Şimdi Ara

🌴 KUVEYTTÜRK (15B ₺ FAİZSİZ TAKSİT) (FAST ÜCRETSİZ) FIRSATLAR AKTİF (26. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
715
Cevap
89
Favori
106.410
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2425262728
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Faiz ile kar payı arasında asli olarak fark var. Bu konuda hassasiyeti olmayanlar için ikisinin aynı görünmesi normal.

Bundan sonrasını konuyu merak edenler için yazıyorum;

Bu konu kuveyt türk ile ilgili bir konu değil. Tüm dünyada şeriat uygulamalarına uygun bankalar var, Türkiye için "katılım" kelimesi seçilmiş, asli olarak islami banka ya da şeri hukuka uygun banka olabilir. Bu konuda tüm dünyada ciddi kurum ve kuruluşlar çalışıyor. Mesele kelime oyunu gibi basit bir şey değil. Ama bizim için önemsiz olan çok şey var ki başkaları için hayati önem taşıyor.

Faiz için paranın gelmişi geçmişi önemli değildir. Faiz anlayisina gore: para verilir, zamana göre paranın kirası alınır. Geleneksel banka ve faiz olgusu; o para ile ne yapıldığına bakmaz, bununla ilgilenmez.

Kar payı ise paranın ne için kullanıldığına sonuna kadar bakar, bakmakla yükümlüdür. O para ile islama uygun olmayan bir şey yapılmaması şartını koşar. Örneğin bankadan parayı (krediyi) aldik ve pavyonda yedik, içki içtik çünkü islami standartları bu noktada onemsemiyoruz. Bu durum bankanın umurunda değildir. Banka sadece verdigi ve aldigi paraya bakar.

Katılım bankası ise o parayı islama uygun bir ticarette kullanıldığına dair mümkünse elinden geleni yapar mümkün değilse de sizden beyan yani söz alır. Parayı doğrudan vermez ya da veriyorsa da islama uygun değerlendirileceği hususunda elinden geleni yapar.

Bu yüzden faiz ve kar payı farklıdır.

Buna inanan ve bu konuda hassas olan insanlar için iki ayrı şeylerdir. Oranların benzer olması piyasa ile ilgili bir faktör, o yüzden aynı ya da benzer oran olmasının bu konuyla alakası yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wolkien -- 9 Temmuz 2023; 0:26:2 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• wolkien kullanıcısına yanıt

Az çok bildiklerimi yazayım hocam;

İslamda paranı bir bankaya verip onun senin adına yatırım yapıp para kazanmasını beklemek nerden bakarsan bak faizdir.

Örneğin , Paranızı verdiniz banka bunu bir restorana yatırdı. Ortada islamın reddedeceği bir durum yok gibi görünsede bu böyle değil. O işletme acaba helal ürün mü satıyor ? Müşteriyi kazıklıyor mu? Yemekleri hijyenik hazırlıyor mu? Çalışanına hakkını veriyor mu? Vergileri alavere dalavere yapıp eksik yatırıyor mu? ….. bunların birini seçin ve o konuda işletmenin hakkaniyetli bişey yapmadığını düşünün sonuç şöyle olacak :

Siz müşteriyi kazıklayan, vergi kaçıran vs. bir işletmeye maddi destek verdiniz büyümesinde pay sahibisiniz hatta yeni şubeler açmasında yatırımınız ile katkıda bulundunuz ve para kazandınız. Burada islama uygun birşey yok. Paranızın helal olduğunu düşünüyorsanız bence büyük yanılgı içerisindesiniz.

İslama uygun olarak o restorantta kazanç sağlamak istiyorsanız o restorantta bulunup mümkünse çalışıp kontrol edebileceğiniz kadar kontrol denetleyebileceğiniz kadar denetim yapanız gerekir.

İslamda kolay para sorgulanmadıkça sizin yazdığınız gibi yanlışlar çıkıyor. Bunun doğru bir tarafı yok. Banka naparsa yapsın kazancı faizden gelir. Bütün gücü bütçesindeki paradır. Paradan para kazanır. Faiz/kâr payı ne derseniz diyin paranız bankaya güç kazandırır.

Maalesef islam dininde o restorana yatırım yaptıysan o restorana destek verdiysen onların yaptığı kötülükten sanada bir pay var.

Konu uzatılıp dahada açık anlatılabilir. Yeterli olduğunu düşünüyorum. Kendimi bilirkişi olarak görmüyorum. Sadece bildiğimi düşündüğüm konuda aktarım yaptım. Çünkü bu yanlışı görüp yoluma devam etseydim bundan bana bile pay çıkardı :) iyi günler dilerim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Bende interaktif vergi dairesinden yapılan imei harcını (6bin tl) taksitlendirmedi. mh aradım o da taksitlendiremeyiz dedi. @officer_ siz naptınız hocam?

• Yusuf1653 kullanıcısına yanıt

Olmadı hocam. Müşteri hizmetleri ile görüştüm onlar da yardımcı olamadı. ivd üzerinden bütün ödemeler vergi olarak gözüküyor maalesef. Başka banka kredi kartı ile yapacağım.

• Atalayq kullanıcısına yanıt

Cok guzel yazmissiniz hocam, ve hassasiyetinize gercekten katiliyorum ve onayliyorum. ama her "kar payi" olayi sizin bahsettiginiz gibi "ortaklik" anlamina gelmiyor.

Bu mantikla hayatinin herhangi bir zamaninda alkol almis/alacak bir adama ekmek bile satilmamasi lazim.

Islamda helal olan ticaret diye konusacak olursak yaptiginiz ticaret karsidakinin her adimini kapsayan bir sey degil. Dikkat ederseniz, saglanan finansmanla alakali olan kisim baskadir, isletme ya da kisiye ortak olmak baskadir. Ben pencere, masa, bardak vs gibi bir mal alabilirim (helal bir ticaret). Elimde para olmadigi icin bankadan gidip finansman da kullanabilirim, cunku olayin icinde yalnizca bahsekonu pencere, masa, bardak vs bulunuyor. Benim bu konudan bagimsiz olarak aldigim ya da sattigim ickinin, banka acisindan alacagim finansman olayiyla bir bagi yok. Cunku buradaki ticaret yalnizca benim aldigim masa, pencere, bardak ile sinirli. masa, pencere, bardak islama uygun olarak ticareti yapilmasinda bir sorun olmayan seyler. Benim bunlari almam icin; diyelim ki 1000 lira bankadan istesem, konvensiyonel bankanin akdi icinde olan kisim dogrudan paranin kiralanmasi ve buna gore yapilir. islama gore haram olan budur. fakat bu parayi katilim bankasi (ya da musluman hassasiyeti oldugunu soyleyen herhangi bir kurum ya da kisi) vasitasiyla alsam; akdimiz yalnizca para degil; ama yine de bu ticaret cercevesini asmayacak sekilde belirlenmis prensiplerle finansman saglama yoluyla olur. Yani sadece pencere, masa, bardak vs alacagim (bunu beyan ederim, buna soz veririm) bu bardakla ne yapacagim yine KATILIM bankasini (ya da islami hassasiyeti olan diger kisi ya da kurumu) baglamaz. cunku o sekilde dusunurseniz kimseyle baginiz kalmamasi lazim. ornegin erdal bakkaliniz en ufak bir hata yapiyorsa, zincirleme olarak bu erdal bakkal hatali bir hayat yasiyor demektir, sizin de erdal bakkaldan hayat boyu alisveris yapmamaniz gerekir ki bu esyanin tabiatina ters. Buradaki konu yalnizca o ilgili mal ya da hizmetin satisidir.

EGER katilim bankasi restorana ortak oluyorsa; o zaman sizin yazdiklarinizi detayli konusuruz. KAR PAYI meselesinde ORTAKLIK YOK. Yalnizca anlasma saglanan mal ve hizmetin aliminda parasal olarak ticaret var. BKZ: MURABAHA

🌴 KUVEYTTÜRK (15B ₺ FAİZSİZ TAKSİT) (FAST ÜCRETSİZ) FIRSATLAR AKTİF

ORTAKLIK DEGIL

Merak edenler TKBB''nin rehberlerine goz atabilir.

Maalesef ki kar payı dediğiniz şey faizin ismi değiştirmiş halidir. Bu bankalara parayı yatırıp ya da kredi çekip de faiz olmadığını savunanlar vicdani mastürbasyon yapıyor sadece. Kendinizi kandırdınız diyelim, hadi eşi dostu da ikna ettiniz fakat Allahı kandıramazsınız. Faiz almak vermek dinden çıkarmaz ama faize helal demek dinden çıkarır.

• Ntmbn kullanıcısına yanıt
    🌴 KUVEYTTÜRK (15B ₺ FAİZSİZ TAKSİT) (FAST ÜCRETSİZ) FIRSATLAR AKTİFLDP - Liberal Demokrat Partiyoutube
    Bizi aşağıdaki kanallardan takip edebilirsiniz! 👇 👇 👇 👇 Youtube: https://www.youtube.com/liberaldemokratparti?sub_confirmation=1 Twitter: https://twitter.com/liberaLDP Facebook: https://www.facebook.com/LiberalDemokrat Instagram: https://www.instagram.com/liberaller Boşuna konuşmuyorsunuz Besim Bey, Suya yazı yazmıyoruz. Dinliyoruz, okuyoruz, paylaşıyoruz ve her gün yeni birilerinin gönüllerine ulaşıyoruz. Hem büyüyoruz hem de doğru bildiğimiz yolda olmanın huzurunu yaşıyoruz. Yolda yalnız olmayı sevmeyenlere cesaret veriyoruz. Sevenlerimizden de rica ediyoruz; paylaşımlarınızla videolarımızın dolayısıyla fikirlerimizin daha çok kişiye ulaştırılmasına lütfen destek olunuz. Boşuna konuşmuyoruz! 0:00 Bir faydası olmayacak; boşuna konuşuyoruz! 0:06 Bir faydası olmayacak; boşuna konuşuyoruz! Besim Tibuk: Bir faydası olmayacak; boşuna konuşuyoruz! (22.11.2019) Besim Tibuk ve Hasan Erçakıca ile Dünyaya Bakış programının tekrarı her pazar saat 10.00'da LDP Youtube hesabımızda sizlerle olacak. Kanalımızı takip etmeyi ve paylaşmayı unutmayınız: #besimtibuk #tibukfelsefesi #liberalizm Liberal Demokrat Parti | http://www.ldp.org Twitter: https://twitter.com/liberaLDP Facebook: https://www.facebook.com/LiberalDemokrat Instagram: https://www.instagram.com/liberaller
    https://www.youtube.com/watch?v=bz3RLWdk-F4
  • Her konuda olduğu gibi bunda da kendi çıkarlarına ne gelirse ona göre yorumlayan islamcı liboş kesimin uydurması "kar payı"...Faiz=Kar payı... Dünyada hangi ülke var ki dini kurallara yönetiliyor ve halkı refah içinde yaşıyor? İşte hep bu kafa yönettiği için...

• Rapator kullanıcısına yanıt
    Bu da sana dert oldu

• Ben taksitlendirdim pasaport harcını

🌴 KUVEYTTÜRK (15B ₺ FAİZSİZ TAKSİT) (FAST ÜCRETSİZ) FIRSATLAR AKTİF

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Ntmbn kullanıcısına yanıt

Cinsel ilişki=zina diyebilir miyiz? İslam'ın büyük günahlardan saydığı şey bir nikah akdiyle helal oluyor. Birebir aynı olay, ortada bir akit olunca helal oluyor, ancak o akit yoksa büyük günah. Faiz ile kar payı meselesi de böyle olmalı, biz baktığımızda birebir aynı olan şey, arka planda paranın nasıl işletildiği, işletilirken nasıl süreçlerden geçtiği gibi meseleler hükmü tabii ki değiştirebilir. Bizler burada hiçbir şey bilmeden atıp tutuyoruz, ama bu mesele de bir ilim gerektiriyor, bu ilmi bilenler bu işe cevaz veriyor, naçizane görüşüm o insanlar bizlerden daha iyi biliyorlar, isteyen güvenir isteyen güvenmez, ancak kalkıp vicdani mastürbasyon yapıyorlar filan yanlış ifadeler.

Ben şahsen helaldir, faiz değildir demiyorum, ama işin iç yüzünü bilmeden, neyi farklı yaptıklarını bilmeden, bu işin ilmine vakıf olmadan sadece dışarıdan gördüğümüz şekliyle bu ikisi aynıdır ikisi de faizdir demenin çok fazlaca yersiz özgüven barındırdığı, hata içerme ihtimalinin çok yüksek olduğu kanaatindeyim.

• ekonomisty E kullanıcısına yanıt

Hocam sizin verdiğiniz örnekten yola çıkarsak katılım bankası demek zina yapmak için muta nikahı yapan böylece günaha girmekten kurtulduğunu sanan uyanıklar gibidir. Fetva veren alim dediğin insanlara parasını veya makamını vererek istediğin fetvayı çıkartabileceğin insanlardır. Örneğin hayrettin Karaman diye bir zat var. Bu adama parasıyla istediğin fetvayı çıkartabilirsin. Kaldı ki katılım bankalarının şuan da diğer bankaların hizmetlerinden neyi eksik, kur korumalı mevduat hesabı bile var. Bankacılığı her nimetinden fatdalanayım ama ismi değişik olsun diyenlerin bankasıdır.

• spdial S kullanıcısına yanıt

Bence sana da dert olmalı...İnsani şekilde, yüksek hayat standartlarında yaşamak isteyen herkese dert olmalı...

Benim söylediklerimi değiştiren bir durum yok hocam. Üzgünüm ama konu ne olursa olsun parayı verip para kazanılmaz(Kardeşinize para verdiniz dükkan açtı ve sizede hisse verdi sorun yok ama yinede işin içinde olmanız gerekiyor. Kontrol ve denetleme içinde olacaksınız.).

Öncelikle şunu bir bilelim ; yanlış kapı asla doğru odaya açılmaz. Banka helal ticaret kurumu değildir. Banka helal kazanmak derdine girdiği an batar kapanır yok olur. Ve banka sizden para alıp bunu size gerçekliği kalmamış onlarca kurum onlarca alimle helal diye dayatsa da bu imkansız. Helal kazanç ile sizin yazdıklarınız arasında yakından bir bağlantı görmüyorum. İster işletmeye ortak olsun ister işletmenin ürününe ortak olsun banka sadece faiz kurumudur ve paradan para kazanılır. İslamda kesin olarak paradan para kazanılmayacağı ticaretten para kazanılacağı yazılmıştır. Banka helal yatırım yapacağını söyleyip sizden para alıyor ve size para alıyor ortada emeğiniz yok. Bedel ödemeden bir kazanç ortada.

Banka hiçbir zaman bir çiftçinin dostu olamaz, hiçbir zaman üreticiyi zor durumdan kurtaramaz, parası vardır ve parasıyla para kazanır. Hatta dini kullanarak insanları o kadar kandırmıştır ki insanlardan parasını alır, parasıyla para kazanır onada bir kısmını verince bunu islama uygunmuş gibi gösterir.

Samimiyetle söylüyorum imkanım olsa bir çay, kahve eşliğinde bu oyunları anlatmak ve kesin kanıtları göstermek isterdim. O kadar kesin bir konu ki kendimi bilirkişi gibi görmememe rağmen bu konuya hakim olduğumu düşünüyorum.

Sorun çok açık. Bedelini ödemediğim bir kazanç doğunca helal midir haram mıdır ?

Üzerinde düşülmesiyle belki bağdaştıracağınız bir anekdot bırakayım (Helal kazanç ile Bedelsiz kazanç ilişkisi)

İslam din helal olupta en bereketsiz , en hayırsız gördüğü kazanç mirastır. Sebebiyse kişinin bu konuda bedel ödememiş olmasıdır. (Evladın babayla beraber kazandığı, babanın bu süreçte çocuğuna bedel ödettiği , hayırlı ticaret ve hayırlı evlat olmaya eğilimli kişiler için miras , Helal olupta hayırsız ve bereketsiz görünen kazancın en hayırlısı olur) yani bu mirası bile haketmek gerekiyor diyor kısaca.

Mirasa bile bu kadar mesafe koyan bir dinin sizin bahsettiğiniz yatırımlara nasıl bakacağı çok açık değil mi?

Sadece para var ve para kazanılıyor.

okuduğunuz için teşekkür ederim.

• Boş yapmayalım arkadaşlar, burası alo fetva hattı ya da dinimi öğrenmek istiyorum başlığı değil. Burası kampanya, sıcak fırsatlar başlığı. Varsa fırsat paylaşım yaparız ki herkes faydalansın. Geri kalan her şey için Mastercard.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • vocalzone kullanıcısına yanıt

Kampanya yok hocam,olmadığından zaten helal haram tartışması dönüyor sadece

• Konu kilit

• Atalayq kullanıcısına yanıt

verdiginiz emek ve guzel uslubunuzdan dolayi tesekkur ederim. bu konunun bunlarla ilgisi olmadigini ve yerinin de burasi olmadigini bildigim icin cok daha fazla uzatmak istemem. yalniz miras da helal hocam :) islam ne kominizm gibi kapitali reddeder ne de kapitalizm gibi isciyi kole olarak gorur. kapital yani para sahibi olup onu isletmek de helaldir ve hatta ekonomik anlamda cogu yerde tesvik edilmistir. isciye de zamaninda hakkini vereceksin ama diger yandan riskini de alip yatirimini yapacaksin, mali alip satacaksin. "paradan para kazanmak" diyerek tum mevzuyu tek kaliba koymak hep kolaycilik oluyor.

zaten buradaki mevzuuda aslinda onemli seylerden birisi "faiz ile kar payi ayni sey" diyenlerin ikiye ayrilmasi.

1.) faizde sorun gormedigi icin islami degerleri kucumseyenler (umursamayanlar)

2) ciddi kaygilari oldugu icin ikisinden de kacanlar.

ikisinden de kaciyorsaniz, diyecegim hicbir sey yok. ikisi de ayni deyip faizde bir sorun gormuyorsaniz o zaman da banane der gecerim :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wolkien -- 10 Temmuz 2023; 1:8:58 >

Bende size teşekkür ederim.

• Zaten mirasın helal olduğunu belirttim 2-3 kere o konuda yanlış anlaşılmak istemem.

• Mesele tek gayesi faiz olan kuruma paranızı verip para kazanmak.

• Zaten geriye kalan kredi ortaklık borsa yatırım gibi işleri konuşmuyorum bile.

Haklısınız Gerçekten yeri değil burası değil.

• Forumdaşlar konu amacından sapmış biraz sanırım 🙄
    15k kampanyası faizsiz devam ediyorsa bilgi alabilir miyim?
    Hesabım yok davet kazancı ile kazanma varsa referans alabilirim
    Online olarak müşteri olabiliyor muyuz 15k bakiye olarak mı hesaba yatıyor hemen?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 07ENGİNEER -- 10 Temmuz 2023; 10:13:14 >
  • 
Sayfa: önceki 2425262728
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.