Şimdi Ara

Linux neden başarısız ? işte cevabı (16. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
469
Cevap
7
Favori
27.601
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1415161718
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Heisenberg01

cinnamon denemedim ama mate arayüzünde 2 durumdan gıcıkladım
    1- Yine NTFS disk bağlamalarda sorun yaşadım ama bu seferki garipti disklere hiç bi şekilde ulaşamamıştım
    2- Onu hallettik misal makinamda 4 HDD var ve toplamda 6bölüm..her bağladığımda disk kısayol atıyor masaüstüne ve çirkin görüntü oluşturuyordu.O kısayollarıda kaldıramadım.Benim için en uygun dağıtım KDE ama onlardada malum sorunlar var

Bende sizin gibi windows'tan linux'a geçtiğimde ekran benzerliğinden dolayı KDE tercihi demiştim amma velakin KDE her ne linux sürümü olursa olsun benim yaptıklarımdan da olabilir mutlaka bir hata bir olay olurdu. Gnome kullanmaya başladığımdan beri çok memnunum. Sizlere de tavsiyem görüş açınızı değiştirip bir deneyiniz.

• local1907 L kullanıcısına yanıt
    GNOME zaten denemiştim hocam ama ordada 2 tip sıkıntı ile karşılaşıyorum
    1.Disk bağlama hatalarından bağımsız olarak kurulum sonunda hiç bir NTFS diski görmüyordu.İşin ilginç yanı "live CD" de tüm diskleri görüyor
    2-Benim makinada 4 HDD ve 6 bölüm var..Diske her bağlanmamda masaüstüne kısayol atıyor.Belki siz bu durumdan hoşlanabilirsiniz ama ben sevmiyorum masaüstü kargaşalığı yaşatıyor
    Linux dağıtımlarını zevk için değil ZEND STUDIO 5.5 için istiyordum.Bu sürüm hem ücretsiz hemde çok hoşlandığım bir stüdyo.6'dan itibaren ise felaket .Ancak bu sürüm Windows 8 de düzgün çalışmıyordu..Linux olmayınca bir köşeye XP kurdum onunla işimi görüyorum.
  • sudo blkid

komutu ile disk bölümleri ve UUID numaralarını görebilirsiniz

sudo getid /etc/fstab

komutu ile açılan pencerede ekleme / çıkartma yaparak disklerin otomatik bağlanmasını sağlayabilirseniz bu diskleri media olarak görecektir.

http://urlji.com/wd9544 link ile Fstab hakkında daha çok bilgi alabilirsiniz.
  • local1907 L kullanıcısına yanıt
    Eyvallah hocam bir süre daha Linux kullanmak istemiyorum nacizane görüşüm yani kurulum esnasında bu diskler neden otomatik bağlanmaz? küçük bir program yada betik ile hallolamaz mı?.Umarım sonraki sürümlerde bu sıkıntıda giderilir
  • 3 sebebi var bana göre.
    1- Dandik bir kart okuyucuyu bile okuyamıyor.
    2- Bluetooth adamakıllı çalışmıyor.
    3- Tabletimi görmüyor. Ve belki de hepsinden önemlisi windowstaki connectify gibi bir alternatifi yok
  • beyler gecen cylonlinuxu denedim, yukleme ekraninda coktu yahu sene olmus 2014 her yil deniyorum bi hevesle olmuyor,olmuyor.

bence linuxun yapmasi gereken ortak bir havuzda bulusmasi orgutlenmesi.
    zaten madem kar amacli degil bu sistem
    o zaman buyuk dagitimlar birlessin guzel bi sistem yapsalar fena mi olur ?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • RafiQ_Shia R kullanıcısına yanıt
    Kendilerine göre bazı "Etik" nedenlerle bunu yapacaklarını sanmam.Bakınız en son Mint Türkiye forumu..Bildirilene göre Mint LMDE hakkında bazı sözler vermiş bizimkilere o sözleri tutmadılar diyerekten koca dağıtımın fişini çekti bizim Mint ekibi...Şuan ise atıl vaziyette "Pedra" ya bile güncellenmemiş anasayfa.Yani kendi aralarında en ufak çatırmada ayrılıp çatalın çatalı peşinde koşanlarla ne birleşmesi hocam elimizdekinden de oluyoruz
  • LMDE bittimi? bitmedi ise ne zamana el atarlar.

cok mukemmel dagitim ve tercihen
    1.rolling olmasi
    2. debian tabanli olmasi

baska dagitim varmidir? stabil olsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hurik -- 21 Ocak 2014; 3:36:13 >
  • LinuXMint TR ekibi faalde site ara ara mort oluyor... LinuXMint original siteden destek al...
    https://twitter.com/LinuxMintTR

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi grezimonk -- 21 Ocak 2014; 23:34:45 >
  • Linux neden Windows'a karşı kaybediyor sorusu zaten baştan hatalı. Kaybetmiyor zira. Bunu yazanın bir son kullanıcı olmasına bağlıyorum bunu. Torvalds'ın ve çoğu kernel developer'ında söylediği gibi, Linux'un amacı hiçbir zaman end-user olmadı. İşletim sistemi teorisinde 2 büyük kaygı vardır.
    Convenience
    Effectiveness

Convenience; kullanıcının bir işletim sistemini kullanma kolaylığı olarak ifade edilebilir. İşletim sistemi, kullanıcıya ne kadar kolay geliyorsa, o kadar soyutlama yapıyordur.
    Effectiveness; işletim sisteminin kaynakları etkin kullanmasıdır. İşletim sisteminin effectivity'sinin hesaplanmasında pek çok değişken var. (merak edenler için örn; response time, throughput vs...)

Bir işletim sistemi, eğer son kullanıcıyı hedefliyorsa, convenience üzerine gider. Ama convenience ile effectiveness arasında bir denge var. Convenience'a yüklenilmesi, effectiveness'da kayıplara yol açar. Linux'un camiasının hiçbir zaman böyle bir gayesi olmadı.

Soruda bir başka hatalı kısım ise, işletim sisteminin ne olduğunun bilinmemesi. İşletim sistemi, kerneldir. Kernel dışındaki hiçbirşey işletim sistemine dahil değildir. (bkz. Tanenbaum,Silberschatz,Stallings etc.) Dolayısıyla siz eğer son kullanıcıysanız "bu işletim sistemi iyi değil" diyemezsiniz. Kernelin ne yaptığı, ne kadar becerikli olduğu hakkında zerre fikriniz yoktur çünkü. Linux, kerneldir. Ve bana göre, Microsoft'un kernel tasarımından kat kat iyidir. Gerek yapısı, gerek thread yaklaşımı, gerek scheduling yaklaşımı açısından.

Son kez söylüyorum, Linux hiçbir zaman convenience hedeflemedi , hedef kitlesi hiçbir zaman son kullanıcı olmadı. Zaten bu yüzden, Microsoft'un effectiveness hedefleyen (Server) işletim sistemi versiyonları, Linux'la rekabet edememektedir. Server ve Mainframe camiasında Linux'un, Microsoft'u resmen küçük düşürdüğünü söyleyebiliriz. Ubuntu, Linux'da convenience hedefleyen bir dağıtım. Bu Canonical'ın kendi felsefesi. Linux camiasını bağlamıyor.

Linux ile Windows'un hedef kitleleri, amaçları bambaşka. Bir F1 arabası ile aile arabasını karşılaştırmak ne kadar mantıklıysa, bu kıyas da o kadar mantıklı. Kalkıp F1 arabasını, "tek koltuğu var bence en büyük hatası o. 2 çocuklu bir aile nasıl seyahat edecek onunla?" diyorsunuz. Aynı şekilde aile arabası için, "En fazla 180 yapabiliyor, o arabayla F1'de nasıl yarış kazanacaksın ki? 180 beygir neye yetecek?" diyorsunuz.

• spartico kullanıcısına yanıt
    "Linux neden basarisiz" sorusu ne kadar hataliysa cevabiniz da o kadar hatali. Evet soru hatali, dogrusu "Linux neden masaustunde basarisiz" olmali, daha once de belirtmistim bunu.

Sizin cevabiniza gelecek olursak, teknik olarak soyledikleriniz dogru evet, ancak esas problemi gormezden gelmeye calisan bir cevap. Bu tartismada da bahsi gecen esas sorunun "Masaustu Linux dagitimlari neden son kullanicilarin ezici cogunlugu nezdinde basarisiz?" oldugunu siz de biz de biliyoruz veya bilmeliyiz.

Yuzlerce dagitim icinde bir tanesi bile mi (bu alani hedefleyen malum distro-lar- dahil) bu muazzam buyuklukteki pazarda dogru duzgun dikis tutturamaz?

Problemi yok saymak GNU/Linux'a fayda saglamiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DHArcadia -- 22 Ocak 2014; 23:19:58 >
  • nesi başarısız? ms kölesi beleşçiler kullanmasada olur + Linux kullanmya kalkıp winzort programını aynen kullanmak isteyende kullanmasın...
  • Linux dagitimlarinin bir cogunda Desktop, Server,Enterprise, Stroge vb.
    kategorilenmis indirme linkleri var.
    Bahsi edilen son kullanici hic dusunulmedi ise Desktop secenegi niye var.
    bilgisayarlar ve aglar yonetiminde kurumsal bazda heralde bu desktop dagitimini indirip kullanan yoktur. bircok aciga sebeb olacak uygulamalar, progamlar ve oyunlar desktop dagitimlarinda dahili geliyor. tanitim ve aciklama belgelerinede windos programlarinin muadili, alternatifi tarzinda gorebilecigimiz bilgiler yer aliyor.
    boyle bir secenk kullanima sunuldu ise geri donusler de, oneri ve isteklerde olucaktir.
    linux aslinda budur, o degildir yaklasimlari bilmiyorum nasil aciklanir ama bazi arkadaslar linux dagitimlarinin halka arz edilmesinden, genel kullanima sunlmasndan , rahatsiz oluyor.

tekelin kirilmasi, her turlu yenilik ve iyilestirme insanligin yararina.
    valvenin steamos ile hayata gecirmeye calistiklari gibi...

• Tekrar altını çizerek söylüyorum, Linux bir İşletim Sistemidir(kerneldir). Ubuntu bir işletim sistemi değildir. Son kullanıcıyı hedefleyen distrolar olabilir ama bunlar Linux'u bağlamaz. Söylediğim gibi bunlar distroların kendi felsefesi. "Linux" 'un (ki Linux'dan kasıt burada kernel bunu artık kırk kere belirttim daha belirtmeme gerek yok heralde. İşletim Sistemi = KERNEL) hiçbir zaman "son kullanıcı" amacı olmadı. Kernel'in mail-listinde bu konu çok tartışıldı. Son kullanıcılara convenience sağlayacak bazı kernel module'lar ortaya atıldı ve Linus cevabını gayet net bir şekilde verdi, cevabı buraya aynen yazamam malum son derece küfürlü konuşulan bir ortam kernel maillist.

Linux'un son kullanıcı odaklı distrolarının bir türlü başarılı olamamasının sebebi, yine ve yeniden Linux'un hiçbir zaman son kullanıcı hedeflememiş olmasına dayanıyor. Ama Windows, daha en başından son kullanıcıyı hedefledi. Windows'un zaten varoluş sebebi son kullanıcıydı. Kullanım kolaylığıydı. Dolayısıyla, Macintosh (Mach) ve Windows gibi işe en başından "convenience" felsefesiyle yola çıkan işletim sistemleri, yola her zaman önceliği convenience'e vererek devam ettiler. Bu sebepten ötürü kendilerine belli bir application ekosistemi geliştirdiler. Linux ise bu dönemde, yegane hedefi effectiveness olarak yoluna devam etti. Linux'u son kullanıcının hizmetine sunma fikri ise ortaya çıkmaya başladığında, yola en baştan convenience ile çıkmış işletim sistemleri çoktan sektörü ele geçirmişti.

Asla unutulmaması gereken bir gerçek var, işletim sistemlerinin gerçek müşterisi son kullanıcı değildir. İşletim sistemlerinin müşterisi, application developerlardır. Bir işletim sistemi, application programlar olmadan hiçbir iş yapmaz. Linux, kendisini daha mainframe ve server bazında, ticari bazda çalışan application developerlara pazarladı. Microsoft'un ise, kendisini en başından itibaren son kullanıcı için application geliştiren kişilere pazarladığını görüyoruz. Dolayısıyla pazar payının %90'ını elinde tutması gayet normal.

Microsoft, kendisini son kullanıcı application geliştiricilerine pazarlamak için ne yaptı? Öncelikle Windows kernelini incelerseniz, baştan aşağı son kullanıcı applicationları için tasarlandığını görürsünüz. Microsoft tarafından standardize edilmiş bir API, standart geliştirme kolaylığı sunan tonla dinamik ve statik kütüphane ile gelir. Oysa Linux'da böyle bir durum söz konusu değildir. Linux, yapısını son kullanıcı applicationlarına hizmet etmek üzere tasarlamamıştır. Ancak sistem programcılarınca geliştirilen ek kernel modülleriyle, convenience sağlanabilir. Dolayısıyla böyle bir ortamda, zaten son kullanıcı kitlesini ilk hedefleyen ve kernellerini de buna göre tasarlayan Microsoft ve Apple, application developerlar için güvenli limandır.

• hem son kullanıcıya odaklı değilsin
    hemde son kullanıcı odaklı MS a laf edeysin !
    ha bu nasıl iş da !? :)
  • spartico kullanıcısına yanıt
    Hala ayni tavir..

"Linux distrolari masaustunde basarisiz cunku linux kerneli masaustunde basarili olmak istemedi". Peki.

Tamam linux'un namusuna halel gelmesin, yorumunuz konu disi kalsa da sizin istediginiz olsun.

Forumdakilerin bariz sekilde ilgilendigi su: Linux dagitimlari masaustunde neden hala basarisiz? Bununla ilgilenmeyen biri niye bu kadar heyecanla baska bir kanattan savunmaya kosar anlamak zor, duygusal bir sebebi olmali.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DHArcadia -- 23 Ocak 2014; 10:44:33 >
  • DHArcadia, sizin okuduğunuzu anlayabildiğinizi düşünüyorum.

" Microsoft, kendisini son kullanıcı application geliştiricilerine pazarlamak için ne yaptı? Öncelikle Windows kernelini incelerseniz, baştan aşağı son kullanıcı applicationları için tasarlandığını görürsünüz. Microsoft tarafından standardize edilmiş bir API, standart geliştirme kolaylığı sunan tonla dinamik ve statik kütüphane ile gelir. Oysa Linux'da böyle bir durum söz konusu değildir. Linux, yapısını son kullanıcı applicationlarına hizmet etmek üzere tasarlamamıştır. Ancak sistem programcılarınca geliştirilen ek kernel modülleriyle, convenience sağlanabilir. Dolayısıyla böyle bir ortamda, zaten son kullanıcı kitlesini ilk hedefleyen ve kernellerini de buna göre tasarlayan Microsoft ve Apple, application developerlar için güvenli limandır. "

Bu paragrafta, Linux'un masaüstü işletim sistemi olarak neden başarılı olamadığını yeteri kadar açık ifade ettiğimi düşünüyorum.

*Linux kerneli, totolojidir. Linux zaten kernel.

• ama bu cevap degil. "cunku oyle tasarlanmadi" derseniz "neden oyle tasarlanmadi" diye devam eder bu hic bir seyi aciklamiyor. neyse benden bu kadar..

*hem pedantik hem hatali olmamak lazim.
    "Linux = KERNEL = isletim sistemi" mi gercekten acaba?
    https://en.wikipedia.org/wiki/Linux_kernel su basliga bir edit atin totolojiyi duzeltin bari..

ordan da
    https://en.wikipedia.org/wiki/Linux maddesindeki "The defining component of Linux is the Linux kernel" bu da kisa devre yapabilir. basin editi..

veya bosverin sinirinizi bozmayin:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Linux_%28disambiguation%29

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DHArcadia -- 23 Ocak 2014; 19:52:25 >

• DHArcadia kullanıcısına yanıt
    hocam haklısınız ama özellikle linux forumlarında Windows kullanmayın köleliktir özgür işletim sistemine geçin deniliyor hemde "linux hiç bir zaman son kullanıcıya hitap etmedi" deniliyor.Bu ne pehriz bu ne lahana turşusu? yani daha Linux dağıtımlarının son kullanıcıya uygun olup olmadığı tartışmaları sürüyor bir kararsızlık karmaşa var
  • onu iddia eden aslında winzort kölesi olup Linux dağıtımı kullanmayıp kullanır gibi yapanlardır... benim kardeşim sadece ubuntu kullanıyor hiç şikayeti yok...
  • 
Sayfa: önceki 1415161718
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.