Şimdi Ara

launch efi shell from filesystem device?????

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
5.091
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • asus p8h77-v anakartım var bios menüsünde
    launch efi shell from filesystem device? şeklinde bir ifade var bu nedir ne işe yarar bilen arkadaşlar cevaplarsa sevinirim

• Merhabalar :) İlk öncelikle bu teknoloji hakkında benim de bir fikrim yoktu.Sizin sayenizde araştırıp azıcıkta olsa bir şeyler edinebildim.Umarım öğrendiklerimin geri dönüşünü yaparken yanlışlık yapmam :) Şunu da belirteyim.Bu yazı tam olarak sorunuzun yanıtı değil.Nasıl kullanılacağı veya active dileceğini bende bilmiyorum ama EFI teknolojisi nedir şeklinde bir araştırma yaptım.EFI hakkında ufak bir fikir için okuyabilirsiniz.Üşenmezseniz

İlk öncelikle EFI (Extensible Firmware Interface) yani "Genişletilebilir Firmware Arayüzü" teknolojisi 1998 de INTEL tarafından geliştirilmeye başlamış ve sanırsam MSI ve Apple büyük bir destek vermişler kendi bünyeleri altında.MSI biraz baskınmış Neyse INTEL araştırmalarını kendi çatısı altında 2005 kadar sürdürmüş.EFI nin son sürümü olan EFI 1.10 u çıkardıktan sonra bu sürümü baz olarak FORUM'a bağışlamış (tam olarak nedir bilemedim :) ) ismi değişerek UEFI olmuş.Temel olarak aynı mantık olsalarda EFI hakları ve özellikleri INTEL e ait olmuş ve UEFI de FORUM'a <==(Bu kısımı tam anlamamış ve biraz sıkmış olabilirim ) 2008 civarlarında da MSI ve INTEL anakartları ile kullanıma sunulmuş herhalde.Peki bu EFI tam olarak nedir neyi ifade eder?

EFI için bir forumlarda tabiri caizse şöyle bahsedilmiş :D BIOS un gelecekte pabucunu dama atacak teknoloji :) BIOS kısaca donanımları kontrol eden komutlandıran vb yapan bir şey ( şey yerine arayüz mü looder mı desek ne desek bilemedim :D ). Bildiğimiz gibi BIOS biraz karmaşık sanatdan eksik ve karmaşık olmasına rağmen kullanım açısından sundukları basit ayrıca çok düşük düzey olarak nitelendirilen Assembler dilinde yazılmış,oluşturulmuş.EFI ise C program dilini kullanıyormuş.Ki bu yapılandırılabilirliğinin daha kolay ve önünün daha açık olacağının manası anlamına geliyormuş.Kendi yorumumca da mantıklı 7-8 yaşında çocuklar bile öğrenebiliyorsa :D Bu dilin kullanılması da "Genişletilebilir Firmware Arayüzü" adını daha da bir desteklese gerek :) Bazı özelliklerini küçük başlıklarla anlatsak daha güzel olur sanırsam.

Görsellik,Görünüm ve Kullanılabilirlik: Sanırsam EFI ye girmek BIOS ile neredeyse aynıymış yani DELETE F1 F2 vesaire. Ben araştırırken beni en çok etkileyen bu konu oldu sanırsam. Görsellik çok daha iyi ve mouse desteği varmış Yani bu klavye ile sağ sol yapıp F5 F6 ile değer yükseltip alçaltmaktan kurtarıyor bizi.EFI ye ait görüntüleri de gösterelim.
     launch efi shell from filesystem device?????  launch efi shell from filesystem device?????  launch efi shell from filesystem device????? <== The DZ77GA-70K EFI BIOS

Videolu görmek için buyrun :)http://youtu.be/EUvrXJ2fT_M

Driver desteği ve Programlar: EFI teknolojisi BIOS un onboard hafızası haricinde harddisk üzerinden de bir hafızaya sahipmiş.Yani öyle bir şey :) EFI System partition olarak isimlendirilmiş.Kısaca tekniksel çevirimini yaparsak EFI nin bağımlı şekilde olarak kullandığı makinenin sahip olduğu hard disk üzerindeki özel bölüm.Bu bölümde kısaca işe yarayan boot looder programları vb. bulunuyormuş.Yani işletim sisteminin kullanacağı parça driver'ları, parçaların firmware dosyaları , sistem dosyları vb. Buraya kadar bunlar pek bir anlam ifade etmiyor ama işin güzel yanı şu oluyor ki bu driverlar işletim sistemi haricinde tanınabileceği ve desteklenebileceği için az önce örnek olarak verdiğim gibi EFI üzerinde mouse kullanabileceğiz. Ethernet kartı işletim sistemi olmadan tanındığı için EFI vb sistem dosyaları kendini otomatik olarak güncelleyebilecek.Ekran kartı,ses gibi driverlar işletim sisteminden bağımsız olacağı için stabilizesi ve kalitesi fazla olabilecek.Özet donanımları işletim sistemi olmadan bir nebze kullanabileceğiz. EFI System partition donanımsalın haricinde ekstra eklenebilecek basit programlar sayesinde işletim sistemsiz resimlere bakma,müzik dinleme hatta bile oynamayı sağlayabiliyormuş. :) EFI üzerinden mesela Crysis 3 oynanabiliyormuş desek olmaz tabi :)Neyse ayrıca da EFI System partition FAT12, FAT16 or FAT32 sisteminin formatlarını kullanıyormuş.
     launch efi shell from filesystem device?????  launch efi shell from filesystem device?????

İnce ayarlar ve gelişen destekler: Overclok vb voltaj ayarlar yelpazesi BIOS'un aksine çok genişletilmiş.İncelediğim çoğu forumda "Lütfen çocuklarınızın erişemeyeceği yerlere koyunuz" gibi ifadeler mevcut ^^ Kısaca görünüş basitte olsa ince ayarlar daha korkutucu Ayrıca EFI MBR sisteminden vazgeçiyor.Anlaşılır olması için MBR yi şöyle özetleyebiliriz. MBR (Master Boot Record) harddiskimizin ilk sektörüdür.Bu sektörde basitçe hangi bilginin nerede olduğu bilgileri vardır.Bu sektördeki çalışan küçük program başlangıçta hangi işletim sisteminin boot edilmesi gerektiği vb. seçer.Ayrıca bu sistem sanırsam 2 terabyte üstü harddisklerdeki disk bölümlenmelerini tanımıyormuş.Ayrıca çift işletim sistemlerinde bazen sıkıntılar yaratabiliyor ve bu sektörden dolayı harddisk işlevsizleşebiliyor. EFI ile gelen yeni sistem 64 bit desteliği ile yanlış anlamadı isem 8 milyar terabyte a kadar destekliymiş.Ayrıca çift çoklu işletim sistemlerine de değişik format sunduğundan çok kolay ve sıkıntısız kullanılabiliyormuş.

Pehhhh Biraz uzun olmuş.Yukarıda da belirttiğim gibi kendi oturup araştımam.Doğrudur yanlıştır bilemiyorum :D Ayrıca bu teknolojini bahsettikleri tam hayata geçti mi veya hayal mi de bilemiyorum. Sadece belki yardımcı olabilirim diye biraz araştırmaya çalıştım.Bilen arkadaşlarımız da düzeltir veya eklerse sevinirim :) Daha da seviyeli bir hale gelirse konu şeklinde açılabilir belki Kurgularken yazacağım daha çok şey vardı ama çoğunu da unuttum affola :) Okuduğunuz veya okumaya çalıştığınız için teşekkürler...

Ayrıca kaynakçalarımı da vereyim.İlgilenen arkadaşlar verdiğim sitelerden daha da bilgilenebilir.Yanlışlarım varsa da düzeltebilir :)

http://www.uefi.org/home/
    en.wikipedia.org
    Unified Extensible Firmware Interface - Wikipedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Extensible_Firmware_Interface

en.wikipedia.org
    EFI system partition - Wikipedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/EFI_System_partition

tr.wikipedia.org
    Assembly - Vikipedi
    http://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87evirici_diller

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SkEfSaNe -- 3 Ağustos 2013; 12:22:50 >

• Bilgiler için teşekkürler baya kapsamlı araştırıp yamışsın zahmetlerin için saol
    tabi bu uygulama nasıl çalışır ne yapmamız gerekir yada dediğin gibi aktifmi değilmi
    en akıllıcası herhalde bbu uygulamayı kullanan kimselerden tam bilgi almak ve faydaları artıları eksileri nelerdir öğrenmek
    şimdi ben biostan açıkçası çalıştırmaktan korktum yanlış bişey yaparım diye
  • Çok faydalı bir açıklama olmuş araştırıp düzenleyip
    bizler ile paylaşmışsınız Teşekkürler.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.