Şimdi Ara

Laptop'u Açık Tutmak Zararlı Mı? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
36
Cevap
0
Favori
2.523
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orjinalden alıntı: nKEEPr
    quote:

Orjinalden alıntı: ExECaLiBuR
    sürekli uzun kullanmak, hergun 3-5 kere aç kapa yapmaktan iyidir emin ol. çünkü her aç kapa yapıldıgına laptopun butun parçalarına elektrik veriliyor. buda laptopun ömrünü yarıya indiriyor. örneğin bir işlemcinin ömrü 5 yıl ise her gun ac kapa yaparsan 2,5-3 yıl arasına dusuyor.

sence bu mantıklımı? dayanak gösterirmisin...belkide doğrudur ben yanılıyorumdur en azından öğrenmiş oluruz

kesin bir kanıt için amd ve intelin forumlarına bakmanı tavsiye ederim.

quote:

Orjinalden alıntı: By_C@BB@R
    Günde bir kere kapatıp 30dakka dinlendirmekte fayda var

Kapatmak yerine bekleme konuma almak daha faydalı. hdd, işemci gibi parçaların soğuması için.

quote:

Orjinalden alıntı: suicide
    ısı değerleri artmadıktan sonra herhangi bişey olmaz, ama tabiki her şeyin bir çalışma ömrü vardır ve bu açık kaldığı zamanda o ömürden gidecektir. bu fark genelde fiziksel olarak hareketli parçalarda etkisini gösterir. örneğin fan, hdd gibi. zaten dl için açık bıraktığınız bi makineyi en düşük pil tüketimine ayarladığınız zaman üzerindeki çoğu parça çalışmayacaktır bile. bence en önemli olan ekranı boşuna açık bırakmamak ki buda lcd panellerin belli bir ömrü olmasından kaynaklanıyor. gerisi pek farketmez olağanüstü bi durum olmaz ise.
    sorunun cevabı ise evet yeni. nereye varacaksınız merak ettim

Zaten kastedilen budur. Yani download amaçlı uzun süre açık bırakmak. sıcaklıklığı en düşük seviyede tutmak için. Ayrıca NHC gibi programlarda kullanmakta fayda var.

quote:

Orjinalden alıntı: alex1978
    quote:

Orjinalden alıntı: # jackal #
    arada bi sogutmak lazım

+ 1 Bende cok uzun saatler kullaniyorum. Ama cok isininca daha da fazla kasmiyorum,sonucta laptopu server gibide kullanmaya gerek yok.

Tabik soğutmak çok önemli. Ayrıca soğutucu fan kullanmakta fayda var.

quote:

quote:

Orjinalden alıntı: fordt
    ben de uzun süreli kullanıyorum ama herşeyi downclock ediyorum. yani eğer açık bırakmam gerekirse işlemciyi %25 hızla ekran kartını yine düşük frekansta çalıştırıyorum mevcut hızında 55-60 derece civarında çalışan ekran kartı ve işlemci 45-50 derece seviyesine düşmekte ayrıca laptop ı altına koyduğum 4 noktadan yükseltiyorum bu şekilde altındaki havalandırma kapağı daha rahat hava almış oluyor.

işte bilinçli kullanıcı..farkı ortada..

Zaten amaç bu uzun süreli kullanmanın. Yani yapılması gereken, uzun süre açık bırakmaktan kasıt budur.

quote:

Orjinalden alıntı: Nanosoft
    Birşey olduğu yok diyen arkadaşlara sormak istediğim konu şu "Laptoplarınız yeni mi?". bişey olmaz diyen beyler yapmayın Allah aşkınıza laptoptan bahsediyoruz serverdan değil.

Tabiki server değil. Kimse server oldugunu söylemiyor. buradaki amaç sadece download amaçlı. (en azından ben öyle düşünüyorum)yani 24 saat oyun oynayıp, film izlemek değil. bunun için masaüstü kullanılmalı elbette. laptop download yaparken arkadasların dedeği giib en az güç tuketimi konumundadır. buna ek olarak yukarıda belirttiğim gbi NHC ( Notebook Hardware Control ) programını kullanıp, max. battery konumuna getirildiğinde en düşük sıcaklıkta çalışacağı için risk mimimum seviyede.

laptopun yeni olma konusuna gelince. burada 1 haftalık laptopu olan da var. 1 senelik olanda, 3 senelik olanda. gerekli önlemi aldıktan sonra pek sorun olacagını sanmam.

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: kcetinkaya

1 haftadır yaklaşık 250 gb download yaptım :D

ne indirdin o kadar 1 haftada merak ettim sınırsızın tadı bu olsa gerek

Abi üniversite yurdunda odanda sınırsız yuksek hızda internet olunca ve çok sağlam aradığın herşeyi bulabileceğin bir ortak paylaşıma girince ole oluyo :D

Ara sıra geceleri 10mb/sn hızı görüyorum...

• hangi üni. yurdu orası merak ettim. bende geleyim mi 1 haftalığına.
  • ODTU Demiray yurtları :D
  • quote:

Orjinalden alıntı: kcetinkaya

ODTU Demiray yurtları :D

wireless var mı wireless.

şaka bi yana 4 ay ingilizce kursu için ODTÜ'deydim. ama internete vaktim olmadı. gerçi o zaman 1024 limitsiz kampanyasından yararlanıyordum. laptop 24 açıktı tabi.

• valla bende hemen hemen kapamıyorum diyebilirim sorun yok maşallah 6 gunluk bir ss var ama daha uzun kaldıgıda oldu acer 5033
  • ben yaklaşık 8 yıldır laptop kullanıyorum, bu 8 sene içinde, 1 gün dahi kullandığım laptopların 16 saatin altında açık kalmadığı olmamıştır, ben bu şekilde kullanıyorum en ufakta bi problem yaşamadım, laptop mimarisi çok gelişti hem performansta masaüstüne yaklaştı hem pil ömrü arttı, hemde gelişen teknolojiyle ısınma problemi çözüldü, bu nedenle ben laptopların uzun süre kullanımında bi sakınca görmüyorum.

quote:

Orjinalden alıntı: Nanosoft

Birşey olduğu yok diyen arkadaşlara sormak istediğim konu şu "Laptoplarınız yeni mi?".

quote:

bişey olmaz diyen beyler yapmayın Allah aşkınıza laptoptan bahsediyoruz serverdan değil....

+1

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sky__walker -- 6 Mayıs 2007; 3:54:16 >

• benim 4 unde 1 sene oldu ondan onceki notebookta da bırakıyordum ama
  • eger cok yorarsan fiziksel bellek sorunu verir mavi ekran gelir ve kapanir ama cok da onemli olcaginji sanmiyorum. benim gunlerce kapamadigim oluyor.
  • @kcetinkaya

sorma ya ben de 4. yurttayim . gecen sene vardi ama bu sene acilmadi buralarda dc hub i. kiskaniyorum vala sizin oralari sikayet mi etsem bilgi isleme

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vovy -- 6 Mayıs 2007; 7:02:06 >
  • hiçbirşey olmaz... işleyen demir pas tutmaz
  • quote:

Orjinalden alıntı: KaLiHoRas_song

@kcetinkaya

sorma ya ben de 4. yurttayim . gecen sene vardi ama bu sene acilmadi buralarda dc hub i. kiskaniyorum vala sizin oralari sikayet mi etsem bilgi isleme

• madem fişten çalıştırıyorsun pili çıkart bu pile zarar veriyor.
  • Pili Çıkarıp kullanırken ,elektirik giderse buda cihaza zarar verir .Sen pil takılı olarak sürekli kullanabilirsin ama en azından hafta bir pili boş dolu yap.
  • evt üç kuruşluk pil için cihazı tehlikeye atmamak lasım. Pil bir bakıma cihazın sigortası gibi. Elektriğe güven olmuyor masaüstünde anakart işlemci güç kaynağı ne var ne yok yaktım
  • Aslında parçalar bazında bakılınca çalışma süresi dayanımı olarak desktop sistemlerden bir farkları yok ancak çalışma koşulları farklı:
    1- soğutma
    2- elektrik.

Desktop sistemler kaliteli güç kaynakları sayesinde şebeke elektriğindeki problemleri parçalara daha az yansıtıyorlar. Ama kaliteli bir PSU arkasında kullandığımızı varsayarak bu olasılığı eleyebiliriz.

Desktoplara göre tek problem soğutma ve soğutma sisteinin tozlanmasıdır. Ki sürekli çalıştırmak demek daha çok tozlanma demek. Desktop sistemlerdeki fanlar tozlansa bile geniş heatsink yapıları sebebiyle kolay kolay tıkanmıyor tıkansa bile yeterli soğutmayı yapabiliyor ve daha rahat temizlenebiliyor. Ancak laptoplarda böyle bir şey yok. Hem tıkanması daha kolay hem temizlenmesi daha zor. Zaten bütün soğutma ufacık bir fan ve heatsink e kalmış durumda oda tozdan tıkanırsa sistemi ciddi şekilde zorlar. Kısacası laptopları sürekli açık bırakmak özellikle ısınma problemi olmayan laptoplarda bir problem yaratmasada desktoplardaki kadar zararsız olarak görülemez.

Eğer sürekli açık bırakmanız gerekiyorsada şu noktaya dikkat etmeniz işi rahatlatacaktır; kullanmadığınız zamanlarda düşük performans moduna getirin ki daha az ısınsın dolayısıyla fan daha az çallışsın ve daha az tozlansın Aynı şekilde kullanmadığınız aygıtlar varsa (wireless gibi) kapatın. Özellikle az ısınan yani fanı az çalıştıran bir laptop sahibi iseniz böyle bir güç tasarrufu durumunda fan çalışması iyice azalacaktır

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.