Komünüzm duygusallıktan veya duygusallıktan ziyade insani vasıflardan uzakmıdır diye sormak gerekktiğini düşünüyorum. Ayrıca herkese sormak istiyorum ki destroyerle bu konuyu karşılıklı konuştuk. Bu noktada Komünizm nereye kadar ilerler ve kendi düzenini muhafaza edebilirmi. Zira İnsani vasıflardan uzaklaştıran her uygulama yanlıştır eğer bu komünüzm yarıda kalırsa tam ismi komünüzmmi olur veya veya İnsaniyet için doğru bir uygulamamıdır. Bunların dışında devam etmeyecekse uygulanabilir bir rejimmidir.
Derki bazıları hiç uygulanmamıştır. ve ve ve Destroyer istersen 1 sene önceki o muhabbeti istersen burada tekrar yaz eğer hatırlıyorsan. Zira o anki tesbitlerin çok güzeldi.
Vallahi hatırlayamadım, biraz bahsetsen hatırlarım belki
En basit şekilde anlatayım. Ben sana komünizm ne kadar tutarlı demiştim sende yapılmak ve elde edilmek istenen eşitliktir ancak, tamamen hakim olduğunda ise ve bundan sonraki ne olacak dendiğinde yine insanların ihtirasları hasıl olacaktır demiştin. Aslında komünizmin bütün bir yapı planı olmadığından bahsetmiştin...
Böyle bir konuşmanın geçtiğini hatırlıyorum fakat ne dediğimi tam olarak hatırlamıyorum Şu anlamda söylemiş olabilirim: Komünizm için devrim yapan insanların entrikaları olabilir. Komünizmden önce geçiş aşaması olan bir sosyalizm dönemi var ve orada insanların yapısı komünizmde bahsedildiği gibi ''iyi insan'' olmuyor; o dönemin bir zorluğu var ve hala orada kapitalist yapı sahibi insanlar var. Bunların zorluğu var ve komünizmin bir geliş zamanı olduğu görüşü de var, bazı eleştiriler erken devrim yaptınız oluyor. Eğer erken devrim eleştirisi doğru ise ihtirasların olması normaldir.
Evet amaç güzel ama amaca giden yolda çok yanlış yapıldığı oluyor. Bütün bir yapı olayını anlayamadım :)
Bütün bir yapı planından kastım uygulama noktasında kültür yapıları, insanların genel yaşayışları vb bütün durumların düşünlemeyeceğinden bahsetmiştin. Dolayısı ile hatalar olabileceğinden ve sonuca giden yolun doğru işleyemeyeceğindende bahsetmiştin...
quote:
Orijinalden alıntı: abdullahors84
Bütün bir yapı planından kastım uygulama noktasında kültür yapıları, insanların genel yaşayışları vb bütün durumların düşünlemeyeceğinden bahsetmiştin. Dolayısı ile hatalar olabileceğinden ve sonuca giden yolun doğru işleyemeyeceğindende bahsetmiştin...
Sanırım onu da şu anlamda söyledim: Bütün ideolojilerde eksik yönler vardır, hatalı yönler de olabilir. Hiçbir ideoloji hayatın bütün ayrıntılarını düşünemez, düşünse bile gelecekte olan ayrıntıları tam olarak bilemez; eksik olan birşeyler olacaktır. Bütün durumlar düşünülemez derken bunu söyledim sanırım. Bu komünizmde de böyledir, diğer ideolojilerde de. O sırada sadece komünizmden konuştuğumuz için komünizme giydirmiş gibi oldum herhalde :)
Dolayısı ile hatalar mutlaka olacaktır, fakat genel olarak bakıldığında uygun mudur diye bakmak lazım, temel noktaları ne kadar doğrudur acaba diye incelemek lazım. Sonuca giden yol doğru işleyemez derken sanırım, geçmişte yaşanan deneyimlerden bahsetmiş olabilirim. Çünkü SSCB gibi örneklerde doğru işlenemedi yol.
Kendimi yorumlamış oldum, bilmiyorum ne kadar oldu
Komuniz sadece uretim araclarinin ortakligindan bahsediyor. Fakat goruldugu gibi sadece uretim araclarinin ortak olmasi toplumsal dengenin saglanmasinda yeterli olmuyor. Insanlara esit yiyecek ve esit giyecek verebiliyorsunuz fakar esit birer hayat veremiyorsunuz.
Komuniz sadece uretim araclarinin ortakligindan bahsediyor. Fakat goruldugu gibi sadece uretim araclarinin ortak olmasi toplumsal dengenin saglanmasinda yeterli olmuyor. Insanlara esit yiyecek ve esit giyecek verebiliyorsunuz fakar esit birer hayat veremiyorsunuz.
İnsanların engellenemeyecek farklılıkları haricinde eşit olmayı vaad ediyor benim anladığım kadarıyla. ''yaşanılan'' eşit hayatlar değil de ''yaşanabilecek'' eşit hayatların yolunu açmaktan bahsediyor.
komünizmde şahsen gördüğüm en temel hatada bu zaten,meseleyi çok para bazlı ele alıyor.herşeyin altında para aramak bana çok mantıksız geliyor.mesela insanlar inançları uğruna neleri göze almışlar,salt maddi sömürü demek haksızlık.mesela adamlar haçlı seferine çıkmışlar nerelerden.hadi komutanın derdi ganimette,katılan gurebanın derdi neydi? yani deniyor ki 14 şubat bir sömürü aracıdır,evet bencede öyle ama öte yandan insanların sevdikleri için neler yapıklarını görüyorsun.yani eskiden adam dağı deliyormuş,şimdi 4 kuruşuna kıyıp bir demet çiçek alıyor.alan adamın burda derdi para değil,sevdiği.hiç para gözetmeksizin yapıyor. komünist arkadaşlarım var,inanın şaşıyorum bazı yorumlarına,onlara kalsa evrendeki her dert para.öte yandan bizim gibi toplumlar için para 100 yıllık bir geçmişe bile sahip değil, bu şartlarda nasıl böyle bir düşünceye sahip olunuyor,şaşıyorum.
hülasa,toplumsal adalet bu eş meselesinde görüldüğü gibi işin iktisadi boyutunun çok üstünde.
quote:
Orijinalden alıntı: superposition
komünizmde şahsen gördüğüm en temel hatada bu zaten,meseleyi çok para bazlı ele alıyor.herşeyin altında para aramak bana çok mantıksız geliyor.mesela insanlar inançları uğruna neleri göze almışlar,salt maddi sömürü demek haksızlık.mesela adamlar haçlı seferine çıkmışlar nerelerden.hadi komutanın derdi ganimette,katılan gurebanın derdi neydi? yani deniyor ki 14 şubat bir sömürü aracıdır,evet bencede öyle ama öte yandan insanların sevdikleri için neler yapıklarını görüyorsun.yani eskiden adam dağı deliyormuş,şimdi 4 kuruşuna kıyıp bir demet çiçek alıyor.alan adamın burda derdi para değil,sevdiği.hiç para gözetmeksizin yapıyor. komünist arkadaşlarım var,inanın şaşıyorum bazı yorumlarına,onlara kalsa evrendeki her dert para.öte yandan bizim gibi toplumlar için para 100 yıllık bir geçmişe bile sahip değil, bu şartlarda nasıl böyle bir düşünceye sahip olunuyor,şaşıyorum.
hülasa,toplumsal adalet bu eş meselesinde görüldüğü gibi işin iktisadi boyutunun çok üstünde.
Ekonomiyi sırf cüzdanınızdaki kağıtlar olarak düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz, sanırım öyle de düşünüyorsunuz. Çünkü demişsiniz ki; ''bizim gibi toplumlar için para 100 yıllık bir geçmişe bile sahip değil'', bu kökten yanlış, ekonomi insanlığın var olduğundan beri vardır.
Söylenilen şey böyle yaşantının temel nedeni ekonomik kökenlidir, ortaya çıkan bütün pürüzler ekonomik kökenli değildir tabiki.
Siz olayı çok yanlış anlamışsınız sanırım. Herkesin cebinde para olunca, insanların para sorunu düzelince hallolmayacak işler, söylenen bu değildir. Başka bir ekonomik düzenin gelmesi ile insanların para sorununun da hallolacağıdır söylenen.
Eş meselesinde nasıl bir ekonomik boyutun üstüne çıkan sorun var anlamadım?
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme