Şimdi Ara

kontrol kalemi çalışma prensibi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
2.414
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • bu konuyla ilgili nette okumadığım yazı, forum vs. kalmadı ama hala anlayabilmiş değilim. kontrol kalemini prize soktuğumuzda devre tamamlanmamasına rağmen lamba nasıl yanıyor. insan vücudunun kapasitör görevi gördüğü söyleniyor bunu detaylı açıklayabilirmisiniz? bir de ben 12V adaptörün + ve - uçlarına dokundurduğumda da lamba yanıyor bu nasıl oluyor?

• anlamadığım konu kontrol kaleminin ucunu faza dokunduruyorum ama diğer ucunu yani parmağımı koyacağım yeri nötr yada toprağa değdirmememe rağmen nasıl yanıyor yada ben nötre yada toprağa dokunmuyorum? benim üzerimde kalan elektrikle devre nasıl tamamlanıyor?
  • neutron88 N kullanıcısına yanıt
    Direnç sadece akımı sınırlamaz aynı zamanda belirli oranlarda gerilimide bölerler işe buna dayanarak kontrol kaleminin içine bakıldığında lambanın yanında küçük bir direnç olduğu görülür ve gerilim bölücü olarak konulmuştur. Biz elimize aldığımız kontrol kalemini bir prize soktuğumuzda içindeki lambaya seri bağlı bir direnç vardır :) ve nötr biz oluruz yani devreyi direnç sayesinde bize zarar vermeden tamamlar.
  • değerli cevabınız için teşekkür ederim. ben bu konuyu hala anlayamadım kendimce bir çıkarımda bulunuyorum acaba doğrumudur? şimdi evde kullandığımız alternatif akım monofaze yani 1 faz 1 nötr olarak geliyor. santraldeki alternatörün 1 ucu topraklı diye duymuştum yani bu prizdeki nötr uç oluyor peki bu nötr uç yerine her iki uç da faz olsaydı kontrol kalemi yine yanarmıydı? kontrol kalemini faza değdirdiğimizde insan vücudunun toprak görevi gördüğünü düşünüyorum yani alternatörün nötr ucu yani topraktan devam eden akım bizim vücudumuzda tamamlanıyor.

• Temsili olarak çizmeye çalıştım prizden gelen akım kontrol kalemi direnci ve lambasından senin üzerinden toprağa gidiyor böylelikle sen nötr iletkeni oluyorsun.

EDİT: İyi gözlemlemek için bir elinle musluğa dokunup diğer elinle kontrol kalemi ile fazı kontrol et, lambanın parlak yandığını göreceksin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi valdond -- 25 Mayıs 2016; 16:33:23 >
  • kontrol kaleminin baş kısmını saksıdaki toprağa değdirdimde çok zayıf yanıyor, parmağımla değince normal yanıyor musluğa dokununca parlak yanıyor.
  • peki 12V adaptörün + ve - uçlarına değdirdiğimde de yanıyor bunun sebebi nedir? adaptörün içinde topraklama yok diye biliyorum acaba transformatörden geri dönerek mi devre tamamlanıyor yada benim kontrol kalemimi bozuk? veya bu deneyi adaptör yerine pil yada akü gibi ac'den bağımsız bir güç kaynağıyla yapsaydım yine yanarmıydı(elimde akü yada 9Vpil olmadığı için deneyemedim)?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neutron88 -- 26 Mayıs 2016; 11:43:22 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Benim bir merak ettiğim bir olay var içindeki ampul nasıl bir dayanıklılığa sahip patladığını hiç görmedim patladığında iletkenliği devam ediyor mu ?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.