Şimdi Ara

Komünizm tek eşlilik kavramıyla çelişir mi?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
47
Cevap
0
Favori
1.547
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yani şöyle bir durum var ki, komünizm her şeyin kamuya ait olmasını savunur. Ama evlilik kavramında eşi sahiplenme vardır. Bu durumda eşya söz konusu olunca her şey herkesin ama insanlar sahipli. İşin felsefesi burada kendiyle çelişkiye düşmüyor mu?
  • kadın devlete aittir, kullanım hakkı kocasınındır
  • Evlilik kurumunda eşi sahiplenmek mi vardır, yoksa ortaklık mı?

"Eş" diyorsunuz, biraz daha düşünün.
  • evlilik de bir kurum ve devlete ait. ayrıca eşlerden herhangi birisi "mal" diğeri de "sahip" değil. karşılıklı ve eşit ölçüde bir birliktelik var. devlet tarafından da tanınıyor.

sanıyorum ki, komünizmden değil sosyalist bir devlet açısından sordunuz bunu.
  • Engels yazdığı bir kitabında (Ailenin,Devletin ve Özel Mülkiyetin Kökeni), tek eşliliğe doğru bir evrimin olduğunu söylüyor ve bunu övüyor. Fakat bunun her durumda ve her zaman geçerli ve tek doğru olduğunu söylemiyor.
  • Bu kadar cahilce bir başlık, bu kadar başlıgı açanca yazılan echeli cühele bir mesaj, yuh artık diyorum.
  • üç beş mesajla yeni hesap açılıp gezilmesinin nedeni üslüplardan belli oluyor ve herkes başkalarını kendi gibi biliyor.

her neyse, "eş diyorsunuz" demiş bir arkadaş ama bir mercinin ilişkiyi onaylaması dahi tartışılası bir konu.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    İslamdaki mantıksızlık ?
    3 yıl önce açıldı
    Devletsiz Toplum Mümkün mü?
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • olaya şurdan bakalım;

şimdi biz evrim artığı olarak,rastsal bir biçimde vücuda geldik(diyelim).biri adriana lima olmuş,diğeri kıvanç tatlıtuğ,ben de superposition.diyorum ki; bu doğuştan gelen adaletsizliğe artık dur demek lazım,neden marko jaric adriana limayı götürüyor sadece doğuştan gelen özelliklerinden dolayı? burda bir adaletsizlik var gibi.mesela iktisadi anlamda hepimiz eşitleniyoruz doğuşta ama neden diğer alanlarda bir eşitsizlik sözkonusu? komünizm sadece iktisadi eşitliği mi sağlıyor,nerde kaldı sosyal statüler?

birde güzelin çirkine olan baskısı var ki o da bu konu ile alakalı.yani mesele sadece karınım doyması,az çalışmam değil.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Hot Fuzz

Bu kadar cahilce bir başlık, bu kadar başlıgı açanca yazılan echeli cühele bir mesaj, yuh artık diyorum.

+1
    Kadını resmen "mal" yerine koymuş başlığı açan arkadaş.
  • ilk komünist şeyh bedrettin'dir ve söylediği şudur:

"yarin yanağından gayrı her şeyi paylaşırım"! iyice garipleştiniz gerçekten.
  • bu doğuştan gelen fiziksel özelliklerin eşitlenmesi meselesini aydınlatacak,baba bir komünist yok mudur bu forumda,hep mi çakma komünistler var?

soru net,güzelle çirkini nasıl barıştıracak,bu sınıfı nasıl yok edecek.yoksa marksist demokrasi çatırdıyor mu?
  • Komünizm her şeyde her yerde ve her zaman eşitlik demezki; eşitlikten bahsederken, eşit yaşama hakkı, eşit fırsat hakkı gibi temel ihtiyaçlardan bahseder ve ''genel mutluluk''tan bahseder. Genel mutluluğu sağlamaya çalışırken insanların DNA'ları ile oynayıp herkesi aynı güzellikte yapmak komünizmin konusu değildir böyle bir beklenti de oluşturmuş değildir.
    Bahsettiği şey ortak yaşam ve ekonomik refahtır özetle.

Herkesi güzellikte de eşit yapacağım diye bir iddiası zaten olmayan bir ideoloji neden güzel yapamıyor diyte çatırdasın ki :)
  • Komünizm parayı bulana kadar, feminizm kocayı bulana kadar, ateizm uçak sallanana kadardır.

Boş konular, boş muhabbetler.
  • quote:

Orijinalden alıntı: destroyer39

Komünizm her şeyde her yerde ve her zaman eşitlik demezki; eşitlikten bahsederken, eşit yaşama hakkı, eşit fırsat hakkı gibi temel ihtiyaçlardan bahseder ve ''genel mutluluk''tan bahseder. Genel mutluluğu sağlamaya çalışırken insanların DNA'ları ile oynayıp herkesi aynı güzellikte yapmak komünizmin konusu değildir böyle bir beklenti de oluşturmuş değildir.

Herkesi güzellikte de eşit yapacağım diye bir iddiası zaten olmayan bir ideoloji neden güzel yapamıyor diyte çatırdasın ki :)

bu olmayan birşey ama olmayacağı anlamına gelmiyor.komünizmi doğuran etkenler iktisadi ,ırk ve din temelli olduğu için çözümleri bu yönde ki 19yy avrupasında yahudi olsaydım bende böyle düşünürdüm.marx diyor ki,insanlar arasında eşitsizlikleri kaldırmazsan özgür düşünce,demokrasi olmaz,insalar bir şekilde bağlarından kurtulmadan demokrasi olmaz.işte bu göreli eşitliğin yolunu çiziyor,kapitalden komün yaşama doğru.benimde aklıma geldi bu çok eşlilik meselesinden,doğadaki güçlünün üremesi probelini komün yaşam nasıl çözmüş diye ki gördüğüm kadarıyla düşünmemiş bile.yoksa çok eşliliğe marxın bakışını,eşiyle olan münasebetini biliyorum,anlatmaya çalıştığım bu değil.

yani zenginin olmadığı ortamda yakışıklının sözü geçerse ne olur,dünya bir devrimci daha mı bekler,yoksa buna baştan bir çözüm getirilmiş midir diyorum.şu an komik gibi gelebilir ama bir fikirdir ve ütopyada olması gayet beklene bir durumdur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: superposition

quote:

Orijinalden alıntı: destroyer39

Komünizm her şeyde her yerde ve her zaman eşitlik demezki; eşitlikten bahsederken, eşit yaşama hakkı, eşit fırsat hakkı gibi temel ihtiyaçlardan bahseder ve ''genel mutluluk''tan bahseder. Genel mutluluğu sağlamaya çalışırken insanların DNA'ları ile oynayıp herkesi aynı güzellikte yapmak komünizmin konusu değildir böyle bir beklenti de oluşturmuş değildir.

bu olmayan birşey ama olmayacağı anlamına gelmiyor.komünizmi doğuran etkenler iktisadi ,ırk ve din temelli olduğu için çözümleri bu yönde ki 19yy avrupasında yahudi olsaydım bende böyle düşünürdüm.marx diyor ki,insanlar arasında eşitsizlikleri kaldırmazsan özgür düşünce,demokrasi olmaz,insalar bir şekilde bağlarından kurtulmadan demokrasi olmaz.işte bu göreli eşitliğin yolunu çiziyor,kapitalden komün yaşama doğru.benimde aklıma geldi bu çok eşlilik meselesinden,doğadaki güçlünün üremesi probelini komün yaşam nasıl çözmüş diye ki gördüğüm kadarıyla düşünmemiş bile.yoksa çok eşliliğe marxın bakışını,eşiyle olan münasebetini biliyorum,anlatmaya çalıştığım bu değil.

yani zenginin olmadığı ortamda yakışıklının sözü geçerse ne olur,dünya bir devrimci daha mı bekler,yoksa buna baştan bir çözüm getirilmiş midir diyorum.şu an komik gibi gelebilir ama bir fikirdir ve ütopyada olması gayet beklene bir durumdur.

Komünizmi doğuran asıl etken ekonomik nedenlidir, ırk ve din ise yan etkenler.
    Bunun 19. y.y'da olmak ile ve Yahudi olmak ile alakalı olduğunu zannetmiyorum ki Marx Yahudi kökenli olsa bile bir dine mensup değildi, yüzyılın önemi var aslında ama alternatif bir ideoloji ortaya illa ki çıkacağı için aslında yokta, bu ideolojinin çıkmasını hızlandırmış olabilir sadece yaşanılan zaman.
    Şöyle bir durum da var zaten: Marx'tan önce de sosyalizm konusunu dillendiren düşünürler var fakat hiçbiri Marx gibi sağlam temellere sahip bir ideoloji kuramıyor, 19. y.y'dan yıllar öncesine ait düşünceler de var mantık olarak sosyalizme benzeyen fakat bunlar tamamen iyi niyetli olan, sistemli olmayan düşünceler.

Doğadaki güçlünün üremesini düşünmemiş değildir komünist ideoloji, bunun için ''ilkel komün'' dönemini baz alır ki orası da ayrı bir başlıktır; isterseniz bahsedebiliriz.
    Güzel ve çirkinin olması çirkin açısından bakarsak olumlu bir durum olmayabilir fakat genel olarak bakarsak olumlu bir durumdur ki çirkinliği (abartılı olmayan) örtebilecek bir çok konumu olabilir insanın. Tek dert bu olsun yeterki :)

Komünizm sadece Marx'ı da baz almaz ayrıca, temellerini Marx atmıştır.
    Sorunlar bitmiyor tabi yakışıklının olduğu bir ortamda ondan daha az yakışıklılar ne yapar, komünizm bunu da çözmeli değil mi?
    İnsanların sorunlarının tamamen biteceğini, herşey mutlu mesut, toz pembe olacağını söyleyen bir ideoloji yok, olamaz da; bunu söylese bile ona inanılmaz zaten; sadece temel problemlerden bahseden ve sorun olarak gördüğü temel problemlerin halledilebileceğini söyleyen bir ideolojidir komünizm ki yakışıklı çirkin sorunundan bahsetse komik olurdu.

Yapay olarak üretilmiş olan durumları çözsün, fizyolojik ve fiziksel sorunları ise bilim çözer artık :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi destroyer39 -- 15 Nisan 2012; 1:12:46 >
  • aslında ben parayı yapay görmüyorum,doğalın bir yansıması bence para.o yüzden güçlünün güçsüze baskısı sadece iktisadi yönden olmaz diyorum.yani doğadan örnek verecek olursak,güçlü aslann ceylanı avlaması veya en güçlü aslanın dişisiyle çiftleşmesi bana aynı geliyor. biz sadece paraya ekstra anlamlar yüklemişiz,üzerinden bu pası silsek yeterli gibi geliyor,tamamen kaldırmak bir çözüm değil.

ayrıca fizyolojik sorunlara bilimsel çözümler demek,felaket demektir.gülücük var ama nazi almanyasından pek farklı değil bu söylem.
  • Son zamanlarda kültür bilimde çok saçma konular açılıyor.
  • Bence saçma bir konu değil. İnsanı düşünmeye iten bir konu. İnsanlar için ideal olan nedir? Tek eşli olmak mı doğrudur yoksa daldan dala atlamak mı? Kominizmden benim anladığım yaşam kaynaklarının eşit dağılımıdır.Yiyecek içecek ulaşım ısınma vb gibi. Bireysel tercihlerini de paylaşacaksın gibi birşey sanmıoyrum ki olsun. çünkü dünyadaki her insan zaten farklı. Yani ille tek eşli ol yada paylaş eşini gibi bir dayatma söz konusu değil. Kominizmde dayatma olmuş olabilir ama biz teoride kominizmdin ne olduğundan bahsedebiliriz.Ona kalırsa İslamda da dayatma yok ama manzara ortada. Bir fikri tartışırken o fikri uygulayıcılarından bağımsız düşünmelisiniz. Yoksa kominizm=Stalin gibi bir sonuç çıkar ortaya ki bu da kominizme haksızlık olur. Bence ideal olanı tek eşliliktir. Çünkü insanlarda sevgi bağlılık denen şeyler var. Ve bence insan için gerçek başarı istikrarlı olmaktır. Yani düşün sevdin ayrıldın. Sevdin ayrıldın. Şimdi bu ilişkiler eğer gerçekten sevgiye dayalıysa ayrılmak zor olacaktır. Yıpratacaktır. Tabi eğer harbiden sevgi varsa. Bu manzara insana mutluluk getirir mi? Yoksa doğru insanı bulup bir ömür geçirirsen mi daha mutlu olursun? Bence ikinci seçenek geçerli. Bu arada doğru insanı bulmanın zorluğu da var ortada. Dİkkat ederseniz ayrılan çiftler hep birbirlerine ben seni böyle bilmiyordum seni böyle tanımamıştım der. Kimsenin kimseye dürüst davranmadığı bir dünyada yaşıyoruz. Birkaç başarısız ilişki yaşayınca 3-5 ayda bile sıkılıyorum bir ömür nasıl geçer diyo insan. Ama bir dakka bile ayrılmaya korktuğunuz biri çıkarsa karşımıza. Hala çok eşlilik diyebilecekmiyiz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: webbie

Evlilik kurumunda eşi sahiplenmek mi vardır, yoksa ortaklık mı?

"Eş" diyorsunuz, biraz daha düşünün.

Evlilik kurumunda tabii ki esi sahiplenmek vardir. Toplum geneldinde ortaklik diye bir kavram olsaydi iki kisinin toplumdan siyrilip kendi aralarinda bir sozlesme yapmalarina gerek kalmazdi.

Komunizmin karsi oldugu "ozel mulkiyet" kavrami sadece "mallar" icin degil "servisler" icin de gecerli. Bunu komunizmi savunanlar iddia ediyor. Evet esler mal degildir fakat en basitimden seks yapmak eslerin birbirine karsilikli sunduklari servislerden sadece bir tanesidir. Dolayisiyla tek eslilik kavrami otomatikman bazi servislerin ozel mulkiyet altina alinmasidir. Komunizmin cekirdek felsefesine terstir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: superposition

aslında ben parayı yapay görmüyorum,doğalın bir yansıması bence para.o yüzden güçlünün güçsüze baskısı sadece iktisadi yönden olmaz diyorum.yani doğadan örnek verecek olursak,güçlü aslann ceylanı avlaması veya en güçlü aslanın dişisiyle çiftleşmesi bana aynı geliyor. biz sadece paraya ekstra anlamlar yüklemişiz,üzerinden bu pası silsek yeterli gibi geliyor,tamamen kaldırmak bir çözüm değil.

ayrıca fizyolojik sorunlara bilimsel çözümler demek,felaket demektir.gülücük var ama nazi almanyasından pek farklı değil bu söylem.

Güçlünün güçsüze baskısının sona ereceğini sanmıyorum; fakat minimum düzeye indirilebilir ve önlenebilecek güçlü-güçsüz baskısı sona erdirilebilir.
    Örneğin ruhsal olarak güçlü biri kendisinden ruhsal olarak daha güçsüz birine baskı yapabilir, fakat şu durumda yaratılabilir; ruhsal olarak güçsüz birisi kendisinden ruhsal olarak güçlü birine muhtaç olmadan yaşayabilir. Güçlü-güçsüz durumu çözülemez fakat güçsüzün güçlüye muhtaçlık durumu çözülebilir (güçlü-güçsüz durumunu laboratuvarda üretilen genlerle çözülmek istenirse bilemiyorum ki böyle birşey olsun istemem).
    Komünizm muhtaçlık durumunu kaldıracağını iddia ediyor, herkesin kendi hayatını kolayca yaşayabilmesinin ideolojisi komünizm (öyle olup olmadığı tartışılır fakat iddiası budur).
    Burada psikolojik olarak muhtaçlık ayrı tutulmalı tabiki. O kişinin iradesi, psikolojisi ile alakalı birşeydir.

Fizyolojik sorunları bilim halletsin artık derken, bunun komünizmin derdi olmadığını ve derdi olmaması gerektiğini söylemek istedim, bilim halletsin artık derken de bilimin böyle birşeye alet edilmesini ben de istemem fakat bunun çözümü düşünülüyorsa gidilmesi gereken yer komünizm değil bilimdir.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.