Şimdi Ara

Laptop fan projesi...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
1.858
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Değerli arkadaşlarım bir sene önce amerikadan HP tablet pc aldım. Bilgisayar özellikleri bakımından çok şık ancak gel gelelim ki işlemcinin amd olmasından dolayı ve HP mühendislerinin soğutma sorununu bir türlü çözememesinden dolayı bazı sorunlar ortaya çıkıyor. Mesela 5 dk sonra o tatlı görünümlü bilgisayarın ısısı 95 dereceleri görüyor ve mouse u bile kıprdatmaya çalışmak dakikalar alıyor ve yine böyle bir andan sonra çok sinirlendim ve iş başa düştü deyip yeni bir soğutma tasarımı yapmak istedim. Ama bu öyle laptop altına konulacak soğutucu tarzında değil. Resimlerle de destekli olarak kafamdaki planları anlatıyorum ve sizinde değerli fikirlerinizi öğrenmek istiyorum.. önerilerinizi ve karşılaşabileceğim muhtemel sorunları vs.

• Birde arkadaşlar resim yüklemek istedim ama yapamadım.. Her seferinde hata veriyor.. Nasıl yükleyeceğimi söylermisiniz??
  • Foruma nasıl resim ekleneceği linkte anlatılmıştır. Umarım yardımcı olur.

http://forum.donanimhaber.com/m_30252421/mpage_1/f_/key_Foruma%2Cresim%2Cyukleme//tm.htm#30252421
  •  Laptop fan projesi...
     Laptop fan projesi...
     Laptop fan projesi...
     Laptop fan projesi...

• Resim ekleme metodu için çok teşekkür ederim =)) fikirleriniz bekliyorum.
  • bu ısı problemi aldığındadamı vardı yoksa sonradanmı ortaya çıktı?eğer sonradan olduysa bence kesmesen iyi olur.görüntü çok bozulur.macunu yenile güzelce tekrar tak.fanın düzgün çalışıp çalışmadığına bak.belki tozdan falan sıkışmıştır.kesmek yerine alttan dışardan bir fan üfletsen daha iyi olur.
  • işlemci nb ve gpu üzerindeki heatsink i sökmüşsünüz hazır sökmüşken ocz freeze veya ac mx-2 gibi bir thermal macun mosfetler için thermal bant kullanarak thermalleri yenilerseniz büyük oranda faydası olacaktır. kompressör ile fanı bakır soğutucu ve çevresini temizlemenizi de öneririm tozlanma ses, mekanik ve ısıl problemler oluşturur. undervolt da bir yöntem, stabil çalışma sağlayacak kadar biosdan işlemci voltaj düşürülmesi ısı problemini önemli oranda düşürür. fotolarda heatsink merkez kısmında bir delik açmanızın pek faydası olacağını düşünmüyorum. ama atım fanı hava girişini keserseniz taze hava girişi rahatlayacağı için daha iyi bir soğuma sağlayabilir. Zalman laptop standının da 10°C kadar düşüş sağladığı söyleniyor ama 100tl+ lık fiyatın buna değer olduğu tartışılır..

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Öncelikle evet laptopu ilk aldığımda da bu ısı sorunu vardı ama bu kadar aşırı ısınmalar olmuyordu.. Termal macunları öncelikli olarak deneyeceğim tabiki ama bütün sistemi toplayıp tekrar sökmek istemiyorum tek seferde kesin sonuca ulaşmak istiyorum :) Yoksa laptopun olması çokda bişey ifade etmiyor... En fazla kullanım süresi 10 dk :S

Laptop fan projesi...

• Bende Zalman ZM-NC1000 sogutucu var, incelemesini de koymustum zaten, imzamda yer aliyor linki. Ugrasmak istemiyorsaniz bir bakin derim. Etkili olabilecegi kanisindayim.
  • Evet arkadaşın incelemeni inceledim ama sanki biraz pahalı değil mi?? O kadar para verip sonuç elde edememekte var. Dikkat edersen laptopta hava alacak hiç bi yer yok.. Ekstradan kendimde bir laptop soğutucusu yaptım zaten 12mm lik 3 tane fan ve 12 volt adaptör ile.. o bile bi sonuç vermedi malesef :(
  • Laptopta hava alacak hicbir yer yok derken kendi laptopunuzun resmini koymamissiniz, o yuzden yorum yapamiyorum

Sogutucunun fiyati konusunda hakli olabilirsiniz, ben ABD'den aldim. Iyi birsey almak istiyordum ise yarasin diye cunku daha onceki Amerika gidisimde birkac dolara plastik bir sogutucu alip ertesi gun geri vermistim. Ve tabi goze hos gozuksun, kaliteli olsun diye tercih ettim.

Malzeme olarak saf aluminyum kullanilarak, tamamen sogutma amacli yapildigindan dolayi saat sureyle oyun dahi oynasaniz laptopun alti gercekten soguk kaliyor. Bunun da mutlaka buyuk artisi olacaktir yani tum kasayi soguk dusunun.

Yaptiginiz sogutucu aluminyum mudur bilemiyorum ama aluminyum bir malzeme de olsa sonucta uzun sure sabit isiya maruz kaldigi zaman laptopun isisiyla ayni dereceye geliyor, altinda fan varsa yine bu fan da sonucta sicak havayi uflemis olacaktir diye tahmin ediyorum ama Zalman enteresan bir sekilde kesinlikle soguk kaliyor, bence performansinin nedeni de bu yani (gerci sasirmamak lazim adamlarin isi sogutucu yapmak:)

Benim laptopumun (HP Dv5) fan girisi biraz yukarida, Zalman sogutucunun delikleri de resimlerden gorebileceginiz uzere asagiya dogru konumlandirilmis. Laptopumu sogutucuyu ortalayarak kullanirsam delikler tam ortusmuyor birbirine ama asagida kullanirsam (yine sogutucunun uzerinde ama olabildigince asagida) delikler ortusuyor.
    Fakat bu olayin laptopun isisina hicbir etkisi olmuyor denedigim kadariyla (belki 1 derece olabilir %100 emin konusamiyorum).
    Fanin cekis hizindan dolayi deliklerden uzak olsa da soguk havayi cekiyor olabilir.

Bunu da belirtmek istedim.

Deneyebileceginiz bir urun olsa da isinize yarayip yaramadigini gorebilseniz en iyisi o olur da yine de sicak bakarsaniz sogutucuya internetten biraz arastirin derim. Yabanci sitelerde fan girisi asagida olmayan laptoplarda kullananlar olabilir mesela.

(Ya da ikinci el satisinin kolay olacagi bir urun oldugunu dusunuyorum, alinip satilabilir az bir miktar kayipla belkide.)

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.