Şimdi Ara

Kristalin Çalışma Mantığı & Prensibi Nedir?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
11
Cevap
1
Favori
16.949
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Kristalin Çalışma Mantığı & Prensibi Nedir? Mesela devrelerde ne amaçlı kullanılır?
    PIC serisi entegrelerde neden Kristal vardır....
    Teşekkürler

• Kristal sabit bir frekans üretmek için kullanılır.Kristalin içinde kristal adı verilen madde vardır , bu kristal elektriksel titreme yapar.Örneğin 4Mhz bir kristal saniyede 4 milyon kere titreşir.Özellikle zamanlama için kullanılır.Pic lerin işlem yapabilmesi clock sinyaline ihtiyacı vardır , her bir clockta bir işlem yapar.Kristal ile bu clock sinyalini üretebiliriz.
  • Bir ara bunun animasyonlu bir çalışması vardı sanki aradım bulamadım....Mantığını çok kavrayamadım bunun aslında
    Hani devredeki görevini bilsekde arızaları nelerdir?Hangi durumlarda KRİSTAL'den şüphelenilir ?v.s.v.s öğrenmekde fayda var
  • genelde tüm saatlerde var cin malı 10 liralık saatler bu yüzden geri ve ileri gidiyor. kristal adi olduğu için
  • quote:

Orijinalden alıntı: _KARDELEN_

arızaları nelerdir?Hangi durumlarda KRİSTAL'den şüphelenilir ?v.s.v.s öğrenmekde fayda var

Çok çabuk arızalanabilen malzeme türüdür. Geçmişte Atmel programlayıcı hazırlamıştım, devreyi bir türlü çalıştıramamıştım. Devre üzerinde (kristal hariç) tüm malzemeler yenisi ile değiştirilmişti ve devre çalışmamakta zorlanıyordu. Son olarak kristali değiştirince devre çalışmaya başlamıştı.
    Bu işlem bana tecrübe olmuştu. Kristali bozuk olabileceği veya çabucak bozulabileceğini bilmiyordum.
    Bu olaydan sonra aldığım tüm kristalleri ölçmeyi ilke edindim ve bunun için kristal kontrol devresi hazırladım. bu devre ile birlikte osiloskoptan da kristalin sağlamlığını doğrulayarak malzeme kutusuna kaldırıyorum.

Bir anımı daha anlatayım:

Bozuk kristal tecrübemden sonra aldığım kristalleri ( her türden genellikle 20-30 adetli alırım) kontrol işlemlerini yaparken ( kristallerin sağlamlık testlerini yaparken, geçen zamanı kayıp olarak saymıyorum, zira bozuk kristalin devre üzerindeki kontrolü daha uzun zaman alıyor.) 30 adet 12 mhz kristali tamamı bozuk çıkmıştı.
    Düşünebiliyor musunuz, Sıfır malzeme bozuk çıkıyor.

Malzeme üretici firmalar kalite kontrollerde bozuk kristalleri ayırırlar piyasa sürmeden imha ederler, bizim piyasanın esnaf gibi görünen çakalları imha edilecek malzemeleri bile buraya getirip, satışa sürdüklerinden, benim gibi bir çok insanın mağdur olabiliyor.
    Bozuk kristalleri iade ettiğim firma, bana başka kalite kristallerden verip, bozuk kristalleri de yeniden satışa sürmek için kristal kutusuna geri döktü...

Burada anlatmak istediğim; Üzerinde kristal bulunan arızalı devrelerde ilk şüpheleneceğiniz ve kontrol etmeniz gereken malzemenin kristal olmalıdır.

İyi çalışmalar, kolay gelsin...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muhsin kamer -- 2 Ağustos 2013; 22:32:17 >

• Son zamanlardada dediğiniz gibi kristalden şüphelenir oldum
    Bunun çalışma mantığını kavramak için smiley-smilasyon varmı acaba ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: muhsin kamer

quote:

Orijinalden alıntı: _KARDELEN_

arızaları nelerdir?Hangi durumlarda KRİSTAL'den şüphelenilir ?v.s.v.s öğrenmekde fayda var

Çok çabuk arızalanabilen malzeme türüdür. Geçmişte Atmel programlayıcı hazırlamıştım, devreyi bir türlü çalıştıramamıştım. Devre üzerinde (kristal hariç) tüm malzemeler yenisi ile değiştirilmişti ve devre çalışmamakta zorlanıyordu. Son olarak kristali değiştirince devre çalışmaya başlamıştı.
    Bu işlem bana tecrübe olmuştu. Kristali bozuk olabileceği veya çabucak bozulabileceğini bilmiyordum.
    Bu olaydan sonra aldığım tüm kristalleri ölçmeyi ilke edindim ve bunun için kristal kontrol devresi hazırladım. bu devre ile birlikte osiloskoptan da kristalin sağlamlığını doğrulayarak malzeme kutusuna kaldırıyorum.

Bir anımı daha anlatayım:

Bozuk kristal tecrübemden sonra aldığım kristalleri ( her türden genellikle 20-30 adetli alırım) kontrol işlemlerini yaparken ( kristallerin sağlamlık testlerini yaparken, geçen zamanı kayıp olarak saymıyorum, zira bozuk kristalin devre üzerindeki kontrolü daha uzun zaman alıyor.) 30 adet 12 mhz kristali tamamı bozuk çıkmıştı.
    Düşünebiliyor musunuz, Sıfır malzeme bozuk çıkıyor.

Malzeme üretici firmalar kalite kontrollerde bozuk kristalleri ayırırlar piyasa sürmeden imha ederler, bizim piyasanın esnaf gibi görünen çakalları imha edilecek malzemeleri bile buraya getirip, satışa sürdüklerinden, benim gibi bir çok insanın mağdur olabiliyor.
    Bozuk kristalleri iade ettiğim firma, bana başka kalite kristallerden verip, bozuk kristalleri de yeniden satışa sürmek için kristal kutusuna geri döktü...

Burada anlatmak istediğim; Üzerinde kristal bulunan arızalı devrelerde ilk şüpheleneceğiniz ve kontrol etmeniz gereken malzemenin kristal olmalıdır.

İyi çalışmalar, kolay gelsin...

Sevgili ağabeyim 4 yıl aradan sonra bu söyledikleriniz bana bir arızam için çözüm olacak gibi !!!

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    s pen çalışma prensibi
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Kristaller;

Dc voltaj uygulandiginda iki ucu arasinda

bir sinyal, bir osilasyon uretir.

Oyle ki bu frekans sinyali cok zayiftir ve

kristal tek basina kullanilmaz.

Bu cok dusuk seviyede frekans sinyalinin

genligi (voltaji-siddeti) yukseltilerek clock

isareti gereken yerlerde kullanilir.

Kristallerin frekanslari oldukca sabittir ve

bu nedenle kararliligin olmasi gereken yerlerde

kristal kullanilir.

Islemci tabanli sistemlerde kristal olmazsa olmaz

elemanlardir ve kristal susarsa o sistem koşmaz

(run olmaz). Sistemin kalbidir, oyle ki kristal

susarsa sistemin ilerleyisi durur. Devamlilik icin

clock sinyali uretir surekli.

Metal kristaller zamanla calismaktan dolayi sinyal

seviyelerinde zayiflama olur ve bagli oldugu

islemci sinyali yukseltse dahi kristal yeterli gelmez.

O zaman kristal gorevini yapamaz degismesi gerekir.

Genelde kristal ve mercimek kapasitorleri yenisi ile

degistiridiginde sistem tekrar calismaya devam eder.

Kristallerin dis parazitlerden etkilenmemesi icin

metal govdesini şaselenmesi faydali olur.

Kristaller oldukca kararli ve yuksek kesinlikte

sabit frekans uretirler..

Metal kol saatlerinde kuvars kristali kullanilir,

32768 hertz uretir ve ardisil olarak ikiye bolunmesi

ile 1 hertz elde edilir. Ve bu oldukca kararli 1 hertz

saatin motorunu ilerletmede kullanilir. Sanirim

kristallerin ne kadar kararli oldugunu anlamissinizdir..

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Ardışıl ikiye bölünme nedir? O yüksek sayı nasıl 1 e düşüyor?
  • frequency divider var ( frekans bölücü ) flip floplarla yapılabiliyor

kaç tane kullanacagını ise logaritma 2 tabanında 32768 = 15 tane arka arkaya cascade edersen 1 hz lik kare sinyali elde etmiş ılursun

hatta biosta falan overclock ayarlarında hız çarpanı falan var hepsi bunla alakalı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi byeblade -- 12 Mayıs 2017; 19:34:15 >
  • byeblade kullanıcısına yanıt
    Evet. Ben de oyle yazacaktim. Tesekkurler.

ikili sayicilarin da LSB (en dusuk degerli bit)

ve MSB (en yuksek degerli bit) cikis uclari vardir.

16 bitli ikili sayicinin En yuksek bitli cikisindan

bir onceki ucundan 1 hertz alinir.

Cunku buraya kadar clock frekansi ard arda

15 defa ikiye bolunmus olur. Kucuk bir chip ile

gerceklestirilebilir bu.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.