Şimdi Ara

Amfi devresinde kullanılacak güç kaynağı hakkında bir soru

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: FaLCoN^ Daha Az
1 Kayıtlı Üye ve 3 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
1
Favori
2.228
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar internette yapacağım bir multimedya sistemi için amfi arıyordum 2x 200 watt lık bir adet buldum Güç kaynağı besleme için önerilen trafo 2x33v ac 12 amper diyor fakat trafo tahminimce maliyetli olacak ben ise bunu öğrenci harçlıklarımdan biriktirerek yapmak istiyorum okulun bilim şenliğine elimde eski kasamdan kalma bir power supply var her bir 12v kanalından 13 amper akım verebiliyor ben 3 kanalı seri bağlasam 36 volt 12 amper eder bu şekilde o amfiyi besleyebilirmiyim ? amfi linki burada
    http://320volt.com/400w-2x200w-transistorlu-anfi-devresi-tip41-tip42/
    Linkteki videonun 11:30 . dakikasında trafo ile ilgili ölçümler yapıyor belki işinize yarayabilir.
    Şimdiden çok teşekkürler

• quote:

Orijinalden alıntı: xxxartistxxx

elimde eski kasamdan kalma bir power supply var her bir 12v kanalından 13 amper akım verebiliyor ben 3 kanalı seri bağlasam 36 volt 12 amper eder bu şekilde o amfiyi besleyebilirmiyim ?

1-psu nun herbir kanalından 13A alamazsın

2-yapmak istedigin devre simetrik besleme ile çalışıyor

3-hurdacıları falan dolaş belki bir trafo bulabilirsin
  • O üç kanalın eksileri içeride ortak ve ayırma şansın yok trafondan öyle çıkıyor o işi unut. Zaten pc güç kaynakları anfi gibi anlık yüksek akım çekebilecek devrelere dayanamazlar özel yüksek akım darbelerine dayanacak elkolar olması lazım içlerinde.

Trafoyu daha az güçlü seçebilirsin. Sadece anfinin çıkış gücü tüm kanallar tam güçte sürülüyken düşer. Kondansatörleri yüksek tut bu anlık güç ihtiyacını karşılar. En az 500 watlık bir trafo gerekir. 50-100 TL arasına sahibinden.com yada gg den düşürebilirsin. Eğer buradan kısarsan anfin kısa sürede bozulur. o nedenle çok kasma. köprü diyotları da metal vidalı tip kullanıp şaseye vidala ki iyi soğusun. Aksi durumda zaten para yok diyorsun güç kısmında ucuza kaçma durumunda devreler yanar ve tamir masrafı gerektirir böylece bir yandan tasarruf ederken diğer yandan masraf çıkar üstelik beslemeyi sağlamlaştırmazsan yine bozulur.

Aynı yerde 2sc5200,2sa1943 lü olan anfiler var. Transistörlerin tanesi 2.5-3 TL orijinal. Daha iyi olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sozuak -- 27 Kasım 2011; 1:39:29 >

• her kanaldan 13A alamazsın sadece 12v hattından toplamda 13 A alabilirsin ve bunların hepsini birbirine bağlasan bile 12v alırsın 36v için 3 ayrı psu gerekir.ve psu amfi beslemek için uygun değildiri

Not:devreye baktım simetrik besleme gerekiyormuş.Sen en iyisi pazartesi günü uygun fiyattan trafo sarabilecek bobinajcı ara

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NEŞELİMEŞEODUNU -- 27 Kasım 2011; 3:03:58 >
  • quote:

1-psu nun herbir kanalından 13A alamazsın

2-yapmak istedigin devre simetrik besleme ile çalışıyor

3-hurdacıları falan dolaş belki bir trafo bulabilirsin

quote:

O üç kanalın eksileri içeride ortak ve ayırma şansın yok trafondan öyle çıkıyor o işi unut. Zaten pc güç kaynakları anfi gibi anlık yüksek akım çekebilecek devrelere dayanamazlar özel yüksek akım darbelerine dayanacak elkolar olması lazım içlerinde.

Trafoyu daha az güçlü seçebilirsin. Sadece anfinin çıkış gücü tüm kanallar tam güçte sürülüyken düşer. Kondansatörleri yüksek tut bu anlık güç ihtiyacını karşılar. En az 500 watlık bir trafo gerekir. 50-100 TL arasına sahibinden.com yada gg den düşürebilirsin. Eğer buradan kısarsan anfin kısa sürede bozulur. o nedenle çok kasma. köprü diyotları da metal vidalı tip kullanıp şaseye vidala ki iyi soğusun. Aksi durumda zaten para yok diyorsun güç kısmında ucuza kaçma durumunda devreler yanar ve tamir masrafı gerektirir böylece bir yandan tasarruf ederken diğer yandan masraf çıkar üstelik beslemeyi sağlamlaştırmazsan yine bozulur.

Aynı yerde 2sc5200,2sa1943 lü olan anfiler var. Transistörlerin tanesi 2.5-3 TL orijinal. Daha iyi olur.

quote:

her kanaldan 13A alamazsın sadece 12v hattından toplamda 13 A alabilirsin ve bunların hepsini birbirine bağlasan bile 12v alırsın 36v için 3 ayrı psu gerekir.ve psu amfi beslemek için uygun değildiri

Not:devreye baktım simetrik besleme gerekiyormuş.Sen en iyisi pazartesi günü uygun fiyattan trafo sarabilecek bobinajcı ara

Hepinize teşekkür ediyorum anladığım kadarı ile güç kaynağından tasarruf yapmak aptallık olur biraz zorlayıp iyi bir trafo almam gerekecek başka devrede yapmayı düşünmüyorum çünkü öyle çok elektronikten anlayan biri değilim hangi devre ile ilgili fazla açıklama varsa o devreyi yapmayı planlamıştım bu devre ile ilgilide gerek sitedeki yorumlar olsun gerek video'lar gerek pdf olsun oldukça detaylı şekilde anlatılmış birde o elemanların kullandığı gibi bir soğutucu elektronikçilerde varmıdır yoksa başka bir yerden mi bulmam gerekir ayrıca o sağutucuya 12v fan eklesem çok faydası olurmu devreye bir şey olsun istemem bir daha kolay kolay parçaları bulupta bir kez daha yapma şansım olmaya bilir.

• quote:

Hepinize teşekkür ediyorum anladığım kadarı ile güç kaynağından tasarruf yapmak aptallık olur biraz zorlayıp iyi bir trafo almam gerekecek başka devrede yapmayı düşünmüyorum çünkü öyle çok elektronikten anlayan biri değilim hangi devre ile ilgili fazla açıklama varsa o devreyi yapmayı planlamıştım bu devre ile ilgilide gerek sitedeki yorumlar olsun gerek video'lar gerek pdf olsun oldukça detaylı şekilde anlatılmış birde o elemanların kullandığı gibi bir soğutucu elektronikçilerde varmıdır yoksa başka bir yerden mi bulmam gerekir ayrıca o sağutucuya 12v fan eklesem çok faydası olurmu devreye bir şey olsun istemem bir daha kolay kolay parçaları bulupta bir kez daha yapma şansım olmaya bilir.

Amplifikatörlerden verim alabilmek power katı ve sogutma sistemi iyi olmalıdır.İlla o sogutucudan bulacaksın diye birşey yok , benzer boyutta bir sogutucu kullanabilirsin elektronikçilerde çeşitli boylarda mevcuttur(sogutucu ile transistörleri birbirinden yalıtmayı unutma ). Fanda ekleyebilirsin zararı olmaz

• quote:

Orijinalden alıntı: berke2011

quote:

Amplifikatörlerden verim alabilmek power katı ve sogutma sistemi iyi olmalıdır.İlla o sogutucudan bulacaksın diye birşey yok , benzer boyutta bir sogutucu kullanabilirsin elektronikçilerde çeşitli boylarda mevcuttur(sogutucu ile transistörleri birbirinden yalıtmayı unutma ). Fanda ekleyebilirsin zararı olmaz

Hocam söylediğiniz iyi oldu ben şimdi o devreyi yapıyor olsam hayatta yalıtmazdım fakat yalıtma işini nasıl yapmalıyım araya bir şey koyarsam ısı iletkenliği azalacağından soğutucu pek bir işe yaramayacak ama bir şey koymazsam da olmaz bildiğiniz elektrik yalıtkanı fakat ısı iletkeni bir madde var mı ?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Yalıtım için iki seçenek var. Bunlar kullanılacak transistör kılıf tipine bağlı olarak hazırdır. ilk tip izolatörde transistör ile izolatör arasına ve izolatör ile soğutucu arasına bilgisayar işlemcileriindeki gibi silikon gres de denilen ısıyı iyi ileten bir yalıtkan macun sürülür. İkinci hafif kalınca mavimsi renkte (genelde) bir malzemedir. Buna birşey sürülmez. Her iki tip için de plastik izolatör (vidanın da soğutucuya değmemesi için) ve uygun vida kullanılır. Bunlar elektronik malzeme satıcılarında hazır paketler olarak bulunabilir ya da tek tek ayrı ayrı satın alınabilir.
    1. Şeffaf mika izolatör

2. Yalıtım pedi

vida için plastik izolatör

Komple montajlı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sozuak -- 27 Kasım 2011; 16:47:13 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Sozuak

Yalıtım için iki seçenek var. Bunlar kullanılacak transistör kılıf tipine bağlı olarak hazırdır. ilk tip izolatörde transistör ile izolatör arasına ve izolatör ile soğutucu arasına bilgisayar işlemcileriindeki gibi silikon gres de denilen ısıyı iyi ileten bir yalıtkan macun sürülür. İkinci hafif kalınca mavimsi renkte (genelde) bir malzemedir. Buna birşey sürülmez. Her iki tip için de plastik izolatör (vidanın da soğutucuya değmemesi için) ve uygun vida kullanılır. Bunlar elektronik malzeme satıcılarında hazır paketler olarak bulunabilir ya da tek tek ayrı ayrı satın alınabilir.
    1. Şeffaf mika izolatör

2. Yalıtım pedi

vida için plastik izolatör

Komple montajlı

Tesekkurler

• Sozuak S kullanıcısına yanıt
    VİDA İÇİN izolatör nerden bulabilirim
  • Nasıl bir vida. Plastik vidalar var mesela. Ayrıca mekanik duruma göre kendiniz de yapabilirsiniz ama nerede nasıl kullanılacağını tarif edin yada bir resim koyun mümkünse.
  • quote:

Orijinalden alıntı: sensation45

VİDA İÇİN izolatör nerden bulabilirim
    https://www.direnc.net/sogutucu-ve-peltier
    Bu adreste izolatörler mevcut.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Virinom -- 13 Nisan 2017; 11:38:50 >
    tta1943 ttc5200 transistorde kullanmak için hocam ... TO220 SOĞUTUCU BONCUK bozuk bir bilgisayar power suppley den buldum tta1943 ttc5200 transistorlerin vida deliğine oturmuyor sanirim gerek yok TO220 SOĞUTUCU BONCUK takmama

resimdeki anfi devreme kullanmak için düşünmüştüm

Amfi devresinde kullanılacak güç kaynağı hakkında bir soru Amfi devresinde kullanılacak güç kaynağı hakkında bir soru

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sensation45 -- 13 Nisan 2017; 13:32:0 >

• Evet bu tip kılıfa şart değil o TO220 tipi bağlantı kısmı komple metal olan tipler için gerekli. SAdece izolatör koyacaksınız transistörlerin altına ve her birini de vidalayacaksınız sıkıca. Vidalara pul ve rondela koymanızı tavsiye ederim. Transistör kılıfına zarar vermeden sıkabilmek ve ısı etkisi ile zamanla gevşemesini önlemek için. Eğer kalın tip esnek izolatör koyarsanız gerek yok ama mika tarzı izolatör koyarsanız her iki yüzüne de ısı iletken gres sürmenizi tavsiye ederim. Vidalama da vida+pul+transistör+izolatör+soğutucu+(pul)+rondela+somun şeklinde yaparsanız iyi olur. Parantez içindeki son pul olmasa da olur ama olursa daha iyi tabi.
    Teşekkür hocam anfi devremde a1943 c5171 ve h669a transistör Ler var bunlarda sagutucuya vidaliyayimmi?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2SA1943 çıkış katında değil mi? yok değil sürücü olarak kullanılıyorlarsa yine de pcb izin veriyorsa bağlayın bir zarar gelmez. Yarı iletkenler belli noktaya kadar soğutucusuz da çalışabilse bile el yakacak kadar ısınıyor ise soğutmanız ömrünü uzun tutar.

Tabi hepsini aynı soğutucuya bağlamak gibi düşünce varsa metal kılıfların yalıtılması gerekir ona dikkat edin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sozuak -- 24 Nisan 2017; 9:52:3 >
    Resimleri ekledim tta1943 ttc5200 ile ayni hizada duruyor a1930 c5171 ve h669a

• Hepsi soğutucuya bağlansın diye hizalanmış zaten. Hepsini aynı soğutucuya bağlayın.

Ek olarak şunu da ifade edeyim bu tip tasarımlarda ısıl sürüklenmenin kompanzasyonu açısından tüm transistörler aynı soğutucuya bağlanır. Böylelikle çalışma noktaları ısı ile farklılaşırken belli bir orantı korunur o nedenle ya direkt ana soğutucuya yada L şekilli kalın alüminyum profile transistörler ve pcb bağlanır o profil de araya ısıl iletken sürülüp asıl soğutucuyla iritbatlandırılır. Bazen soğutucunun kanat yapısı bir çok deliğin açılmasına izin vermeyebiliyor. Böylelikle transistörlerin denk geldiği kadarıyla değil kanatların arasındaki boşluklara denk gelecek şekilde 3-4 vida ile sıkı bağlantı mümkün olabiliyor, tabi daha da estetik oluyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sozuak -- 28 Nisan 2017; 15:45:56 >
    Vidaladım ustam olmuşmu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sensation45 -- 20 Haziran 2017; 1:2:16 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.