Üniversite 3. sınıfa geçerken yeni bir yurda geçtim. Eski yurdumda limit yoktu, istediğin kadar yak yurt karşılıyordu (tabi kiraya dahil, kira da çok uçuktu). Bir de merkezi ısıtmalıydı, petek falan yoktu. Şimdiki yurt ise doğalgazı 100 liraya kadar karşılıyor. 100'ü aşarsan aştığın kadarını ödüyorsun. Önceden ailemde kalırken de evimiz sobalıydı. İlk defa petekli bir evde kalıyorum yani. Vana ne tarafa çevirilir onu bile bilmiyorum. Biz bu dairede 3 arkadaş kalıyoruz. 3 oda + mutfak + tuvalet olmak üzere 5 tane petek var (odalarda olmayanlar biraz daha küçük tabi) ve bizim 100 lirayı aşmamamız lazım.
1- Henüz petekleri açmadık daha. Arkadaşlara "ya ben biraz üşüdüm, kombiyi açsak da ben peteği yaksam olur mu? Sizinkiler kapalı kalsın ben bugünlük açayım?" dediğimde, "sen bilirsin, petekler kapalı olsa dahi bir tasarruf sağlanmaz, hepsini yapmakla aynısı gelir" dediler. Aileme bahsettim, öyle şey mi olur çok saçma dediler. İnternetten baktım, bir kaynak tasarruf yapar, diğeri yapmaz dedi. Bunun doğrusu nedir arkadaşlar?
2- Termostatlı petek tasarruf yapar diye duydum ama bizim petek öyle mi bilmiyorum. Nasıl öğrenebilirim?
3- Yurt benim yatağı tam peteğin önüne koymuşlar. Isıtmada bir sorun çıkartır mı? (Önünde engel varsa daha zor ısıtır ya da daha fazla ısıtmak için daha çok doğalgaz harcar vb.)
4- Üçümüz de 8 gibi okula gidip 6 gibi evde oluyoruz. Doğalgazı açmanın en uygun saati nedir? Geldiğimiz gibi açıp, 12 gibi kapatırız diye düşündüm ben ama dediğim gibi hiçbir şey bilmiyorum. Bir de ortalama olarak bizim evin saatlik kullanacağı doğalgaz, fiyat açısından ne kadar olur? (örneğin sizin dairenin bir saat boyunca doğalgaz yakması 50 kuruştur tarzı).