Şimdi Ara

Küçük Bir Uyarı!!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
805
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Başlıkta yazdığım soru modem ve dvr sistemlerimizin güvenliğiyle alakalı.. Son birkaç gündür netscan programıyla, ttnet hazretlerinin statik ip lerini tarıyorum.. Çıkan listedeki ip leri rastgele deniyorum web tarayıcısında.. Ne yazık ki gördüklerim bana "yuh bu kadarda olmaz" dedirtti..

Herkes son model modem peşinde, iş yerlerine kameralar kurdurup dvr cihazlara bi ton para bayılıyorlar ve sistemlerini uzaktan izlemek için ağlarına dahil ediyorlar..

Peki güvenlik??

Modem kullanan arkadaşların pekçoğu güvenlik deyince, sadece kablosuz ağlarına şifre koymayı anlıyor ne yazık ki.. Modem arayüzü şifreleri ya boş bırakılıyor ya da default şifreye hiç el sürmek akla gelmiyor.. Port yönlendirme yapıp, server'ına uzak masaüstü portlarını açan firmalar, nedense "yaw şu modemin giriş şifresini de bol haneli janjanlı bi şifreyle değiştirelim" demiyorlar ne yazık ki..

Eczanesinde çalışan kalfaya güvenmeyip, kasanın hemen üstüne kamera koyduran patron amca, "ben eczanemi uzaktan izliyorum ama başkaları da izliyor mudur acaba" diye düşünmüyor hiç..

Maksadım bu tür işleri yaptıran kişilere küçük bir uyarı.. Lütfen sisteminizin güvenliğini sağlayın.. Sisteminizi kurdurduğunuz veya sorumluluğunu verdiğiniz kişilere "Bu olay ne kadar güvenli" diye sorun..

İnternetin bu kadar yaygınlaştığı ve bilgiye ulaşmanın bu kadar kolay hale geldiği bir zamanda, benim aklıma gelen ilk soru güvenliktir.. Nasıl ki çelik kapılarla, alarm sistemleriyle evlerimizi işyerlerimizi koruyorsak, bilgimizi de korumalıyız..

Peki, ulaştığım sistemlere ne mi yaptım?

Girdiğim modemlerin eski firmware lerini güncelledim..

Firewall ları açık olan modemlerin firewall larını kapattım..

Eğer modemde multi SSID yayın imkanı varsa, diğer SSID leri aktifleştirerek modemin "MODEME_SIFRE_KOY" şeklinde yayın yapmasını sağladım..

Hatta dosyaları bile dışarı açık olan bir işyerine, sistemlerinin güvenliğini sağlamaları konusunda bir notepad hazırlayıp bıraktım..

Buradaki amaç, sisteme zarar vermeyecek ufak bir değişimle, kullanıcıyı uyarmak ve uyandırmak.. Bu sayede "ula ne oluyor bu internete" demelerini sağlayıp, onları dış dünyaya açan modemlerine bir gözatmalarını sağlamak..

Umarım bu yazı faydalı olur..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi scripter35 -- 26 Nisan 2012; 9:48:35 >

• Güvenlik konusunda haklısınız modem şifrelerini değiştirmeden kullanan çok sayıda insan var.

Bunun muhtemelen tersini yaptınız.
    quote:

Firewall ları açık olan modemlerin firewall larını kapattım..
  • Dvr ile webden izlemek icin kullanici adi ve sifre yazmaniz lazim bu durumu nasil astiniz acaba?
  • @Elektrotek

kavram karmaşası oldu sanırım dediğiniz gibi tersini yaptım.. Yani dışarıdan girişi engellicek hale getirdim diyelim

@ghn

Bu durumu şöyle aştım.. Birçok dvr cihazda giriş ya boş bırakılmış, yani username kısmına admin yazıp enter dediğiniz zaman atış serbest. ya da username admin parola admin olarak girdim.. Bazılarına username admin parola 123456 gibi şeylerle girdim..

Bana şu çok garip geldi.. Bir konserve firması (konserve firması olduğunu ........konserve@ttnet kullanıcı adından öğrendim) modeme giriş şifresi koymamış ve port yönlendirme yapmış bi sunucusuna.. remote desktop ile server login ekranına ulaştım ama allahta sunucuya şifre koymuşlar

Yaptığım multi SSID yayınları bazılarının dikkatini çekmiş şifre koymuşlar artık modem arayüzlerine, bu sevindirici

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.