Şimdi Ara

Ligimizde ki font kuralı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
51
Cevap
0
Favori
8.014
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Blog 'da bulup beğendiğim bir yazıyı sizlerle paylaşmak istedim arkadaşlar.

Yapmış olmak için iş yapmak
    22 Nisan 2014 Salı
    "Bu aralar memleketin futbol gündemi Passolig komedisiyle meşgul. O apayrı bir yazının konusu aslında, ama ben bu sefer çok daha "light" bir konuya gireceğim. Biliyorsunuz 2012 yılında yürürlülüğe giren Sportif Ekipman Talimatı ile, ligimizdeki takımların sırt numaralarında bir bütünlük yakalanması hedeflendi. Bunun için de 2013-2014 sezonunda liglerimizdeki tüm takımların formalarındaki sırt numalarında ve futbolcu isimlerinde Arial yazı tipi kullanması zorunlu hale getirildi.

Uygulama başından sorunluydu aslında. Amaç şüphesiz ki dillerden düşmeyen "ligimizin marka değeri"ni yükseltmek idi. Bunun için de muhtemelen "Premier League gibi olsun ya" gibi bir noktadan yola çıkılmış, üzerine de fazla düşünülmemişti. Nitekim seçilen yazı tipi herhangi bir word dökümanını açtığımızda karşımıza ilk çıkan yazı tiplerinden biri olan Arial idi. Amaç marka değerini yükseltmek (hatta bir marka değeri yaratmak) ise, aynen Premier League gibi, lig için özel bir yazı tipi tasarlatılabilirdi. Bu yol seçilmese bile en azından bir komite kurulur, diğer yazı tiplerinden ayrışan, karakterli bir yazı tipi seçilmesi sağlanabilirdi. Görülüyor ki bunlar yapılmadı, kimin nasıl yaptığını bilmediğimiz bir şekilde Arial'de karar kılındı.

Lig başladı, biz de bu duruma (mecburen) eyvallah diyip çıkacak formaları beklemeye başladık. Bir yandan da ben bir Beşiktaşlı olarak duruma içten içe sevinmiştim, zira son 3 senedir gerçekten birbirinden kötü, farklı olacam diye rezil olmuş, kabus gibi yazı tipleri kullanıyorduk. En azından Arial düzdü, sıradandı. Bizi daha kötüsünden korumuştu. Lakin lig başlayıp ilk maça gittiğimizde insanların sırtında gördüğüm yazı tipi yine içimi burktu. Bu sene Beşiktaş ilk defa eli yüzü düzgün bir yazı karakteri seçmişti, ama Arial yüzünden o da mundar olmuştu.

Bu sene kullanamadığımız yazı tipi.
    Ligimizde ki font kuralı

Dediğim gibi ligler başladı, ama sahalarda o arzulanan görsel bütünlükten eser yoktu. İlk dikkati çeken Fenerbahçe'nin kullandığı karakterlerin daha kalın olmasıydı. Beşiktaş ve Galatasaray'ın dahil olduğu birçok takım ondan daha ince bir yazı tipi kullanıyordu. Bir de Kasımpaşa gibi çok çok daha ince bir karakter kullanan takımlar vardı. Hepsini yanyana koyunca da ortaya şöyle bir kakafoni çıkıyordu.

Ligimizde ki font kuralı

Aslına bakarsanız şu resimde talimata tek uyan takım Kasımpaşaspor. Onların kullandığı yazı tipi Arial; Beşiktaş, Galatasaray ve ligin çoğunluğunun kullandığı yazı tipi Arial Bold. Fenerbahçe ise Arial Bold'u alıp etrafına kontür attığı için Arial Bold / Arial Black arası bir yazı tipi yakalamış durumda. Talimatta yazı tipi tek bir yerde geçiyor, orada da şu şekilde yer alıyor "En üst iki profesyonel ligde yer alan kulüpler, resmi müsabakalarında bu talimatta yer alan ölçüler çerçevesinde “arial” yazı tipindeki numara ve büyük harfleri kullanmak zorundadırlar." Yani dediğim gibi işi tek kuralına uygun yapan Kasımpaşaspor ve onun gibi "ince" yazı tipi kullanan takımlar. Sonuç olarak bir "birlik" olmaktan çok uzak bir manzara ile karşılaşıyoruz. Durumun absürdlüğü Fenerbahçe - Kasımpaşa maçında daha da net ortaya çıkıyor.

Ligimizde ki font kuralı

Şu fotoğrafa bakıp "Evet bu ligde forma numaralarına bir standartizasyon getirilmiş, çok güzel olmuş" der misiniz? Aklı başında olan adam demez, ama TFF'nin başında bunlardan bulunmuyor olsa gerek ki sene başında bu numaralara onay verip sonra da müdahale etmemişler. Farklılıklar tabi ki burada da bitmiyor. Eskişehirspor ile Beşiktaş aynı karakteri (Arial Bold) kullanıyor. Ama Eskişehirspor harf arasını öyle bir açmış ki, ikisi birbirinden dünyalar kadar farklı görünüyor. Yemin ederim bir tasarımcı olarak Eskişehir maçında numaralara bakmaktan maça konsantre olamadım.

Ligimizde ki font kuralı

Ligimizde ki font kuralı

Sonuç olarak baktığımızda, nereden tutsan elimizde kalan bir uygulama ile karşı karşıyayız. Bu uygulamanın düzeltileceğine veya iptal edileceğine dair de herhangi bir habere ben şahsen rastlamadım. Seneye de bu şekilde devam edeceğiz gibi görünüyor. Sırf "yaptık" diyebilmek için yapılmış bir uygulama ve en basit konulardan birini bile yüzüne gözüne bulaştıran bir federasyon. Siz şimdi şunu bile beceremeyen adamların e-bilet gibi dev bir uygulamanın altına girip, alınlarının akıyla çıkmasını bekliyor musunuz?

Ben de öyle düşünmüştüm...

Not: Eskişehir formasındaki numaraları okumakta zorlandınız değil mi? Federasyon Eskişehir'in kırmızı üzerine siyah yazı karakteri kullanmasına izin veriyor, fakat Galatasaray'ın kırmızı/koyu kırmızı çubuklu formasına sarı forma numarasına yazmasına izin vermiyor. Forma çubuklu olduğu için sırta numaralar için bir çerçeve açılmasını şart koşuyor. İki rengin birbirine çok yakın olması ve bunlarla bariz koyuluk farkı olan bir yazı tipi kullanılması durumunda çerçeveye gerek olmadığını algılayaman bir zihniyet. Bir yandan çerçeveyi namusu gibi savunuyor, öbür yandan da koyduğu Arial kuralını takip bile etmiyor."

Kaynak:http://subjk.blogspot.com/

Kim istemez şöyle fontlar, kim istemez formamızın sırtındaki Ülker yazısının kaldırılmasını?
    Ligimizde ki font kuralı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ahayri -- 14 Ekim 2019; 7:3:30 >

• Buna gelene kadar

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: orka55

Buna gelene kadar

Yazık gerçekten. O kadar problem var ki. Bari sporda uğraşmayalım şu gereksiz işlerle diyor insan. Ama yok..
  • Kale aglari bizim bi ara sari lacivertti ben yine oyle olmasini istiyorum beyaz igrenc hic degilse siyah yapsinlar reklam panolarindan golleri goremiyorum

• Hah buyur, oyuncu isimleri numaranın altına yazılmak zorunda kuralıda var.

Ligimizde ki font kuralı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ahayri -- 14 Ekim 2019; 7:4:35 >
  • Bu benim canımı çok sıkan bir konu. Maç izlerken bir ara amatör küme maçı mı izliyorum diye kendime soruyorum. Böyle berbat bir uygulama olamaz. Tek tip yapacaksan adam gibi yap, doğru dürüst güzel ve nizami bir font seç bütün takımlar aynı fontu, aynı ölçülerde güzelce kullansın. Font güzel olduğu sürece çerçeveye falanda gerek yok.

2011 ve 2012 formalarımızda formalarımızın arkasıda önü gibi çubukluydu ve lacivert konturlu beyaz font ile beraber maçlarda çok şık bir görüntü oluşuyordu.

Ligimizde ki font kuralı

Sağolsunlar içine ettiler, artık yeni formaların arkası düz lacivert ve sadece önü çubuklu, fontlarda berbat olunca formanın hiç bir esprisi kalmıyor.

• Rezillikten başka bir şey değil. Biraz mantıklı düşünen şunu yapmaz, madem böyle bir isteğin var, ligimize özel bir şey tasarla onu kullanalım. Hadi tasarlamadın bari estetik bir font seç, Arial nedir? Yazıklar olsun.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Hatalar hep Galatasaray’a mı?
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Bir sebepleride yok ki? Şu yüzden yaptık diyemiyorlar yani. Kaç senedir böyle sen niye gelip işin içine limon suyu sıkıyorsun?
  • Ya ben Arial ile Powerpointte sunu hazirlamiyorum adamlar forma yapiyor, bir de utanmadan isimleri numaranin altina koyuyor. Su 2 kural hangi kafasizin aklina geldiyse ne gibi bir aciklamasi varsa cok merak ediyorum yahu. Ya bir iside su ülkede sirf yapmis olmak icin yapmayalim. Mühendislikte bir laf vardir: "If it works, dont fix it." Calisiyorsa düzeltmeye calisma diye. ne güzel takimlar kafasina göre seciyordu, ne kadar amatör takim tarzinda formalarida olsa Anadolu takimlari bile bundan iyi seciyordu.
  • yav arial falan değil de, üste yazsalar yeter benim için allah aşkına ya. yalvarıyom burayı okuyan biri varsa. üste yazın la hangi ligde alta yazılıyor ya? reklamı alta, isimleri üste koyun kardeş valla öyle daha güzel oluyo.

• Ligimizde ki font kuralı

Font için bir şey demiyeceğim ama forma arkası keşke böyle olsa.
  • Rezillikten öte bir şey değil birde tasarımcı gözüyle bakınca daha da göze iğrenç geliyor gerçekten
  • Vizyonsuz insanların saçmalıkları. Amaç nedir?

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tam benlik bir konu Ben açmayı düşünüyordum Neyse gerçekten şu kuralı getiren beyinsize tükürmek lazım bu nedir abi ya Tff tasarımın t sine önem vermiyor. Ne Tff Logomuz ne bu saçma kurallar göze güzel gelmiyor. Arial nedir ya bari düzgün bir font seçin bütün takımlar güzelce uygulasın. Ayrıca fenerbahçe bildiğin dalga geçmiş o çerçeveyi kullanarak . Bu tarz konularda en başarılı ülke bence kesinlikle Hollanda

Şu logodaki özensizliğe bak top koymuşlar birde
    Ligimizde ki font kuralı

Buda Hollanda federasyonu:
    Ligimizde ki font kuralı

• Ota boka karışma aşkının geldiği son nokta. Her şeye karar verme, söz sahibi olma aşkı sınır tanımıyor. Bu kadar ezik adamlara yönetim emanet etmek zaten bu gibi uygulamalara davetiye çıkarmaktan başka bir şey değildir, olamaz.
  • Fenerin bi fontu vardi harikaydi. 4 el yazisiyla 4tu falan. Cok güzeldi

• Türkiye'de font tam memur işi.... Rezaletten başka bir şey değil, bırak isteyen istediğini yapsın.

Ligimizde ki font kuralı

Ligimizde ki font kuralı

Ligimizde ki font kuralı

Ligimizde ki font kuralı

Ligimizde ki font kuralı

Ligimizde ki font kuralı

Ligimizde ki font kuralı

Ligimizde ki font kuralı

Ligimizde ki font kuralı
    Ligimizde ki font kuralı

Ligimizde ki font kuralı

Ligimizde ki font kuralı

Ligimizde ki font kuralı

Ligimizde ki font kuralı

Ligimizde ki font kuralı
    Ligimizde ki font kuralı

Ligimizde ki font kuralı

Ligimizde ki font kuralı

• Aynen... Madem PL gibi bir uygulamaya gideceksin, o zaman sırtı parçalı/çubuklu formaya da izin ver. Önü çubuklu, arkası düz forma da ne allah aşkına?..

Sunderland ve Crystal Palaca takımalrının PL formaları:

Ligimizde ki font kuralı

Bunlar da La Liga'dan örnekler... Tabi bizim ligimizin "marka değeri" bu liglerin çok üstünde... O yüzden burda böyle formalara izin verilmez.

Ligimizde ki font kuralı

Ligimizde ki font kuralı

Ligimizde ki font kuralı

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.