Şimdi Ara

Laptop Bataryasını Çıkarmak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
0
Favori
37.009
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • beyler laptopu bataryası takılı mı yoksa bataryasız mı kullanmak avantajlı? örneğin çıkarırsam ömrü uzarmı bataryanın? avantajı yoksa takılı kullanacağım zira elektrikler kesildiğinde işe yarıyor.

• Laptopu bataryasız kullanmak bilgisayardan anlayan birinin yapacağı bir iş değildir. Kulaktan duyma bilgilerle insanlar yanıltılıyor yok batarya takılıyken kullanılırken batarya kısa sürede ömürünü bitirirmiş. Yahu kullanılmayan batarya nasıl ömrünü tamamlar zaten batarya dolduğu anda otomatik olarak bataryaya enerji girişi kesilir. Ayrıca laptoplarda batarya ups görevi görür voltaj dalgalanmalarında adaptörün yetersiz kaldığı anlarda batarya devreye girerek sürekli sabir enerji sağlar laptopa.
  • Laptopu bataryasız kullanmak bilgisayardan anlayan birinin yapacağı bir iş değildir. Kulaktan duyma bilgilerle insanlar yanıltılıyor yok batarya takılıyken kullanılırken batarya kısa sürede ömürünü bitirirmiş. Yahu kullanılmayan batarya nasıl ömrünü tamamlar zaten batarya dolduğu anda otomatik olarak bataryaya enerji girişi kesilir. Ayrıca laptoplarda batarya ups görevi görür voltaj dalgalanmalarında adaptörün yetersiz kaldığı anlarda batarya devreye girerek sürekli sabir enerji sağlar laptopa.
  • tamam teşekkürler en iyisi çıkarmamak galiba :D
  • quote:

Orjinalden alıntı: donanımcı123

Laptopu bataryasız kullanmak bilgisayardan anlayan birinin yapacağı bir iş değildir. Kulaktan duyma bilgilerle insanlar yanıltılıyor yok batarya takılıyken kullanılırken batarya kısa sürede ömürünü bitirirmiş. Yahu kullanılmayan batarya nasıl ömrünü tamamlar zaten batarya dolduğu anda otomatik olarak bataryaya enerji girişi kesilir. Ayrıca laptoplarda batarya ups görevi görür voltaj dalgalanmalarında adaptörün yetersiz kaldığı anlarda batarya devreye girerek sürekli sabir enerji sağlar laptopa.

Bataryaya enerji girişi kesilir fakat sürekli kullanımda sağlı olacağını düşünmüyorum. Ya o devrede bir arıza çıkarsa. Birinin evi yanmıştı bu yüzden laptop firmasına da dava açmıştı ama haksız bulundu sanırım.

Ups gibi davranma olayını bilmiyorum ilk sizden duydum gerçekten öyle mi? Adaptöründe akım koruma gibi bir olay yok mu laptopların. Bişey olacaksa dolum sırasında da olabilir.

Bu arada nekadar tekno market gördüysem laptopların sergilendiği hepsinin bataryası çıkıktı. Sürekli güç belsmesiyle çalışıyor.

3-4 saatlik kullanımda sorun teşkil etmez tabi ama bir masaüstü pc gibi kullanırken hem adaptör ile enerji beslemesi hem pil iyi bir ikili gibi gözükmüyor.

Birde bataryann ömrü bitme olayı gerçek. Ama şimdiki bataryalar lion batarya olduğu için sorun olmuyor. Benim eski laptop Ni_mh batarya kullanıyor ve sürekli adaptör ile çalıştırdık artık 1 saniye bile şarj tutmaz oldu pil. Şimdiki piiler çok kaliteli , telefonlarda olduğu gibi şarj kesme devreleri de var elbet ama çok uzun sürelerce pilin takılı kalması bana mantıklı gelmiyor. Ama eğer bunun analtıldığı güzel bir yazı okursam fikrim değişebilir elbette.

• Haklısınız eski tip bataryalarda dediğiniz durum söz konusu olabilir ben daha çok son 1-2 yıldır genelde kullanılan li-on bataryalar için konuştum. Eski tip bataryalar yüzde yüz dolsa bile bir süre sonra bataryada kendi kendine azalma olabiliyor yüzde 99-98 e düşüyor ve düşüş olunca adaptör bataryayı tekrar şarj etmeye çalışıyor yüzde yüz olunca duruyor bir süre sonra tekrar düşüyor ve tekrar şarj etmeye çalışıyor bir gün içinde bu 4-5 kez tekrarlanıyor ve zamanla bataryayı kullanmasanız bile ömrü azalıyor ama yeni bataryalar için bu durum söz konusu değil.

Diğer konuya gelirsek adaptör hiçbir zaman sizi elektrik dalgalanmalarından tam anlamıyla korumaz. Düşük veya yüksek bir voltaj geldiğinde adaptör elinden geldiğinde bu farkı laptopa iletmemeye çalışsada aşırı yüksek gelebilecek bir akım adaptörle birlikte ana kartınızıda yakar, voltaj düşüklüğündede adaptörün voltaj yükseltme gibi bir görevi olmadığı için voltajı olduğu gibi laptopunuza verir ve düşük voltaj bir çok donanıma zarar verebilir.( bunun örnekleri sıkça var ) Ancak bataryayla birlikte kullandığınızda voltaj belli bir limitin altına düştüğünde batarya devreye girer ve laptopa sabit bir voltaj verilir. Yüksek voltaj geldiğindede elektriksel yapı dc girişini kesip bataryadan enerji alırmı o konu hakkında bilgim yok :)

Kısacası laptopunuzu bataryasız direk şehir şebekesine bağlamak 2-3 bin liralık cihazınızı, sokağın ortasında bırakıp bakkala su almaya gitmeye benzer tamamiyle riskli bir iştir ( hele birde Türkiye şartlarında). Bakın upsniz olur laptopunuz şehir şebekesine değil ilk önce upse bağlı olur o zaman bataryayı değil isterseniz dvd romu bile çıkartıp kullanabilirsiniz çünkü bataryanın üstleneceği görevi ups zaten yapmış olacaktır.

Saygılar sevgiler....

• teşekkürler
  • quote:

Haklısınız eski tip bataryalarda dediğiniz durum söz konusu olabilir ben daha çok son 1-2 yıldır genelde kullanılan li-on bataryalar için konuştum. Eski tip bataryalar yüzde yüz dolsa bile bir süre sonra bataryada kendi kendine azalma olabiliyor yüzde 99-98 e düşüyor ve düşüş olunca adaptör bataryayı tekrar şarj etmeye çalışıyor yüzde yüz olunca duruyor bir süre sonra tekrar düşüyor ve tekrar şarj etmeye çalışıyor bir gün içinde bu 4-5 kez tekrarlanıyor ve zamanla bataryayı kullanmasanız bile ömrü azalıyor ama yeni bataryalar için bu durum söz konusu değil.

Diğer konuya gelirsek adaptör hiçbir zaman sizi elektrik dalgalanmalarından tam anlamıyla korumaz. Düşük veya yüksek bir voltaj geldiğinde adaptör elinden geldiğinde bu farkı laptopa iletmemeye çalışsada aşırı yüksek gelebilecek bir akım adaptörle birlikte ana kartınızıda yakar, voltaj düşüklüğündede adaptörün voltaj yükseltme gibi bir görevi olmadığı için voltajı olduğu gibi laptopunuza verir ve düşük voltaj bir çok donanıma zarar verebilir.( bunun örnekleri sıkça var ) Ancak bataryayla birlikte kullandığınızda voltaj belli bir limitin altına düştüğünde batarya devreye girer ve laptopa sabit bir voltaj verilir. Yüksek voltaj geldiğindede elektriksel yapı dc girişini kesip bataryadan enerji alırmı o konu hakkında bilgim yok :)

Kısacası laptopunuzu bataryasız direk şehir şebekesine bağlamak 2-3 bin liralık cihazınızı, sokağın ortasında bırakıp bakkala su almaya gitmeye benzer tamamiyle riskli bir iştir ( hele birde Türkiye şartlarında). Bakın upsniz olur laptopunuz şehir şebekesine değil ilk önce upse bağlı olur o zaman bataryayı değil isterseniz dvd romu bile çıkartıp kullanabilirsiniz çünkü bataryanın üstleneceği görevi ups zaten yapmış olacaktır.

Saygılar sevgiler....

ben uludağ üniversitesi elektronik müh. öğrencisiyim üstadın dediklerinin hepsi çok gerçek hocakarımdan örendiklerimde aynı paralellikte. birde bir hocamın üstünde durduğu konu cep telefonu şarjlarıydı telefonunuzun şarjı tam anlamıyla bitmeden şarj edin diyodu dörtte bire geldiğinde şarj edin mesala diyor bunuda paylaşmak istedim

• En güzeli, dolduğunda prizden çekmek, bitmeye yakın tekrar prize takmak o zaman batarya ömrü ve pille çalışma süresi artıyor. Diğer türlü normal bilgisayardan farkı kalmaz
  • Pillerin ortalama 300-500 arası şarz deşarz ömrü var. Haftada bir kez pilde kullanmak diğer tüm zamanlarda ise PİLİ ÇIKARMADAN MAKİNADA TAKILI HALDE İKEN notebooku prize takılı kullanmak pil ömrü için en iyisidir. Tecrübemle sabittir. Örneğin Asus X52sa makinamı bu şekilde kullanırım ve 1 yıldır ortalama 1.5 saat pilde çalışma ömrü hiç düşmemiştir. Daha önce HP vardı onu ise pil doldukça prizden çekip pili bitiriyor daha sonra tekrar şarz ediyordum. 3 senede tam 3 pil bitirdim. Bu bana ders oldu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OtoTurk -- 16 Nisan 2009; 1:12:14 >
  • Boşa konuşuyoruz zaten. Neyse isteyen istediği gibi yapsın.
  • Çok ilginç bişey söyliyeceim. 1 sniye bile şarj tutmaz olan çok eski fujitsu siemens laptop un bataryasını hep laptopa takılıyken kullandım ve batarya kendini toparladı, hayret ettim. Dün gece yatarken prizden çektim kapansın diye 5 sn sonra falan uyarı verir kapanırdı ama bi batım uyarı falan vermedi, %98 yazıyorud batarya 1 saate yakın açık kaldı ve ozaman bitti şarjı.

Ümidimi kesitğim Ni-mh batarya hayata döndü seneler sonra. Artık şarj turuyor. GEçri batarya hayata döndüde laptopdanhayır gelmez o ayrı mesele
  • quote:

Orjinalden alıntı: Ege_Aşığı

En güzeli, dolduğunda prizden çekmek, bitmeye yakın tekrar prize takmak o zaman batarya ömrü ve pille çalışma süresi artıyor. Diğer türlü normal bilgisayardan farkı kalmaz

ben öyle yapıyorum...
  • evet, arada batarya ile çalıştırmak iyi oluyor, pil ömrü sağlıklı oluyor. Prize takılı çalıştığında dolduğunda çıkarıp bitmeye yakın tekrar takmak en iyisi :)
  • çok güzel dile getirmişsin.aferin valla.
    bende birşeyler yazacaktım yazdıklarını pkuyunca gerek bile görmedim.
    bu yazılanlar satır satır doğrudur arkadaşlar.
    hala 100-150 dolar için komple notebook unu riske atmak isteyen varsa(sornasında duyulan pişmanlıkfayda etmeyecek tabiki) buyursun bataryasıs olarak kullansın.
    helede güzel vatanım da.özellikle doğuda yaşayan giden göören varmı bilmiyorum.elektrikler zırt pırt gider gelir,voltaj sürekli düşer yükselir.
    büyük şehirde yaşayan bizler bilmiyoruz ancak birzat bu durumu yaşayan tanıdıklarım var.
    zamanında o kişiye de söylemiştim inanmadı.
    ne mi oldu.100 dolar cepte kalsın derken diğer cebinden 500 dolar harcadı.(diğer cepteki 100 doları hala saklıyor)

:))))

quote:

Laptopu bataryasız kullanmak bilgisayardan anlayan birinin yapacağı bir iş değildir. Kulaktan duyma bilgilerle insanlar yanıltılıyor yok batarya takılıyken kullanılırken batarya kısa sürede ömürünü bitirirmiş. Yahu kullanılmayan batarya nasıl ömrünü tamamlar zaten batarya dolduğu anda otomatik olarak bataryaya enerji girişi kesilir. Ayrıca laptoplarda batarya ups görevi görür voltaj dalgalanmalarında adaptörün yetersiz kaldığı anlarda batarya devreye girerek sürekli sabir enerji sağlar laptopa.

• ama bi de şu var arkadaşlar hani demiş arkadaş batarya dolduğunda enerji kesilir, yani batarya boşalmaz, ama batarya kondansatör mantığı ile çalıştığını varsayarsak dolduğunda boşalacaktır, ki çoğu laptop bataryası kendini yediğini biliyoruz. Aynı zamanda ben hp hep FİŞTE TAKILI KULLANDIM BATARYA İLE BİRLİKTE VE DAHA SONRA fişi çıkarınca direk kapanıyordu batarya ömrü bitmişti AYRICAAA ŞARJLI PİLLERİ DÜŞÜNELİM, ONLARDA ŞARJ SÜRESİNİ AŞTIĞINDA PRİZDE TAKILI KALIRSA İÇİNDEKİ ENERJİ AZALIR ÇÜNKÜ BOŞALIR...
    quote:

Orjinalden alıntı: emrehanci

çok güzel dile getirmişsin.aferin valla.
    bende birşeyler yazacaktım yazdıklarını pkuyunca gerek bile görmedim.
    bu yazılanlar satır satır doğrudur arkadaşlar.
    hala 100-150 dolar için komple notebook unu riske atmak isteyen varsa(sornasında duyulan pişmanlıkfayda etmeyecek tabiki) buyursun bataryasıs olarak kullansın.
    helede güzel vatanım da.özellikle doğuda yaşayan giden göören varmı bilmiyorum.elektrikler zırt pırt gider gelir,voltaj sürekli düşer yükselir.
    büyük şehirde yaşayan bizler bilmiyoruz ancak birzat bu durumu yaşayan tanıdıklarım var.
    zamanında o kişiye de söylemiştim inanmadı.
    ne mi oldu.100 dolar cepte kalsın derken diğer cebinden 500 dolar harcadı.(diğer cepteki 100 doları hala saklıyor)

:))))

quote:

• pille çalıştırdıgımızda eminmisinz dolunca akımı kestiğine . eger öyleyse neden akım gidince hemen kapanıyor pil bitiyor bazı makinalarda?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ege_Aşığı

ama bi de şu var arkadaşlar hani demiş arkadaş batarya dolduğunda enerji kesilir, yani batarya boşalmaz, ama batarya kondansatör mantığı ile çalıştığını varsayarsak dolduğunda boşalacaktır, ki çoğu laptop bataryası kendini yediğini biliyoruz. Aynı zamanda ben hp hep FİŞTE TAKILI KULLANDIM BATARYA İLE BİRLİKTE VE DAHA SONRA fişi çıkarınca direk kapanıyordu batarya ömrü bitmişti AYRICAAA ŞARJLI PİLLERİ DÜŞÜNELİM, ONLARDA ŞARJ SÜRESİNİ AŞTIĞINDA PRİZDE TAKILI KALIRSA İÇİNDEKİ ENERJİ AZALIR ÇÜNKÜ BOŞALIR...

dediğiniz eski tip bataryalar için geçerli.

sürekli olarak batarya ile birlikte fişe takılı kullanmak da tavsiye edilen bir şey değil.
    arada o bataryanın boşaltılıp sarj edilmesi lazım.

ben batarya içinde, fişe takılı kullanıyorum, haftada 1 veya 2 kez de %10'a kadar bataryadan kullanıp şarj ediyorum.

• arkadaslar ben bataryanın omrunun erken bıtmesını makıne kapalı ıken hala daha fişin elektrıge baglı bırakılmasından kaynaklandıgını dusunuyorum.
    o yuzden makıne ıle işim bıttımı fişini sokerım mutlaka. çünkü makına kapalı siz zaten dolu bir pili surekli hala doldurmaya çalışırsanız ömrü azalır diye düşünütyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi I.C.O -- 16 Kasım 2009; 20:07:49 >
  • arkadaşlar ömrü azalan pilleri configüre edebiliyorsunuz. bu modelden modele değişiklik göstere bilir. mesela bende asus a3000 kasa bir casper laptop var ve ben bunu çok lazım olmadığı sürece batarya+adaptör takılı kullandım. elbette bir süre sonra azalma oldu ama biosda batery configirasyon bölümü var ordan yönergeleri takip ederek bataryanın kullanım süresini farkettirecek şekilde arttırıyor. elbette bir gün gelecek ve bitecektir elbette. sonuçta sarf malzemesi.
    hp modellere gelince hp'nin sitesinde bu konuyla ilgili bilgiler mevcut. batarya kullanım, bakım vs. yani endişe etmenize pek gerek yok gibime geliyor.

http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?docname=c01736649&tmp_track_link=ot_faqs/top_issues/tr_tr/c01736649/loc:2&lc=tr&dlc=tr&cc=tr&lang=tr&product=4014274

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alpsecen -- 16 Kasım 2009; 22:07:36 >

• sürekli laptop'a takılı olarak ve şarj halinde kullanılan bataryanın zayıflamadığını yahut zayıflamasının hızlanmadığını söylemek abes olur

ama sonuçta arkadaşların söylediği gibi tehlikesi de büyük. ani elektrik kesintilerinde anakart elinizde patlayabiliyor.

benim tavsiyem "akım ayarlayıcı priz"ler var onlardan kullanılmasıdır. 30 $'a hem bu tartışmalar bitmiş olur hem de bu 500$ olayı.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.