merhabalar malumunuz her yerde kolayca bulunabilen led fener-cikler çok yaygın bir şekilde bulunuyor. fiyatlarının uygunluğu ve kullanım kolaylığından dolayı çoks eviliyorlar
elimde farklı boyutlarda el fenerleri var. hepsinde ortak nokta led ve 220 girişlerinin olması.
ben bu bataryaları ölçtüğümde 0.01 gibi voltaj değerleri gördüm ki... artık hiçbir umud kalmamış oluyor
elimde de bol miktarda 18650 var.
bataryanın kablolarını direk 18650 lere lehimlediğimde oldukça parlak şekilde yandıklarını gördüm. 18650 leri lehimlemeden önce de 4.1V gibi görsel voltaj değerleri gördüm. yani led ler sorunsuz yanıyor!!!!
sorularım şu.. a) 220 besleme devresi sorunsuz şekilde 18650 leri besler mi ve ömürlerinden yer mi ? yoksa bir adet TP4056 mı kullanmak mantıklı ? vede 1 adet TP4056 ya paralel 2 adet (+) 18650 yı beslemek mantıklı mı ? b) eski bataryaların kasası birebir aynı isimsiz.. üzerlerinde sadece + - çıkış yazısı var. dolayısı ile 18650 nin güç değerleri sorunsuz yanma sağlar mı ? yani 3,7V gibi olan bu bataryalarla sorunsuz çalışırken 18650 nin güç değerleri yakar mı ? c) örneklemek gerekir ise... hometech LED-712 serisi bir ışıldak var; üzerinde toplam 20 led bulunuyor. teknik açıklaması ise 0.08A, 0.5W olarak yazılmış. bu tür 20 led olan ışıldak %80 performans ve 2000mA lik 1 adet 18650 ile tahmini ne kadar süre aydınlanma sağlarım?
hem tecrübenizi hemde matematiksel denklem yazmanız ilerde bu tür çalışmalara basamak sağlar.
cevablarınızı bu şekilde paylaşırsanız sevinirim ?
1-Lipo pillerde kesinlikle tp4056 kullan bu piiler tehlikelidir patlar.TP4056 ya piller paralel bağlanabilir..
2-Eski bataryalar siyah ufak birşeyse 4 volttur.Senin lipolar max 4,2 volt olur.Sorunsuz çalışır.
3-Teorik olarak 100 ma çekse 2000/100=20 saat çıkar.Kayıplarla beraber 10 saat rahat çalışır.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
symbolcuS
kullanıcısına yanıt
ben de o şekilde tahmin ettim ama sonuçda elektronik tecrübem sizler kadar değil.
bu arada; AE den usb den elektriğini alan ve ısınmasını da oldukça hızlı yapan bir havyadan bahsetmetmek istiyorum. yine AE den aldığım usb den çekilen akımı ve voltajı gösteren aparat a taktım. bu usb lehimleme havyasının 5V 1.7A çektiğini gördüm. ışıldakların paketlemesi ile uğraşırken havya yı unutmuşum. ve ucunun baya bir kırmızı olduğunu gördüm ve şaşırdım. sonuçda çekebileceği veya verebileceği ısı düşünülünce.... oldukça yeterli bir lehimleme yaptı diyebilirim
Aynı havya dan alıp ısınmadığını veya lehimi eritemediğini belirtenler var. tabiki bunda kullanılan lehimde önemli bir faktör. elimde lehim ucundaki ısıyı ölçebilecek bir cihaz olmadığı için bu konuda bilgi veremiyorum. ama amtör kullanıcılar için öneriyorum.
ışıldak - el feneri dediğimiz bu ufak aydınlatma cihazları sanki kendi orjinal piline göre daha fazla parlak aydınlarma sağlıyor gibi geldi 18650 ile. ve 1 adet bağladım.
şimdi en büyük sıkıntı tabiki 220 girişi olan noktaya ufacık musb girişini monte etmeye geldi.
bu arada 18650 lerin patlama riskini, adına elektronik sigara denen cihazlardan biliyoruz. evlerde bu tür petlama riskleri bilemiyorum.
oturduğum yer kendime ait değil ama bu 18650 ler ve 3-5W lık güneş panelleri ile binaya acil aydınlatması koymayı düşünüyorum. bu konuda çalışma yapmış ve hazır kitler konusunda önerisi olan olursa da memnun olurum.
besleme 18650 yi minik güneş panelleri ile olacak. kablo tabiki 0.20 gibi zil teli gibi kablolar. sonuçda 3-5 led ile acil görüş sağlatmayı düşünüyorum
evimde, yine AE den aldığım 0.8cm lik fosforlu bantları kapı eşiklerine ve lamba düğmelerinin üzerine yapıştırdım. ve reklam resimlerinde olduğu kadar parlak olmasa bile çok faydalı bir sonuç çıktı. uyku için zifiri karanlık tercih eden biri olarak, uyandığımda lamba kapı nerde diye düşünme derdinden direk kurtuluyorsunuz. şehir merkezinde yaşıyor ve minik bahçelerde bu güneş enerjisi ile dolan ve 18650 pil takılan aydınlatmalar çok güzel oluyor ama bir süre sonra herkes uyuduğunda bu aydınlatma yan komşularınızı veya sizi uykunuzdan edecek kadar rahatsızlık verebiliyor... maalesef led ışıkları rgb olarak kullanılması bu durumu azaltıyor olsa da maliyet ve kontrol devresi sorun... yani uyurken bahçe kapı aydınlatmasını sıcak veyaz veya zayıf sarı yaparsınız... sırf bir aydınlık olsun diye.... ama kontrol devresiiiiiii