Şimdi Ara

Koskoca yerleşik operatörün elinde vdsl kabin kalmaması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
721
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bu sene içinde vdsl gelecek denilen mahallemiz için tekrar İl Müdürlüğü ile görüştüğümde ellerinde vdsl kabin kalmadığı, ekipmanların yurtdışından gelmediğini söylediler. Böyle birşey mümkün müdür? 4.5 yıldır oyalıyorlar geldi gelecek diye.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Hocam 4.5 yıl olduysa yılbaşından sonra gelir diye tahmin ediyorum. Bana da 2016'da bu yıl sonuna kadar geliyor dedikleri vdsl 2022 mart'ta geldi.

• ozgur_298 O kullanıcısına yanıt
    Umarım hocam :D İşin garibi bir de vdsl değil direkt gpon getireceğiz dediler. İnsanın pek inanası gelmiyor ama bekleyeceğiz mecbur alternatif firmalar kıllarını kıpırdatmadıkları için.

• Çip krizi kaynaklı tedarik sıkıntıları hala tamamen %100 bitmiş değil. Şu dönemde gerçekten eskisi gibi kolay temin edemiyor olabilirler orası doğru fakat 4,5 yıl az bir süre değil. O kısmı için yorum yok, oyalamışlar düpedüz.

Ayrıca VDSL yerine GPON yapalım demeleri de normal. Sonuçta fiber altyapı daha ucuz, bakım gerektirmiyor ve sorunsuz. En nihayetinde OLT ve ONT arasındaki bütün kablosu, konnektörü, binaya konulan kutusu ıvır zıvır hepsi pasif komponentler ve Türkiye'de bolca ve kolayca üretiliyor.

• 0ldskool kullanıcısına yanıt

Aynı zamanda ülkemizin yaşadığı döviz kuru dalgalanması sebebiyle tedariğin yavaşlamış olması da olağan hocam. Bilip gördüğümüz kadarıyla Huawei ve Nokia sahalar var GPON için. İkisi de bu ekipmanları Türkiye de üretmiyor bildiğim kadarıyla, üretiyorlarsa da belirli bir ölçeğidir diye düşünüyorum. Sonuçta yine de yurtdışından gelecek olan malzemeler elbette vardır. Biz sadece saha kısmını görüyoruz ama santrallerde kullanılan cihazlar vb. çok uzun bir tedarik listesi olduğu aşikar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 23 Ekim 2022; 16:34:56 >
  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

Çok doğru hocam. Maddiyat da işin bir başka boyutu tabii.

Yani şimdi evdeki fiberin iki ucundaki cihazların tamamı ithal maalesef. Bildiğim kadarıyla bu donanımların (OLT-ONT gibi) henüz yerli muadili mevcut değil. Biz henüz sadece santral ve ev arasındaki pasif elemanları yerlileştirdik... Umarım ki en yakın zamanda esas o kıymetli, katma değeri yüksek optik-elektronik donanımların da yerlileştiğini görürüz.

Umudu kestim artik hocam superbox aldim 400 gb. En azindan 30 download 25 upload aliyorum. Şehir merkezinde 0.7 upload biktirdi artik.

• kadir. kullanıcısına yanıt
    Merhaba, dilerseniz
    turknet
    GigaFiber İstiyorum — TurkNet
    https://turk.net/gigafiber-istiyorum
    üzerinden gigafiber için altyapı talebinizi iletebilirsiniz.

• Talep ettim zaten ama çalışma başlatılan illerde bile 2 yıla yakın süredir bekleyenler varken Eskişehir'e gelmeniz 3-4 yılı bulur gibi sizin.

• kadir. kullanıcısına yanıt
    Gelen taleplere göre proje ekibimiz değerlendirme yapıyor
  • Hocam Türkneti bir dene derim. Ben Türktelekomu 5 - 6 yıl bekledim yüzlerce kez aradım ve bildirim verdik fiber için gelmediler adsl kullandım yıllarca. Türknet 1 senede gigafiber çekti bence Türkneti deneyin...

• derlemeler kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederiz. Keyifli kullanımlar dilerim
  • derlemeler kullanıcısına yanıt
    Eskişehirde sadece ATAP Teknokentte hizmet veriyorlar hocam. Bireysel abonelik için, Eskişehir'de kendi omurgaları olmasına rağmen tarih vermiyorlar. Bir de fiyatları adsl kullanıcısı icin asiri yuksek maalesef.

Bahsettiğiniz yerlileşme olduğu taktirde ücreti daha düşük olacağı için, söz konusu cihazların ulaşmadığı ilçe kalmaz hocam zannediyorum ki. Ancak tabi yerlileşirken söz konusu cihaz kalite ve performanslarının da Huawei ve Nokia gibi olması gerekir hocam ve daha iyisi. Düşük kalite ve performansta kalırsa bir anlamı olmaz.

Günümüz itibariyle GPON sisteminin ulaşmadığı il yok ancak ilçeler var. Bu bilgiyi de geçmiş konuşmalarında Ümit Onal vermişti. O anlamda da ilerlemeye çok katkısı olur.  

• Umarım yerli de üretilir ancak yerli üretilse de örneğin ithal olanı 20 bin EUR olan bir cihazın yerlisi 1000 EUR'ya satılmayacak ki  Hadi o da olsun 17 bin EUR.

• Ö1f1 kullanıcısına yanıt

Özellikle orta-yüksek veya yüksek teknoloji alanlarında yerlileştirme olayını sadece fiyat olarak düşünmemek lazım.

Elbette, ticari fırsatlar da söz konusu olabilir. Ancak ben bu noktada ille de yerli olsun saplantısını pek doğru karşılamıyorum. Neden derseniz güvenlikle alakalı endişeler söz konusuysa eğer sivil kullanım için endişe etmemek gerekiyor, zaten birisi endişe edecek olursa hiç akla hayale gelmeyecek bazı kurumlarımızın altyapılarını hangi üretici tarafından sağlandığını anlatmak istemem, geçelim o işi.

Ticari olarak sektörde bir pay kalabilir miyiz endişesi ile hareket edilecekse tamam, anlayışla karşılarım ama o noktada da verimli ve mantıklı bir yatırıma soyunulup soyunulmadığı iyi analiz edilmelidir. Mesela RAN (Radyo Erişim Şebekesi) amiyane tabirle baz istsdyonu üretme işine devlet ittire kaktıra SSTEK ve Aselsan'ın yanına Argela ile Netaş'ı ortak ederek 5 sene önce ULAK' ı kurdurdu. Ticari ürün 5G için ortada yok, 4G için var ama çok çok geride. Bunun dışında HTK'nın ortaklarının kurduğu GTENT var onlar daha ümit verici ama pek beklenti içinde olmamak lazım.
    Hem ULAK hem GTENT core şebeke üretirler, o biraz mantıklı olabilir ticari açıdan. Üretiyorlar da.

Mesela bunlar olmadan çok önce, bundan yaklaşık 10-11 sene önce Argela, SDN (Yazılım Tanımlı Ağ) ürünü geliştirmek için kolları sıvamıştı, ürün dediysem yazılım yani donanım ürünü değil SDN. Argela hem yaşamayı başardı hem de ürünü başardı, Önce ProgRAN'ı ardından vRAN'ı ve sonra da SEBA'yı ürettiler. Şuan aklıma gelmeyenler de var ama AT&T (Verizon da olabilir), Telefonica gibi devlere ürünlerini satabildiler, bu kalibrede yine bir kaç tane daha deve satış yapabildiler, daha önemlisi Juniper ile anlaşma imzaladılar, Juniler Argela'nın ürettiği teknolojileri destekleyen donanım satıyor. ONF'nın yönetim kuruluna girdiler ki yönetim kurulundaki diğer üyeler AT&T, Intel, Google, Microsoft ve DTAG

Şimdi Argela bunlar başardı, nasıl geleceği olan, rekabetin henüz kısıtlı olduğu pazara, doğru ürüne yatırım yaptılar. Şayet bunun yerine oturup donanım üretmeye kalkışsalardı belki çok daha fazla maliyetle, ticari başarı bile elde edememiş bir ürün olacaktı ellerinde.

Buradan elbette donanım üretilmesin manası çıkmasın, üretilsin elbette ancak ticari olarak karlı ise, mantıklı ise üretilsin.

Mesela telco donanım pazarında gelecek dönemde aslında bixim şirketler için ortaklık fırsatları söz konusu olabilir. Malum herkesin bildiği Huawei BAN meselesi ciddi bir konu. Belki yakın gelecekte Nokia, Ericsson gibi üreticilerin Türkiye'ye üretim konusunda yatırım yapması söz konusu olabilir. Sıfırdan bir ürüne başlamaktansa bunlarla ticari bazda ortaklık çok daha gerçekçi olabilir.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• TurkNetDestek kullanıcısına yanıt

fiberin parasını versek gelir misiniz ?

• smart0201 kullanıcısına yanıt
    Merhaba, gigaFiber altyapı çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor. Her geçen gün bölgelerimizi genişleterek devam ediyoruz. Siz de gigaFiber talebinizi
    turk.net
    GigaFiber Altyapı Sorgulama - Fiber Altyapı - TurkNet
    https://turk.net/gigafiber-istiyorum-altyapi-sorgulama
    sayfamızdan iletebilirsiniz. Proje ekiplerimiz bölgeden gelen taleplerin yoğunluğuna ve altyapının uygunluğuna göre değerlendirecektir

• teşekkür ederim

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.