Şimdi Ara

Laptopum özelliklerine göre kötü performans gösteriyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
0
Favori
1.819
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar merhaba herkese. Benim Lenovo Z570 laptop bilgisayarım var. Kendisinin özellikleri;

• Windows 7 Ultimate SP1
    • i5-2450M
    • 2.50 GHz
    • 6,00 GB RAM
    • 64 bit işletim sistemi(2. formattan sonra 32den 64 yaptım)
    • Nvidia GeForce 540M Ekran Kartı

ve satın alalı daha 2 yılı bulmadı diyebilirim.

Sorun şu ki bilgisayarımın çok erken yıprandığını düşünüyorum çünkü ne kadar uzun süreli açık tutsam da işim bitince kapatmam, yerel diskte yarısından çoğu boş olan hafızamı korumam, oynamadığım oyun veya kullanmadığım uygulama olursa hemen silmem, yeri gelince virüs taraması yapmam gibi konularda hassasiyetimin olması yanında bilgisayarımın bazı oyunlarda en düşük ayarlar'da bile FPS'yi 13'te görebiliyo olması(ki bunun en az 20-25 olması gerekir), çok çabuk ısınmalar, görüntüde kasılmalar vb. gibi sorunlarla karşılaşmak beni ciddi anlamda şaşırtıyor.

Basit tavsiyelere gelecek olursak sizlere neler denediğimi yazmak istiyorum;

• Toplamda 2 format atıldı.
    • ESET genel virüs taraması yapıldı.
    • Anti-Malware programı ile malwarelar arandı temizlendi.
    • Combofix kurulup kaldırıldı.
    • CCleaner ile kalıntı dosyalar temizlendi.
    • Bir ara kapanmalar bile başlamıştı bu yüzden termal macun yenilemesi yapıldı en azından bu sorun ortadan kalktı.

Aklıma gelmeyen birkaç küçük iş daha olabilir ama bir de size en basit örnekle Counter Strike Global Offensive oyunundaki grafik ayarlarını atıcam ve laptop bu şekilde bile zorlanmalar yaşıyor. Sonuç olarak genel sorun bence sahip olduğu özellikleri kullanamaması arkadaşlar.

Bir fikriniz, bilginiz, herhangi bir tavsiyeniz olursa lütfen yazmaktan çekinmeyin. Şimdiden teşekkür ederim. İyi forumlar..
     Laptopum özelliklerine göre kötü performans gösteriyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alihanb -- 22 Mayıs 2015; 13:52:30 >

• Özelikle Atlandığı için söylüyorum Chispset driverlarını kurduğundan emin ol,
    çift ekran kartlıysa oyunların doğru ekran kartını kullandığından emin ol
  • Anladım ama bu konuda bir sorun olduğunu düşünmüyorum çünkü nvidia denetim masasındaki ayarlarını bile düşürdüm. Bu genel sorun donanımsal mı acaba bilemedim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1.ccleaner programını kurun temizlik yapın.kayıt
    defterini temizleyin
    2.Advanved system care programı ile tarama yapın.
    3.Auslogic boostspeed programı ile tarama yapın.
    4.Adwcleaner ile tarama yapın.
    5.son olarak bilgisayarda gereksiz,eski film oyun müzik dosya programları bilgisayardab kaldırın(ne
    kadar az veri o kadar performans)
    6.ıobit smart defrag ile disk birleştirme yapın.

Her işlemden sonra programı kaldırmayı unutmayın.

baslata msconfig yazıp girin.
    Sonra üstte hizmetler bölümüne gelip asagıda tüm
    Microsoft hizmetlerini giz tikini işaretleyin.ardından
    kalan hizmetlerin üzerindeki tikleri kaldırın. Sonra başlangıç bölümüne gelin ve oradaki tüm
    tikleri kaldırıp kaydedin bilgisayarı yeniden
    baslatın. Sorununuz çözülürse msconfig e tekrar girip
    program ve hizmetler bölümünü kendinize göre
    ayarlayabilirsiniz

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Leptopunu ne zaman aldığın önemli değil arkadaşım. Leptopun özellikleri önemli o zamana göre orta modelden biraz daha iyi bir leptop almışsın. Ve leptopun kullanımı üzerinden 2 yıl geçmiş. Bazı leptopların kasa iç dizaynı kolay ısınmaya meyildir. 2 yıl içinde kasa içi baya tozlanmış, bu tozlanma aşırı ısınmayla beraber performansına kötü yönde etki etmiş olabilir. Tabi varsayımlardan bahsediyoruz.

Ama tozdan yavaşlayan bilgisayarları bizzat gördüm temizledikten sonra normal hallerine dönüyor. Ama tabi her temizlenen bilgisayar eski haline dönecek diye bir şey yok. Kendi leptopumu kendim temizlemiştim bir ara ama pek bir hız artışı alamadım.

İkincisi: 2 yıl önce kullandığın programlar ile 2 sonra kullandığın aynı programlar 2 yıl önce istediği sistem özelliklerinden daha fazlasını isterler. Daha fazla sistem kaynağı kullanımı işlemciye ram'e ekran kartına daha fazla iş düşmesi demek ki bu da sistemini yavaşlatır ve ısınmasına sebep olur. Bilgisayarının tozlanması da bu olayın tuzu biberi olur. :D

Üçüncüsü: Leptop'lar her zaman o özelliklerdeki bir masaüstü bilgisayarla aynı performansı vermezler. Yarı veya yarıdan biraz daha iyi performans alırsın masaüstüne göre.

Dördüncüsü: oynadığın bazı oyunlardan 10-13 fps aldığını söylemişsin. Bu oyunlar hangileri acaba onlardan da bahsedersen daha güzel olur. Çünkü yakın zamanda çıkan oyunların bir çoğu hayvan gibi sistem özellikleri istiyor. Oyunları açmak için gereken sistem özelliklerine sahip olabilirsin ama bu oyunları akıcı ve güzel oynayabileceğin veya en düşük ayarlarda sorunsuz oynayabileceğin anlamına gelmez.

Misal basit bir oyun gibi gözüken fifa 15 bile baya sistem kaynağı istiyor. Gta 5 wicth hunter 2-3 Batman eski oyunları vs... bunlar senin bilgisayarında yavaş çalışabilecek oyunlar low'da bile...

Şimdilik bu kadar aklıma gelenleri sonra yazarım. Sokuragi hanamichi izlemeye gidiyorum....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Maxpayne53 -- 22 Mayıs 2015; 16:14:58 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Elodea101

1.ccleaner programını kurun temizlik yapın.kayıt
    defterini temizleyin
    2.Advanved system care programı ile tarama yapın.
    3.Auslogic boostspeed programı ile tarama yapın.
    4.Adwcleaner ile tarama yapın.
    5.son olarak bilgisayarda gereksiz,eski film oyun müzik dosya programları bilgisayardab kaldırın(ne
    kadar az veri o kadar performans)
    6.ıobit smart defrag ile disk birleştirme yapın.

Her işlemden sonra programı kaldırmayı unutmayın.

baslata msconfig yazıp girin.
    Sonra üstte hizmetler bölümüne gelip asagıda tüm
    Microsoft hizmetlerini giz tikini işaretleyin.ardından
    kalan hizmetlerin üzerindeki tikleri kaldırın. Sonra başlangıç bölümüne gelin ve oradaki tüm
    tikleri kaldırıp kaydedin bilgisayarı yeniden
    baslatın. Sorununuz çözülürse msconfig e tekrar girip
    program ve hizmetler bölümünü kendinize göre
    ayarlayabilirsiniz

Teşekkürler çoğunu uygulamışımdır ama tekrar bakacağım.

quote:

Orijinalden alıntı: maxpayne53

Leptopunu ne zaman aldığın önemli değil arkadaşım. Leptopun özellikleri önemli o zamana göre orta modelden biraz daha iyi bir leptop almışsın. Ve leptopun kullanımı üzerinden 2 yıl geçmiş. Bazı leptopların kasa iç dizaynı kolay ısınmaya meyildir. 2 yıl içinde kasa içi baya tozlanmış, bu tozlanma aşırı ısınmayla beraber performansına kötü yönde etki etmiş olabilir. Tabi varsayımlardan bahsediyoruz.

Ama tozdan yavaşlayan bilgisayarları bizzat gördüm temizledikten sonra normal hallerine dönüyor. Ama tabi her temizlenen bilgisayar eski haline dönecek diye bir şey yok. Kendi leptopumu kendim temizlemiştim bir ara ama pek bir hız artışı alamadım.

İkincisi: 2 yıl önce kullandığın programlar ile 2 sonra kullandığın aynı programlar 2 yıl önce istediği sistem özelliklerinden daha fazlasını isterler. Daha fazla sistem kaynağı kullanımı işlemciye ram'e ekran kartına daha fazla iş düşmesi demek ki bu da sistemini yavaşlatır ve ısınmasına sebep olur. Bilgisayarının tozlanması da bu olayın tuzu biberi olur. :D

Üçüncüsü: Leptop'lar her zaman o özelliklerdeki bir masaüstü bilgisayarla aynı performansı vermezler. Yarı veya yarıdan biraz daha iyi performans alırsın masaüstüne göre.

Dördüncüsü: oynadığın bazı oyunlardan 10-13 fps aldığını söylemişsin. Bu oyunlar hangileri acaba onlardan da bahsedersen daha güzel olur. Çünkü yakın zamanda çıkan oyunların bir çoğu hayvan gibi sistem özellikleri istiyor. Oyunları açmak için gereken sistem özelliklerine sahip olabilirsin ama bu oyunları akıcı ve güzel oynayabileceğin veya en düşük ayarlarda sorunsuz oynayabileceğin anlamına gelmez.

Misal basit bir oyun gibi gözüken fifa 15 bile baya sistem kaynağı istiyor. Gta 5 wicth hunter 2-3 Batman eski oyunları vs... bunlar senin bilgisayarında yavaş çalışabilecek oyunlar low'da bile...

Şimdilik bu kadar aklıma gelenleri sonra yazarım. Sokuragi hanamichi izlemeye gidiyorum....

Ben de dediğin gibi ısınmaya mahal veren donanımsal bi problem olduğunu varsayıyorum çünkü başka bir açıklaması yok bence. Neden diye soracak olursan;
    Birincisi: Bilgisayarı çok kasacak bir program kullandığımı düşünmüyorum Photshop'un son sürümü falan yüklüydü o bile yok artık.
    İkincisi: Topu topu 2 oyun oynuyorum. Birisi ekte koyduğum gibi CS:GO diğeri de Hearthstone.

En düşük ayarlarda sorunsuz oynayabileceğim anlamına gelmez evet ama ben hala daha iyisini gösterebilir diye düşünüyorum nedense :D
    En iyisi garantisi bitmeden yollamak mıdır acaba?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alihanb -- 22 Mayıs 2015; 18:47:37 >

• Dizüstünün soğutucusu yoksa temin et veya hava akışının sağlandığı kısımları yerden 5cm kadar yüksekte kullan.

Bu arada 32 bit işletim sistemi kullanırken bilgisayarın durumu neydi ? Yani böyle bi sıkıntı mevcutmuydu.!
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Garanti işi sıkıntı bence. Eğer bilgisayarında teknik bir arıza yoksa ve durumu aynı burada anlattığın gibi anlatırsan onlara da %90 sana yapacakları şudur diyebilirim.

1- Bilgisayarı ilk önce açıp kontrol edecekler Yazılımsal bir sıkıntısı var mı diye( Sürücü eksik kurulması, bios ayarı, eksik güncellemeler falan filan)

2- Yazılımsal olarak bir sorun yoksa donanımsal olarak kontrolü yapılacak. ( İlk önce kasayı açarlar bir güzel temizlerler sonra iç donanımda bir terslik olup olmadığını kontrol ederler)

3- Eğer donanımsal olarak bir sorun bulamazlar ise temiz bir format atıp sonra bilgisayarını deneyecekler ki büyük ihtimal formattan sonra daha iyi performans gösterecek ama aşırı bir şey olmayacak tabi.

Lakin onlara göre sorun çözülmüş olacak.

Gerçi donanım deyince aklıma hard diskin geldi. Onu bir kontrol et. Eğer hard diskin de sorun falan varsa okuma yazma hızlarında bir düşüş olduysa ki hard diskin bozuk yada bozulacağına işarettir, dediğin performans sorunlarının sebebi büyük oranda bu olabilir.

Hard disk sentinel diye bir program var onu bir bilgisayarına yükleyip hard diskinin performans ve sağlık durumuna bir baksana. Bir de o değerleri gösteren sayfa da hard diskin içsel bir hatasının olup olmadığını da yazıyor. Misal bad sector gibi ingilizce olsa da yazıyor.

Sen eğer bilgisayarını kendin temizliyebiliyorsan garantiye gönderme bence gereksiz zaman kaybı. Tabi Hdd'de bir sıkıntı varsa gönder.

Eğer ki hdd'den bir sıkıntı yoksa ille de garantiye göndereceksen bilgisayarını yedeklemen lazım. Garanti de ne yapacakları da belli olmuyor ve bir ay kadar garanti de kalma ihtimali de var. O yüzden garanti işi sıkıntılı bana göre :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Maxpayne53 -- 22 Mayıs 2015; 23:02:56 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Sancaktarlar

Dizüstünün soğutucusu yoksa temin et veya hava akışının sağlandığı kısımları yerden 5cm kadar yüksekte kullan.

Bu arada 32 bit işletim sistemi kullanırken bilgisayarın durumu neydi ? Yani böyle bi sıkıntı mevcutmuydu.!

Güzel bir soğutucu almam gerekebilir yaz aylarında pc kavruluyor resmen. Ayrıca evet belki de format atıp 64 yapmasam daha kötüye gidecekti.

quote:

Orijinalden alıntı: maxpayne53

Garanti işi sıkıntı bence. Eğer bilgisayarında teknik bir arıza yoksa ve durumu aynı burada anlattığın gibi anlatırsan onlara da %90 sana yapacakları şudur diyebilirim.

1- Bilgisayarı ilk önce açıp kontrol edecekler Yazılımsal bir sıkıntısı var mı diye( Sürücü eksik kurulması, bios ayarı, eksik güncellemeler falan filan)

2- Yazılımsal olarak bir sorun yoksa donanımsal olarak kontrolü yapılacak. ( İlk önce kasayı açarlar bir güzel temizlerler sonra iç donanımda bir terslik olup olmadığını kontrol ederler)

3- Eğer donanımsal olarak bir sorun bulamazlar ise temiz bir format atıp sonra bilgisayarını deneyecekler ki büyük ihtimal formattan sonra daha iyi performans gösterecek ama aşırı bir şey olmayacak tabi.

Lakin onlara göre sorun çözülmüş olacak.

Gerçi donanım deyince aklıma hard diskin geldi. Onu bir kontrol et. Eğer hard diskin de sorun falan varsa okuma yazma hızlarında bir düşüş olduysa ki hard diskin bozuk yada bozulacağına işarettir, dediğin performans sorunlarının sebebi büyük oranda bu olabilir.

Hard disk sentinel diye bir program var onu bir bilgisayarına yükleyip hard diskinin performans ve sağlık durumuna bir baksana. Bir de o değerleri gösteren sayfa da hard diskin içsel bir hatasının olup olmadığını da yazıyor. Misal bad sector gibi ingilizce olsa da yazıyor.

Sen eğer bilgisayarını kendin temizliyebiliyorsan garantiye gönderme bence gereksiz zaman kaybı. Tabi Hdd'de bir sıkıntı varsa gönder.

Eğer ki hdd'den bir sıkıntı yoksa ille de garantiye göndereceksen bilgisayarını yedeklemen lazım. Garanti de ne yapacakları da belli olmuyor ve bir ay kadar garanti de kalma ihtimali de var. O yüzden garanti işi sıkıntılı bana göre :)

Valla doğru dedin şimdi, garanti işi insanı çıldırtabiliyor arkadaşlarımdan biliyorum. Verip bilmem kaç ay bekleyeceğime azıyla yetinirim daha iyi. Hard Disk Sentinel'e gelince de programı indirdim anca sabaha geniş bir tarama yapıcam 160 dakika estimating time verdi çünkü :)
    Göze çarpan sıkıntılı sonuç olursa sorarım yada araştırırım artık teşekkürler şimdilik

• Dostum birde şu yazımdakilere bak istersen.
    Aralarında yapmadıkların varsa denemeni tavsiye ederim.
    Benim de bir z510 var oda bazen kasıyor ve bunları yapınca düzeliyor .
    Bilgisayarınızdaki kasmalara,donmalara çözümler .
    http://forum.donanimhaber.com/m_102068288/f_//tm.htm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi happycnck -- 23 Mayıs 2015; 10:18:13 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.