Şimdi Ara

LED besleme hakkında...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
1
Favori
189
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Motosikletim BMW F800ST.
    Audi A5/S5 (tam hatırlayamıyorum) led projektör ve devrelerini far kasası şeklinde kestirdiğim alüminyum plaka üzerine dizdim ve dışa doğru sıcaklığı vermesi için fan ilavesi yaptım. Sürücü için karaköy'de bir mağazadan aldığım 2 sürücüyü kullandım. 

Kısa hüzmeli farda 3+4 adet grup halinde ledler var seri bağlı. Ayrıca yine kısa hüzmeli içerisinde uzunlara destek için 2 led var. 7'li seri grubu 1 sürücüye bağladım. Sürücüyü almadan önce ölçüm yaptık 21v ve 500 mah çekiyordu. 

Kullandığım sürücülerin fotoları aşağıda...
    Kısa far için...
    6-12x3 Watt 12-24Volt input 700mA driver Step Up
    Ürün Özellikleri:

Kodu 6-12x3 watt 12/24v input

Model DJ063

Input                  12-24 Volt AC-DC

Output 20-42Volt 700mA

Ip 10

Boyut 55x24x14mm

Uzun hüzmeli kısımda ise 14+2 (kısa taraftan) led seri bağlı. 

9-18x3 Watt 12-24Volt input 700mA driver Step Up
    Ürün Özellikleri:

Kodu 9-18x3 watt 12/24v input

Model DJ064

Input                  12-24 Volt AC-DC

Output 30-60Volt 700mA

Ip 10

Boyut 75X27X13MM 

Avometre ile araya girdiğimde her iki bölüm de 500 mah çekiyor. 

Kısa far sanki bana biraz düşük ışık veriyormuş gibi geliyor. Tabi canlı gözle görmeden yorum yapmak zor olacaktır. Seviyelerini falan da düzgün ayarladığımı düşünüyorum. Zira sedan otomobillerin kaput hizasını geçmiyor kısa far.

Sorum şu; bu ledleri daha fazla akım ile besleme imkanım var mıdır? Soğutmadan yana sıkıntı yaşayacağımı sanmıyorum. Zira koca alüminyum plakaya bağlılar ve termal macun her iki taraf için de kullandım. Sürücü devreleri ayrı bir alanda (su almayacak yerde) ve orijinal far fanını kullandım çok güzel hava veriyor. Lakin devrelerdeki diyotlar aşırı ısınıyor. İlerleyen dönemde mesela yaz aylarında bu soğutmanın yeterli gelmemesinden korkuyorum. Bu devreler yerine önerilebilecek sürücü devrelerine de fikren açığım.

Yanıtlar için şimdiden teşekkürler.

LED besleme hakkında...

LED besleme hakkında...

LED besleme hakkında...

LED besleme hakkında...

LED besleme hakkında...

LED besleme hakkında...

LED besleme hakkında...

LED besleme hakkında...

LED besleme hakkında...

Uzun Far için sürücü

LED besleme hakkında...

Kısa far için sürücü

LED besleme hakkında...

• Sürücü kullanmadan çözülemiyor muydu? UYgun gerlimdeki aydınlatma ya da var olanların bağlantılarını (seri paralel) değiştirerek gerilimini kaynağa eşitleme??

Sürücüler hakkındaki detaylı bilgilere rağmen aydınlatma unsuru led hakkında hiç bilgi yok???

• Kısalar 3+4

Uzunlar 2+14 (2 tanesi kısa hüzmeli tarafında) olarak hepsi seri bağlantılı. Sürücü olmadan imkansız. Zaten orjinalinde de sürücü var. Ledlerin hepsi beyaz ve 3.3 v olarak hesap yapılıyor.

• erhanakt E kullanıcısına yanıt

Orjinalliği bozabilir ama seri bağlı ledlerin bağlantısı değiştirilerek uygun gerilime göre tekrar bağlanamaz mı? Tekrar akım kontrol vb devreler değerlendirilir ama sürücü ve regülasyon yükü kalkmış olurdu.

• karafetva K kullanıcısına yanıt

Anladığım kadarıyla ledlerin grup sayılarını azaltıp birden fazla sürücü ile beslemeyi kastediyorusunuz değil mi? Açıkçası ledler 1.5 ampere kadar akımda sorunsuz çalışabilir diye düşünüyorum o sebeple de az ışıma gücü aldığımı düşünüyorum. Bir denenebilir evet.

Sıfır sürücü!!

orjinalliği bozulmayacak ürünse konu olmaz. Ama ledlerin seri bağlanmasından dolayı artmış olan gerilimi düşürmek için serideki sayıların azaltılmasıdır bahsettiğim. Bir iki paralel kola çevirme ile seri sayı azaltılıp toplam gerilim düşürülebilir. Yine akım koruma vb eklenir ama sürüü ve regülasyon sorunu azaltılır ve ya bitirilir.

Yapın emiyorum ama düşünülebilir. Led devresin vb ekleyebilirsiniz. Heke yazıları detaylı okumuyor...

• Anladım. Ancak motosiklette malum 12-14.6 volt arası regülasyon var. Gaza bastıkça artıyor. Bu çerçevede ledleri kaybetmek istemiyorum. bir de gruptaki ledlere tek tek erişimim yok o sebeple istediğim sayıda gruplar haline yapma şansım yok.

Mesela 14'lü grubu 4-4-6 gibi bölüp ayrı ayrı sürücülere bağlayabilirim ancak bu seferde bir sürü sürücü olacak ve bunları izole edip koruma şansım kalmayacak. Şuan 2 devreye zar zor yer buldum açıkçası.

Kısalar için şöyle bir seçenek daha var gibi.

Ürün Özellikleri:

KoduLDH-45A-1050W

VoltajInput: 9-18Vdc Output: 12-43Vdc

Boyut75 x 53 x 23 mm

Miliamper - Watt1050mA - 45W

MarkaMeanwell

LED besleme hakkında...

Hem daha fazla akım veriyorum (ki sanırım 500 mAh bu ledler için çok çok az) hem de kapalı tip olduğu için izolasyon sorunum olmayacak.

Sizce bu kullanılabilir mi peki?

Motorda gerilim değişiyor olabilir ama 40Volttan regüle etmekle 14Volttan regüle etmek arklı. Yani uygun gerilime en yakın değer seçildiğinde, motordaki dalgalanma kolay halledilir. ancak zaten motordaki gerilimden çok farklı değer seçilirse gerilimle daha fazla uğraşmak gerek.

Ancak sadece fikir, müdahale etmek istemeyen farklı seçeneklere yönelebilir.

Led cinslerini görmesi lazım uzmanlarının. Detay paylaşılırsa uzmanları daha iyi fikir verir. Genel sorulara hiç cevap vermeyen uzman kmselerin tam isabet sorularda paragraf paragraf yazdıkları görülür...

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.