"Kısacası, bu ek cache zarları performansı artırmak için değil, daha esnek ve düşük maliyetli bir tasarım sunabilmek amacıyla tercih ediliyor." 500 kere okudum, 500 kere de cachenin performansı arttırmak amaçlı değil düşük maliyetli bir ürün çıkarmak üzere eklendiğini anladım. |
Kritik an geldi çattı: Intel, 18A üretim sürecinin hazır olduğunu duyurdu (2. sayfa)

-
-
veya tam tersi alttan topladılar millete mal boşaltmak için böyle yapıyorlar. intel 20 senedir böyle yerinde sayıyor. Trump dediğin adam paradan başka bir şey düşünmez aha çıkardı coin sonu ne oldu
-
Intel için kullanılması elzem diyorsunuz; onun üzerine "kullanım amaçları daha yüksek performans yakalamak değil" diyorum. O zaman üstte yazdığım bölümü okumadınız. Ek zarlar, performans sağlamak için değil; maliyeti düşürmek ve esneklik sunmak için kullanılıyor. Monolitik bir tasarımla aynı miktarda cache sunabilirlerdi ve bu daha performanslı olurdu. Ancak bu tasarım, daha büyük bir zar anlamına gelir ve üretimde daha yüksek hata oranına yol açar. Ayrıca, ek zarın litografisi genellikle daha eski bir node olduğu için maliyet avantajı sağlanır. Örneğin, 7000 serisinde bu yöntem kullanılmıştı. Esneklik açısından bakıldığında ise herkesin devasa cache'e ihtiyacı yok. Temelde sunulan 32MB cache, çoğu iş için yeterli bir hit oranı sağlıyor demek ki. Geçmişten günümüze baktığımızda, Intel'in AMD'ye kıyasla daha düşük önbellek kullanarak istenen performans oranlarına ulaştığını da görüyoruz. Tabii bu durum her zaman böyle olmak zorunda değil; sonuçta bu, tasarım ekibinin kazanım yakalamak için izleyeceği yollara bağlı.
Özetle, bu ek zarların daha az tasarım mesaisiyle daha fazla ürün çeşidi sunmak ve üretim maliyetlerini düşürmek gibi avantajları var.
-
ne kullanım amaçları yüksek performans yakalamak değil diyorsun kardeş. amd oyun için 3d cache, iş için normal versiyonlarını çıkarıyor işlemcilerin. intel iş düzeyinde amd yi yerken oyun düzeyinde maymuna dönüyor, %40 kadar bir performans farkı oluyor aralarında.
ben ne yazmışım bir bak ilk önce.
-
Intel Core mimarisini israilde bulunan tesisde geliştirmişlerdi. Yıllarca onun ekmeğini yediler. İsrail tesisinde yeni mimari üzerinde çalışma vardır diye tahmin ediyorum. Yoksa vay intelin haline!!! 5 sene sürer yeni mimari geliştirmesi. Bu gidişle intel fabrikaları satmaya başlar. Inteli Daum(Keller) bile zor kurtarır.
Son dakika haberi: Intel'in 18A Sürecinin verimi şuan %20-30 muş. Yıl sonunda 18A ile yeni seri işi yaş diyorlar. Anlaşılan bir müddet daha amd satmaya devam edecek. Umarım fiyatları arttırmaz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mav1li -- 24 Şubat 2025; 19:53:32 > -
ilk çıktığında zaten %10 falan demediler mi o 18a'ya? gene %30 yaptılarsa iyi ama TSMC'nin en kötü %60 70 verim yaptığını düşünürsek ve bu adamların bakın 18a diye reklam yaparak döküm bölümünü ayıracağını düşünürsek iyi bir reklam olmaz bence %30 daha fazla geliştirmeleri lazım. nedir bu %30 yani %70'ini yakıyorlar çip için kullandıkları wafer tabakalarını ve bunlar ciddi maliyette ürünler. TSMC üretimini 27 bin liralardan getirdiler bir de %20-30'lu 18a işlemci yaparsa bunlar 50 binden başlar artık ama TSMC'ye yaptırmaya da devam edeceğiz gibi bir şey söylediler. nova lake için olacak mı 18a ben öyle bir şey duymadım? yeni mimariye gerek yok işte 2000 serisinden beri kullandıkları 12'ye kadar amd mimarisi 12-13-14-15'te performans çekirdekleri dedikleri hala devam ve 2018-2020 arası jim abinin muhtar kalemi çekirdekleri ama adam tamamlayamadan sinir edip gönderdiler ve bu icatlarla sürekli dalga geçmemin sebebi diğer performans çekirdekleri ile asla uyumlu çalışamadılar. hatta intel apo diye program bile çıkardı yani rezalet işlemcin düzgün çalışsın diye program kuruyorsun. uyumlu çalışsalar başka bir şeye gerek yok. 8+16 default çekirdek yapıyorsun 14. seriden kötü ama 1+16 yapıyorsun uçuyor oyunda performans. o zaman birinden birini komple kapatma seçeneği getirin bari biostan oyun için isteyen açsın kapatsın. bir işlemci iş için süper ama oyun için nasıl kötü olabilir işte bu yüzden. bu uyumu bios ile yapmaya çalışıyorlar onu da daha beter yaptılar ama bitmemiş mimari ile olmuyor demek ki raja mıdır nedir o adam yüzünden jim emmiye isyan ettirmeyeceklerdi. o adam daha da geri gelmeyeceğine göre ve o adamın mimarisini kimse gelip düzeltemeyeceğine göre bu şekilde gidecekler olduğu kadar. intel'in serverde işi bitti zaten EPYC serisi aldı götürdü o yüzden amd forever bundan sonra her zaman olacak ama rekabet ne olacak? işte ya intel engellemeyecek via gelecek hesaplı işlemci yapacak ki son çıkaracakları aslında güzelmiş baya ne seviyesinde dediler unuttum şimdi iş görürdü yani çıkabilseydi ya da intel komple salacak üretimi amd gibi fabless olacak yani dediğin olabilir gerçekten. zaten 18a üretim tesisi sattın diye yanında lisansları da hediye etmiyorsun. adamlar dünya para verdi o aletlere herkese de verilmedi yani nm teknolojisi üretim için ister almak isteyen yoksa inteli alalım biz işlemci yapalım olmaz zaten o iş mümkün değil. eskiden beri intel amd için kardeşler a.ş. derdim hakikaten öyle oldular artık patent konusunda kimin eli kimin cebinde belli değil nasıl bölecen nasıl alacan anca fabrikaları alırsın. TSMC güzel yapıyor nasılsa bu kadar zarara ne gerek vardı dediler bu sefer de sarı adam tayvan çip işini elimizden aldı dedi. TSMC Amerika'ya apar topar fabrika yapıyor da ha deyince olmaz o da.
-
S&p 500 de negatif uyumsuzluk var piyasa dusecek gibi duruyor. Simdi alinmaz bence.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
15 dolarda kafa göz dalarım hocam.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X