerseniz, cihaz hala çöpte duruyor ise cihazın yapısını burada paylaşın belki ona uyan bir kod yazabiliriz...

Saygı ve sevgiyle kalın..

• quote:

Orjinalden alıntı: cengizumur

Arkadasim gonlun rahat olsun. Senin konun calindi baska bir hale dondu. Bence bu haliyle konusulmasinda faya var.

Evet, katılıyorum....

Nerde kalmıştık ?

Şimdi bu Microchip'ler kırılabiliyormu ????????

Aman ha yanlış anlaşılmasın, kırmak için değil, kırılmamak için soruyorum....

• okunulabiliyormu, okunulabilinmiyormu
  • quote:

Arkadasin isini gorurken kopyacilarada yardim etmiyelim diyoruz bu anlamsizmi sence ?

Hem arkadasa kopya korumayi kirarsin olayini burada anlatip hemde burayi okuyup, baskasinin emegini kopyalamak isteyenlere yardim etmekten nasil korunacagiz ?

Evet anlamsız bence.
    Çünkü;
    Şimdi ben burada ağır maddelerin çekirdeklerinin nasıl parçalanarak ortaya büyük miktarda enerji çıktığını anlatırsam, ve birileri bu bilgiyi kullanarak atom bombası yapsa ben mi suçlu olurum yoksa atom bombası yapan mı? Siz aynı bilgiyi kullanarak nükleer santral yapıp şehirleri aydınlatabilir, medeniyette getirebilirsin, aynı şekilde çoluğumuzun çocuğumuzun rıskının Ruslara doğal gaz parası olarak gitmesini de engelliyebilirsin.

Şimdi ben bir tüfek icat etsem sen bu tüfekle eşkiya olup dağa çıkıp insanda öldürebilrisin. Ancak ordumuz bu silahı kullanıp evimizde rahat rahat uyumamızda sağlanır.

Yani bilgiyi teknolojiyi bulan yayan bunun kötü kullanımlarından sorumlu değildir, bunun kötü kullanımılarından bizzat kullanan sorumludur.

• Aynı şekilde P2P paylaşım programları;
    Adam programı yapmış sen kendine ait olan bilgileri paylaşabilesin diye, bilimsel yazılar makale v.b.
    Şimdi sen yasadışı şekilde müzik, film paylaşıyorsun...
    Bu programı yapanın suçumu yoksa müzik, film paylaşanın suçu mu?
  • Sayın SonDelikanlı,

ha şimdi biz bir microchipin proteğini aşıp kodu okumayı bulduk diyelim, buna yeni bir teknoloji diyeceğiz yani, öylemi ?

Sanırım farkında değilsiniz. Microchiplerin kendisi bir teknolojidir, protekli olanların proteklerini aşmak değil.......

Kapılarımıza taktırdığımız kilit ve anahtarları bir teknolojidir, ama siz diyorsunuz ki bu kilitleri anahtarları olmadan açmaya çalışalım ve yeni bir teknoloji olsun . Kötye kullanan olursa bu onun suçu.....

Kaldıki microchiplerin proteklenme özelliğine bir teknoloji dersek, sizin isteğiniz bu teknolojiyi yukarıda saydığınız kötüye kullanma örneklerinden farksız zaten...

Yazık... Ben konuyu anlayabildiğinizi sanmıştım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tyilgin1 -- 14 Eylül 2008; 19:06:50 >
  • quote:

quote:

Evet anlamsız bence.
    Çünkü;
    Şimdi ben burada ağır maddelerin çekirdeklerinin nasıl parçalanarak ortaya büyük miktarda enerji çıktığını anlatırsam, ve birileri bu bilgiyi kullanarak atom bombası yapsa ben mi suçlu olurum yoksa atom bombası yapan mı? Siz aynı bilgiyi kullanarak nükleer santral yapıp şehirleri aydınlatabilir, medeniyette getirebilirsin, aynı şekilde çoluğumuzun çocuğumuzun rıskının Ruslara doğal gaz parası olarak gitmesini de engelliyebilirsin.

Şimdi ben bir tüfek icat etsem sen bu tüfekle eşkiya olup dağa çıkıp insanda öldürebilrisin. Ancak ordumuz bu silahı kullanıp evimizde rahat rahat uyumamızda sağlanır.

Yani bilgiyi teknolojiyi bulan yayan bunun kötü kullanımlarından sorumlu değildir, bunun kötü kullanımılarından bizzat kullanan sorumludur.

Benim sana bunu anlatmama gerek yoktur ama yukarida verdigin orneklerde ve daha baska durumlarda bir olay karsisinda adimini atmadan once bir isin faydasini zararini sen zaten tartiyorsundur. Eger zarari daha coksa onu yapmaktan vazgeciyorsundur eminim.

Ben yukarida yazmaya calistim ama karambole gitti. Bir PIC'in code protectini kirmak onu aynen kopyalamak disinda pek bir ise yaramaz. Oradaki bir suru Hex sayiyi ipe boncuk dizer gibi dizeceksin, tek tek machine code oradanda assemblere cevireceksin ve ne olacak. Hadi oradan koda kadar gittin diyelim. Hala daha arkasindaki teknolojiyi anlaymazsin bir degisiklik gelistirme yapamazsin diye yukarida anlatmaya calistim. Bir atom bombasini sokup icine bakmakla nasil onun teknolojisini cozemezsen buda boyle.

Silah demissin. Mayinlar dunya uzerinde askerden cok sivil, coluk, cocuk oldurmustur. Italya dunyanin onemli mayin ureticilerinden biridir. Burada mektep okumus medeniyet gormus muhendisler temiz ofislerde oturup insan oldurmeden, bacaklarini kopartacak mayinlar dizayn ederler. Oldurmemeliymiski yaralinin arkadaslari savasmak yerine onunla ugrassin. Bu muhendisler aksam bir avrupa ulkesinde oldugu uzere guzel bir yemege, konsere, eglenmeye veya ailelerine evlerine giderler. Bunlarin sattigi mayinlari alan buyuk ihtimalle cok daha gariban sartlardaki birileride diger garibanlari parcalamak icin bu mayinlari kullanir. Simdi burada muhendis ben teknolojiyi insanlarin bacagini iyi amaclarla koparmak icin urettim kotuye kullanilmasindan banane diyebilirmi ? Ben boyle bir iste calismam veya eger bilsem mayinin nasil yapildigini sadece entellektuel muhabbet olsun diye internette tartismam. Simdi nereden nereye geldin demeyin bu bir ornek sadece.

Diyorumki PIC'in kodunu kirmayi bir arkadasimla bire bir konusurum ama bununu internete yazip herkesin okumasini istemem cunku bu bilgi kullanildiginda %95 iyiye kullanilmayacagini bilirim.

PIC'in code protectini kirmak size icindeki kodun teknolojisini ogretemez.

• Kopan bacakların sorumluluğu elbetteki o mühendislere ait değildir.
    O zaman Aselsan'da çalışan tüm mühendisler içinde aynı durum geçerli hepside insan öldürmeye yardım ediyorlar !!!!
    Gittiğiniz mantık yanlış eğer bu arkadaş içerisindeki kodu değiştirip kendine ait olan bir cihazdaki fonksiyonelliği artıracaksa veya o cihazı tamir edecekse kod korumayı devre dışı bırakmayı öğrenmek isteyebilir. Ve tabiki Microchip firması, üretici fima ve ya sizler ona bu konuda YARDIMCI OLMAK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ.
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.