Şimdi Ara

LCD mi Plazma mı LED mi yoksa OLED mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
1.887
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Televizyonların belki de önemli bileşeni panelleri. Panellerin hangi teknik ile üretilmiş olduğu ise tüketicinin kullanım alışkanlığına göre önem kazanıyor.

Tüketici olarak, elbette ilk olarak daha büyük ekranlara yönelmek isteyeceksiniz, ancak büyük ekran aldığınız zaman, salonunuzun ebatlarını ve izleme açınızı da göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Örnek olarak, plazma TV’ler ışığın doğrudan ekran hücresi veya piksellerden yayılması sayesinde her açıdan izlenebilirken, LCD televizyonlar ise 45 derecenin ötesinde açılardan izlendiğinde kontrast ve renkler daha az tatmin edici olur. Günümüzde LCD ekranların 160 derecelik açılarla bile görüntülenmesi mümkündür, ancak bu yine de kontrast kaybına neden olmaktadır. Bu durumda, çok büyük bir salonda küçük bir ekran ile salonun her yerinden aynı kalitede görüntü elde etmek zor olacaktır, ancak büyük bir ekran ile en azından izlenme açısı nedeniyle oluşacak kör noktaları görüntünün tamamına oranla daha düşük bir seviyeye çekebilirsiniz. Eğer çok geniş bir salonunuz, buna istinaden geniş açılarda televizyon izlemek zorunluluğunuz yoksa, enerjiden tasarruf etmek ve daha uzun ömürlü bir televizyona sahip olmak istiyorsanız LCD televizyon tercih etmeniz daha mantıklı olacaktır. Fakat, eğer tercihiniz daha net görüntü ve geniş izleme açısı, bununla birlikte daha gerçekçi renklere sahip olmak ise, plazma TV sizin için daha uygun bir seçim olabilir.

Günümüzde yoğun olarak LCD, Plazma ve LED televizyonların üretimi yapılıyor, panel teknolojisinin geleceği olan OLED’ler ise henüz yeterince yaygın değil. LCD´ler, peteklere ayrılmış bir panel üzerinde elektrikle kutuplanan sıvının ışığı geçirmesi ve önüne eklenen bir filtre sayesinde gözle görülmesine olanak tanıyan sıvı kristal ekranlardır. Plazma ekranlar ise, yassı hafif bir yüzeyin üstünde bulunan milyonlarca cam kabarcıklarıyla kaplanarak matrislenmiş fosforlardan oluşur. Bu fosforlar, doğru bir kalıpla hareketlendirildiğinde görüntü yaratılır. Temel olarak, LCD ve LED TV’ler, benzer üretim sürecinden geçerken, ekran aydınlatmasında LED TV’lerde floresan yerine LED ışıklar kullanılmaktadır. Bu şekilde LED TV’ler hem daha az enerji harcarken, hem de LCD TV’lere göre daha başarılı bir aydınlatma sunabilirler. OLED televizyonlar ise organik ışık yayan diyotlar sayesinde görüntü yayıyorlar. Bu sayede diğer teknolojiler gibi arka ekran aydınlatmasına ihtiyaç duymuyorlar. Bu daha net bir görüntü, daha gerçek siyah renk ve daha az elektrik tüketimine olanak tanıyor. Ancak OLED televizyonların henüz yeni yeni geniş üretim sürecine uygun hale gelmiş olması ve üretim sürecinde ihtiyaç duyulan yoğun işlemler nedeniyle, henüz bu teknoloji daha düşük maliyetli ve çok daha geniş boyutlu ekranların üretilmesine olanak tanımıyor.

Plazma televizyonlar, LCD televizyonlara göre daha yüksek parlaklık ve kontrast oranlarına sahip olsalar da, kullanım ömrü ve enerji tüketimi açısından LCD televizyonlar kadar performanslı değiller. Ortalama bir plazma TV 20 bin ila 30 bin saat kullanım ömrüne sahipken, LCD televizyonlar 60 bin saate kadar kullanılabilirler. Plazma televizyonların tepki süreleri LCD televizyonların çalışma prensibinin aksine, bir görüntü oluşturabilmek için tek bir pulsa (anlık bir tepkimeye) ihtiyaç duyduklarından neredeyse yoktur, LCD TV’lerde ise bu sure, 4 milisaniye ile 25 milisaniye arasında değişmektedir. Bu durum, plazmaların çok daha net ve akışkan görüntü oluşturmasına olanak tanır.

Tercihinizi LCD televizyonlardan yana kullanmaya karar verdiyseniz, bu durumda daha net görüntü elde edebileceğiniz ve daha geniş açılarda daha yüksek performans gösterirken, aynı zamanda daha düşük enerji tüketimi ve daha uzun ömür sunan LED ekranlar da sizin için iyi bir alternatif olabilir. LED ekranların yüzey aydınlık oranı da LCD ekranlara göre daha yüksek olduğundan, daha net görüntü elde etmeniz de mümkün. Eğer tercihiniz daha düşük ekran ve plazma TV’lerden de yüksek görüntü kalitesi ise, OLED bir televizyon sizin için uygun olabilir, ancak OLED televizyonların fiyatlarının yüksek oluşu ve kullanım sürelerinin 17 bin ila 30 bin saat arasında değişmesi satın alma fikrinizi etkileyebilir.

• best buy dan alıntı diye yazarsanız iyi olur sonuna....
  • Bu yazıya uzun ve teknik olarak bir sürü şey yazabilirim ama alıntı olduğu belli olan bu yazıda bir sürü "yanlış" vede "hileli" açıklamalar vardır!!!

Bazı bölümleri ise bu yazıda yanlış değil;külliyen "yalandır"!!

Çok yazdık geçmişte böyle şeyleri ben ve özellikle Bigmaster ve diğer bazı arkadaşlar
    Big,sen arada giriyorsun şunu bir oku sonra sende gül

Yaw böyle Marketing-Tool işlerini son 10 senedir ben sürekli izliyorum,ama işi bilmeyenler ise bunlara tabiki inanıyor ve bu inananlarda zaten
    üreticilere yetiyor

Hayırlı işler++

• alıntı olmadığını söylemedim sadece sordum hangisi diye karar veremiyorum...
  • Kardeş hepsinide alabilirsin,kimsenin gazına filan gelme,PDP/LCD/LED-LCD olarak güzel paneller var zaten,fiyatına veya çeşitli özelliklerine bakarak
    kendine mutlaka uygun bir panel bulabilirsin,kolay gelsin++
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Monitör mü tv mi?
    2 yıl önce açıldı
    Mini LED mi OLED mi?
    4 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.