Şimdi Ara

Linux kullanmak için nedenler / Neden linux? (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
178
Cevap
5
Favori
19.980
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • @IstemsizHareket aslında bilmediğiniz için bu şekilde düşünüyorsunuz tabikide sizide anlıyorum alışkanlıklardan kurtulmak kolay değil.
  • ms kölelerine Linux ne diye boşuna anlatmayın... anlamazlar... kullanamazlar...
  • Sanki buralar birazcık haraketlenmiş. Yeniden ateşlesem mi ?

Beni bir firmaya ve genellikle bir platforma bağımlı yapan şey, gerçek bir çözüm olmaz bana göre. Peki neden ? Hadi canım.. bu soruyu sormuş olamazsınız. Zaten cümlenin içinde geçiyor cevabı. Öyle değil mi ?
  • öncelikle merhabalar
    Linux ve Unix turevi açık kaynak kodlu işletim sistemlerinde kaynak kodlara erişimi bir kısıtlama olmaksızın sağlayabiliriz.
    C , Python ve Perl ile yazılmış sistem dosya ve modullerini inceleme ve gözde geçirme gibi buyuk bir lütfu bize sunar açık kaynak kodlu işletim sistemleri bizlere.
    Bu da bizi son kullanıcı olmaktan bi hayli uzak tutar. Araştirmaya ,öğrenmeye ve kendini geliştirmeye açık olmayan ve bu hususta irade gösteremeyen kullanıcılara hiç mi hiç tavsiye etmem bu işletim sistemlerini.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi iLkBaHaRsOnBaHaR -- 21 Kasım 2015; 22:43:01 >
  • Uzun bir süreden sonra dönüp burada yazılanları okudum, bu uzun süre zarfında öğrendiğimiz yeni şeyler de oldu.
    Linux'un sunucu pazarındaki ücretli versiyonları ile ilgili tartışma olmuş. Aslında sunucularda ücretsiz linux dağıtımlarını kullanmak da mümkün. Şahsen bu konuda biraz tecrübe edindim. Eğer herhangi bir teknik destek almıyorsanız bazı problemler çıktığında örneğin mysql sunucusunu çalıştıramıyorsunuz ve bunu tekrar nasıl çalıştıracağınızı bulana kadar siteleriniz haftalarca kapalı kalabiliyor. İşte şirketler bunun için linuxun ücretli dağıtımlarına yöneliyordur ancak teknik bilgisi ileri seviyelerde olan biri işletim sistemine 5 kuruş ödemeden linux ile sunucu çalıştırabilir. Bir de linux sunucuyu ister sadece terminal ile ister masaüstü yükleyip VNC yazılımı ile kullanabiliyorsunuz. Masaüstü yüklediğinizde Veb tarayıcı kurup -yurtdışı VPS ise- bununla Türkiye'de yasaklı olan sitelere girmek de mümkün olabiliyor (aynı şeyi Windows sunucu ile de yapmak mümkün olabilir ama Windows kullanabileceğiniz VPS'ler genellikle daha pahalı).

Bir diğer konu Windows'ta NSA için bir açık kapı bırakıldığı iddiaları dolaşıyor. Sıradan kullanıcılar "benim bilgisayarımı NSA takip etse ne olacak?" diyebilir ama devlet kurumlarına gelince iş değişiyor.

Bir de Microsoft lisanslı Windows 7/8 kullanıcılarına ücretsiz yükseltme verdi fakat bu ücretsiz yükseltme ile kurulan Windows 10'da artık güncellemeler kapatılamıyor diye biliyorum. Bu durumda bazen bilgisayara ne yüklendiği bile belli olmadan çeşitli maksatlara yönelik yazılımlar yüklenebilir. Buna ilaveten bazı Windows 10 güncellemeleri adeta işletim sisteminin yeniden kurulması şeklinde oluyor.

Windows gittikçe daha fazla sistem kaynağı tüketen bir sistem hâline geliyor. Bill Gates bir zamanlar "640 KB RAM herkes için yeterli olacaktır" gibi bir laf etmiş (?) fakat şimdi Windows 10 boştayken bile 1 GB üzerinde RAM kullanabiliyor. Linuxta hafif bir masaüstü ile kurulum yaptığınızda boştayken 200 küsur MB RAM kullanımı ile başlayabiliyorsunuz ve güncel yazılımları bunun üzerinde çalıştırabiliyorsunuz. Bu şekilde eski bilgisayarlar daha uzun süre kullanılabilir durumda kalabiliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hbeton -- 23 Ocak 2017; 2:31:33 >

• Bildiklerimiz :Windows kişisel bilgilerini standart olarak kaydediyor ve 3.şahıslarla paylaşiyor karmaşik ayarlardan kapatmazsan. İddaa degil

Gayri resmi de nsa cia ile bilgi paylaşımı yaptığnı herkes bilyr

Bizim insanlarımız çok cana yakın herşey paylaşiyor bişey demiyorum yeni kimlik de parmak izi gibi neyse o başka konu

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hbeton H kullanıcısına yanıt
    tweakOS color ile 13 sekme ( Google Chromium... ) açıkken 1.1GB kullanıyor... ki Winzortta aynı durumda 4GB üstü kullanıyor...
  • dostlar ilk defa linux kuracağım biraz araştırdım Kali Linux'u kurmak istiyorum , sıfırdan temiz kurulum nasıl yapılır ? Windows kurar gibi iso indirip sonra onu laptop'a kuruyor muyuz başka püh noktası var mı ?
  • drjacob kullanıcısına yanıt
    o normal kullanıcı için değil bir yerleri hacklemek wifi kırmak içinse hiç bulaşma millet wifi şifresini kırılmasını eskisiden de fazla ciddiye alıyor yasalarda seni hapse attıracak şekilde olduğunu bilince ohalde varken kodesi boylaman olasılığı çok yüksek...
  • quote:

Orijinalden alıntı: tutankenshta

o normal kullanıcı için değil bir yerleri hacklemek wifi kırmak içinse hiç bulaşma millet wifi şifresini kırılmasını eskisiden de fazla ciddiye alıyor yasalarda seni hapse attıracak şekilde olduğunu bilince ohalde varken kodesi boylaman olasılığı çok yüksek...

Hocam ondan değil Hack işinden anlamam , araştırdım en stabil o dediler bana chrome çalıştırsın ve VLC yeter

o zaman 64B ubuntu en yenisini kur...
    http://releases.ubuntu.com/16.04/ubuntu-16.04-desktop-amd64.iso
  • tutankenshta kullanıcısına yanıt
    Hocam bi Chrome bi VLC için Ubuntu fazla değil mi? Unity çok kasar.

Özelleştirme yapmak istiyorum diyorsan Xubuntu 16.04.01 64bit'i tercih et.
    Yok düz olsun benim olsun diyorsan da Lubuntu 16.04.01 64bit'i tercih et.
    Xubuntu kurun hocam. görebileceğiniz en hızlı sistemlerden biridir. ubuntu biraz karışık ve kasıntıdır. Tabi bunlar benim görüşlerim.

diğer arkadaşların dediği gibi lubuntu da kurabilirsiniz
    En iyisi linux mint cinnamon 64 bit

manjaro deneyebilirsin.
    Arch tabanlıdır ve çok hızlıdır. (Şahsi görüşüm linux sistemleri içinde arch en hızlısı.)
    Linux ISO'sunu USB'ye yazdırıp kurulum yapabiliyorsunuz. Ancak dizüstünüzde BIOS değil UEFI varsa kurulumda biraz zorlanabilirsiniz.
  • Ozgurluk, guvenlik ve bilgisayar uzerinde tam hakimiyet . Benim sebeplerim bunlar.
    Neredeyse her seyi terminalde halledebilirsin, cok fazla customize edebilirsin.
    ext4 sayesinde hayvani database leri ya da dosyalari tek buyuk bir dosya halinde saklayabilir, encrypt edebilirsin.
    Mac kullanicilari NTFS dosya sistemine yazamaz, windows ext4 u okuyamaz bile. Linux ile hepsini yazar, okursun.
    Update politikasina sen karar verirsin, istedigin seyi secer istedigini birakirsin. ( Bazi windows versiyonlarinda da var bu ama tutup da intetnet explorer versiyonunu dusurmek istesen ya da komple kaldirmak istesen takla atman gerekir )
    Debian tabanli distrolar genelde tas gibi oluyor benim gozlemlerime gore ayrica.
    Ek olarak sistem kaynaklarini kullanma konusunda da cok basarilidir. Eski laptoba yuklersen ne kadar hizlandigini farkedebilirsin.
    Windows un registry politikasi sebebiyle atiyorum ayni makineye ikinci bir Office yuklemek istesen registry lerde takla atman gerekir. Linux te ayni uygulamanin bir suru farkli versiyonunu kurarsin istersen.
    Eger kullanilan programlar linux uzerinde native olarak calisiyorsa bence windows kullanmanin avantaji yok.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Bende yaklasik 3 haftadır bilgisayarımı dualboot ile kullanıyorum(windows 8.1 ve linux mint mate 18). Kullandığım şu süre zarfında kesinlikle ve kesinlikle linux'un ram tüketimi daha az. Ayrıca fanlar daha az çalışıyor.

Kısacası sevdim bu işletim sistemini ama seneye alacağım derslerden biri ödev verirken hem linux hemde windows sistemi için ayrı ayrı ödev vereceğinden dualboot dan devam edeceğim.

Benim sormak istediğim bir soru var. Linux mint'e gelen 5. Seviye güncelleştirmeleri yapayım mı? Kernel güncelleştirmesi falan diyor.

• Düşük - orta donanım için xfce masa üstü ortamlı bir OS

2 GB ramli dual core işlemcili PCmde korsan kraklı windows 7 ultimate kullanırdım ama azıcık vicdan yaptım -sonuçta korsan eşittir hırkızlık bence- bir de kraklı windowsun güvenilirliğini sorguladım *hoş windowsun kendi güncellemeleriyle gelen kullanıcı deneyimi programı da bilgi sızdırdığı iddia ediliyor ve yabancı forumlarda falan epey eleştiri konusu yüklemeyin diyorlar- bütün bunlar birlleşti bir de RAM tüketimi zaten boşta bile 650 MB ram yiyior browserda 3 - 5 sekme açınca şişip kilitleniyordu ardından pcyi kapatıyordu.

FEdora xfce kurunca pc kendine geldi, hem güvenli -gözüm arkada kalmıyor, krak falan arkada pis işler çeviriyor mu derdi yok, gelen güncellemede kullanıcı deneyimimi toplayıp bir yerlere iletiyor mu derdi yok, RAM kullanımı boşta 200 - 250 MB. windowsta yapabildiğim yaptığım şeyleri de yapıyorum , windowsu aradığım yok, güzel yani, yapandan Allah razı olsun bedava

• monarch25 M kullanıcısına yanıt
    O biraz tartışmalı bir konu, 4. ve 5. seviye güncellemelerinin "tick"lerinin (eski sürümlerde) varsayılan olarak olmaması (yeni sürümlerde ise açılışta) bir ekran gelip güncellemeleri ayarlamayı sana bırakması - üç seviye var sanırım yeşil sarı kırmızı, kırmızının yanında da "dont break my pc" yazıyormuş, ben mint kullanmıyorum bu arada- tartışılıyor, mint geliştiricisi bunu bir defasında xorg veya kernel güncellemesinin pcleri kararsız hale getirdiği ve hatta işletim sistemini kullanılmaz hale getirdiği ve bunun için de bu güncellemeleri kullanıcıya bıraktığını söylemişler.

ben çıktığı günden beri -Kasım 2016- Fedora 25 kullanıyorum ve kaç defa kernel xorg mesa falan güncelledim hatırlamıyorum, birşey mi oldu? hayır. en yeni sürüm en iyi sürümdür ve genelde de bu tür "kompenentler" yeni bilgisayarların donanımlarının -ekran kartı genelde- daha verimli çalışmasını sağlıyor.

• 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.