Şimdi Ara

Kumdan silikona: Bir işlemcinin üretim hikayesi (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
78
Cevap
10
Favori
13.662
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    zor olan tercih etmek.
  • ufolar sağolsun.sayelerınde çok gelişti dünya
  • quote:

Orijinalden alıntı: kudretx

Islemcilerin kumdan yapilmasi gercekten ilginc,iyi bir calisma olmus.

kum denilen şeyden o kadar çok şey imal ediliyor ve bulunuyorki düşününce hadi canım diyeceğimiz kadar çok.mimar sinanın yaptığı camilerdeki o ses dengesini bile bildiğimiz o kumdan elde ediliyor :)
  • O zaman piramitleri de kumdan yaptilar,devasa sekilde,kac bin sene onceki teknikle,eskiden insanlar beyinlerini kapasite olarak iyi kullaniyorlarmis.
  • adamlar makine gibi işlemci satıyor para basıyor bizse yerimizde sayıyoruz ah ah
  • Bu işler adım adım oluyor tabiiki. İlk işlemcinin yapısını düşününce :) 60 - 70 yılda adım adım gelişerek bu noktaya geldi. Yoksa bir günde mucizevi bir şekilde yoktan var olmadı. Nasıl ki otomobiller 120 yılda adım adım geliştirilerek bu günkü teknolojik düzeye ulaştıysa. İşlemcidede durum aynı.
    Buna niye bu kadar şaşırıyorsunuz. Afrikada dünyadan yalıtılmış bir halde yaşayan birisine bunu gösterseniz şaşırabilir. Ama şaşıracak bir şey yok. Bundan yaklaşık 100 yıl önce matbaacılıkta kullanılmaya başlanan ofset baskı tekniğine çok benzer bir yöntem. İşlemci çekirdeği çok daha büyük boyutlarda bilgisayarda tasarlanıp mercekler sayesinde küçültülmüş görüntüsü fotoresist yöntemiyle Wafer a aktarılıyor. İşlkemcilerin içerisindeki transistörlerin çok büyük bir kısmı peşpeşe sıralı ve birbirini tekrar eden bir yapıda yerleştirilmiş bir halde zaten.

• yinede yukarıdaki video yu izleyince ilk üretim nasıl oldu nasıl bu kadar gelişti diye sormadan edemiyor insan
  • Kendimi bildim bileli bilgisayar donanımı ile ilgileniyorum. Cpu yapımı ile ilgili bu kadar anlaşılır bir makaleye ilk defa rastlıyorum. Konuyu arşive ekledim. Teşekkürler fx57.
  • Müthiş bir kaynak olmuş teşekkürler..
  • İnanlımaz! yaklaşık 1cm2 alan içinde milyar transistör olması, saniyede milyarlarca veriyi işlemesi, bunun dünyanın her yerinde her an sürekli tekrarlanıyor olması, şu an yazdığım yazının o transistörlerin çalışması sayesinde olması büyücülük gibi birşe
  • Çok faydalı ve anlaşılır bir anlatım. Teşekkürler.
  • Yerimlerime ekliyorum. Ellerinize sağlık.
  • vay be
  • normal bir kan hücresini ele alrısanız insanoğlunun çok ama çoooook yol kat etmesi lazım bu işlemleri normal bakıyorum.
  • pc ye başka bir gözle bakmaya başladım :)
  • Bir hekim gözüyle bakmak gerekirse;

İşlemcinin bu denli karmaşık yapılı olduğunu görünce hayretler içinde kalıyoruz ama peki ya sayısı her birimizde yaklaşık 100 trilyonu bulan hücrelerimizden sadece birisini ele alırsak, CPU'lardan milyonlarca kat daha karışık bir sistemi göremez miyiz? Ayrıa bu 100 trilyon hücrenin hiç şaşmadan uyum içerisinde çalışması da CPU'ları, bilgisayarları solda sıfır bırakmaz mı??
  • kristalden bir kesit

Kumdan silikona: Bir işlemcinin üretim hikayesi
  • Gerçekten bayaa meşakatli bir işmiş..
  • Yakup onu yapan Allah iken bunları yapabilen insan ve insanın böyle bir sey üretmesi cidden sasırma icin yeterli olabiliyor. Allah'ın ürettiklerini düşününce [en azından evreni] birazcık zerre halini alıyor hücrelerimiz :) Ama ne olursa olsun bu söylediğin gerçeği değiştirmez :P
  • uzun zamandır siteyi inceliyorum ama yorum yazmıyorum fakat bu yorum yazmak için güzel bir konu

bundan 1000'lerce yıl önce insan ağaçtan tahta yapmayı nasıl bir günde öğrenmediyse bu süreçte bir günde öğrenilmedi ama şunu söylemeliyim insan bütün bunları doğayı inceleyerek öğrendi transistörleri bir araya getirmeyi bir kuşun yuva yapmasından öğrenin insan oğlu bunu unutmuyor biz sadece doğayı incelemeyi bıraktık doğadan öğrendiklerimizle ilerleyebilirizi çünkü yüce yaratıcı doğayı bir çok yönden insana ibret olsun diye yarattı bunu bir çok yerde örebilirsiniz.

Sıradan bir hücre bile altını çiziyorum sıran bir hücre hafıza veya sinir hücrelerini düşünmüyorum bile günümüzün en karmaşık cpu tasarımının bin katı daha karmaşık bir o kadarda komplike bir yapıya sahip işte buradaki sır da Allah'ın yaratma sıfatında yatıyor arkadaşlar.

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.