Finansbank konut kredisi faiz oranlarını yükseltti Konut kredileri faiz oranlarında son günlerde yaşanan düşüş yükselişe geçti. Finansbank 120 ay vadede uyguladığı 1.05 faiz oranını 1.09'a yükseltti.
Tarih: 03-11-09, Kaynak: KrediPazari.com
Özellikle kredisini yeniden yapılandırmak isteyenlerin, faiz oranları daha fazla yükselmeden karar vermeleri, karlılıkları açısından önemli bir adım olacak.
quote:
Orijinalden alıntı: dustnbones
Son durum! Akbank 60 ay için 1.03 den aşağı inemiyormuş ve % 1 komisyon alıyorlar.
İş bankası ile görüştüm 0.95 ve 500 komisyon dediler.
Sanırım gelecek ayı bekleyip İş bankası'na geçiş yapacağım.
Hayat sigortası konusunda ilk 2 sene bende Akbank'a yaptırmıştım. 1. yıl 1 milyar civarında bir miktar aldılar 2. yıl 900 civarı birşey verdim. 3. senede müşteri temsilcisi bana sigortayı dışardan yaptırabileceğim konusunda birşey ağzından kaçırdı. Yapı kredi sigortadan 8 yıllık 12 taksite toplam 1400 e sigorta yaptırdım. Bankadan dışardan sigorta yaptırınca kabul edip etmediklerini kesin sorun.
Bende en son durum şudur: Yapıkredi ile konuştum maaşım oraya yattığı için 0.94 dediler ve 1000 civarında masraf tutar dediler aklıma yatmıştı geçiş yapabilmem için bankadan kalan borcumu bildiren bir yazı istediler. Akbank'ı aradım yazıyı talep ettim ben yapıkrediye geçiyorum dedim. Genel müdürlüğü arayalım biz size dönelim dediler. Yarım saat sonra 1.03 den inemedikleri oran 0.95 e indi. % 1 de komisyon alıyorlar. Açıkcası iki banka ve tapu arasında harcayacağım zamanı düşünerek kabul ettim. Faizler yeniden yükselmeye başlamadan son restleşmelerinizi yapıp yeniden yapılandırım bence. Şu anda 80 den 60 aya düşünce 1.18 den 0.95 geldim ve 25 civarında kârım var. Kolay gelsin
quote:
quote:
Son durum! Akbank 60 ay için 1.03 den aşağı inemiyormuş ve % 1 komisyon alıyorlar.
İş bankası ile görüştüm 0.95 ve 500 komisyon dediler.
Sanırım gelecek ayı bekleyip İş bankası'na geçiş yapacağım.
Hayat sigortası konusunda ilk 2 sene bende Akbank'a yaptırmıştım. 1. yıl 1 milyar civarında bir miktar aldılar 2. yıl 900 civarı birşey verdim. 3. senede müşteri temsilcisi bana sigortayı dışardan yaptırabileceğim konusunda birşey ağzından kaçırdı. Yapı kredi sigortadan 8 yıllık 12 taksite toplam 1400 e sigorta yaptırdım. Bankadan dışardan sigorta yaptırınca kabul edip etmediklerini kesin sorun.
Bende en son durum şudur: Yapıkredi ile konuştum maaşım oraya yattığı için 0.94 dediler ve 1000 civarında masraf tutar dediler aklıma yatmıştı geçiş yapabilmem için bankadan kalan borcumu bildiren bir yazı istediler. Akbank'ı aradım yazıyı talep ettim ben yapıkrediye geçiyorum dedim. Genel müdürlüğü arayalım biz size dönelim dediler. Yarım saat sonra 1.03 den inemedikleri oran 0.95 e indi. % 1 de komisyon alıyorlar. Açıkcası iki banka ve tapu arasında harcayacağım zamanı düşünerek kabul ettim. Faizler yeniden yükselmeye başlamadan son restleşmelerinizi yapıp yeniden yapılandırım bence. Şu anda 80 den 60 aya düşünce 1.18 den 0.95 geldim ve 25 civarında kârım var. Kolay gelsin
Ben daha önce belirtmiştim, başka banka ile görüşün onlardan kalan ana parayı soran yazıyı kredi kullandığınız bankaya verirseniz kredi faiz oranı hemen düşürdüklerini görürsünüz demiştim.Aynen çıkmış hocam.Ben biraz erken yaptırdım sanırım,siz benden bu işte daha karlı çıktınız.Arkadaşlar sakın şuna inanmayın "şu oranın altına inemiyoruz"...Öyle bir iniyorlar ki, gözünü seveyim şu rekabetin...
hayat sigortası ile ilgili ajanslara düşen haber:
"Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, kararın tüketiciler açısından emsal olduğunu ve aynı durumdan şikâyetçi olanların haklarını arayabileceklerini söyledi. Zaman gazetesinin haberine göre, kredi alırken hayat sigortası şartının hiçbir haklılığının olmadığını vurgulayan uzmanlar, tüketicilerin bankalar tarafından yeterince bilgilendirilmediklerine dikkat çekti. Karara sevinen Edip Gülüm, "Bankanın benden istediği prim çok yüksek olduğu için itiraz ettim, şimdi çok daha ucuza başka bir sigorta şirketinden hayat sigortası yaptırabilirim." dedi.
Emekli bankacı Edip Gülüm, geçen yıl özel bir bankadan konut kredisi aldı. 64 bin TL'lik kredi sözleşmesine imza atarken banka tarafından hayat sigortası poliçesi yapmasının zorunlu olduğu söylendi. Bankadan hem konut kredisi hem de hayat sigortası alan Edip Gülüm, sigorta poliçesi gereği ilk yıl 489 TL yatırdı. İkinci yıl hayat sigortası primi için banka 532 TL isteyince rakamı çok yüksek buldu. Başka bankaların hayat sigortası ücretlerini inceleyen emekli bankacı, daha ucuza hayat sigortası yaptırabileceğini gördü. Bankasıyla bu durumu görüşüp hayat sigortasını başka bir bankadan yaptırmak istediğini iletti, fakat banka bu teklifi reddetti. Daha sonra konut kredisi sözleşmesini dikkatlice inceleyen Gülüm, "Hayat sigortası yaptırılması mecburi değildir." ibaresini fark etti. Bu açıklamaya dayanarak hayat sigortasının iptali için bankaya başvuran Gülüm'e bankadan olumlu ya da olumsuz hiçbir cevap gelmedi. Sigorta iptal başvurusunun kabul edildiğini düşünen Gülüm, bankaya günü gelmeden konut kredisi taksiti için 578 TL yatırdı. Fakat banka yatırılan bu meblağdan 532 TL'yi sahibinin haberi olmadan hayat sigortası prim borcu olarak aldı. Banka hesabını incelediğinde durumun farkına varan Gülüm, olayı Bahçelievler Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı'na taşıdı. Konuyu inceleyen heyet, hayat sigortasının kredi sözleşmesi kapsamında değerlendirilemeyeceği gerekçesiyle tüketicinin şikayetini haklı buldu. Hayat sigortası poliçesinin iptaline karar veren hakem heyeti, Gülüm'ün rızası olmadan bankanın poliçe bedeli olarak aldığı 532 TL'yi de Gülüm'e iade ettirdi. Kararda ayrıca, hayat sigortası yapılması gerekli olsa bile tüketicinin banka şubesinin bulduğu sigorta şirketine ve çok yüksek primler karşılığında sigorta yaptırmasının beklenemeyeceği belirtildi. 15 gün içerisinde hakem heyeti kararını Tüketici Mahkemesi'ne taşıyıp itiraz etme hakkı bulunan banka, bu süre zarfında itirazda bulunmadı.
Kararı değerlendiren Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, Bahçelievler Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'nin, tüketiciler için emsal bir karar aldığını söyledi. Daha önce bu konuda çok şikâyet aldıklarını belirten Kaya, "Kredi almak istediğinde aynı uygulamadan şikâyetçi olan diğer vatandaşlar da haklarını tüketici sorunları hakem heyetlerinde arayabilir. Bankalar kredi vermek için sigortayı şart koşamazlar." dedi."
Konut kredisi alırken, Hayat sigortasının zorunlu olmadığı benim imzaladığım sözleşmede kocaman harflerle yazıyordu zaten. (iş bankası). Zorunlu değil ama bence gerekli, Allah korusun başımıza birşey gelirse geride kalanlar borç bırakmayalım. Bu konuda biraz bilinçli olmak lazım 5 senelik falan yaptırınca senelik 100 TL civarı birşey tutuyor zaten.
bencede. ancak farklı bir sigorta şirketinden yaptırmak isteyenler olabilir.
İş Bankasında 77 ay kalan ödememi 60 aya indirdim. toplamda 56000 tl olan borcum 47000'e düştü. 0,95 oranla %2 kapatma bedeli dışında masrafsız olarak hallettik. %2 olan 720tl'yi de yine 0,95'ten 12 aya böldüler. bütün bu oranlarda tabii ki ING bankla anlaştım diye tehdit etmemin büyük rolü oldu. Sizde dersinizi çalışmadan gitmeyin yoksa kandırılabilirsiniz. 2 saatimi harcayarak ödemem gereken 9000Tl'den kurtulmuş oldum...
quote:
Orijinalden alıntı: jeymisozi
İş Bankasında 77 ay kalan ödememi 60 aya indirdim. toplamda 56000 tl olan borcum 47000'e düştü. 0,95 oranla %2 kapatma bedeli dışında masrafsız olarak hallettik. %2 olan 720tl'yi de yine 0,95'ten 12 aya böldüler. bütün bu oranlarda tabii ki ING bankla anlaştım diye tehdit etmemin büyük rolü oldu. Sizde dersinizi çalışmadan gitmeyin yoksa kandırılabilirsiniz. 2 saatimi harcayarak ödemem gereken 9000Tl'den kurtulmuş oldum...
Konut kredinizde Konut sigortası ve bireysel hayat sigortası ödüyormusunuz ? Yoksa sadece Dask mı ödüyorsunuz, işbankasının bu konudaki uygulamasını öğrenebilirmiyim, teşekkürler.
sadece bireysel hayat ve dask var, konut sigortası yok bildiğim kadarıyla. bunlar zaten devam ettiği için yapılandırmada ayrı bir masraf çıkarmadı...
Benimde Yapı Kredi Bankasından 1.196 tl taksitli 90 ay (kalan) ve 57.500 tl. (kalan) anaparalı kredim var. Yapılandırma için görüştüm, taksit tutarı değişmeden 1,04 faizle 67 ayda kalan tutarı ödeyebileceğimi söylediler. Bu işlemden yaklaşık 26.000 tl karım var. Masraf olarak %2 ceza ve 1.000 tl dosya masrafı istediler ve aşağı inmediler. %2 lik tutarı kredi olarak kullandırabiliyorlarmış, 1.000 tl.yi nakit istiyorlar. Ancak ben başvuralı yaklaşık 1 hafta oldu ama hala genel müdürlükten bir cevap gelmemiş. Söylediklerine göre çok talep olduğundan yoğunlarmış. Benimde haliyle canım sıkıldı bu kadar uzamasından dolayı. Siz ne kadar sürede sonuçlandırdınız?
Arkadaşalr ben de konut kredi mi yeniden yapılandırarak 15000 tl gibi bir masraftan kurtuldum. Yanlız biz ilk yapılandırma için dilekçe verdiğimizde fark olarak 5-6 bin tl ediyordu. Gidip direk şube müdür yardımcısıyla konuştuk ve müşteri kaybetmemek adına başka bankaya taşıyacağımız zaman elde edeceğimiz kadar bir fayda sağladık. Taşıamdan önce kendi bankanız ile yüzyüze görüşmekte fayda var. Genelde olumlu yaklaşıyorlar. Genel müdürlükten dilekçenize cevap bekliyoruz filan yalan oluyor pek bir getirisi olmuyor. Bizden de 1400 gibi bir masraf istediler.
valla benim hız olayım jet gibi oldu. şubeye dün akşam 16:00 da gittik, pazarlıklar ve imzalardan sonra 18:00 gibi çıktık. ödeme planınız yarın hazır olur uğrayıp alın dediler. bugün uğrayamadım yarın uğrayıp alcam kısmetse...
Günaydın herkese, Tabii ki öncelik kendi bankamızla anlaşmak. Fakat olur da anlaşamazsak, başka bankaya transferde, tapu masrafları ne kadar tutuyor? Bilgisi olan var mı?
16 ekimdeki durum
ziraat bankasından 1,49 oranı ile 40000 tl cekmistim 8 taksiti bu gün ödedim aylık odemelerim 720 tl refinansman yaptırırsam benden hic para cıkmadan kalan taksitlerim 630 tl ye düsecegini söyledi vakıfbankla da görüstüm onlar 750 tl masrafla kalan taksitleri 620 tl dediler ikiside aynı hesaba geliyor hemen hemen ama dünkü faiz indirimi duyduktan sonra onümüzdeki taksite kadar beklemeye karar verdim ve bu ayıda 720 tl ödedim refinansman icin hesapladıkları faiz oranı iki banka icin 1,09 idi 5 yılın altına 0,99 dediler
kredi yenilemeden karlı cıkmak icin en az aldıgınız orandan 0,20 0,25 düsük oranla yenilemek gerekiyor
05/11/2009 sondurum sabah 9 halkbankasına gittim
daha önceden ziraat bankası ile 4 defa görüsmem oldu ve hepsinde aynı yukarıdaki cevabı aldım
halkbankasının konutkredisi indirimini duyunca iki üç haftadır bekliyorum ziraat te indirir diye ama indirim olmadı bende evrakları hazılayıp dün itibari ile halk bankasına basvurdum kabul ettiğim teklif 0,99 faiz oranı ile kalan 111 taksitimi 595 tl düsürüyorlar masraf olarakta banka benden sadece 500 tl masraf istedi tapuya sordum 150 tl ipotek parası isteniyor denildi öbür bankadan ipotek kaldırmak icin tapu tarafından herhangi bir üçret istenmiyor
ama banka fek yazısı (ipotek kaldırma) icin 80 tl istedi
toplamda 500masraf+80tl fek yazısı+ 150 tl yeni ipotek bedeli =730 en uygunu bu oldugu icin kabul ettim ve basvurumu verdim ve taksitlerim halkbankasında aralık 16 itibarı ile baslayacak yani bu ayki taksitimde yok
ayrıca ziraat yıllık hayatsıgortası olarak 110 tl civarı para alıyorve sadece yıllık yapabileceklerini söylüyorlar halkbankası ise 5 yıllık 160 tl istedi
bu sartlar altında halkbankın verdiği yazıyı ziraate götürdüm doldurulmasını bana verilmesini istedim bundan sonra olaylar tamamen degisti önceden robotlasmıs olan uygulama kisiye özel olmaya basladı neden kapatmak istediğimi yardımcı olmaya calısacaklarını söylediler yanımda merkezi aradılar ve halkbankı sartlarını sordular hepsini anlattım aynı sartlarda yenileyebilirseniz buradan devam ederim dedim genel merkeze mail atacaklarını ve bu gün haber vereceklerini söylediler bende tamam deyip ayrıldım bu gün cevap gelecek ve duruma göre hareket edecegim
isin özü halkbankasının ne kadar kaldıgını gösteren yazıyı istemesi ile olaylar degisti insallah o sartları kabul ederler bende fazla ugrasmam
fazla banka dolasmadım özel bankalara gitmek istemiyorum onlar daha beter dolastıgım bankalar ve teklifleri
halkbankası kabul ettiğim 500 masraf +80 fek yazısı+ 150 ipotek cekilen %2 ceza dahil 39,960 ödeme 595tl 111 ay 0,99 oran
2 teklif 800 komisyon+500 masraf+ 80fek+150 cekilen 39,960 ödeme 584 111 ay halkbank 0,95
3 teklif 1390 tl nakit para kalan taksitler 611 tl 111 ay ziraat 1,09
4 teklif 0 masraf kalan taksitler 631 tl 111 ay ziraat 1,09
5 teklif 750 tl masraf artı tapu ve fek 621 tl 111 taksit vakıfbank 1,09
bankaya gitmeden önce diğer bankalarla mutlaka görüsün ve borc bakiyesini isteyen yazıyı alın ve kendi bankanıza bununla gidin bence büyük ihtimalle ise yarayacaktır yaramasada bankayı degistirin yukarıdaki sartlar bana en uygun geleni oldu
tabiki attıgınız tas ürküttügün kurbaya degsin iyi forumlar
evet arkadaslar aynı sekilde bizim daha önceden alınan kredimizi tekrar yapılandırmaya gittik.. vakifbank önce olmaz dedi sadece cok küçük bir miktar düsüyodu.fakat baska bankadan kredi talebinden bulundugumuzu ögrenince müsşteri kaybetmemk adına hemen bize yeni teklif sundular .borc umuz 7 seneden 5 seneye düştü toplamda 16.225 tl kar elde ettik bunun tekrarr yapılandırma işlemi için 725 tl masraf aldılar..(bazı banklar bunuda almıyomus) sonuc olarak 15.500 tl kar elde ettik.mutlaka sizde yapın yakın bir zamanda kredilerin tekrar cıkacagını duydum bir bankacı arkadastan..ne kadar dogrudur bilemem
Arkadaşlar siz kredinizi refinansman yaparken (yani biranlamda kapatırken) kredi faiz oranlarınız azalan faiz tekniği kullanılarakmı hesaplandı. Ödeme tablonuza bakarsanız banka faizi ilk taksitte en üst limitte alıyor, anaparanızdan çok küçük bir bakiye düşüyor. Refinansman yaparken mesela 1-2 sene ödemede bulunan birisi faizin azalan teknikle hesaplanmasından dolayı zorunlu tutularak dahafazla oranda anapara ödemesi yapıyor.
Refinansman yada kredinizi tamamen kapatmak istediğinizde azalan faiz hesaplamasına itiraz etmek gerekir. Çünkü bu adaletsiz bir durum. Banka hem istediği oranda faizi alıyor hemde sizin anaparadan düşülecek tutarıda baştan faize sayarak çok daha fazla oranda parasal kazanç sağlıyor.
Kredi kapatıldığında banka öyle 1 küsür falan değil %2-3-4 oranlarında faiz geliri elde etmiş oluyor anlayacağınız.
Kapatılan kredilerde Azalan Faiz Tekniği kullanan bankalara Bu yasal değil, insanların sessiz kalmasını itiraz etmemesini, kullanıyorlar.
pıncır arkadasın dedikleri dogru 720 tl lık taksitlerimin 9 ayını odedim yaklasık 6500 tl yapıyor ama borc kapatma yazısı itediğimde ödenen ana para 1200 tl gibi bi rakam sölediler yani 5,300 tl 9 aylık faize giden para
buna yasal zeminde itiraz etme hakkımız varmı bilmiyorum bilen arkadas varsa bizide aydınlatırsa sevinirim iyi forumlar
Buna yasal zeminde itiraz edilebilir, öncelikle bankaya itirazda bulunun indirim yapmazlarsa ozaman ilçede iseniz 900 küsür TL altı için ilçe tüketici hakem heyetine başvuru yapabilirsiniz. Büyükşehirde iseniz direk Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü (İl hakem heyeti) ne 2446.-TL üzeri haksızlıklar için başvuru yapabilirsiniz.
İlçe hakem heyetinin 900 küsür TL için lehinize vereceği karar bağlayıcı oluyor, İl Hakem heyetinin 2446 TL üzeri için vereceği kararda mahkemede 1.derece lehinize delil niteliği taşıyor.
2446.-TL üzeri için il hakem heyetine başvuru yapmadan direk Tüketici Mahkemesine davada açabilirsiniz. Bu konuda avukat bir tanıdığınız varsa bilgi almanız ona göre işlem yapmanız faydalı olur.
Arkadaşlar biz 60 ay taksitli 40000 tl cekmiştik 64000tl ödeyeceğiz su anda 22000 tl borcumuz var bankamıza gittiğimizde bize kredi yapılandırmanın bir yararı olmayacağı söylendi bende iş bankasına gittim orda da 25000 tl nin altına işlem yapamıyoruz dendi.Doğruluk payı nedir bilgisi olan var mı ?Yani biz yararlanamıyormuyuz
quote:
Orijinalden alıntı: trmp
Arkadaşlar biz 60 ay taksitli 40000 tl cekmiştik 64000tl ödeyeceğiz su anda 22000 tl borcumuz var bankamıza gittiğimizde bize kredi yapılandırmanın bir yararı olmayacağı söylendi bende iş bankasına gittim orda da 25000 tl nin altına işlem yapamıyoruz dendi.Doğruluk payı nedir bilgisi olan var mı ?Yani biz yararlanamıyormuyuz
Sanırım siz parayı çekeli baya bir zaman olmuş ve büyük bir ihtimalle faizin büyük bölümünü ödemiş şimdi geriye kalan ana parayı ödemektesiniz.
Hal böyle olunca faizlerin düşmesi, yeniden yapılandırma gibi durumlar size pek fayda dokundurmaya bilir.