Şimdi Ara

__Kodak Z Serisi Kullanıcıları__ (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
509
Cevap
0
Favori
16.501
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • hocam gece çekimlerinde flash kullanmıyorum, flashsız daha güzel olacağına inanıyorum fakat ayarları deneye deneye yapıyorum.

Manuel modda çekiyorum. Tamamen kendim ayarlamalı.

diyafram aralığını 8.0 yapıyorum ıso yu ışığa göre 800-1600-3200-6100 yapıyorum.

Birçok fotoğraf çektim gece ama aralarından sadece bazıları güzel oldu. çünkü sadece ıso ile diyaframı kavrayabildim henüz. pozlama telafisi, flash değeri, ve diğer özellikleri hiç anlamıyorum (:
  • quote:

Orijinalden alıntı: Classiic

hocam gece çekimlerinde flash kullanmıyorum, flashsız daha güzel olacağına inanıyorum fakat ayarları deneye deneye yapıyorum.

Manuel modda çekiyorum. Tamamen kendim ayarlamalı.

diyafram aralığını 8.0 yapıyorum ıso yu ışığa göre 800-1600-3200-6100 yapıyorum.

Birçok fotoğraf çektim gece ama aralarından sadece bazıları güzel oldu. çünkü sadece ıso ile diyaframı kavrayabildim henüz. pozlama telafisi, flash değeri, ve diğer özellikleri hiç anlamıyorum (:

Evet hocam anladım; fakat gece çekimleri aydınlık olsun diye ıso'yu çok yüksekte tutuyorsunuz. Iso 1600-3200-6100 çok çok fazla değerler ki bu değerler resimlerin bozulmasına ve fotoğraf kalitesinin de kat kat düşmesine sebep oluyor. Diyafram aralığı 8.0 ise zaten çok fazla. Diyafram aralığı bu kadar yüksek tutulursa objektif içerisine hiç ışık giremez ki!

Benim size tavsiyem iso değeri en en fazla 400 de olsun. 400 bile fotoğraf kalitesini bozmaya yetiyor ama 3200-6100 de olduğu kadar da bozulmalar olmuyor tabi. Ben şahsen iso değerini en küçük değerde yani 125'te kullanıyorum. Ancak güneş battıktan sonra 200-400'e çıkartıyorum ama daha fazlasına izin vermiyorum yasak

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi amasseia -- 9 Haziran 2012; 13:08:51 >

• Okuduğum fakülteden dün mezun oldum ve bu mutluluğumu sizle bir fotoğraf ile paylaşmak istedim :)

Soldan birinci benim (beyaz gömlekli)

__Kodak Z Serisi Kullanıcıları__
  • hayırlı olsun hocam (:

Iso değeri ışıklı ortama göre değiştiriyorum ma diyafram aralığını 8.0 yaptığında gece çekimleri çok daha güzel oluyor denemenizi tavsiye ederim. (:
  • Sağolun hocam :)
    Hocam geçenlerde balomuz vardı. Baloda Profesyonel fotoğrafçı vardı bir de ben vardım. Makinem ile onlarca resim çektim. Makineyi gören 'ooo çok güzel makine bizi de çek' diyordu ve bende çektim tabi milleti; ama gecenin sonlarına doğru bi baktım resimlerin hepsi bozuk ve hayal kırıklığı. P modunda çekiyordum. Bu aksiligın sebebini aradım sonuç: yüksek iso (6400). Sonra herkes dedi o makineden bu berbat resimler nasıl çıktı...
    İşte o günden sonra iso yu asla yüksekte tutmam :)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar Bimeks'te bugün indirim var. Makine bugün 483 tl almak isteyenlere duyurulur. Almak isteyenler acele etsin çünkü Türkiye'de bu makineden kalmadı artık.

• doğru söylüyosun hocam. Iso evet görüntüyü bozuyor hak veriyorum fakat. Eğer kullanılmıcak olsaydı neden o kadar yüksek ıso koysunlar diye düşünmüyoda değilim. (:

Özellikle gece çekimlerinde ışığa göre ayarlamak bence çok iyi sonuçlar verebiliyor.

bu arada gerçekten bimekste fiyatı çok uygunmuş kaçırmamak gerek. Bende media marketten alırken son makineyi almıştım. Başka (teşir ürünü hariç) kalmamıştı.
  • Bende Vatan Comp. dan son teşhir ürününü almıştım :)
  • arkadaşlar merhaba biraz geç kaldım ama yinede sizi buldum. bende bi z990 kullanıcısıyım :) makineyi 2 ay önce aldım cok da memnunum.
    aranıza beni de alırsanız sevinirim bu arada forumda pek aktif değilim ama fotoğraftan anlarım çekim teknikleri konusunda yada makine konusunda sorusu olan varsa gelsin
    ilk günden biraz fazla ama olsun bunlarda benim nacizane çekimlerim.
    http://www.fotokritik.com/kullanici/hllywz
    bakarsanız sevinirim. yorumlarınız da benim için velinimettir esirgemeyiniz :)

• hoş geldin hlywz. (: Bu makineyi kullanan birini görünce seviniyorum arkadaş (:

Bu arada tabiki modlar hakkında sorularım olucak. Mesela pozlama telafisi, flaş ayarı, obtüratör hızı bunlar nedir? nasıl kullanılır kısaca örnekleyebilirmisin?

bende birkaç foto paylaşıyım yeni çektiklerimden

http://img39.imageshack.us/img39/7347/1010456.jpg
    http://img43.imageshack.us/img43/8792/1010459l.jpg
    http://img35.imageshack.us/img35/9008/1010460i.jpg
    http://img12.imageshack.us/img12/8159/1010461.jpg

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Classiic -- 14 Haziran 2012; 0:45:17 >

• Evet böylece 8 kişi olduk :)
    hllywz
    Aramıza hoş geldiniz. Resimleriniz hakkında başka bir başlıkta cevap yazmıştım. Resimlerinizi beğendiğimi yazmıştım.
    classiic
    Resimleriniz gayet güzel. Makineden mi kaynaklanıyo bu sizden mi bilemedim :)

• hocam bizlik nolsun (: Makinenin marifeti (:
  • quote:

Orijinalden alıntı: Classiic

hoş geldin hlywz. (: Bu makineyi kullanan birini görünce seviniyorum arkadaş (:

Bu arada tabiki modlar hakkında sorularım olucak. Mesela pozlama telafisi, flaş ayarı, obtüratör hızı bunlar nedir? nasıl kullanılır kısaca örnekleyebilirmisin?

öncelikle hoşbulduk :) bende senin gibi seviniyorum neden dir bilmem :)
    şimdi gelelim sorularına... öncelikle kısaca modları açıklayayım(modlar vizörün sağındaki yuvarlak tuş üzerindeki seçimler)

auto modu : bütün ayarları makine yapar. sen sadece çekmek istediğin nesneye makineyi doğrultup,deklanşöre basarsın. bu modun dijital makinelerle foto öekmekten farkı yoktur.:)

p modu : bu modda diyafram değerini ve enstantane hızını makine ayarlar, iso'yu ve pozlama telafisini sana bırakır.

a modu: bu modda diyefram değerini sen ayarlarsın, enstantane değerini makine ayarlar. iso falan yine sen ayarlıyosun. bu modu cok kullanıyorum. aniden bişeyi çekmem gerekirse bu modda çekiyorum.. örn. bi serçe camii önünde ekmek kırıntısını yemeye çalışıyor. makineyi açıp manuelde ışık ayarı falan yapıncaya kadar a moduna alıp direk çekiyorum. işin basitine kaçmak birazda :)

s modu: bu modda enstantaneyi sen ayarlarsın. diyaframı makine ayarlar, iso pozlama telafisi falan yine sen ayarlıyosun. bu modu da uçan bi kuşu çekerken kullanabilirsin.

manuel mod: tüm ayarları sen yaparsın. biraz teknik bilgi ister...

scn modu: bu modda makinenin hazır sahneleri var. o anki duruma en uygun hangi sahna varsa o sahneyi seç, fotoğrafı çek. örn. havai fişek çekeceksen hazır sahnelerde havai fişek sahnesi var. onu seçmelisin.

koşan adam modu:) : yani spor etkinliklerinde kullanacağın mod. sporcuları çekerken bunu kullanırsın..

portre mod. bi nevi makro modudur. adı üstünde portre fotoğraf çekerken kullanırsın... güzel sonuçlar verir deneyin :)

hdr modu: bu modda makineyi hiç titretmeden 5 sn falan beklemeniz gerekiyor. çünkü makine iki tane fotoğraf çekip bunları birleştirerek karanlık bölgelerin aydınlık çıkmasını sağlıyor. (genelde gece portre çekimlerinde falan)

• devam edelim...
    makine ile ilgili bilgi vereyim biraz
    12 mp cmos sensör,
    30x zoom+makro çekim yapmaya izin veren 28-840mm af lens (böyle yazınca daha afilli duruyo ) ıs yani full zoom'da deklanşöre yarım basınca görüntüyü netleyip titremiyor gibi göstermesi,cok işe yarar :)
    f değerleri 2.8'den 8.0 ' a kadar değiştirilebilir. (bu özellik çoğu dslr-like makinede yok !! özellikle fujılerde)
    minimum enstantane değeri(bizim makinede öbtüratör olarak geçer) : 1/2000 ( bu hız akan suyu damlalar halinde yakalamamıza yeter )
    max. enstantane değeri : 16 saniye (bu da gece çekimlerinde çok işe yarıyo. )
    ISO 6400'E KADAR çıkabiliyo..
    beyaz ayarı: gün ışığı,akkor lamba ışığı(bildiğin ampul), floresan,gölge
    full hd video haydı, stereo mikrofon,
    birde makro var. şimdi makine auto modda nereye odaklanacağını kendi belirler, ki genelde ortaya netler, fakat p,s,a ve manuel modunda buna biz karar verebiliriz. nasıl diyeceksiniz örn. p moduna alın, daha sonra makinenin üst tarafındaki çiçek simgeli tuşa basın, normalde otomatik odaktadır.
    ilk bastığınızda makro moduna alır. bu modda 1-1.5 metre ile 10 cm arasındaki nesneleri net çeker. onlara odaklanır.
    tekrar bastığınızda süper makro moduna gelir, bu modda 10 cm den daha yakın olan nesneleri çekebilirsiniz. örn. parmağınızı lense iyice yaklaştırın, ama cama değmesin. bu pozisyonda deklanşöre yarım basın, makine sizin parmağınıza netler. bunun gibi çok yakın çekimler yapabilirsiniz. ben genelde çiçek, böcek sinek falan çekiyorum bu modda...
    daha sonra tekrar basın tuşa. ekranın alt tarafında sonsuz yazacak. manzara fotoğraflarını bu ayarda çekin,,,
    son olarak manuel odak var. bunda makinenin nereye yani hangi uzaklığa odaklama yapacağını siz seçersiniz. 0 en yakını temsiz eder, diğer ucu ise sonsuzu.
    devamı gelecek,,, isterseniz tabii :)

• sorunun cevabı olarak; pozlama telafisi p,a,s modlarında(bu modları yukarda açıkladım) makine ışığı normal düzeyde ayarlamaya çalışır,mesela kouyu bulduk, kadrafjı falan ayarladık ama fotoğraf biraz daha karanlık yada aydınlık çıksın istiyouz. işte burada devreye pozlama telafisi giriyor. eğer karanlık çıkmasnı istiyorsak pozlama telafisini (-) değerlere getiriyoruz. artık ne kadar karanlık isterseniz -0.3, -0.7, -1 gibi değerlere getirebilirsiniz. yok fotoğraf biraz daha aydınlık olsun diyosanız da (+) değerlere getireceksiniz. aynı şekilde +0.3, +0.7 falan vs. örn. p modunda diyaframı ve enstantaneyi ayarladı makine, siz biraz karanlık olsun bu fotoğraf dediniz. ISOYU DÜŞÜRÜRSENİZ makine otomatik olarak enstantaneyi düşürür,diyaframı açar, fotoğraf yine aynı aydınlık şeklini alır. ama siz pozlama telafisini değiştirirseniz makine hiçbir ayarı değiştirmez fotoğrafınız sizin istediğiniz gibi biraz karanlık çekilir.
    gelelim fotoğraf oluşurken kullanılan, ışığı ayarlamamızı sağlayan ayarlara, bunlar enstantane,diyafra ve ıso,

PERDE /ÖRTÜCÜ/ OBTURATÖR / ENSTANTANE

Film düzlemi üzerine düşecek “ışığın süresini“ yani "poz süresini"  denetleyerek  filmin önünü kapatan sistemdir. Deklanşöre basıldığında bu perde açılır ve ayarlanmış olan obtüratör hızı(enstantane) süresince açık kalır.
    Standart enstantane değerleri:

1/1, 1/2, 1/4, 1/8, 1/15 1/30, 1/60, 1/125, 1/250, 1/500, 1/1000, 1/2000

Bu değerler 1 saniyeden başlayarak  saniyenin 1/2 si; 1/4 ü; 1/8 i gibi sürelerde obtüratörün açılıp kapanmasını ifade eder; yani birim olarak 1/sn. (hertz) cinsindedir.

Enstantane değerleri boyunca sağa doğru gidildikçe her stop (fotoğrafçılıkta enstantane, diyafram açıklıkları ve film hızları değerleri için kullanılan adlandırma) değeri bir öncekinin yarısı kadardır.Bu diziye ek olarak B(Bulb) eklenebilir. Makina bu konumdayken deklanşöre basıldığı sürece obtüratör açık kalacak ve film düzlemi üzerine ışık düşecektir.(alıntı)
    arakadaşlar enstantane makinenin fotoğrafı çekme hızıdır kısaca. 1/60 demek; saniyenin 60'da birinde çekmiş demektir. 1/2000; saniyenin 2000'nde birinde çekmiş fotoğrafı demek. mantık şudur. eğer çok hızlı ve sürekli yer değiştiren bir nesneyi çekmek için enstantaneyi 1/1000 ve üstüne çıkarmalıyız. 1/1250 vb gibi. tabi bu hızlarda makine fotğrafı o kadar hızlı çeker ki ışığın tam olarak girmesine izin vermeden fotoğrafı çeker. bu yüzden yüksek enstantane çekerken ışığı iyi ayarlayın. diyaframı acıp, ıso'yu yükseltin. gece çekimlerinde enstantaneyi mümkün olduğunca düşürün. 1/5, 1/ 10, yada 1" gibi.

DİYAFRAM

Öncelikle görüntünün film düzlemi üzerinde tespit edilmesi için gerekli "ışık miktarını" ve "alan derinliğini" ayarlamaya yarayan sistemdir.Objektif üzerinde merceklerin arasında yer alır. Kısılıp açılarak film düzlemi üzerine gelen ışığın miktarını ayarlar. Diyafram göz bebeği gibi çalışır. Yani fazla ışıklı ortamda göz bebeklerimizin  kısılması, az ışığın yetersiz olduğu zamanlarda göz bebeklerimizin açılması gibi. Diyafram objektiflerin üzerinde bulunan diyafram halkası(diyafram bileziği) vasıtası ile ayarlanır ve diyafram açıklıkları değerleri ile “f” gösterilirler.
    Standart diyafram açıklıkları değerleri:

f:1.2 - f1.4 - f1.8 - f2 - f2.8 - f4 - f5.6 - f8 - f11 - f16 - f22 - f32

Diyafram açıklıkları değerleri boyunca sağa doğru gidildikçe diyafram açıklığı alan olarak her seferinde yarıya düşer. f:4 diyafram açıklığı f:5.6 diyafram açıklığının geçirdiği ışığın yarısını geçirir. En büyük f sayısı en küçük açıklığı, en küçük f sayısı en büyük diyafram açıklığını gösterir. (alıntı)

• iso hakkında bilgiyi de bu adresten bulabilirsiniz.
    http://www.bascek.com/2865/iso-nedir-fotografi-nasil-etkiler/
    ayrıca amasseia ve classiic arkadaşlar fotoğraflarınız çok güzel yeni fotoğraflar bekliyorum heyecanla :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: cryingwolf

eyvallah. bir şey sormak istiyorum. bu makro moduyla manuel ayarlar harici oynayamıyoruz değil mi? uğraştım ama olmadı :)

soruyu yeni farkettim :)
    makro modu manuel yani(M), P,A,S, modlarında da çalışır.
    bi ipucu daha, süper makroda flaşlı çekim yapamıyoruz :)
  • hocam teşekkürler bilgiler için.

yani şimdi ıso ile poz telafisi ışık işini görüyor. Peki flaş telafisi nedir?

gece çekiminde ben hiç beceremedim. Çok zor oluyor ama tekrar deniyecem. Bu açıklamalardan sonra.
  • gece çekimlerinde tripod kullanın ...diğer türlü net foroğraf yakalamak çok zor...

flaş telafisi flaşın gücünü ayarlıyor... - değerlerde daha yumuşak, + değerlerde daha güçlü ışık veriyor.. deneyerek ne kadar farkettiğini öğrenebilirsiniz.
  • Arkadaşlar bende bu makineyi almak istiyorum. Henüz ilk makinem olacak . Siz kullanmışsınız. Sizce almalımıyım, önerir misinz?
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.