Şimdi Ara

linux kullanırken laptop çok ısınıyor

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
1
Favori
1.714
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Elemantary os ve deepin kurmuştum ikisinide de fan son hızda dönüyor film izlerken 1saat 15 dk civarında şarzı bitti win 8.1 de ise 3 saati buluyor windeki gibi tasarruf modu fln bulamadım nasıl ayar yapabiliriz yoksa normal mi ?

• Bilgisayar da çift ekran kartı mı var? lspci komutun çıktısın geç istersen buraya. Bir de hangi dağıtımı kullanıyorsun?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Toma Hawk

Elemantary os ve deepin kurmuştum ikisinide de fan son hızda dönüyor film izlerken 1saat 15 dk civarında şarzı bitti win 8.1 de ise 3 saati buluyor windeki gibi tasarruf modu fln bulamadım nasıl ayar yapabiliriz yoksa normal mi ?

Linux da power management windowsa kıyasla daha başarısız ve pilin bu şekilde çabuk bitmesi normal. donanım yapıalndırmanıza özel bir kaç ayar yapmak gerekebilir laptopun tam modeli ve donanım bilgileri paylaşırsanız nette optimizasyonla ilgili neler yapılmış araştırılabilinir.
  • Aynen çift ekran kartı var elemantary os freya son çıkan sürüm laptop Asus X550JK XO012D lspci komutu aşağı da

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor DRAM Controller (rev 06) 
    00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor PCI Express x16 Controller (rev 06)
    00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 4th Gen Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 06)
    00:03.0 Audio device: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor HD Audio Controller (rev 06)
    00:14.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB xHCI (rev 05)
    00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
    00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset High Definition Audio Controller (rev 05)
    00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family PCI Express Root Port #1 (rev d5)
    00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family PCI Express Root Port #3 (rev d5)
    00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family PCI Express Root Port #4 (rev d5)
    00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation HM86 Express LPC Controller (rev 05)
    00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family 6-port SATA Controller 1 [AHCI mode] (rev 05)
    00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 05)
    01:00.0 3D controller: NVIDIA Corporation GM107M [GeForce GTX 850M] (rev a2)
    03:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM43142 802.11b/g/n (rev 01)
    04:00.0 Unassigned class [ff00]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. Device 5287 (rev 01)
    04:00.1 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 12)

• Intel+ Nvidia optimus destekli sistemleriçin aşağıdaki bağlantıda anlatıldığı biçimde Bumblebee'yi kurmalısınız.

http://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=78.0

Düzenleme yapmak için sistemde gedit kurulu değilse önce bunu kurunuz.

sudo apt-get install gedit

Ek olarak güç tasarrrufu için TLP kurulabilir.

http://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=3254.0

• Bumblebee kurulmasa da bbswitch-dkms paketi kurulsa ikinci ekran kartını kapatarak tasarruf yapıyor. Bende 5 vat kadar tasarruf yapıyor mesela.
    TLP de kurulup ayarlanarak batarya kullanımında sistemin tam performans değil düşük güç tüketimi modunda çalışması sağlanabilir.
    Ekran kartım Nvidia GT740M, işlemcim Intel Core i5 4200M. 4 saat civarı pil süresi.

Ayrıca önemli bir ısınma varsa da thermald kurulup etkinleştirilerek daha serin çalışması sağlanabilir. Tabi ayarlamak gerekebilir.
  • teşekkürler en kısa zamanda deneyeceğim
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Laptopum Gereksiz Isınıyor
    4 hafta önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Thermald ve PowerTOP'u mutlaka kullan kardeşim.

Ayrıca nvidia'yı nouveau sürücüsünü kapatarak nvidia kartı devredışı al. İnan daha kararlı ve performans farkı görmeyeceksin(oyun dısında)

Kardeşimde senin laptobun birebir aynısı var bende de k53sv var ikimiz de aşagıdaki kombinasyonla kullanıyoruz. Senin bilgisayar aşırı yeni. Onun için daima güncel olacak kararlı bir sistem kursan daha iyi olur. Şuan kernelim 4.2 birsürü özelik geldi senin laptopa özel :) Aynı laptop kardesimde var 0 ısınma ve maximum hızda calısıyor. Gerçekten süperötesi olur bir dene bence...

Sistem olarak tavsiyem: Fedora 22, Gnome 3.16 + Ekstra Depolar: Testing, RawhideKernelNodebug, RPMFusion, Thermald(hadrons123 deposundan) + Powertop + Görsel ayarlar için GnomeTweak + Gnome'a Dash to Dock ve Show Desktop eklentilerini de kurdum.

Powertop'u ve THermald'yi sistem başlangıcında başlayacak sekilde ayarlaman lazım. Sadece powertop 5 watt civarı güc tasarrufu ve tabi sıcaklık düsüsü saglıyor.
    Thermald ise belirlenen sıcaklık değerlerine gelmeden pasif olarak soğutuyor. kendinden ayarlı dereceleri o dereceye gelmeden sogutuyor isersen değiştirirsin ama gerek yok.

Thermald ve Powertop intel'in kendi hazırladığı programlar. Gönül rahatlığı ile kullanabilirsin..

Bu sistem daima güncel daha son kernelli çok aşırı da kararlı tertemiz üstelik ekstra hicbirsey yok.. şuan kernel 4.2 kullanıyorum mesela :)))

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zxcasd1006 -- 5 Temmuz 2015; 17:22:26 >

• elemantary os kaldırdım dediğiniz gibi fedora kurmayı düşünüyorum dediklerini aynen uygulayacağım teşekkürler
  • Toma Hawk kullanıcısına yanıt
    Sistem olarak tavsiyem: Manjaro Linux kullanın.. Deneyin farkı göreceksin. Piyasadaki çoğu linux dağıtımını çok uzun süre kullandım. Manjaro Linux'a geçtim. ARCH'ın süperliğine MANJARO son kullanıcı deneyimini eklemiş. Hayretler içerisinde kaldım. Süper ötesi yapmışlar. En son kullanıcı dostu sistem diyebilirim size. Sistemimde Xfce kullanıyorum. Boşta 300 MB Ram ve 1'in altında İşlemci kullanımı var. Sistemi kurdum tüm herşey otomatik kuruldu. Nvidiayı bile Optimus olacak şekilde bumblebeeyi ayarlamış buldum sistemi. Tüm sürücüler herşey otomatik ayarlı. Kernel ve tüm paketler en son stabil sürümünde. Arch'ın devasa ötesi paket deposunu kullanabiliyorsunuz. Paketler tüm kurulumlar tüm programlar ışık hızında, sanki SSD kullanıyor gibiyim.. Herşey otomatik Robotize edilmiş ve Süperleştirilmiş Olağanüstü bir sistem...

Eğer sıcaklık değerlerini merak ediyor isen; Windows xp 7 8.1 10, Debian, Fedora, Ubuntu, Mint, Manjaro kullandıktan şunu söyleyebilirim. Manjaro Windows dahil diğerlerinden 3-5 C daha düşük sıcaklıkta çalışıyor. Sıcaklık 47-48 C civarında. Fan 50 C de en düşük devirde dönmeye baslıyor. Yani fanı bile döndermiyor. 0 sıcaklık var :) Sistem üzerinde hiçbir ayar yapmadım. Tabi bunda Xfce kurulu olmasının da etkisi büyük. Gnome Kde de de durum buna benzer olacağından eminim, Gnome'u da cok seviyorum ama tercihim Xfce oldu aşırı hafif bir sistem. Gözümle görmeden inanmam diyebileceğim bir hız var ne yapmış adamlar ya :)) Arch linux tabanlı olamasının sayesinde bunlar. Yukarda dediğim gibi 8 GB RAM'in boşta 300 MB Ram ve 1'in altında İşlemci kullanımı var. Aşırı hızlı herşey tüm programlar Chrome'la internette gezmek de herşey de...

Manjaro Kur. Arch linux tabanlı bir gnu linux dağıtımı. En iyi linux deneyimi için uzman ve de kullanıcı dostu bir dağıtım...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zxcasd1006 -- 7 Temmuz 2015; 18:21:58 >

• Toma Hawk kullanıcısına yanıt
    ''TLP Linux Advanced Power Management'' ile Ubuntu notebook baratya kullanım süresini uzatabilirsin.Sadece aşağıdaki komutları sırasıyla terminale gir.Program arkaplanda çalışacaktır.Senin ekstra başkabirşey yapmana gerek yok.(Uygulamalar kısmında görünmez)

sudo add-apt-repository ppa:linrunner/tlp
    sudo apt-get update
    sudo apt-get install tlp tlp-rdw

Son olarak uygulamayı bir kereye mahsus başlatmak için : sudo tlp start

Daha fazla soru için özel mesaj atabilirsin.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.