Şimdi Ara

Linux çalıştıracak, oyunsuz, ssd'li HP notebook ısınır mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
709
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Linux ile kullanacağım ve SSD barındıran bir HP notebook ile ilgileniyorum.
    Amacım oyun değil. Office, web gezintisi ve film izlemek istiyorum.
    Bu amaçlar doğrultusunda, notebook'un aşırı bir işlem yükü üstlenmeyeceğini düşünürsek, HP'nin klasik ısınma sorununu sizce yaşar mıyım? Teşekkürler.

Modeli HP 15-db0036nt 6AS40EA, fiyatı da 2450 TL.
    AMD A9-9425 işlemci
    256 GB SSD
    8 GB DDR4 1866 MHz ram
    AMD Radeon 520, 2GB GDDR5 1033 MHz grafik kartı
    Epey
    HP 15-db0036nt (6AS40EA) Notebook
    https://www.epey.com/laptop/hp-15-db0036nt-6as40ea.html

• hocam bir birimizden habersiz bir kaç saat arayla aynı notebook için başlık açmışsız ben çok ısınacağını düşünmüyorum sorması ayıp neden linux istiyorsunuzhttps://forum.donanimhaber.com/bu-paraya-bu-bilgisayar-alinir-mi--137196308

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kinq69 -- 18 Şubat 2019; 15:52:23 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gerçekten büyük tesadüf olmuş. Ben 1 haftadır düşünüyorum, hatta o zaman 50 TL de banka kartı indirimi vardı ama açıkçası yanlış karar verip sonra ısınma vb. bir sorun çekmekten korktum. HP'nin bu konuda adının geçtiği çok başlık okudum ama acaba bu başlıklarda bilgisayarı performans açısından yoracak oyun programı, simulasyon programı gibi programlar mı kullanıldı diye de de düşündüm.

Linux tercih etmemin sebebi, bu bilgisayarı işten bağımsız kullanacak olmam. Yıllar Linux denemek istiyorum ama hep profesyonel hayatta kullandığım programların Windows destekli olmasından dolayı Linux'lu bir bilgsayarım olamadı. Hem antivirus programı kullanmamak, kapalı kodlu program/sistemlerde neler olup bittiğinden endişelenmemek, işletim sisteminin işlemci gücü/ram gibi donanımsal özelliklerimi daha az tüketmesi ve sanırım windows'a nazaran daha hızlı olacağına inandığımdan artık Linux kullanmak istiyorum.

Bu bilgisayarı sevmemdeki sebep, A9 yüksek güçlü bir işlemci değil ama bilgisayarda ssd var, döner hdd yok. Belki bu sebeplerden dolayı da bilgisayar daha az ısınır. 8gb ram var, ki ben biraz ram cimrisiyimdir, fazla pencere gördüm mü kapatıyorum :) Ayrıca harici ekran kartı da ram'den yedirmiyor, oyun oynamasam da istiyorum, çözünürlük de full-hd 1900-1080. Film izlerken, animasyon izlerken sorun yaşamak istemiyorum. Son olarak lap top gayet hafif 1.7kg.

Şu an elimde ASUS, i7-6700HQ, 12gb ram, nvidia2 gb ekran kartı, 1tb hdd var. 2017 Ağustos'unda 2700 TL'ye almıştım sıfır olarak. Şimdiki fiyatlara bakınca hayret ediyorum. Eskiden zaman ilerledikçe hem daha yüksek performanslı ürün alır hem de TL olarak daha uygun fiyat öderdik. O yıllar çok geride kalmış sanırım :)

Eğer bu notebook için ısınma problemi olmayacağına dair yorumlar çoğunlukta olursa sanırım alacağım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi triaxis -- 18 Şubat 2019; 16:48:29 >

• triaxis kullanıcısına yanıt
    İlla linux ile kullanacağım diyorsanız amd ile uyumluluğunu bir kontrol edin. Linux amd işlemcilerden pek hazzetmez, hatta amd ekran kartlarından tiksinir. Başlıca anahtar kelimelerle bilgisayar modelinizi de girerek arama yapın ki aldıktan sonra ACPI sürücüsü, çekirdek sürümü, ekran kartı sürücüsü gibi şeylerle uğraşmayın. fan çalışmıyor, fan durmuyor, batarya çalışmıyor, uykuya geçmiyor, uyanmıyor, kablosuz sürücüsü kurulumu, ağa bağlanmıyor,ekran parlaklığı artmıyor/azalmıyor gibi gibi. Problem, issue, on ubuntu, on manjaro gibi popüler kelimeleri de kullanın. Tavsiyem intel işlemcili, mümkünse harici ekran kartlı olsun, dell veya lenovo olsun.
  • triaxis kullanıcısına yanıt
    hocam bence linuxta problem çıkmaz, keza ben de oyun değil ama mesela 1080p panelde rahat 1080p çözünürlükte bir şeyler izleyebileyim diyorum, ssd olması benide cezbediyor fiyatıda diğerlerine göre oldukça iyi işlemcisi güçlü değil ama sonuçta oyun oynamayacağımdan problem değil hp ısınır evet çok söylenti var ama dediğiniz gibi onların ağır program veyahut oyun açtıklarını düşünüyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kinq69 -- 18 Şubat 2019; 23:32:15 >
  • qazxcv Q kullanıcısına yanıt
    hocam linux kullanmasak sizce feba değil mi bu fiyat için mesela siz ne önerirsini 3500 bandını max kabul etsek

• Merhaba arkadşalar ben de hemen hemen aynı özelliklerde bilgisayar arıyorum da
    sizce hangisi daha iyidir

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Laptop için uyumlu ram ?
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: qazxcv

İlla linux ile kullanacağım diyorsanız amd ile uyumluluğunu bir kontrol edin. Linux amd işlemcilerden pek hazzetmez, hatta amd ekran kartlarından tiksinir. Başlıca anahtar kelimelerle bilgisayar modelinizi de girerek arama yapın ki aldıktan sonra ACPI sürücüsü, çekirdek sürümü, ekran kartı sürücüsü gibi şeylerle uğraşmayın. fan çalışmıyor, fan durmuyor, batarya çalışmıyor, uykuya geçmiyor, uyanmıyor, kablosuz sürücüsü kurulumu, ağa bağlanmıyor,ekran parlaklığı artmıyor/azalmıyor gibi gibi. Problem, issue, on ubuntu, on manjaro gibi popüler kelimeleri de kullanın. Tavsiyem intel işlemcili, mümkünse harici ekran kartlı olsun, dell veya lenovo olsun.
    Çok teşekkür ederim, sürücü konusu mühim gerçekten.

Peki ısınma konusunda deneyiminiz var mı? Bu notebook, kinq69 arkadaşımızın dediği gibi oyun oynanmayacak bir cihaz olduğundan ısınma problemi yaşatma olasılığı daha düşük diyebilir miyiz? Notebook'ta istediğim çoğu şey var, markası HP olmasa, Asus/Lenovo/MSI gibi markalar osla hiç durmazdım.

Bunun dışında bir diğer alternatifim de, i5-7200u işlemcili bir Dell bilgisayar. Fiyatı 2700 TL. Ancak SSD yerine 1TB HDD var, 8 yerine 4 GB ram var.
    Dell Inspiron 3567 FHDB20F41C

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi triaxis -- 19 Şubat 2019; 11:43:6 >

• Ubuntu, linux mint, Manjaro forumlarında da bir sorun isterseniz, oradaki insanlar daha bilgili, daha tecrübeliler. Özellik olarak güzel bilgisayar ama program yazacağım diyorsanız fanının çok ses yapmaması gerekir. HP lerde kronik fan problemi olduğu doğrudur, 10 sene öncesinin muhabbeti. Düzeltilip düzeltiğini bilmiyorum. Lenovo ve Dell önermemim sebebi bu firmaların resmi olarak linuxe destek vermesidir. Hatta bazı bilgisayarları Ubuntu yüklü geliyor. Geçen sene Ubuntu yüklü Dell bilgisayar görmüştüm, touchpad de çoklu dokunmatik bile çalışıyordu. Maalesef linuxte bazı uyumluluk sorunları Windows taki gibi kolayca çözülemiyor. Linux forumarını bir karıştırın bence.

• abi 8 gb minumum standart oldu bence bunun altına sakın düşme ve ssd gibi bir şey varken harddisk tam bi saçmalık

• Evet, 8GB ram ve SSD beni çok cezbediyor. Dediğim gibi HP yazmasa şu an kullanıyordum bile. Hatta belki win 10 ile :)

Diğer taraftan qazxcv'ın tavsiyesiyle Ubuntu forumlarına baktım ve Dell'in Linux için uyumlu olduğunu da gördüm. 200 TL fazla verip, işlemciyi A9'dan i5'e, HP'yi Dell'e çevirirken, rami 8'den 4'e indirim, ssd'den hdd'e geçmek düşünülmeli. Belki benden hızlı davranıp HP alırsan cevabını verirsin :D
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.