Şimdi Ara

Sadece 2N3055 ile Güç Kaynağı Olur mu ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
1.679
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Yani entegre falan olmadan 2N3055,pot,direnç,kondansatör falan kullanarak 12 volt 5 amper verebilen sağlıklı bir güç kaynağı olur mu ?7812'de kulanılabilir.(Sanırım oluyor).12 voltta sabit tutsun ve istenen akımı versin yeter ama basit olsun.
    Mümkünse bir şema çizebilir misiniz ?Ben kendim yaparım ama bir de buraya sorayım dedim.Şemada hata yapmayalım.
    Kaç YTL'dir bu 2N3055 ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ters İntegral -- 2 Ocak 2006 23:06:30 >

• devre ne kadar basit olursa regülasyonda bir o kadar sorun çıkar. sizin için bir kaç devre çizdim. 2. şekilde transistörleri darlington bağlı regülatör devresi görülmekte bu devrenin diğerine göre avantajı regülasyonun 1.şekle göre daha iyi olmasıdır aynı şekilde zener diyot üzerine koyulacak bir pot ile ayarlı gerilim kaynağı olarak da kullanılabilir fakat verimi tartışılır. devrede kapasiteye paralel bağlı direnç devrenin yükünü temsil etmektedir...

• quote:

Orjinalden alıntı: r2d2droids

devre ne kadar basit olursa regülasyonda bir o kadar sorun çıkar. sizin için bir kaç devre çizdim. 2. şekilde transistörleri darlington bağlı regülatör devresi görülmekte bu devrenin diğerine göre avantajı regülasyonun 1.şekle göre daha iyi olmasıdır aynı şekilde zener diyot üzerine koyulacak bir pot ile ayarlı gerilim kaynağı olarak da kullanılabilir fakat verimi tartışılır. devrede kapasiteye paralel bağlı direnç devrenin yükünü temsil etmektedir...

Soğol usta.O zener mesela 5 voltluk ise devre çıkışı da 5 volt mu olur ?
    Birde zener yerine 78xx serisi mesela 7812'nin çıkışını koysak yani resimdeki gibi o zaman çıkış sabit 12 volt kalır mı ?
    Böyle olur mu ?Birde o 1 yazdığım direnç değeri ne olmalı ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ters İntegral -- 3 Ocak 2006 0:52:21 >

• 5V luk zener ile çıkış gerilimi Vout=5-Vbe dir. yani base-emitter ( Vbe ) gerilimini 0.7V alırsan çıkış gerilimin 4.3V olacaktır aynı şekilde darlington bağlı transistörler için çıkış gerilimi, 2 adet base-emitter jonksiyonu olduğundan. çıkış gerilimi Vout=5-0.7Vx2=3.6V olacaktır.
    zener yerine 78xx reg. entegreleri kullanmak istiyorsan bağlantıyı ekteki giibi yapmalısın...
    ( çizim kötü oldu kusura bakma )

• Çizim kötü değil
    Benim bildiğim bir nokta var ki transistörlerin beyzlerine direnç konulmaz ise transistör arızalanabilir.Burada da direnç yok transistöre bir şey olmaz mı ?Araya 470 ohm falan koysak nasıl olur ?
    Yani beyz ile 78xx çıkışı arasına.Zaten bundan en fazla 5 amper çekilecek.
  • emitter direnci var zaten sorun olmaz artı burda base direnci yük altındaki regülasyonuda etkiler. ama kısa devre anında transistör için koruma düşünüyorsan akım sınırlayıcı olarak emitter çıkışına 0.15 ohm luk bir direnç koyablilirsin ...
  • Sağol usta cevapların için.Ben bunu araba teybini evde kullanmak için adaptör olarak yapacağım kabinin içine.Öyle fazla bas falan istemiyorum.Denedim 1,5 amper'den azı bile rahat yetiyor teybe.Zaten iki hoparlör kullanıcam.Şimdi bu senin devreni kullansam olur mu ?Önemli değil 12 volt 3-5 amper sabit versin 14,4'e kadar yolu var zaten
    Birde usta elimde Toshiba 2N3055 var kataloğunu bulamıyorum.Pinleri diğer markaların ile aynı mı ?Bir tarif ediver pinleri.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ters İntegral -- 3 Ocak 2006 17:01:25 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • tabi kullanabilirsin yanlız iyi bir soğutucu şart!
    2n3055 için herhangi bir üreticinin kataloğunu işini görecektir.
    pin tanımlamalarını ise
    http://www.seas.upenn.edu/ese/rca/instruments/Curvetracer/curvetracer.html
    adresinde bulabilirsin.
    kolay gelsin...
  • Herşey için çok teşekkürler.
  • rica ederim, ne demek insanlara yardım etmek için buradayız.
    saygılar...
  • bir noktaya işaret etmek istedim kusura bakmayın. Dostum o ölçtüğün 1.5Amperi muhtemelen dijital bir aletle ölçmüş olmalısın. Bas vurduğunda bu değerin üstüne çıkacaktır. bu yüzden bence 3055 in emiter direnci çıkşından şaseye bir 2200uF veya 4700uF gibi bir kondansatör atarsan iyi olur. Bu anlık voltaj çökmelerinde işe yarar genelde. Trafoyu da mümkün ise 12V değil 15V AC olarak alırsan daha rahat bir regülasyon olur.

Saygılar.
  • quote:

Orjinalden alıntı: untayk

bir noktaya işaret etmek istedim kusura bakmayın. Dostum o ölçtüğün 1.5Amperi muhtemelen dijital bir aletle ölçmüş olmalısın. Bas vurduğunda bu değerin üstüne çıkacaktır. bu yüzden bence 3055 in emiter direnci çıkşından şaseye bir 2200uF veya 4700uF gibi bir kondansatör atarsan iyi olur. Bu anlık voltaj çökmelerinde işe yarar genelde. Trafoyu da mümkün ise 12V değil 15V AC olarak alırsan daha rahat bir regülasyon olur.

Saygılar.

estağfirullah hocam ne demek.
    saygılar...

@silicon
    hocamın önerdiği devre şeması ekte.

kolay gelsin...

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: untayk

bir noktaya işaret etmek istedim kusura bakmayın. Dostum o ölçtüğün 1.5Amperi muhtemelen dijital bir aletle ölçmüş olmalısın. Bas vurduğunda bu değerin üstüne çıkacaktır. bu yüzden bence 3055 in emiter direnci çıkşından şaseye bir 2200uF veya 4700uF gibi bir kondansatör atarsan iyi olur. Bu anlık voltaj çökmelerinde işe yarar genelde. Trafoyu da mümkün ise 12V değil 15V AC olarak alırsan daha rahat bir regülasyon olur.

Saygılar.

estağfirullah hocam ne demek.
    saygılar...

@silicon
    hocamın önerdiği devre şeması ekte.

kolay gelsin...

Teşekkürler arkadaşlar yalnız mazur görün yine kafama birşey takıldı.Bu şemadaki 100 ohm'luk direnç tam olarak ne işe yarıyor ve bildiğimiz minik wattsız dirençlerden demi yani taş direnç olmayanlardan.Bu devre oto teybine takılacak ve sürekli bağlı olacak.Teyp çalışırken akım teybe gidecek de teyp kapanınca 100 ohm'luk direnç üzerinde akım geçip ısınmayacak mı ?Sürekli bağlı kalacağı için sordum.

• direnç yükü temsil ediyor yani teybini.
    kolay gelsin...
  • quote:

direnç yükü temsil ediyor yani teybini.
    kolay gelsin...

Yani diyorsun o direnç yok,teybi temsil ediyor.Birde abicim yeni topc açmayayım dedim teybin arkasında RCA diye jaklar var.Ben bunu daha önce duydum,gördüm ama tam olarak ne işe yarar bilmiyorum.İki ihtimal var.Birincisi ses girişi(inşallah),ikincisi amfi çıkışı.Eğer giriş ise eski bir cd-rom bulup kasaya ekleyeceğim.
    Çok yardım ettiniz Allah Razı Olsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ters İntegral -- 5 Ocak 2006 2:06:57 >
  • sağolun Allah sizdende razı olsun.
    giriş mi çıkış mı orasını bilemeyecem ama dediğim gibi orada direnç yok sadece yükü temsil ediyor.
    kolay gelsin...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.