Şimdi Ara

Kompakt Makine Diyafram - Enstantane olayları hakkında :)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
3.525
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar kompakt makinelerde diyafram ve enstantane ayarlanamıyor diye biliyorum.ama bazı sitelerde isoyu yükseltin vs gibi şeyler söylüyorlar.

Makinemde PGM modda bana oynamama izin verilen ayarlar ;

Odak - Focus ( çerçeve tamamına odaklan - merkeze odaklan - dokunulan noktaya odaklan - 0.5 mt - 1mt - 3mt - 7mt - sınırsız )
    Metraj Kipi - Metering Mode ( çoklu - merkez parlaklığına göre - nokta parlaklığına göre )
    ISO - 80 den 3200'e kadar
    Pozlama ( EV - ..0.. + )
    Yakın Çekim ( Makro )
    Flash ( Açık Kapalı - Yavaş Senkron )
    Beyaz Denges
    Renk Canlılığı

Şimdi Bazıları fotoğraf çekerken diyaframı açın diyor yada kapatın diyor diyafram açmaktan kasıt dslr'a özel bir terim midir ? yoksa kompaktlardada birşey yapılabilir mi? örn : pozlamayı artır , isoyu artır , pozlama düşür vs gibi.
    Enstantane değeri nasıl artılır azaltılır kompakt makinelerde ?

Gece Örnek Çekimim ( sabaha karşı saat 5.25 daha yeni gün doğuyor )

iso'yu 100'e ayarladım pozlama +1 metraj kipi metering nokta yaptım. bu görüntü çıktı ortaya. (isoyu 200 , 400 gibi değerlerde denedim ama görüntü biraz aydınlık oldu bu daha doğal geldi gözüme)

fotoğrafın exif bilgilerine baktığımda f3.5 demiş.sanırım diyafram değeri bu oluyor ? ama bunu ben ayarlamadım f3.5'e ? yani makine tekik özelliklerinde f3.5 - 4.3 diyor.işte bunu mesela nasıl 4.3 yaparım ?

exposure 1/2 sec. bu değerde sanıyorum ki enstantane oluyor işte. bunu mesela nasıl 1/20 yaparım ?

ama metraj kipini çoklu yapınca resim biraz daha aydınlık çıkıyor ama görüntü bulanık çıkıyor enstantaneden sanıyorum ki?

yani bu kompakt makinelerdeki olayı biri anlatabilir mi ? diyafram enstantane konusunu.

umarım derdimi anlatabilmişimdir şimdiden teşekkürler...

• Makinanızda Tv, Av, M gibi modlar yoksa enstantene ve diyafram kontrolu mumkun olmaz. Bu modlar d-slr ye ozgu degildir. Kompaktlardada olur.

P modu varsa yarı otomatik sekilde kısmı olsada hukmedilebilir. P modunda iso, poz telafisi, flash kullanımı cesitleri, tonlama gibi seyleri kontrol edebilirsiniz. Diger ayarları ısıga gore makina kendi yapar.

Bu tip bas cek makinalarda daha dogru neticeler alınabilmesi icin hazır cekim modları olur. Manzara, spor, gece, portre vs gibi hazır modlar. Calısmaya uygun sekilde bu modlarla cekim yapılarak otomatik moda gore daha iyi ve dogru netice alınabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 15 Ağustos 2012; 11:47:38 >
  • hocam PGM Modu var Program Otomatik yazıyor.Ona girdiğim zaman bütün ayarlarla oynamama izin veriyor.

Auto var ayar felan yok direk bas çek. film modu var 640x480 60fps video çekimi birde sahne modu var hazır sahne çekiyoruz ( güneş , gece portre vs )
  • PGM Program modudur. Tv, Av, M gibi ayrıca modlar varmı. Bunlar standart isimlerdir.

Tv enstantene kontrolu
    Av diyafram kontrolu
    M enstantene ve diyafram kontroludur.
    P yarı otomatik kontrol

Fotograf makinanızın modeli nedir.

Var oldugunu dusunerek: Enstantene diyafram nedir nasıl kullanılır vs gibi bilgiler konusunda bolca bilgi bulma durumunuz var bu konuları.

Diyafram, enstantene seklinde forum yada nette aratın istemediginiz kadar kullanımı ve etkileri konusunda bilgi bulacaksınız. Hatta bu konuda cok guzel flash uygulamalarıda var. Makinanın kitapcıgına bakarak bu degerlerin hangi tuslarla degistiginide ogrenin. Fotografcılıgın temel bilgileri hakkındada bilgiler edinin. Hatta surekli basvurabileceginiz bir fotografcılık kitabı olsun.

Buyrun 2 adet simulasyon

http://www.dryreading.com/camera/

http://blog.fotografium.com/iso-diyafram-enstantane-simulasyonu/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 15 Ağustos 2012; 11:55:34 >

• quote:

Orijinalden alıntı: ikarahal

Atlamısım o zaman nedir nasıl kullanılır vs gibi bilgiler konusunda bolca bilgi bulma durumunuz var bu konuları.

Diyafram, enstantene seklinde forum yada nette aratın istemediginiz kadar kullanımı ve etkileri konusunda bilgi bulacaksınız. Hatta bu konuda cok guzel flash uygulamalarıda var. Makinanın kitapcıgına bakarak bu degerlerin hangi tuslarla degistiginide ogrenin. Fotografcılıgın temel bilgileri hakkındada bilgiler edinin. Hatta surekli basvurabileceginiz bir fotografcılık kitabı olsun.

Buyrun 2 adet simulasyon

http://www.dryreading.com/camera/

http://blog.fotografium.com/iso-diyafram-enstantane-simulasyonu/

çok teşekkür ederim

yakın zamanda canon eos 550d veya 600d almayı düşünüyorum şimdilik terimleri öğrenelim pratik yapalım

• Yukarda yeni yazı ekledim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ikarahal

Yukarda yeni yazı ekledim.

okudum teşekkürler ama makinemde tv av felan yok

makinem teknik özellikler

http://www.sony.com.tr/product/dsc-t-series/dsc-t70/tab/technicalspecs
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bu tip makinalar bas cek makinalar. Zaten ozelliklerinde kontrol edilemedigi yazıyor. Hazır cekim modlarını kullanarak daha dogru sonuclar alırsın. Otomatik te makinalar ısıgı olcer ve rastgele kafasına gore pozlar cunku senin ne calıstıgını bilmez.

Mesela manzara fotografı cekeceksin makina bunu bilmez otm moda alırsan ısıga gore ezbere pozlar.
    Halbuki manzarada diyafram kısmak onemlidir. Hazır cekim modlarında manzara moduna aldıgında makina manzara cekecegini bilir ve ona gore diyaframı kısmaya calısır.

O yuzden hazır cekim modları cok onemlidir ve kullanılmalıdır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: This Time

quote:

Orijinalden alıntı: lHoLigaN

tepkinizin sebebini öğrenebilir miyim ?

tabii ki biliyorum dlsr neree kompakt nere ? ama mantığını öğrenmem lazım

tepkisi falan yok "tikky" ve "sersery" olan bu arkadasin. amac belli post kasmak ozenle sikayet edildi mesajlari merak etmeyin;)

sorunuza gelince makinenin uzerinde tam manuel mod var mi? "M" yazan bir mod mesela.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: ozeba

quote:

Orijinalden alıntı: This Time

quote:

Orijinalden alıntı: lHoLigaN

tepkinizin sebebini öğrenebilir miyim ?

tabii ki biliyorum dlsr neree kompakt nere ? ama mantığını öğrenmem lazım

tepkisi falan yok "tikky" ve "sersery" olan bu arkadasin. amac belli post kasmak ozenle sikayet edildi mesajlari merak etmeyin;)

sorunuza gelince makinenin uzerinde tam manuel mod var mi? "M" yazan bir mod mesela.

hocam pgm var. tam manuel degil yari manuel sanirsam. ayarlarla oynamama bu mod izin veriyor

hazir modlardan pek verim alamiyorum ama tekrar uzerinde ugrasacagim sanirim

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• böyle bir konu açılınca eski bir kompakt makinemi çıkardım daha doğrusu 2 tane. birisi sony dsc-w80 diğeri ise samsung l730. ikisinin de şarjı yoktum taktım felan samsungu elime aldım hep autoda çekiyordum programa aldım isoyu ayarlıyorum en fazla 1600 olmasına rağmen dslrde 3200i bile rahat kullanırken 1600de çok karıncalanma olduğunu gördüm sonra manuel modunun da olduğunu gördüm orda diyafram ve enstantaneyi ayarlayabiliyoruz karanlık bir ortamda flaşsız çektiğmi halde güzel sonuçlar aldım manuelde. ve bir kompakt makinede de bu ayarların olabileceğini anladım :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ekoman245 -- 16 Eylül 2012; 16:04:03 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.