Şimdi Ara

Linux kullanmak için nedenler / Neden linux? (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
178
Cevap
5
Favori
19.980
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: PeerNet*
    Muadil olayı şöyle; kabul edin ki linuxtaki programlar daha çok Windows için yazılan programları taklit ediyorlar(taklit derken ona benzer programlar)

Neden kabul edeyim ki? Öyle bir şey yok. Aksine, daha iyi programlar olduklarından dolayı birçok GNU lisanslı program Windows'ta Windows programları yerine kullanılıyor. 7z/lzma teknolojisinin zip'ten daha kötü olduğunu savunabilir misin bana? Evince hangi yönüyle Adobe Reader'dan daha kötü? Yahut KDE ile varsayılan olarak gelen programların hangi biri Windows ile varsayılan olarak gelen programlardan daha kötü ya da taklit?
    quote:

Allahtan öyle yapmıştım, çünkü ben linux u yüklesem nasıl iternete gircektim?

İnternet kafeden? Arkadaşın bilgisayarından? Bir ethernet kablosu bularak? Hem zaten Linux kullanıcılarına sorsanız dual boot yapmanızı, hatta ondan önce Virtualbox ile kurmanızı tavsiye edecektir. Not düşelim, Linux'ta (hatta IE haricindeki tarayıcılarda) activex kontrolleri yoktur.
    quote:

Bilgisayarlar neden Windows ile veriliyor peki? Bu şirketler aptal mı?

Elbette ki aptal değiller, sattığın her lisanstan kar payı almak hiç de aptalca değil bence.
    quote:

Ve verdiğiniz örneklerde ne Windows'u katlıyormuş?

Donanım ve mimari desteği. Uzun uzun yazmaya niyetim yok, NetBSD'nin mimari desteğine bir göz atın.
    quote:

Üstteki yorumlarda küfür ederek kullandığınız söylemiştiniz

Win8'den bahsettim. Telefon gibi olmuş bildiğin masaüstü ve laptop. Metrodan ofise, pdf okuyucudan masaüstüne her şey bence görsel açıdan kötü. Ben Win7 kullanıyorum, 8'e geçmeye hiç niyetim yok. Win8'den kısa bir süre önce çıkıp benzer bir görsel arayüze sahip olan Gnome3 de bende aynı duyguyu yaratmıştı.
    quote:

Sonuçta yapabiliyorum, neyle yaptığımın önemi var mı? Ona bakılırsa sizde firmaların vermediği desteği geliştiricelerin verdiği destekle tamamlayıp kapatıyorsunuz.

Birincisi, hangi programla yapıldığı benim için gayet önemli. Kontrol edilmiş, güvenilir paket depolarından söz etmiştim üstte. Bilgisayarımın MBR'sini kaynağı belli olmayan, indirirken olmayan Face hesabımda Like etmeyi önkoşul olarak koyan bir programa teslim etmek istemem. Ayrıca EasyBCD de Grub'un yapabildiklerini yapamıyor, denediğim sistemde Debian'ı görmedi mesela.
    quote:

Ona bakılırsa sizde firmaların vermediği desteği geliştiricelerin verdiği destekle tamamlayıp kapatıyorsunuz.

Komik olmuş bu, geliştiriciler GNU/Linux geliştiricileri. Aynı Microsoft'un geliştiricileri gibi geliştirici işte. Linux'un Microsoft gibi bir sahibi ve onun işçileri yok. Torwalds bana LXDE çevirisi yaptığım için tek kuruş ödemedi, LXDE çalışanlarına da masaüstü ortamını geliştirdikleri için para ödemedi. Bu işten para kazanacaksam (ben geliştirici değilim, sadece farazi:) ücretli destek vererek para kazanırım, başka yolla değil.
    quote:

Sürücü olayında tanımaması ise sanırım önceki sürücü kurulumuyla alakalı o da nvidia nın suçu aslında windows un suçu değil.

Ben bunu zaten kabul ediyorum, "ben kullanabilir miyim ona bakarım" diyen sizsiniz, Linux kullanıcısı olsaydınız Windows bölümüne gidip "oyun oynayacağım bir ekran kartı sürücüsü bile kuramıyorum, nasıl pozitif olabilirim" diye yekınacak mıydınız, merak ediyorum. Bu arada önceden sürücü kurulmuş olması değil sorun, adamlar belli ki işlevini görmeyen bir donanım tanıma modülü yapmış. Donanımı tanımayınca sürücüyü de yüklemiyor. Donanım tanımaya çalışmasa sorun ortadan kalkacak. Linux'u sürücüler konusunda Windows'tan daha iyi yapan benim bu sürücüyü kuramamam değil, doğrudan depolardan kurmam ve bütün sistemle birlikte otomatik olarak güncellenmesidir. Bu artıyı görüp görmemek, Linux'un önde olduğu herhangi bir şeyi ya da söylediğiniz sorunların aynısının Windows'ta da yaşandığını söyleyince ağacınızın taşlandığını hissedip hissetmemek size kalmış.

Velhasıl, bunların hepsi münferit olaylar, benim ya da senin başına gele münferit bir olaydan dolayı bir işletim sistemi kötü olmaz. Her gün Linux dağıtımlarının forumlarında ve Microsoft forumlarında tonla başlık açılıyor, tonla sorun çıkıyor, senin ya da benim başıma gelmemesi bu durumu değiştirmiyor. Haiku'dan, ReactOS'tan sözetmiyoruz, Linux'la Windows'tan sözediyoruz.

Hadi ben yatar!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _memet -- 24 Temmuz 2014; 3:03:15 >

• _memet _ kullanıcısına yanıt
    teker teker alıntılamaya üşendim.

Evet haklı olduğunuz noktalar var, ama bazı şeyleri düzeltmem gerekiyor. Örneğin muadil programlarında. Mesela bir örnek göstereyim office word en iyi kelime işlemcisidir.

Komiklik kısmına gelirse ben orada kötü bir anlamda bahsetmedim. Normalde Windows ile gelmeyen özelliği başka bir programla yapabiliyorum dedim aynı sizin de geliştiricilerin verdiği destek gibi dedim. Yani herhangi bir art niyetim yoktu. Ayrıca çok düzgün programlar var yalnızca birazcık araştırmaya bakıyor.

Şu nvidia meselesini googleda aratınca tabii ki windows'ta fazla hata çıkar çünkü Windows daha yaygın kullanılıyor ve bu yüzden sorun sayısı daha fazla. Aynı şey virüsler için de geçerli

Daha sonra şu activex olayına gelirsek ben firefox ile portala girebiliyorum o zaman activex yok mu bunda? ubuntuda da firefoxtan denemiştim bu arada (zaten içinde hazır geliyordu)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PeerNet* -- 24 Temmuz 2014; 5:25:58 >

• quote:

@hbeton hocam phyton iyi tabii ki ama .net gibi koca bir platform kadar kullanım alanı yok. Ayrıca bir dil ile bir framework ü karşılaştıramazsınız

Python'un mu kullanım alanı yok? Google bile birçok uygulamasında Python kullanıyor. .NET ile Python karşılaştırılabilir zira .NET'in özellikleri sıralanırken internet tabanlı uygulamalar geliştirllebilmesi, kodun taşınabilir olması, çeşitli kütüphanelerinin bulunması gibi şeyler sayılıyor. Bu özelliklerin aynısının Python'da da bulunduğunu söylemek mümkündür. İnternette Python ile .NET'in kodlama, işlev ve hız gibi birçok yönden karşılaştırıldığını görebiliyoruz. Mesela hız yönünden yapılan testlerin birinde Python'un .NET'e göre daha hızlı olduğu görülüyor.
    />

Türkiye'de :NET'in yaygın kullanılmasının nedeni muhtemelen Türkiye'deki şirketlerin çoğunlukla Microsoft tabanlı "çözümler" kullanmasıdır. 2009'da 20000 Google personelinin neredeyse yarısının dahilî olarak Linux kullandığı belirtilmiş. İşte Linux yaygın olarak kullanıldığında Python da yaygın olarak kullanılabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hbeton -- 24 Temmuz 2014; 4:46:23 >

• quote:

Orijinalden alıntı: hbeton

quote:

@hbeton hocam phyton iyi tabii ki ama .net gibi koca bir platform kadar kullanım alanı yok. Ayrıca bir dil ile bir framework ü karşılaştıramazsınız

Python'un mu kullanım alanı yok? Google bile birçok uygulamasında Python kullanıyor. .NET ile Python karşılaştırılabilir zira .NET'in özellikleri sıralanırken internet tabanlı uygulamalar geliştirllebilmesi, kodun taşınabilir olması, çeşitli kütüphanelerinin bulunması gibi şeyler sayılıyor. Bu özelliklerin aynısının Python'da da bulunduğunu söylemek mümkündür. İnternette Python ile .NET'in kodlama, işlev ve hız gibi birçok yönden karşılaştırıldığını görebiliyoruz. Mesela hız yönünden yapılan testlerin birinde Python'un .NET'e göre daha hızlı olduğu görülüyor.

Türkiye'de :NET'in yaygın kullanılmasının nedeni muhtemelen Türkiye'deki şirketlerin çoğunlukla Microsoft tabanlı "çözümler" kullanmasıdır. 2009'da 20000 Google personelinin neredeyse yarısının dahilî olarak Linux kullandığı belirtilmiş. İşte Linux yaygın olarak kullanıldığında Python da yaygın olarak kullanılabilir.

.Net kadar kullanım alanı yok evet. Çünkü .Net bir sürü dil barındırır fakat phyton tek başına bir dildir.

• hbeton H kullanıcısına yanıt
    Google, rakip firmanın ürünü olan Windows ve .Net kullanacak değil ya

http://stackoverflow.com/questions/1686192/how-fast-is-python buradan da C# ın daha hızlı olduğunu hatta birkaç siteye daha baktım bazıları 10 kat daha hızlı diyorlar ama tam kanıt görmediğim için paylaşmıyorum. Genel olarak Java'dan daha yavaş olduğunun kanısında, C# ise Java'dan daha hızlı derler JIT derleyicileri sayesinde. Ama herkes kendine göre konuşur Javacılar daha hızlı der C# yazanlar bu daha hızlı der.

• Bu konuda insanların şahsî görüşlerine değil yapılmış "benchmark test"lerine bakabilirsiniz.
  • Bakın bakalım kim daha çok kullanılıyormuş. Ve dikkat edin bu sadece C# .Net in sadece bir dili

http://www.sitepoint.com/best-programming-language-learn-2014/

Burada da pytonun düşüşü: http://venturebeat.com/2014/02/03/the-most-popular-coding-languages-for-2014-are/

Burada da hız ve kod satırları karşılaştırması

Linux kullanmak için nedenler / Neden linux?

http://strangelights.com/blog/archive/2007/06/17/1588.aspx

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PeerNet* -- 24 Temmuz 2014; 16:44:05 >

• quote:

oo aynştayn varmış da forumda haberimiz yokmuş aman aman çok zekisin linux kullanıyorsun. Sanki kullanmak marifet, ben de kullandım ama alışkanlıklarımdan dolayı vazgeçtim ve evet linux windows kadar kullanıcı dostu değil şu an. Gerçekler acıdır bunu kabullenin. Öyle olmasaydı şu an dünyanın çoğu windows kullanmazdı

Bir şeyin kullanmasını becerememek şurda kalsın, araştırıp öğrenmekten acizlik.. akıyor yani. Aynştanlıkta sana çekmişim.
    quote:

"ben de kullandım ama alışkanlıklarımdan dolayı vazgeçtim"
    Ne kadarcık kullandıysan artık..

• quote:

Orijinalden alıntı: MOSHIC

quote:

oo aynştayn varmış da forumda haberimiz yokmuş aman aman çok zekisin linux kullanıyorsun. Sanki kullanmak marifet, ben de kullandım ama alışkanlıklarımdan dolayı vazgeçtim ve evet linux windows kadar kullanıcı dostu değil şu an. Gerçekler acıdır bunu kabullenin. Öyle olmasaydı şu an dünyanın çoğu windows kullanmazdı

Bir şeyin kullanmasını becerememek şurda kalsın, araştırıp öğrenmekten acizlik.. akıyor yani. Aynştanlıkta sana çekmişim.
    quote:

"ben de kullandım ama alışkanlıklarımdan dolayı vazgeçtim"
    Ne kadarcık kullandıysan artık..

becerememek? Okulda pardus laboratuvarında ( ubuntu da var ve birkaç bilgisayarda mint kurulu) görevliydim ve orada olduğum sürece kullandım hatta kendi bilgisayarıma da yükledim ve kullandım yaklaşık 3 hafta kullandım.

• hm gzl gzl ee dha dha nslsn windoz gülü ?
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: MOSHIC

quote:

Server işleri olmadıkça linux/unix ile uğraşılmaz. Neden kasayım ki o kadar konsol ile? 2 tıkla işimi halletmek varken neden o kadar komutu konsola yazayım? Kim ne derse desin Windows daha uygundur, serverlar haricinde.

quote:

Ya bırakın ben linuxla internete bile giremedim. Kötülemek için söylemiyorum gerçekten. Gerçekten kullanmak istiyordum fakat wifi açtım ve yurdun internetine bağlanayım dedim hem de kaç kere ve farklı linux dağıtımları ile ama hiçbiri de bağlanmadı. Sanırım activexden dolayıymış. Bağlanmadı derken ağa bağlanıyorum ama portala giremiyorum böylece giriş yapamıyorum.

Şu insanların kendi bilgisizliğini, üşengeçliğini genele yaftalamasından nefret ediyorum. Yağlı ballı windozda takılmak varken linux sizin neyinize be kanka..

Bırakın bizi kendi halimize, varsın linux tanınmasın, windows en iyisi en kolayı ve seçileni kalsın. Her kafa basmıyor kolay kolay. Ben dahi ilk zamanlarımda, o ilk 2 hafta ne sinir olmuştum hatırlıyorum, sonralarıysa hep "iyi ki..." cümleleri.
    "Nerde çokluk orda b.kluk" misali. Gelişsin, kullanıcısı az olsun öz olsun, kâfi.

PeerNet* hocam size yazdım mı daha önce bilmiyorum modemi öğrenin ona göre static IP atayın dns girin cihaza. Airties Modemler başta olmak üzere bazı modemlerde ve WEB türü şifrelerde meydana gelen kronik sıkıntı linux camiasında.Bende bu şekilde kullanıyorum dağıtımları

• quote:

Linux kullanışlı olmasına kullanışlı da fazla kullanılmaması çoğunlukla Linux çekirdeğinden kaynaklanan nedenlerden değil başka nedenlerdendir; örneğin bazıları oynadıkları oyunun Linux'ta çalışmamasından veya Windows'taki gibi çalışmamasından, bazıları donanım üreticilerinin Linux için sürücü hazırlamamalarından dolayı (örneğin notbukta kablosuz ağ bağdaştırıcısı çalışmadığı için) Linux kullanmıyor. Fakat önümüzdeki yıllarda birçok şey değişebilir. Mesela şimdi tabletler yaygınlaştıkça notbuk kullanımında büyük bir düşüş olabilir, hatta masaüstü kullanımında da düşüş olabilir. Halihazırda tablet piyasasında en yaygın kullanılan işletim sistemi olan Android, Linux çekirdeği üzerinde bazı değişiklikler yapılarak hazırlanmış bir işletim sistemidir. Dolayısıyla kısa sürede çok büyük değişiklikler görülebilen bilgisayar piyasasında önümüzdeki 5 - 10 yılda Linux ve türevlerinin yaygınlaşması yönünde değişiklikler olabilir.

Android, Linux çekirdeği üzerinde bazı değişiklikler yapılarak hazırlanmış bir işletim sistemidir.
    Yapmayın etmeyin hocam ya o kernelin değişmedik neresi kalmış.Üstelik "native" olarakda değil onuda "Dalwik " adlı sanal makina üzerinden çalıştırıyor.Bu bilgisayarında Windows kurup VirtualBox ile başka is kurmaya benzer.Bu yüzdende "hayvani" şekilde sistem tüketiyor özelliklede bellek
    460 MB ram telefonumda boşta iken 380-400 mb civarı ram kullanım oranına sahip
    Ne zamanki sanal makina zımbırtısından vazgeçip doğal bir linux dağıtımı hüviyeti kazanır o zaman işte o zaman başarılarından söz edebiliriz.Evet Sanal makina olayı her türlü işlemci ile uyumunu sağlasın diyedir ama bu"hantal"lık çekilecek dert değil diğer makinalarda da durum böyle
    not:cihazda çift çekirdek 1.3 ghz işlemcide var

• dalvik android L ile tarih olacak esas performansi yakinda gosterecek!...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Teşekkür ederim hocam da sorun activexden dolayıymış sanırım. Ağa bağlanıyordum ama portala giremiyordum
  • quote:

Orijinalden alıntı: grezimonk

dalvik android L ile tarih olacak esas performansi yakinda gosterecek!...

inşallah hocam merakla bekliyoruz
  • Python konusunda veya Android çekirdeği konusunda farklı kaynaklarda farklı bilgiler olabilir. Bu bakımdan mutlaka benim bildiğim doğrudur diye inat etmek gibi bir niyetim yoktur. Şahsen böyle ortamlarda yazışırken yeni yeni şeyler öğrenebiliyorum. Aynı şekilde başkaları da benim yazdıklarımdan bir şeyler öğrenebilir diye düşünüyorum. Bu konuları böyle ortamlarda konuşabilmemiz, az veya çok bu konulara meraklı insanlarla muhatap olabilmemiz bile önemlidir. Ülkemizin güçlenmesi açısından yazılımla ilgili konulara merakı olan, kod yazmayı bilen, Linux gibi alternatif sistemleri kullanmasa bile inceleyen insanlar, ürettiğinden çok tükettiği söylenen (üretmek yerine ithal eden) bir Türkiye yerine ileride daha fazla üreten bir Türkiye olmasına ciddi katkılar sağlayabilirler.

Burada TÜBİTAK Linux dağıtımı yapmak yerine baştan yeni bir işletim sistemi yapamaz mıydı konusunda da tartışmalarımız olmuştu. Gördüğüm kadarıyla bazı ülkelerde kendi işletim sistemini yapma konusunda bir şeyler ortaya koyanlar olmuş. Bazı İngilizce forumlarda da "işletim sistemi yapmak istiyorum" diyenlere ciddi cevaplar verildiğini görebiliyoruz. Bizde nedense kendi işletim sistemimizi yapamayız diyenler ve hatta böyle bir konu açıldığı zaman dalga geçenler çoğunlukta idi. Fakat bu konularda araştıran, yeni şeyler öğrenmek için devamlı okuyan, yazılım işini sağdan soldan bulduğu kodu biraz değiştirip veya üzerine değişik tema çakıp tutturabildiğine yüksek fiyattan satmak şeklinde değil (ki TÜBİTAK'ın Linux dağıtımı konusunda yaptığı da biraz buna benziyor) hakikaten derinlemesine öğrenerek yapan insanlar artarsa Türkiye'de büyük projeler geliştirilebilir. Bizim burada yaptığımız tartışmalar da belki bu konularla ilgilenmeyen insanların bu konuları düşünmelerine ve ilgilenmelerine etki edebilir.

• quote:

Python konusunda veya Android çekirdeği konusunda farklı kaynaklarda farklı bilgiler olabilir. Bu bakımdan mutlaka benim bildiğim doğrudur diye inat etmek gibi bir niyetim yoktur. Şahsen böyle ortamlarda yazışırken yeni yeni şeyler öğrenebiliyorum. Aynı şekilde başkaları da benim yazdıklarımdan bir şeyler öğrenebilir diye düşünüyorum. Bu konuları böyle ortamlarda konuşabilmemiz, az veya çok bu konulara meraklı insanlarla muhatap olabilmemiz bile önemlidir. Ülkemizin güçlenmesi açısından yazılımla ilgili konulara merakı olan, kod yazmayı bilen, Linux gibi alternatif sistemleri kullanmasa bile inceleyen insanlar, ürettiğinden çok tükettiği söylenen (üretmek yerine ithal eden) bir Türkiye yerine ileride daha fazla üreten bir Türkiye olmasına ciddi katkılar sağlayabilirler.

Burada TÜBİTAK Linux dağıtımı yapmak yerine baştan yeni bir işletim sistemi yapamaz mıydı konusunda da tartışmalarımız olmuştu. Gördüğüm kadarıyla bazı ülkelerde kendi işletim sistemini yapma konusunda bir şeyler ortaya koyanlar olmuş. Bazı İngilizce forumlarda da "işletim sistemi yapmak istiyorum" diyenlere ciddi cevaplar verildiğini görebiliyoruz. Bizde nedense kendi işletim sistemimizi yapamayız diyenler ve hatta böyle bir konu açıldığı zaman dalga geçenler çoğunlukta idi. Fakat bu konularda araştıran, yeni şeyler öğrenmek için devamlı okuyan, yazılım işini sağdan soldan bulduğu kodu biraz değiştirip veya üzerine değişik tema çakıp tutturabildiğine yüksek fiyattan satmak şeklinde değil (ki TÜBİTAK'ın Linux dağıtımı konusunda yaptığı da biraz buna benziyor) hakikaten derinlemesine öğrenerek yapan insanlar artarsa Türkiye'de büyük projeler geliştirilebilir. Bizim burada yaptığımız tartışmalar da belki bu konularla ilgilenmeyen insanların bu konuları düşünmelerine ve ilgilenmelerine etki edebilir.

+1. Katılıyorum

• Linux mü windows mu diye tartışmanın bir anlamı yok. Linux ve açık kaynak bir felsefedir. Benim linux tercih etmemdeki en büyük etkenlerden biri sistemi baştan aşağı değiştirebilme özgürlüğüdür. Bunu da en iyi arch linux kullanıcıları anlar

• Linux kullanımı aslında Windows a göre daha basit ve daha opsiyoneldir. İstediğiniz paketleri kurup istediğiniz paketleri kurmaya bilirsiniz. Linux noktasında ise size tavsiyem Debian dağıtımını kullanmanız çünkü bir vakıf tarafından yönetiliyor ayrıca stabil versiyonlar ortalama 2 yılda ulaşıyor. Ubuntu Pardus gibi yazılımlar da Debian ı kullanıyor.

Kaynak noktasında sıkıntı da hiç yok linux hakkında yazılar notlar kurulumlar ve buglar hakkında şu adrestenhttp://www.pythontr.com/makalelerkategori.py?kid=5 bir çok kaynağa ulaşabilirsiniz. Ayrıca Linux Nedir ilk defa linux e başlamayı düşünüyorsanız mutlaka bu yazıyıdahttp://www.pythontr.com/makale/linux-nedir-379 okuyunuz.

• dursuno D kullanıcısına yanıt
    "Linux kullanımı aslında Windows a göre daha basit" degil maalesef

• 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.