Şimdi Ara

Linux ile Windows Arasındaki Farklar Neler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
1
Favori
12.819
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Linux ile Windows Arasındaki Farklar Neler

Linux ile Windows arasındaki en büyük fark elbette linux 'un GPL lisansına sahip olmasıdır. Yani ücretsiz ve tüm geliştiricilerin linux ' a etki edebileceğidir. Şimdi bu farkları daha detaylıca ele alalım.

1. Linux neden kullanmalıyım ?

- Olumlu yanları

* Linux ücretsizdir. Herhangi bir linux işletim sistemi dağıtımını internet adresinden indirebilirsiniz.
    * Linux da kullanacağınız temel programlar hali hazırda yüklü olarak kurulum ile karşınıza çıkmaktadır.
    * Linux da programların %90 ücretsizdir. Ücretli programlar yok denecek kadar azdır.
    * Linux Window 'sa oranla daha hızlıdır.
    * Linux sonsuz kişiselleştirilebilen bir işletim sistemidir.
    * Linux 'un her kesime veya kişiye hitap eden dağıtımları mevcuttur.
    * Linux dağıtımlarından bazıları Ubuntu, Open suse, Mint ,Fedora ,CentOs, Pardus Anka (Yerli İşletim Sistemi) vs. vs.
    * Linux da geliştiriciler bir kod yazdığında o kodun çalışmasından çok en verimli şekilde çalışması esas alınır. Bu da güvenlik konusunda ekstra güç sağlar.
    * Linux da virüs sayısı Windows için üretilenden çok çok daha azdır.Bu sebeple daha güvenlidir.

- Olumsuz yanları

* İlk kullanımda linux kullanıcılara zor gelmektedir.
    * Çoğu kez kod kullanmak zorunda kalınabilir.
    * Oyunların neredeyse hepsi windows için üretildiğinden dolayı oyun oynamak hayal oluyor.
    * Eğer windows daki ileri ileri tıklayıp yapılan program yüklemelerine alışmış iseniz linux da bunun olmadığını görünce zorlanabilirsiniz.
    * Vs. vs..

2. Windows neden kullanmalıyım ?

* Windows kullanımı çok basittir.
    * Dünya da her program veya oyunun windows için mutlaka sürümü olur. Hatta ilk windows için üretilir diyebiliriz.
    * Oyun tutkunları için birebirdir.
    * Kod kullanmak zorunda değilsinizdir.
    * Aslında daha pek çok şey söylebiliriz. Çoğu insan windows kullandığından dolayı daha fazla birşey söylemeye gerek olmasa gerek.

Linux ve Windows 'u aynı bilgisayarda kullanabilirsiniz. Windows yüklü bir pc ye linux 'u yükleme yaparken Windows yanında kurulum yapmayı seçerseniz bu mümkün hale gelecektir.
    - See more at:http://ankaakademi.com/icerik/linux-ile-windows-arasindaki-farklar-neler#sthash.klm86cXZ.dpuf[/simage]

Linux ile Windows arasındaki en büyük fark elbette linux 'un GPL lisansına sahip olmasıdır. Yani ücretsiz ve tüm geliştiricilerin linux ' a etki edebileceğidir. Şimdi bu farkları daha detaylıca ele alalım.

- Olumlu yanları

* Linux ücretsizdir. Herhangi bir linux işletim sistemi dağıtımını internet adresinden indirebilirsiniz.
    * Linux da kullanacağınız temel programlar hali hazırda yüklü olarak kurulum ile karşınıza çıkmaktadır.
    * Linux da programların %90 ücretsizdir. Ücretli programlar yok denecek kadar azdır.
    * Linux dağıtımlarından bazıları Ubuntu, Open suse, Mint ,Fedora ,CentOs, Pardus Anka (Yerli İşletim Sistemi) vs. vs.
    * Linux da geliştiriciler bir kod yazdığında o kodun çalışmasından çok en verimli şekilde çalışması esas alınır. Bu da güvenlik konusunda ekstra güç sağlar.
    * Linux da virüs sayısı Windows için üretilenden çok çok daha azdır.Bu sebeple daha güvenlidir.

- Olumsuz yanları

* Oyunların neredeyse hepsi windows için üretildiğinden dolayı oyun oynamak hayal oluyor.
    * Eğer windows daki ileri ileri tıklayıp yapılan program yüklemelerine alışmış iseniz linux da bunun olmadığını görünce zorlanabilirsiniz.
    * Vs. vs..

* Dünya da her program veya oyunun windows için mutlaka sürümü olur. Hatta ilk windows için üretilir diyebiliriz.
    * Aslında daha pek çok şey söylebiliriz. Çoğu insan windows kullandığından dolayı daha fazla birşey söylemeye gerek olmasa gerek.

Linux ve Windows 'u aynı bilgisayarda kullanabilirsiniz. Windows yüklü bir pc ye linux 'u yükleme yaparken Windows yanında kurulum yapmayı seçerseniz bu mümkün hale gelecektir.

----------
    ALINTIDIR ......

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi imperium -- 9 Ekim 2013; 21:38:07 >

• Sana sadece şunu diyorum. Windows kullandıkça köreliyorsunuz. Birde linux çok zor gelebiliyor demişsin. Sen kullanamadıysan olumsuz olmaz ... Ben pcmi ilk aldığımdan beri linux kullandım kullanacağım.

Yararlı konu bilgi için sağol

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C834D35AF -- 9 Ekim 2013; 20:36:30 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: OW Ready Linux

Sana sadece şunu diyorum. Windows kullandıkça köreliyorsunuz. Birde linux çok zor gelebiliyor demişsin. Sen kullanamadıysan olumsuz olmaz ... Ben pcmi ilk aldığımdan beri linux kullandım kullanacağım.

Yararlı konu bilgi için sağol

alıntı diye eklemiyi unutmuşum. İçerikleri Takip ettiğim bir siteden aldım.Ben çok eskiden beri linuxcuyum. Linux'un Windows karşısında pek de eksik kayır yani olmadığını aksine pek çok avantajının olduğunu söyler ve savunurum. Yani Windowstan başka işletim sistemi görmeyip körelenlerden değilim yani

+ Bu linkteki konuma ek olarak açtım. Daha sonra tamamen kendi yazılarımı ekleyeceğim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi imperium -- 9 Ekim 2013; 21:52:22 >

• quote:

Orijinalden alıntı: imperium

- Olumlu yanları

- Olumsuz yanları

* Vs. vs..

- See more at:http://ankaakademi.com/icerik/linux-ile-windows-arasindaki-farklar-neler#sthash.klm86cXZ.dpuf[/simage]

- Olumlu yanları

- Olumsuz yanları

* Vs. vs..

----------
    ALINTIDIR ......
    "* İlk kullanımda linux kullanıcılara zor gelmektedir."
    Kesinlikle katılmıyorum. Tamam çok komplike ve karışık dağıtımlar olabilir ancak Ubuntu ve Mint gibi dağıtımlar daha çok günlük kullanım ve son kullanıcı hedef alınarak yapılıyor.

"* Çoğu kez kod kullanmak zorunda kalınabilir."
    İlk başlarda zor gelse bile bir yerden sonra Terminal kullanımı Windows kullanımından daha rahat oluyor. Windows gibi menüler arasında kaybolmuyorsunuz.

"* Oyunların neredeyse hepsi windows için üretildiğinden dolayı oyun oynamak hayal oluyor."
    Beş sene önce yazılsaydı tamam diyebilirdim ancak artık Unity, Adobe AIR gibi multiplatform derleyiciler ve SteamOS denilen bir proje ve Wine olayı oldukça oyun oynamak bir hayal değil.

İlk başta korkunç gözüküyor ancak Terminalden program kurmak daha basit. en azından setup dosyası belli bir yer kaplamıyor ve setup dosyası aramadan direkt terminalden kurulabiliyor. (depodaki uygulamalardan bahsediyorum)

Kısacası neden hala terminalden korkuluyor ben onu anlamıyorum. terminali sevelim, o bizim dostumuz <3

• kod ve komut arasindaki farki bilmeyen birinin yazdigi yaziyi ciddiye alma derim.
  • arkadşa katılmıyorum ben PC ye ilk defa LİNUX MİNT kurdum kullanımı gayet basit hemde windows daki gibi driverlarla felan ugrasmıyosun LİNUX iyidir
  • Birini kurar kullanırsın, birini kurar kullanılırsın.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Linux dağıtımı dese daha doğru olur... + zor değil kolay... tek sorun millet MS bağımlısı olmuş... LinuXMint 15 mate deneseler Winzort kullanmak istemezler...
  • Android ile bir şeyler yakaladı. Yoksa linux kullanımının artması hayaldi. İnatla kodlarla uğraştırıyorlar halen. ve bunu yaptıkları müddetçe kısır kalacak kullanıcı sayısı. Ne zamanki kod yerine görsel olarak işlemleri yapmaya olanak sunar o zaman ilerleyebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gonulbas -- 11 Kasım 2013; 14:46:47 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: gonulbas

Android ile bir şeyler yakaladı. Yoksa linux kullanımının artması hayaldi. İnatla kodlarla uğraştırıyorlar halen. ve bunu yaptıkları müddetçe kısır kalacak kullanıcı sayısı. Ne zamanki kod yerine görsel olarak işlemleri yapmaya olanak sunar o zaman ilerleyebilir.

Yazdıkların doğru. Malesef çok büyük bir ilerlemenin kısa sürede olmasına nerdeyse imkan yok. Linux gönüllülerce geliştirilmesinden ve GNU felsefesi dolayısıyla LİNUX den Windows lisans ücretleri vs.gibi satış yapıp kazanmak mümkün değil. Demek istediğim linux dağıtımlarının sayısı çok çok fazla ayrıca bugün çıkan bir linux dağıtımında çalışan ekiplerden birisi yarın kendi linux'unu çıkarıyor. Para ve ekip sıkıntısı oluyor. Bu ya anlaşmazlık sonucu ya da kendi istediği tarzda bir dağıtım yapmak istemesinden kaynaklanıyor.

1. Linux denince akla sürekli kodlarla çalışan bir sistem gibi gelebilir ancak bu konu da önemli ilerlemeler kaydedildi. Artık eskisi gibi çok fazla kodla uğraşmadan birtakım işlemleri kolayca yapabilmek mümkün. Tabi windowsa göre kıyaslayınca eksikleri elbette var. Örneğin windows üzerinde sunucu yönetmek çok basittir. Grafik arayüzüyle hiç kodla uğraşmadan yapabilirsiniz. Yani kurulumu ve kullanımı linuş'a nazaran daha iyidir. Bu arada linux kullanan sunucular ve web sitelerinin sayısı ciddi miktarda artması linuxun gelecekte öneminin daha da artmasını sağlayacaktır.

2. Linux dağıtımı belki tek bir Linux olarak tek bir merkezi ekip çerçevesinde yönetilmiş olsa daha iyi olur diyebilir siniz. Tabi böyle olursa emekler boşa gitmez kısa sürede destek alabilir, döküman bulabilirsiniz. Mesala Tübitak pisi paket yöneticili pardus' u geliştiriyordu. Anlaşamadılar ya da başka bir nedenle bu pardusun geliştirilmesi uzun süre durdu. En son pardus 2011 sürümü çıktı yenisi çıkmadı. Tübitak birden bire 2005 de çıkan 1.0 sürümü ile çıkıp 2011 sürümüne kadar geliştirdiği pardusu bırakıp, debian tabanlı olan ve pisi yi kullanmayan bir linux çıkardılar. Eski pisi yi savunanlar şimdi PİSİLİNUX 'u kurdular. Ayrıca PARDUS TOPLULUK adı altında farklı bir LİNUX daha çıkarıldı. Beli bir taban ile geliştirilmesine devam edilmediği için bunların içinden çok iyi diyebileceğimiz bir linux var demek hata olabilir. LİNUXMİNT tüm burada ve yukarıda linuxun olumsuz yönlerinin giderilmesi yönünde, sağlam kararlı çalışmasıyla, kolay kurulup yönetilmesiyle, donanım - sürücü desteğiyle linux kullanmak isteyenler için iyi bir tercih olabilir

(

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi imperium -- 12 Kasım 2013; 0:07:14 >

• Linux candır

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Linux ortamında her şeyden önce ciddi bir karmaşa var: Ubuntu, Mint, Pardus... gibi bir çok sürüm var. Bu sürümleri birbirinden ayrı ekipler geliştiriyor. Tüm ekipler birleşip tek bir Linux geliştirebilse çok şey değişir. İnsanlar hangisini kullanacaklarını bilmedikleri bir çok seçenekle karşı karşıya gelmez. O kadar insanın iş gücü belki Microsoft'u geçip gider. Her yönüyle mükemmel bir sistem oluşturulabilir. Ama maalesef bu çok zor görünüyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: marowak

kodlarla yükleme olayınıda atlatsa güzel olacak

Artık Linuxlerde gözle görülür bir ilerleme var. Eğer kullanmadıysanız Linux MİNT i kurmanızı tavsiye ederim, Kurulum ve kullanımı kolay + yardım alabileceğiniz pekçok site ve döküman var
    Ek olarak Pardus, Pisi linux gibi Türklerin geliştirdiği linux dağıtımlarınında oldugunu hatırlatmakta fayda var. pisilinux.org pardus.org.tr
  • quote:

Orijinalden alıntı: marowak

linux mint 15 göze hoş gelen bi sistem fakat ingilizce ve klavye sorunu var...ne yaptımsa türkçe olmadı

http://forum.linuxmint.org.tr/
    linke bak forum çözümü söyler...
    denetim merkezi...

• Tşkl paylaşım için
  • peki neden windowsu degilde linuxu kullanırız linuxte konut sistemlerinde çok uğraşıyoruz????
  • Son kullanıcı genel bir dağıtımda uçbirime ihtiyaç duymadan dağıtımı arayüz olarak kurabilir arayüz olarak kullanabilir.Uçbirimi kullanmak zorunda değil ve linux dünyası derin bir derya
    * Lİnux dağıtımına yeni geçecek kullanıcılar live canlı sürümleri denesinler. ( usb veya DVD üzerinden çalışan sistemde kurulum yapılmayan usb/DVD çıkarıldığında eski sisteme geri dönen sistem)
    * Masaüstü ortamlarından (Arayüz) kendilerine uygun olanları seçsinler. Bazı ortamlar tüm sistem genelinde geliştirillerken bazıları sadece grafik görünüm sağlıyor. (örneğin KDE web tarayıcısından e-posta programına metin düzenleyisi finans düzenleyici resim müzik video programları benzer tüm uygulamaları kendi bünyesinde geliştirir.)
  • benim linuxle tanışalı yaklaşık 1 yıl oldu. Onun öncesinde herkez gibi bende windowsun tek işletim sistemi olduğu hatta windowsun bilgisisayar olduğuna inanıyordum Bilgisayarım çok eskiydi, birde lisansiz yazılım kullanmak istemiyordum yükledim ubuntuyu ve o zamandan bu yana yeni bir bilgsayarım olmasına ragmen halan yenisinde ubuntu kullanmaya devam ediyorum.Arada çok ender olsada windowsa giriyorum. Benim karşılaştığım farkları ve ubuntunun yorucu yanını sizi geliştiren tarafını yazayım.

Bana göre temel farkları:

1-linuxde exe den program kurma yok. Unutun bunu . İstenilen uygulama çok temel değilse o terminl açılacak kardeş
    2-Virus programı diye birşey yok. Dolayısıyla performans ve kafasına göre karantilama v.s yapmadığı için akıl sağlığı artısı var
    3-Bilgisayar windowsa göre çok çok daha hızlı açılır.
    4-Genel olarak çalışmaya optimize bir arayüz var.Masaüstü çok kullanılmaz, solda temel uygulamalar olur diğerlerini win. başlattan aratarak bulduğun gibi kulanırsın.Yani dikkatin dağılmaz.
    5-Driverlarınızı son sürüm kullanamayabilirsiniz. sonuçta bunun kullanım oranı %1 den bile düşük belki, firmalar gerekli desteği vermeyebilir.
    6-Programların çoğun windowsa veya mac os a yapılır. yani oyun oynamanız istediğiniz exe yi hemen bulabilmeniz sıkıntılı. Yalnız ekleyeyim, firmalar artık eskisine nazaranla daha çok aktifler ve oyun konusunda da SteamOs sağolsun birçok oyuna erişebiliyoruz. misal tf2 dota2 cs halflife ve birçok ürün artık linux de de var.
    7-Herhangi bir yerde aldığınız hatayı internette arattığınızda(ingilizce) gerçekten bilgisayar bilgisi iyi olan adamların cevaplarını bulursunuz.Dediklerini açıklarlar yapman gerekeni anlatırlar. Yani kimse sana aç kapa yap düzelir demez.

Yorucu yanı
    İnsanların terminalden korkmasının bir sebebi var. Çünkü terminal kopyala yapıştır yapsan bile insanı zihinsel olarak işin içine dahil ediyor

size artısıysa kesinlikle bilgisayar bilgin artıcak. ingilizceniz ilerler

Sıradan bir insan kullanabilir mi? İşini görür mü?
    Evet.Misal anenizin bilgisayar deneyimi Web tarayıcı+ office ise onun iççin en ideal işletim sistemi diyebilirim.Sıradan bir windows kullanıcıysanız çoğu durumda ekstra tek yapmanız gereken google da arama yapmak oluyor. Misal wine yüklüyceksiniz diyelim.google a "wine ubuntu 14.04 install" yazın orada çıkan komutları terminale yapıştırın gitsin. zamanla öğrenirsiniz zaten.

ingilizce bilginizin install update i kapsaması yeterlidir herşeyi anlamak zorunda değilsiniz

Bu arada bunu sonuna kadar okuyan arkadaşlara teşekkürümü edeyim Ben olsam okumazdım bu ne böyle

• quote:

Orijinalden alıntı: izukoi

benim linuxle tanışalı yaklaşık 1 yıl oldu. Onun öncesinde herkez gibi bende windowsun tek işletim sistemi olduğu hatta windowsun bilgisisayar olduğuna inanıyordum Bilgisayarım çok eskiydi, birde lisansiz yazılım kullanmak istemiyordum yükledim ubuntuyu ve o zamandan bu yana yeni bir bilgsayarım olmasına ragmen halan yenisinde ubuntu kullanmaya devam ediyorum.Arada çok ender olsada windowsa giriyorum. Benim karşılaştığım farkları ve ubuntunun yorucu yanını sizi geliştiren tarafını yazayım.

Bana göre temel farkları:

1-linuxde exe den program kurma yok. Unutun bunu . İstenilen uygulama çok temel değilse o terminl açılacak kardeş
    2-Virus programı diye birşey yok. Dolayısıyla performans ve kafasına göre karantilama v.s yapmadığı için akıl sağlığı artısı var
    3-Bilgisayar windowsa göre çok çok daha hızlı açılır.
    4-Genel olarak çalışmaya optimize bir arayüz var.Masaüstü çok kullanılmaz, solda temel uygulamalar olur diğerlerini win. başlattan aratarak bulduğun gibi kulanırsın.Yani dikkatin dağılmaz.
    5-Driverlarınızı son sürüm kullanamayabilirsiniz. sonuçta bunun kullanım oranı %1 den bile düşük belki, firmalar gerekli desteği vermeyebilir.
    6-Programların çoğun windowsa veya mac os a yapılır. yani oyun oynamanız istediğiniz exe yi hemen bulabilmeniz sıkıntılı. Yalnız ekleyeyim, firmalar artık eskisine nazaranla daha çok aktifler ve oyun konusunda da SteamOs sağolsun birçok oyuna erişebiliyoruz. misal tf2 dota2 cs halflife ve birçok ürün artık linux de de var.
    7-Herhangi bir yerde aldığınız hatayı internette arattığınızda(ingilizce) gerçekten bilgisayar bilgisi iyi olan adamların cevaplarını bulursunuz.Dediklerini açıklarlar yapman gerekeni anlatırlar. Yani kimse sana aç kapa yap düzelir demez.

Yorucu yanı
    İnsanların terminalden korkmasının bir sebebi var. Çünkü terminal kopyala yapıştır yapsan bile insanı zihinsel olarak işin içine dahil ediyor

size artısıysa kesinlikle bilgisayar bilgin artıcak. ingilizceniz ilerler

Sıradan bir insan kullanabilir mi? İşini görür mü?
    Evet.Misal anenizin bilgisayar deneyimi Web tarayıcı+ office ise onun iççin en ideal işletim sistemi diyebilirim.Sıradan bir windows kullanıcıysanız çoğu durumda ekstra tek yapmanız gereken google da arama yapmak oluyor. Misal wine yüklüyceksiniz diyelim.google a "wine ubuntu 14.04 install" yazın orada çıkan komutları terminale yapıştırın gitsin. zamanla öğrenirsiniz zaten.

ingilizce bilginizin install update i kapsaması yeterlidir herşeyi anlamak zorunda değilsiniz

Bu arada bunu sonuna kadar okuyan arkadaşlara teşekkürümü edeyim Ben olsam okumazdım bu ne böyle

Sonuna kadar okudum. 1 yılda linux kullanan birisi için kendini oldukça geliştirmişsin. HAngi linux dağıtımını kullnadığını bilmiyorum ama mesela linux mintte program kurmak güncelleme yapmak vs. için komut kulanmaya gerek yok. Ben bir iki adımla localhost sunucu kurdum. yine bir iki tıklamayla -görsel ara yüz ile- program kurulabiliyor güncelleme vs. yapılabiliyor. Ev kullanıcısı için çoğu işi linux halledebiliyor tamam bazı eksiklikleri halen var.ama kullanılmayacak kadar da kötü değil

• Linux denemek için sanal kurmak istiyorum.
    sırf hızlı internet için denemek istiyorum

Lenovo notebook + W8.1 Single var
    AMD A4 işlemci + 8 GB ram ve 120 lik SSD var
    Bana uygun bir sürüm ve link yazabilir misiniz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TiSKE -- 10 Aralık 2014; 23:25:40 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.