steam os ile winzort mecburiyeti bitiyor prasını vereceğin tek şey oyun olacak... korsancılar bu nedenle winzortta kalacaktır...
Bu konuda yorum yapmamak için kendimi bu kadar tutabildim :D
Linux kullanmak için tek neden vardır. O da özgürlüktür. Başka ekstra nedenlere ihtiyaç duyan insanlar büyük firmaların köleleri olarak yaşamaya devam etmelidirler.
Asıl anlamadığım nokta birisi "Linux kullanmak için nedenler nelerdir?" diye merak edip başlık açıyor. Ardından windows kullanıcıları gelip negatif yorum yapıyor. Arkadaş linux kullanmak için bir nedenin varsa gel, yoksa sen beceremiyorsun diye neden olumsuz yorumlar yazıyorsun.
Bir diğer konu şu "ev kullanıcıları" evde neler yapıyor da linux nesine yetmiyor anlamadım. Sanki ev kullanıcısı arkadaşlar 3D programları kullanıp harikalar yaratıyor, kullandıkları programlar (autodesk, maya, vs...) linux versiyonunu bulamamışlar da linux yetersiz geliyor. Altı üstü facebook'tan durumunu güncelleyip youtube'tan video izleyen, en ufak bir problemde PC'yi koltuğunun altına alıp soluğu en yakın bilgisayarcıda 30-40TL format attırarak çözüm bulan bir toplum için, "Linux yetersiz be abi" demenin mantığını anlayamıyorum.
Diğer taraftan "oyuncu" olduğunu iddia eden canım vatandaşlarımın çoğu bırak işletim sistemine, orijinal bir oyuna para vermemiştir ama diğer taraftan ücretsiz lisanslı ve tamamen yasal bir ortam olan Linux için "Linux'ta oyun oynanmıyor aq" deyip kötülemeyi çok iyi bilir.
Dipnot: Şu Qiana çıksa artık. ;)
Her Gamer oyunu korsan kullanmaz. Linux'da DirectX desteği yok. Microsoft Office varken hiç bir kimse gidip başka türevleri kullanmaz. Microsoft Office for Mac bile sorunluyken diğer LibreOffice, OpenOffice tarzı yazılımlar kullanılmaz.
Şirketler neden Linux kullanmaz derseniz, şirketler belirli yazılım ve güvenlik politikalarına uymak zorundadırlar. Evet, Linux kullanan yerler var ama bunlar toplama bakarsanız %5 ya var ya yok. Ayrıca kurumsal olarak Linux kullanacaksanız zaten buna para ödeyeceksiniz. Bir kurumsal şirket gidip OpenSuse yada Fedora kurmaz, Suse Linux Enterprise Desktop yada Redhat Enterprise Linux Desktop kullanmak zorunda. Onlar için işletim sistemine para vermeyecek ama destek anlaşması yapmak için para verecek.
Sunucu tarafında da yine aynı şekilde. Lisans ücretleri Microsoft Server ile neredeyse aynı durumda. Performans açısından Linux çok daha iyi bu zaten tartışma götürmez ama bedava değil ve opensource olmasının avantajları olduğu kadar dezavantajlarıda var. Ayrıca program uyumluluğu, destek ve güncelleme konusunda Microsoft ile yarışabilecek durumda değiller.
Linux distroları son senelerde arayüzü çok kolay hale getirdi ama son kullanıcı tarafı için hala yeterli değil. Hele hele uzun zamandır Windows kullanan birini kesinlikle geçiremezsiniz. Arayüzüne ben bile alışamadım kaç senedir o yüzden hep komut satırıyla iş yapıyorum.
oiceroO
kullanıcısına yanıt
İşte sorunda burda sadece ülke bazında değil global olarak durum bu.Korsan olmadığı sürece oyuncuların büyük çoğunluğu Windows'tan ayrılmayacaktır.Adamın ilk sorduğu soru"Abi crack ile oyun oynanıyor mu" eminim birçoğu bu oyunların paralı satıldıgından dahi haberi yoktur.Birçok son kullanıcı için korsan oyun vazgeçilemez fedakarlıktır. şu "optimus" sorununun tarihe karışmasıyla ve hibrit ekran kartlarında varsayılan olarak harici kartın kapalı gelmesi"ısınma" şikayetleri nedeniyle Ubuntu kurup vazgeçen dizüstü kullanıcılarını tekrar kendine bağlayacaktır.Yaz sonuna dek %3-4 kullanım oranına ulaşacaktırki buda aşağı-yukarı apple mavericks kullanım oranı demek.Bu yıl Linux dağıtımlarının patlama yılı olacagına adım gibi eminim
Ya bırakın ben linuxla internete bile giremedim. Kötülemek için söylemiyorum gerçekten. Gerçekten kullanmak istiyordum fakat wifi açtım ve yurdun internetine bağlanayım dedim hem de kaç kere ve farklı linux dağıtımları ile ama hiçbiri de bağlanmadı. Sanırım activexden dolayıymış. Bağlanmadı derken ağa bağlanıyorum ama portala giremiyorum böylece giriş yapamıyorum.
quote:
Orijinalden alıntı: PeerNet*
Ya bırakın ben linuxla internete bile giremedim. Kötülemek için söylemiyorum gerçekten. Gerçekten kullanmak istiyordum fakat wifi açtım ve yurdun internetine bağlanayım dedim hem de kaç kere ve farklı linux dağıtımları ile ama hiçbiri de bağlanmadı. Sanırım activexden dolayıymış. Bağlanmadı derken ağa bağlanıyorum ama portala giremiyorum böylece giriş yapamıyorum.
Proxy ayarlarını yapmamanızdan kaynaklıdır. Linux kötü birşey olsa şirketler milyon dolarlık sistemlerini ve veritabanlarını Linux üzerinde koşturmazlar.
Proxy ayarlarını yapmamanızdan kaynaklıdır. Linux kötü birşey olsa şirketler milyon dolarlık sistemlerini ve veritabanlarını Linux üzerinde koşturmazlar.
Ne proxy ayarı hocam? Windows'ta çat diye bağlanıyorum? Ayrıca linux'u kötülemiyorum ama normal kullanıcı için gereksiz ve yetersiz.
CTRL+ALT+T tuşlarına birlikte basarak uçbirimi açınız Aşağıdaki komutları sırasıyla kopyalayıp sağ tık ile uçbirime yapıştırınız ve giriş (enter) tuşu ile komutu çalıştırınız. Bu komutlar bazı çıktılar üretecek, bu çıktıları kopyalayıp foruma yapıştırarak paylaşınız.
lspci -nnk | grep -iA2 net lsmod
Bakalım sürücü ile ilgili olası bir sorunun ipucunu bulabilecek miyiz?
Bence böyle bir konuya bu tarz bir yaklaşımla mesaj yazmak yerine bir konu açıp çözüm aramak daha doğru yapacağınız bir yöntem olurdu.
kelebekx3
kullanıcısına yanıt
hocam çözüm aradım ama pek bir şey bulamadım. Ayrıca temel bir ihtiyacı bile karşılayamıyor yani ne kadar pozitif bakabilirim olaya? Neyse yine olay tartışmaya kaymasın. Şu an yurtta olmadığım için komutları deneyemeyeceğim
İ5'li makinemde sadece eOS kullanıyorum. Linux bana kendimi farklı hissettiriyor. Bilgisayarı ilk günkü heyecanımla kullanıyorum, ben bunu Windows'ta yapamıyorum. Windows kullansaydım ya oyun için ya da Photoshop türevi programlar için kullanırdım, zamanında onlar için kullanıyordum; artık ihtiyacım kalmadı. Yaşasın özgürlük!
PeerNet*
kullanıcısına yanıt
Ablamın Win8'inin bendeki kablosuz bağlantıya bağlanabilmesi için bağlantı türünden şifrelemeye her şeyi elle girmek zorunda kalırken bendeki Linux, hadi onu bırakın kıçı kırık Symbian doğrudan gördü. Bağlantı ve şifreleme türünü doğrudan bilmesek ne yapmak lazım şimdi, Windows forumuna gidip Windows'un gereksiz ve yetersiz olduğunu söyleyip gelen önerileri "şimdi önerilerinizi deneyemem" diye elimizin tersiyle itmek mi lazımdı? kelebek3 kullandığınız ağ donanımını ve bu donanım için kullandığınız modülleri (sürücüleri) listeleyecek komutlar istemiş, muhtemelen bu komutların çıktılarına göre de kurmanız gereken sürücüleri söyleyecekti size. Anlaşılan Windows'ta şu ana kadar hiç sürücü kurmaya ihtiyacınız olmamış. Bayağı şanslıymışsınız. Canınız Linuz kullanmak istemiyorsa kullanmayıverirsiniz, bu kadar basit.
quote:
Orijinalden alıntı: _memet
Ablamın Win8'inin bendeki kablosuz bağlantıya bağlanabilmesi için bağlantı türünden şifrelemeye her şeyi elle girmek zorunda kalırken bendeki Linux, hadi onu bırakın kıçı kırık Symbian doğrudan gördü. Bağlantı ve şifreleme türünü doğrudan bilmesek ne yapmak lazım şimdi, Windows forumuna gidip Windows'un gereksiz ve yetersiz olduğunu söyleyip gelen önerileri "şimdi önerilerinizi deneyemem" diye elimizin tersiyle itmek mi lazımdı? kelebek3 kullandığınız ağ donanımını ve bu donanım için kullandığınız modülleri (sürücüleri) listeleyecek komutlar istemiş, muhtemelen bu komutların çıktılarına göre de kurmanız gereken sürücüleri söyleyecekti size. Anlaşılan Windows'ta şu ana kadar hiç sürücü kurmaya ihtiyacınız olmamış. Bayağı şanslıymışsınız. Canınız Linuz kullanmak istemiyorsa kullanmayıverirsiniz, bu kadar basit.
Windows gereken sürücüler kuruyor kendisi zaten ayrıca internetten bakıp güncelini de kuruyor. Ayrıca sizin olay da garipmiş nedense benim başıma sadece kampüste ağa bağlanırken oldu ki o da istisna durum. Ayarlar çok farklıydı. Elimin tersiyle itmedim siz yanlış anlamışsınız. Ben yurtta olmadığım için deneyemem dedim bunun neresini yanlış anlayabiliyorsunuz anlamıyorum. Son olarak sorunları söyleyince rahatsız olmanızı da anlayamadım.
@PeerNet*, ilgili komutları paylaşmanız için yurtda olmanıza gerek olmadığını belirtmek isterim.
Çok kullanılan Linux dağıtımları şu an için son kullanıcıya oldukça uygun uygun. Son kullanıcının genel ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir sürü uygulama da mevcut. Özelde bir Windows altında çalışan uyglama (çok sorulan Photoshop, MS Office gibi) şart ise o nu da isteyen Wine ile kurabiliyor.
Ben Linux'u hiç bir sürücü kurmadan kullanabiliyorum. Tüm sürücülerim otomatik tanınıyor. Çekirdek güncellemeleri ile sürücülerim de güncelleniyor zira. Linux'da ekran kartı (Nvidia) sürücüsü haricinde sürücü kurduğumu hatırlamam. Oyun oynamadığım için onu da kurmak gerekmiyor. Kurulum sırasında etkinleşen açık kaynak Nouveau sürücüsü oldukça sorunsuz çalışıyor.
PeerNet*
kullanıcısına yanıt
quote:
Orijinalden alıntı: PeerNet* Ayrıca temel bir ihtiyacı bile karşılayamıyor yani ne kadar pozitif bakabilirim olaya?
quote:
Orijinalden alıntı: PeerNet* Ne proxy ayarı hocam? Windows'ta çat diye bağlanıyorum? Ayrıca linux'u kötülemiyorum ama normal kullanıcı için gereksiz ve yetersiz.
Yanlış anlamadım, yukarıdakilere cevap verdim. Sanki biri zorla size Linux kullandırmaya çalışıyor gibi bir tavrınız var. Sorunları söyleyince değil, çözümleri uygulamak yerine şikayet edince rahatsızlık uyandırıyorsunuz. Ayrıca garip bulun veya bulmayın, Windows bütün sürücüleri kendi bulmaz da kurmaz da. Sürücüler konusunda Linux'un seviyesine yeni yeni gelmeye başlayan bir işletim sisteminden söz ediyorsunuz. Birkaç sene öncesine kadar bilgisayara yüklendiğinde ses çıkarmayı (ses namına çıkan tek şeyin buzzer sesi olduğu) ve kablosuzu bırakın, kablolu modemle internete bağlanmayı bile becerememiş Windows'tan bahsediyorsunuz.
Linux açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir. Kapalı kaynak koduna sahip firmware genelde Linux dağıtımlarına dahil edilmez, belli birkaç dağıtım hariç bu hep böyle kalacaktır, bu işletim sisteminin gelişiminden bağımsız bir konudur. Belli ki donanımınızın kapalı kaynak kodlu bir sürücüye ihtiyacı var. Bu sürücünün hangisi olduğunu bulmaya çalışmak veya üşenmek elbette sizin bileceğiniz iş.
quote:
quote:
Orijinalden alıntı: PeerNet* Ayrıca temel bir ihtiyacı bile karşılayamıyor yani ne kadar pozitif bakabilirim olaya?
quote:
Orijinalden alıntı: PeerNet* Ne proxy ayarı hocam? Windows'ta çat diye bağlanıyorum? Ayrıca linux'u kötülemiyorum ama normal kullanıcı için gereksiz ve yetersiz.
Yanlış anlamadım, yukarıdakilere cevap verdim. Sanki biri zorla size Linux kullandırmaya çalışıyor gibi bir tavrınız var. Sorunları söyleyince değil, çözümleri uygulamak yerine şikayet edince rahatsızlık uyandırıyorsunuz. Ayrıca garip bulun veya bulmayın, Windows bütün sürücüleri kendi bulmaz da kurmaz da. Sürücüler konusunda Linux'un seviyesine yeni yeni gelmeye başlayan bir işletim sisteminden söz ediyorsunuz. Birkaç sene öncesine kadar bilgisayara yüklendiğinde ses çıkarmayı (ses namına çıkan tek şeyin buzzer sesi olduğu) ve kablosuzu bırakın, kablolu modemle internete bağlanmayı bile becerememiş Windows'tan bahsediyorsunuz.
Linux açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir. Kapalı kaynak koduna sahip firmware genelde Linux dağıtımlarına dahil edilmez, belli birkaç dağıtım hariç bu hep böyle kalacaktır, bu işletim sisteminin gelişiminden bağımsız bir konudur. Belli ki donanımınızın kapalı kaynak kodlu bir sürücüye ihtiyacı var. Bu sürücünün hangisi olduğunu bulmaya çalışmak veya üşenmek elbette sizin bileceğiniz iş.
Elbette tüm sürücüleri bulup kuramaz ama çoğunu buluyor ve kuruyor. Sanki linux hepsini bulup da kuruyormuş gibi söylüyorsunuz. Ayrıca yeni yeni linux'un seviyesine gelmiş derken? Güldürmeyin beni daha adam gibi nvidia sürücü yoktu ortalıkta da yeni yeni çözülüyor. Optimus teknolojisini falan kullanamıyordunuz.
quote:
quote:
quote:
quote:
Elbette tüm sürücüleri bulup kuramaz ama çoğunu buluyor ve kuruyor. Sanki linux hepsini bulup da kuruyormuş gibi söylüyorsunuz. Ayrıca yeni yeni linux'un seviyesine gelmiş derken? Güldürmeyin beni daha adam gibi nvidia sürücü yoktu ortalıkta da yeni yeni çözülüyor. Optimus teknolojisini falan kullanamıyordunuz.
Gülmekte serbestsiniz, sizin gülmeniz Win7 ortaya çıkmadan Windows kurulan bilgisayarların siz cd'lerden sürücü yüklemedikçe internetten, yazıcı sürücülerinden, ses sürücülerinden ve 3D ekran kartı sürücülerinden yoksun olduğu ve Linux kullanıcılarının böyle bir derdinin olmadığı gerçeğini değiştirmez. Dediğim gibi, Windows bu konuda Linux'un seviyesine yeni yeni ulaşmaya başladı. Kaldı ki ne sürücülerin büyük bir bölümü Windows ve Linux tarafından değil, donanım üreticilerinin kendileri tarafından yazılır. Nvidia'nın Linux Optimus sürücülerini üretmemiş olması Linux'un eksikliğini ifade etmez. Ayrıca bu sürücüler Nvidia sürücülerin kaynak kodunu açtığı anda bütün Linux dağıtımlarında varsayılan olarak bulunacaktır.
quote:
quote:
quote:
quote:
quote:
Gülmekte serbestsiniz, sizin gülmeniz Win7 ortaya çıkmadan Windows kurulan bilgisayarların siz cd'lerden sürücü yüklemedikçe internetten, yazıcı sürücülerinden, ses sürücülerinden ve 3D ekran kartı sürücülerinden yoksun olduğu ve Linux kullanıcılarının böyle bir derdinin olmadığı gerçeğini değiştirmez. Dediğim gibi, Windows bu konuda Linux'un seviyesine yeni yeni ulaşmaya başladı. Kaldı ki ne sürücülerin büyük bir bölümü Windows ve Linux tarafından değil, donanım üreticilerinin kendileri tarafından yazılır. Nvidia'nın Linux Optimus sürücülerini üretmemiş olması Linux'un eksikliğini ifade etmez. Ayrıca bu sürücüler Nvidia sürücülerin kaynak kodunu açtığı anda bütün Linux dağıtımlarında varsayılan olarak bulunacaktır.
bende otomatik olarak yüklüyor ayrıca, wifi sürücümü de otomatik yükledi windows. Hem de internet olmadan. Ayrıca benim umrumda değil nvidia'nın linux için yazıp yazmaması. Sonuca bakarım, yazmış mı yazmamış mı? Ben kullanabiliyor muyum?
Android "linux " dediler hatta bazı linux dağıtım forumlarında baş köşeye çıkartılıp tahta oturtuluyordu.İyi dedik android telefon aldık.Ubuntu temelli sistemime taktım oda ne! resmen linux"ne taktın bana la" dedi "abi bak senin kuzenin" dedim "kim söyledi sana bunu dedi" dedim "linux distro fro.." demeye kalmadan hunharca güldü EOS" oğlum fena keklenmissin" dedi neden diye sordum "bak anlatayım dedi ve ekledi:" "şimdi linux dediğin nedir unix turevi os değil mi? Mac OS da her ne kadar tırpanlanmışda olsa unix tabanlı değil uzaktan ikisi dıdısıda olsa akraba ee sen mac programını linux dağıtımlarında çalıştırabiliyor musun hayır android dediğin tamam bendendir amma velakin o çekirdeği alıp ebesinin nikahına kadar değiştirdiler ve oda yetmezmiş gibi içine vb misali sanal makina ekleyip onuda öyle çalıştırıyorlar düşün yani o derece.. peki dedim "apk durumu nedir" "oda hikaye native olarak ben onları çalıştıramam emulator ile derlenip ancak okuyabilirim" dedi yani "Windows da android neyse bende de odur" diyip ekledi ve konuşmayı sonlandırdı
Windows Tarafına geçtik benim çakma replika yazılım desteği olmayan cihazı taktık oda dedi"ben bunu bilmiyorum ama senin için araştırayım" dedi verdim onayı "mobilo go "önerdi baktım "oo abi bu iş görür" dedim tamamdır ozaman yola devam dedi
evet böyle delice yazımdan sonra android linux linux diye kırlangıç misali çığrışıp patırdayanlara aldanıp hayal kırıklıgına uğramış oldum demekki ne imiş? iki komuta android tepki veriyor diye balıklama atlamak doğru değilmiş
Linux kullanmamın yüzlerce sebebini sayabilirim (en basidinden eclipse vs.)hepimiz sayarız ancak yok kardeşim yok işte bir cep telefonu için "manager" programı dahi yok hadi bb nokia anlarım sığınabilirsiniz arkasında "bunlar üreticinin elinde değil bir kere linux tabanlı değil "diyebilirsiniz hakta veririm ama bro ne ayak bu android olayı yazınca tabi tepkiler çığ gibi "kullanma , etme" kardeş kamera" yav kullanma etme yenisini al" kardeş tv" yav git yenisini alsana" ya abi opti.."lan oralara hiç girme demedim mi" abi hani bi çok donanımı temelde tanı.."yav tanıyor bluetooth tanıdım ya nerene yetmiyor be vicdansız"...
kimse atar gider yapmasın kardeşim 2007 yılında da dünyada 0.7 kullanım oranına sahipti 2014 yılında da linux 0.7 kullanım oranına sahip her yıl linux patlama yapacak ama yerinde sayıyor ya en basidinden Allah rızası için birisi şu ubuntu simge setleri ile KDE dağıtımlarının arayüzlerini ile icon paketlerini gibi"varsayılan"ları değiştirsin bir abimiz dediği gibi"linux son kullanıcı için hala uygun değildir zaten böyle hedefide yoktur daha çok meraklılar ve geliştiriciler tercih eder" 2007 yılından beri linux kullanan biri olarak o çok zeki ve nirvanada bazı ubuntu tr yöneticileri" zibolyontane konu açtım biriside çıkıp diyemedi çift ekran kartlı sistemler varsayılan olarka kernelde açıktır 2 satır kod yazarak hariciyi kapatabilirsin diye yıllarca acı çektim onuda tesadüf buldum" ekleme:Hele şükür birileri Ubuntu'da harici ekran kartını varsayılan olarak kapalı gelmesini akıl edebilmiş en azından artık optimus cihazlar rahat ediyor
eclipse windows'ta da var. Acaba sizin dediğiniz farklı bir şey mi?