Şimdi Ara

Kumdan silikona: Bir işlemcinin üretim hikayesi (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
78
Cevap
10
Favori
13.662
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Man From Atlantis

kristalden bir kesit

Kumdan silikona: Bir işlemcinin üretim hikayesi

Bu silicon arkadaşlar bildiğim kadarıyla single kristal olmaktadırlar... Bunlardan araba yapsalar kazalarda hiçbirşey olmaz...

• senin dediğin olay neden ucakların govdesi kara kutuların malzemesıyle yapılmıyor ucaklar dusmuyor a aynı manada... etkı tepkı kuvvetınde araabaya bıse olmaz fakat ıcındekıler telef olur.

az once intel e sövmekteydım nedne bu kadar pahalı dıye işlemciler... ama sunu okuyunca yürü be az bile dıyor insan
  • Bu islemciyi bizde yapariz ne olcak isminide Entel Koyariz
  • ulan ne beyin, ne zeka
  • quote:

Orijinalden alıntı: WinteR

Müthiş bir süreç, geçenlerde Discovery'da da çıkmıştı azım açık izlemiştim, AMD'den bir video

http://www.youtube.com/watch?v=-GQmtITMdas&feature=PlayList&p=8CB5ECB93746DE7A&playnext_from=PL&playnext=1&index=49

Hangi dns lerden giriyorsunuz ben bir çok dns denedim ama videolar açılmıyor.

• Bunu normal bi insanın düşünüp bulması bana göre imkansız. Bu kadar karmasık bişeyi yapıpta çalıstırabilmek gerçekten mümkün değil gibi gözüküyor. Bu uzaylılar gerçektende varlar
  • asıl anlamadıgım nokta ise şu. Bu bilgisayarı nasıl icat etmişler. Kimin aklına gelirdiki önündeki tuşlara basınca karsında ekranda cıkacağı. Tmm aklına geldi diyelim öyle birşey. İşe nerden nasıl başlayacağını nasıl bileceksin. Bu icatları yapanlar gerçekten ya aşırı derecede zekiler yada onlara yardım eden bi ilah (c.c) var.
  • quote:

Orijinalden alıntı: kralhasanyigit

quote:

Orijinalden alıntı: Man From Atlantis

kristalden bir kesit

Kumdan silikona: Bir işlemcinin üretim hikayesi

Bu silicon arkadaşlar bildiğim kadarıyla single kristal olmaktadırlar... Bunlardan araba yapsalar kazalarda hiçbirşey olmaz...

senın dedıgını yapsalar otomatıv sektoru bı kac yılda batar
    yenı araba satamamaktan

ama akıllı ve zekı adamların pc sektorunde bır araya gelmesı guzel bısı en azından son kullanıcılar olacak gelısen teknolojı bızı mutlu edıyor

• herşeyin sonu fizige dayanıyor arkadaşım fizik bölumu okudu bitirdi şimdi işsiz trde birşey yapılmaz bazı profesörler 30 yıl bir şeyler ustunde calısıp elde ediyorlar sonra bir adam yada öğrenci cıkıyor ben katılmıyorum dior olmaz diyor böyle bişi eee tabi haliyle sıfır sonuc
  • İyi de bunu yapmak ilk olarak bir insanın nasıl aklına geldi? Veya kaç kere deneme yanılma yapıldı? Ayrıca anamaddenin kum olacağını o kişiye kim söyledi?
  • İlk transistörler kumdan değildi, bildiğiniz eski anfilerdeki tüpler gibi cam tüplerden yapılırdı. Bu yüzden anne babalarınızın belki üniversite yıllarında gördüğü bütün bilgisayarlar oda büyüklüğündeydi çünkü tüplü transistör kullanıyrlardı. Kristal formları kullanarak transistör üretilmesinin tarihçesi çok yenidir. İlk bu tip MOS transistör 1954 yılında Amerika'da Bell Laboratuvarları tarafından üretilmiştir, o yıllarda kum olarak bildiğimiz silikon yerine germanyum gibi saflaştırması nispeten daha kolay kristal yapıları kullanılırdı. MOS transistörlerin popülerlik kazanması ile daha ucuz hammadde arayışı sonucunda silisyum kullanımına geçilmiştir.

Bugünkü Intel de o dönemin Bell Laboratuvarlarına rakip olarak kurulan Fairchild Yarıiletken firmasından pek çok bilgiyi de yanlarına alarak ayrılan ve "hain 8'li" olarak bilinen gruptaki Gordon Moore ve Robert Noyce tarafından kurulmuştur.

• amd ni,nki nasıl acaba
  • GPU nasıl acaba onu çok merak ediyorum.
  • malesef çok zayıf ve özetlenmiş bir konu olmuş

aklımda 100000 adet soru kaldı

keşke çok daha detayli olsaydi

ama emeginiz icin tesekkurler

eğer makalenin ingilizce linkinide eklerseniz daha iyi olur

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CeFurkan -- 14 Haziran 2010; 19:52:37 >
  • ne kadar zorda olsa insanolu o zoru aşabiliyor ,hata ötesine geçiyor
  • quote:

Orijinalden alıntı: 666

İyi de bunu yapmak ilk olarak bir insanın nasıl aklına geldi? Veya kaç kere deneme yanılma yapıldı? Ayrıca anamaddenin kum olacağını o kişiye kim söyledi?

Bak yukarıda bir arkadaş açıklamış. Hiç kimse oturup ben bir işlemci yapayım, hammaddesi şu olsun demiyor. Önce bir ihtiyaç olacak. Ondan sonra o ihtiyaca yönelik ilkel bir model, çizim vb. yapılacak. Bu model birçok insanın aklına yeni fikirler getirecek, fikirler fikirlerin üzerine inşa edilecek ve ilk çalışan prototip ortaya çıkacak. Orasını burasını değiştireyim geliştireyim derken bakacaklarki bu tasarım çok kısıtlı, daha üstüne çıkılamıyor. Hoop sil baştan yeni fikirler, yeni tasarımlar, yeni sorunlar, yeni çözümler... Derken bir bakmışsınki aradan 50-60 yıl geçmiş, gelinen nokta bu işin fikir babalarını bile şaşırtıyor. Ama ne gariptir ki bu teknolojimiz binlerce yıl önce yapılmış ve hala ayakta duran bir keops piramidi inşa etmeye yetmiyor.

Yani demem o ki insanoğlu hiçbir icadı öyle hop diye ortaya çıkaramaz. Çok uzun zaman, çok büyük paralar, çok sayıda insan, fikir ve bir dünya başarısız deneme kaçınılmazdır.

Her şeyi kusursuzca tasarlayan, daha ilk denemede her şeyi cuk diye yerine oturtan, bizim basit hesaplarımızın çok ötesindekileri hatasız olarak hesaplayıp inşa eden tek bir güç vardır ki O'nuda herkes bilir zaten. Geride kalanlar bir incir çekirdeğini doldurmaz, boşverin gitsin...

• Biraz felsefe yaptıktan sonra bir iki teknik laf edelim.
    Bu haberi okuduktan sonra belki bazı arkadaşlarda bu işe özenme ve "keşke bende yapsam" vaziyetleri oluşmuş olabilir.
    Orta seviyede dijital elektronik altyapısı olan herkes, birazda konuyla alakalı kişisel gelişimden sonra, cüzi meblağlar karşılığında kendi işlemcisini, alu sunu, gpu sunu herşeyiyle tasarlayacak ve çalıştıracak donanımı satın alabilir (o türden makinalar değil). Bu donanım ile sınırsızca yap-boz gibi tasarım denemesi yapılabiliyor. Yapacağınız işlemci ister von neuman, ister harward veya bambaşka bir mimaride olabilir, istediğiniz veriyolu genişliğine ( 32-64-128-256-512 bit...), ve çipin kapasitesine göre istediğiniz kadar paralel işlem birimine sahip olabilir. Hobi olarak cpu veya gpu tasarlayıp çalıştırabilecek imkan ve teknoloji mevcut yani.

• Resimli açıklamadan aklında sorular kalanlar intelin sitesinde flash animasyonu şeklinde var dı. Ben izlemiştim. Muhtemelen hala sitededir.
  • @sahafiec
    Basitlikten kastım donanım ve yazılım altyapısını kurmak ve tasarıma hazır hale getirmek anlamındaydı. Yoksa dediğin gibi karmaşık bir dij. elektronik devresi tasarlamak herkesin harcı değil.
    Ama tasarımın sadece bilgisayarda kalması konusunda yanlışsın. Çipin içine yüklediğin zaman kanlı canlı çalıştırabiliyorsun. Numune falan ürettirmene gerek yok işin güzelliğide burda zaten.

Merak edenler için şu bir fpga çipi ve kartı:
    http://www.terasic.com.tw/cgi-bin/page/archive.pl?Language=English&No=364

Burada ise açık kaynak işlemciler var. Bunlara soft-core işlemci deniyor.
    http://opencores.org/projects?cat=10&lang=0&stage=0&lic=0

• arkadaşlar merakınız varsa pic16f84den başlayın azcıkda assembly öğrenin mikro denetleyiceler kitabı edinin güzeldir sonra sınırsız hayaller kurun

ama başladığınızda intel ve amde gözünüze çok ama çok büyük firma olarak gelcekdir vayyy be adamlar nerdeymiş diceksiniz

intel keşke bir argede burda kursa ünilerimizde konferans verse etkinlikler düzenlense vs vs

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi demircibu -- 16 Haziran 2010; 13:10:04 >
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.