Şimdi Ara

Kyk kazığı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
204
Cevap
2
Favori
9.022
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
35 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Aylık taksit 2230 lira. Aldığım para 30 bin. Ödediğim 100 bin. Kazığa bakar mısınız, ben ne iş yapıcam ki aylık 2 bin lira ödeyecem, araba taksidi mi bu?

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Aga siz ne kadar kanser bir kitlesiniz. Adam ödemeyeceğim veya ödemek istemiyorum demiyor ki. Aldığım paranın çok daha fazlası enflasyon adı altında bana kitlenmiş, ben bunu nasıl ödeyeceğim diyor. İmza atarken herkes belirlenen tutarın belli bir miktar da olsa fazlasını ödeme ihtimali olduğunu biliyordu ama kimse Türkiye tarihinin en yüksek enflasyonunu yaşayacağını bilmiyordu.

ülkede enflasyon var, siz geri faiz ödemiyorsunuz enflasyon farkını ödüyorsunuz.

4 yıl önce asgari ücret 1600 liraydı. O zaman mezun olan adam da 400 TL gibi aylık kyk yatırıyordu. Yani maaşının 1/4'ü.

şuan ise asgari ücret 5500 TL ve aylık yukarda arkadaşın yazdığı taksit tutarı 2400TL, kaldı ki bu para 2 yıl sonra ödenmeye başlayacak. O zamana kadar asgari ücret 8-10 bin lirayı geçmiş bile olur. Yani her şeye rakam odaklı bakmayın.

Buradaki birçok kişi kendini kandırıyor. 5 yıl önceki 100 lirayla bugünün 100 lirasının birbiriyle alakası bile yok.

Arkadaşlar herkese selam.

KYK kredisi, alınan toplam para + ödeme vadesindeki Yİ-ÜFE hesaplanarak ödenir. Bu anaparalarınızın dünyanın parası haline gelmesinin tek sebebi ne yazık ki bu yıl açıklanan enflasyon. TÜFE’ye bile değil; ÜFE’ye bakılıyor. TÜİK rakamına göre %138’den fazla üretici enflasyonu var şu anda. Ne yazık ki Cumhuriyet tarihinin en çıldırmış ve en yüksek enflasyon dönemine denk geldiğiniz için geri ödemeleriniz bu kadar uçmuş :(

Ödeme vadeniz mezuniyetten 2 yıl sonradır. Haziran 2022’de mezun olan, Temmuz 2024’te ilk taksidi öder. Ancak E-Devlette de görmüşsünüzdür, nakit olarak belirli tarihlere kadar öderseniz; bir miktar indirim yapıyorlar. Toplu parası olanlar kapatabiliyorsa kapatsın. Normalde benim gibi kredi yanlısı birisi bunu söylemez, zira sabit kredi taksitleri her zaman enflasyona eritilir, bugün ödediğiniz aylık 2000 tl, seneye çok komik rakamlar olur ama ekonomi düzelirse, ne yazık ki bu boşa çıkar… Artı; Kyk kredinizin sizin hayatınıza etkilediği bir şey yok; yani kredi çekip ev-araba almak çok mantıklıdır ama hali hazırda yediğiniz parayı taksit taksit ödemek insana koyuyor. Ben her ay ödüyorum ordan biliyorum :D

Bir de akıllara takılan bir iki şey var, açıklığa kavuşturalım. KYK kredisi, ölmeniz veya çalışamayacak kadar engelli kalmanız istisnaları dışında ASLA silinmez. (Popülist bir hükümet gelir silerse bilemem…) Devlet, bu parayı siz yaşarken muhakkak alır. Af gelir, indirimle öderim diyen arkadaşlar affın neye geldiğini bilmiyor. Şöyle ki;

Temmuz 2024 geldi ve ilk taksidinizi ödemediniz.
    Ağustos 2024 oldu ve 2. Taksidi de ödemediniz.
    3. Ay geldiğinde (yani üst üste 2 taksit ödenmeyip; üçüncü aya gelindiğinde), borç KYK kapsamından alınıyor ve ikametinize en yakın vergi dairesine devroluyor. Bu vergi dairesi de sizin borcunuzu normal vergi borcu gibi gecikme faizi uygulayarak takip ediyor.

Her 2-3 senede bir af geliyor ama gelen af işte bu vergi dairesinin uyguladığı gecikme faizlerine. Yani sizin bu hesaplanmış olan 130k’lık anaparanızdan bir indirim olmuyor. Sizler ne yazık ki bu anaparayı ödemek durumundasınız.

Şimdi gelelim bu borcu ödemeseniz ne olur? Öncelikle hakkınızda e-haciz uygulaması yapılır. Maaş hesabınız ve bununla birlikte tüm mevduat hesabınıza blokeler konur ve ne ATM’den ne de mobil bankacılıklardan blokeyi kaldırmadan işlem yapamazsınız. Çalışmıyor veya kaçak çalışıyorsanız devlet size ödeme emri gönderir ve sahip olduğunuz bir mala tedbir koyar. Üzerinize mal yoksa herhangi bir şeyinize tedbir koyamayacağı için ödeme yapmazsınız ama o borç faiz biner şekilde devam eder.

Yani hayatınız boyunca üzerinize tek bir çivi alamazsınız. Noterden tasdik edildiği an bu borç ortaya çıkar ve devlet hakkı olan para kadarına el koyar. Etrafımda yığınla ödemeyen insan dolu, (Tabi mecburiyetten de ödemeyenler var) aflardan yararlanıp, yapılandırmalarla ödemeye çalışıyorlar. Çünkü elleri mahkum, devlet her türlü engeli koyuyor ödeyin diye. Ya da ödemeden kaçar gidersiniz ülkeden orasını bilemem :D

Son olarak evlenince borç siliniyor gibi bir muhabbet var. Bu doğru değil. Bu mevzu, Kasım 2013 gibi ben üniversite hazırlıktayken çıkmıştı, çok net hatırlıyorum. Hatta baya dalgasını yapmıştık, ciddi ciddi evlenmeyi düşünenler vardı. O dönem bir yasa tasarısı hazırlanmıştı, evlenen erkek ve evlenen kız örgün eğitimde üniversite okuyan ve KYK kredisi alan kişiler ise KYK kredileri bursa çevirilecekti. Yasa çıkmadı, o muhabbette öyle kaldı. Böyle bir saçmalıkta yok, olduğunu iddia edenler var o yüzden.

Herkese geçmiş olsun. Benim lisansta aldığım 20 bin, geri ödemem 27.500’dü. Ocak 2014-Haziran 2018 arası 4.5 yıl aldım. Aklı olan bu enflasyonda bu kyk’yı almaz diyeceğim ama 4 sene önce imza attığınız zaman yüzde 5-6 olan enflasyonun yüzde 140’lara geleceğini sizde tahmin edemezdiniz elbette.
    Tüm ÜFE farkını silmeleri çok enteresan.

Mesela önceki sayfalarda yazdığım gibi benim, 20.000 aldığım borcumun ÜFE’li geri ödemesi 27.500. Her ay ödüyorum. Kalan borcum da 15 bin civarı. Aldığım parayla enflasyon eklenmiş geri ödeme arasındaki 7500 TL kalan borcumdan silinecek mi? Açıklamalara göre silinecek.

Bir de yüksek lisans kredim vardı, 2019-2021 arası aldığım. 24.000 TL aldım, geri ödemem 33 civarı. Buradan da 9 bin TL silinecek.

Oturduğum yerden yaklaşık 17 bin TL borcumu sildi devlet.

Evet bir ayarlama yapılması lazım idi ama tüm ÜFE’nin silinmesi çok abartı oldu bence. 30 bin alan adamın ödemesi teee Temmuz 2024’te başlıyor. 4 seneye bölünecek. Aylık taksidi 1250 TL oluyor. Hadi 1500 olsun. Asgari ücret bile o tarihe 9-10 bin olur.

Devlet bedava para vermiş gibi bir şey oldu.
    Olanda faiziyle ödeyenlere oldu. Keriz gibi ödediler.

Benimde borcum silindi ama ben bu denli yüksek silmeyi doğru bulmuyorum. ÜFE’den indirim yapılması lazımdı, tümüyle kaldırılmaması lazımdı. Bu benim görüşüm.
  • Araba taksiti oduyorum 4540 lira

• Alma

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şaka gibi 26900 TL aldım, borcum yeni hesaplandı 74 bin civarı. Kafayı yememek elde değil.

• 2430 muş taksit bu aradq

• Gitarist Bebe G kullanıcısına yanıt

Bu işin bir çıkar yolu yok mu hocam? Benim taksitte 2 bine yakın.

• eski_nesil kullanıcısına yanıt
    Bizi bitirdiler bee

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Kyk hakkında her şey
    6 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • the__executioner__ kullanıcısına yanıt
    Kazık girdi bir kere

Bölüm ne hocam?

Veteriner. Beş yıllık

Sizin özelde maaşlar iyi hocam bildiğim kadarıyla. Bulabildin mi bir şeyler?

Maaşlar iyi de iş yok

74 bin mi ! Sen ciddi misin

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Moueson kullanıcısına yanıt

Sayıyı görünce bende inanamadım hocam. Aldığım paradan çok ÜFE kitlemişler bana.

• 2021e kadar 5 yil aldim borc 48k bende.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kredilerde faizlerin silinip, ana paranın ödenmesi gerekiyor. Nedir bu saçmalık, halen de sessiz kalınıyor bu konuda. Bir şeylerin kökünden değiştirilmesi gerekiyor.

• Benizakura kullanıcısına yanıt
    Ben 30 bine imza atarken, 40,bilemedin 50 öderim diye imza attım. 70 bin lira faiz mi olur

• Bu konudaki miktarlar gerçek mi? Twitter'da da 40 bin alıp 120 bin borç çıkanları duyuyorum.

Geçen sene mezun oldum (2021 temmuz). Kyk hesaplandı 28bin almışım 48bin borç çıktı. Ona çok fazla diyordum.

İnanılmaz bir enflasyon farkı eklemişler bu sene.

Kyk kazığı hakkında ne düşünüyorsunuz?
  • Arkadaşlar hesaplamada sorum var. Arkadaşım 24 bin almış. Ben 32 bin aldım. Onun geri ödemesi 112bin,benim 100 bin

• Alırken ödeyeceğinizi bile bile, bunu kabul ederek aldınız. Şimdi ödeme vakti. Görelim sizi.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.