Şimdi Ara

Linux neden başarısız ? işte cevabı (17. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
469
Cevap
7
Favori
27.601
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1516171819
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Heisenberg01

hocam haklısınız ama özellikle linux forumlarında Windows kullanmayın köleliktir özgür işletim sistemine geçin deniliyor hemde "linux hiç bir zaman son kullanıcıya hitap etmedi" deniliyor.Bu ne pehriz bu ne lahana turşusu? yani daha Linux dağıtımlarının son kullanıcıya uygun olup olmadığı tartışmaları sürüyor bir kararsızlık karmaşa var

Ya ortada bir celiski yok tabii ki siradan masaustu kullanicisina da hitap ediyor Ubuntu, Mint vb. basta olmak uzere bir dolu distro var bu kitleye yonelik.
    Eksiklikler yazilim eksikligi, oyun eksikligi, GPU driver dertleri vs. esasen.. bu yuzden populerligi sinirli kaliyor. bunlar da zaten isletim sistemini uretenlerin sucu sayilamaz bu isletim sistemini hedeflemeyen veya duzgun destek vermeyen yazilim, oyun ekran karti firmalarinin sucu. bu durum degistikce goruceksiniz ki kullanici sayisi da artacak. SteamOS bir baslangic bu yonde.
    Gerisi cok ayrinti yok yazilimlarin nasil kurulum yapildigi, grafik arabirimi yakisikli mi, guvenlik filan bunlar hep ayrinti bana gore. Kullanici isletim sistemi kullanmaz uygulamalar kullanir ihtiyac duydugu veya arzuladigi uygulama (oyunlar dahil) yoksa zaten bitti orada is, onu nasil kurdugu, estetik mi oldugu, pratik mi oldugu, guvenli mi oldugu sonra gelir..

• beyler bayanlar linux neden son kullanıcı piyasasında iyi bir yere gelemedi konusunu konuşmanın kimselere bir yararı yok !
    dahası google bile linux u sanal makine üzerinde çalıştırıyor ve son kullanıcı cepesi açısından
    daha düne kadar nvidia linuxa sürücü çıkartamıyorken bu gün ise işlemcinin iş yükünün %50 sinden fazlasını yüklenecek GPU mimarisine giriştiği bir süreç içindeyiz ben hiç bir zaman linux u gerçek anlamda bir işletim sistemi olarak değerlendirmedim
    ben her zaman linux u işletim siteminin temel veri girdi çıktısını düzgün bir şekilde işleyen bir yazılım algoritmasından başka bir şey olarak asla görmedim şu an adroid ne kadar bir işletim sistemi ise linux'ta o kadar bir işletim sistemidir. hepsi bir makinenin işe yarayan çark sisteminin birer parçasıdır. kısacası artık şu konu gereğinden fazla uzadı !

bu arada linux elemanları neden para kazanıyor !
    Amerikada eyalet eyalet seminer konferans turizminden şaka maka iyi para kırıyorlardır. :)

• Verdiğiniz cevaplar için teşekkürler arkadaşlar.Dahada aydınlandım "son kullanıcı için" hedefi olmadığı daha bi üzerine duurlmuş.Gerçi beni ilgilendiren ZEND STUDIO 5.5 çalıştırmasıydı ki studio'nun güncel sürümleri bana göre iğrenç bunuda HDD bir köşesine kurduğum XP hallediyor.STREAM OS' umarım bir çok şeyi değiştirir.Çünkü gerçekten disk hataları kararsızlıklardan sıkıldım.Pek tabiki bu linux sevmediğim anlamına gelmez çünkü linux(not:Kernel olduğunu biliyorum) olduğu her yer esnek ve kişiselleştirilebilir yapıdadır bu yüzden kullandığım uydu alıcısı bile linux tabanlı ENIGMA

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DARK KING -- 24 Ocak 2014; 10:32:11 >
  • ustteki son 2 mesajdan spartico'nun linux algisina verdigi zarar gorulebilir.. hey allam..

linux "sadece kernel" filan diildir. bazen "kadikoy" dediginde kadikoy merkezi, bazen de kadikoy ilcesini kast edersin, onun gibi.

masaustune yonelik linux'lar da vardir ve bu alanda zayif olmasina karsin onemli gelismeler yasanmaktadir, umut vardir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DHArcadia -- 24 Ocak 2014; 10:39:09 >
  • Bence Linux Herşehdir Size Unutuğunuz Kandilleri bile hatırlatır. Lilux Dağılımlarında Enpopiler Masaüstü Yönetimi KDE Takfimde Kadiller Dini resmi bayramları ve herşeyi günü gününe her yıl hesaplar. Windows size kandillerimizi Şehitler günümüzü Kurban bayramını hatırlatır mı? Videonun yedinci dakikası ve ellinci saniyesi.
    Masaüstünün kullanıcı bakımından özelleşmesi sınırsız.

Gözünüzü Kapatın Linux Ekranı Konuşarak Anlatsın.

Sisteminiz çok mu eski işte LXDE masaüstü yönetimi açılışda 150 MB ram yükler.

Linux Dağılımları Çocukları bile eğlendirir

Windows bilgisayarınıza saldıranları yakalarmı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yborlu -- 28 Ocak 2014; 21:27:18 >

• ------------------------------

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dumprep -- 7 Mayıs 2020; 22:33:7 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: dumprep

Şimdiye kadar tamamen ego tatmini için uydurulduğunu düşündüğüm GNU/linux ifadesi galiba ise yariyormus :)

Özgür yazılım destekçileri çok önemli bir detayi atlıyor. istediğimiz şey yazılımın kaynak kodunu görmek değil. Yahu işimi görüyorsa, guvenliyse, kararlıysa, kendini ispatladiysa bana ne o yazılımın kaynak kodundan ? Hadi diyelim hem en kullanışlı yazılım sende, hem bedava (gerçi böyle bir iddia yok). Ama bunu insanlara anlatmakta gerekiyor. Her iyi olan bilinmeyebilir.

Neticesinde kullanacagin ürünün kapasitesi degil , senin onunla ne yapabilecegindir önemli olan...

Performansi bir kenara birakiyorum.

Yazilimin kaynak kodunu sen bizzat gormek istemesen de prensip olarak veya ihtiyac halinde gerekli kisilerin (diger programcilar, uzmanlar vs.) gorebilmesi cok onemli. Sen gormesen de ilgilenen, anlayan kisiler gorecektir. Hatta pratikte gormeseler bile her istediklerinde gorebilecekleri icin acik kaynak kodlu yazilimi yazan kisi yazilimla bir pislik yapmaktan cekinecektir.

Kaynak kodunu acik, tarafsiz, bilimsel inceleme imkani olmadigi zaman bir yazilimin guvenliginden asla asla emin olamazsin. Emin olmayi birak son NSA sizintilari ile pratikte surekli ve yaygin olarak kapali kod yazilimlarin kullanici gizliligi ve guvenligine ihanet ettigini teyit ettik. Yazilimin guvenli olmasi gerektigini vurgulamistin degil mi? O zaman acik kaynak kodu sart oncelikle.

Bilmem anlatabildim mi..

• quote:

Orijinalden alıntı: DHArcadia

quote:

Orijinalden alıntı: dumprep

Şimdiye kadar tamamen ego tatmini için uydurulduğunu düşündüğüm GNU/linux ifadesi galiba ise yariyormus :)

Özgür yazılım destekçileri çok önemli bir detayi atlıyor. istediğimiz şey yazılımın kaynak kodunu görmek değil. Yahu işimi görüyorsa, guvenliyse, kararlıysa, kendini ispatladiysa bana ne o yazılımın kaynak kodundan ? Hadi diyelim hem en kullanışlı yazılım sende, hem bedava (gerçi böyle bir iddia yok). Ama bunu insanlara anlatmakta gerekiyor. Her iyi olan bilinmeyebilir.

Neticesinde kullanacagin ürünün kapasitesi degil , senin onunla ne yapabilecegindir önemli olan...

Performansi bir kenara birakiyorum.

Yazilimin kaynak kodunu sen bizzat gormek istemesen de prensip olarak veya ihtiyac halinde gerekli kisilerin (diger programcilar, uzmanlar vs.) gorebilmesi cok onemli. Sen gormesen de ilgilenen, anlayan kisiler gorecektir. Hatta pratikte gormeseler bile her istediklerinde gorebilecekleri icin acik kaynak kodlu yazilimi yazan kisi yazilimla bir pislik yapmaktan cekinecektir.

Kaynak kodunu acik, tarafsiz, bilimsel inceleme imkani olmadigi zaman bir yazilimin guvenliginden asla asla emin olamazsin. Emin olmayi birak son NSA sizintilari ile pratikte surekli ve yaygin olarak kapali kod yazilimlarin kullanici gizliligi ve guvenligine ihanet ettigini teyit ettik. Yazilimin guvenli olmasi gerektigini vurgulamistin degil mi? O zaman acik kaynak kodu sart oncelikle.

Bilmem anlatabildim mi..

Alıntıları Göster
    ------------------------------

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dumprep -- 7 Mayıs 2020; 22:33:5 >

• dumprep D kullanıcısına yanıt
    Kimseyi ozgur olmaya zorlayan yok ki. Siddetle tavsiye ediyoruz sadece. Zorlamak istesek bile neyle zorlayacagiz? Tersine bazi yazilimlari ozgur olmamaya zorlayan cok sey var.

Kaldirin dunya capinda copyright, ticari sir ve patent kanunlarini butun yazilimlar aninda ozgur yazilim olsun. Kanun demek devletin zor kullanma gucu demektir. Daha guclu zorlama formu yok dunya uzerinde.

Okullarda ozgur olmayan yazilimi yani belli bir sirketin maddi cikarini garanti eden yazilimi ne hakla genclere ogretiyoruz, ozellikle devlet okullarinda? Veya en basitinden devlet veya ozel sirketler IE gerektiren websitesi ile, "CV'nizi .doc formatinda yollayin" gibi formlarla vatandasin, is arayanin karsisina neden cikiyor? Vatandasin devletten hizmet almasi, is arayanin is bulmasi zorunluluk sonucta.

Stallman'in yazilim konusundaki gorusu daha genis bir ozgurluk ve paylasim ahlakina dayaniyor. Toplumda yer edinmek ile ne kast ettigini tam anlamadim ama bir yazilimin niteliginden daha buyuk bir mesele var ortada evet. Neden MS gibi bir sirket yok diyorsun, ben de "iyi ki MS gibi bir sirket yok" diyorum, bir sirketin dunyanin en zengin adamini yaratmasi bizim ne acidan lehimize ki? Red Hat orneginiz de oldukca isabetli, evet hizmet ve destek satmaya dayali. Bunu ne yonden elestiriyorsunuz, yani yazilimi da satiyor olmasi mi sizi daha mutlu ederdi, hizmet ve destegin de ucretsiz olmasi mi? Onu da tam anlamadim.

Gerceklesmiyor dedigin fikir onyillardir gurul gurul gerceklesiyor. Cogulukla Windows, bazen Linux kullaniyorum. Ama Windows kullandigimda bile yazilimlarimin %90'i ozgur yazilim. Bunlari imzamda yazdim tanitmak amaciyla. Masaustu Linux'da derin ve ciddi eksiklikler oldugu konusunda ise hemfikirim. Linux'u savunucam diye bu eksikliklerin var olmadigini iddia etmeye calisanlar yararli degil zararli bir is yapiyor. Eksikliklerin kaynagi ise apayri uzun bir tartisma konusu olur ama birkac ipucunu siralayim gene de: MS'in masaustundeki yillarin birikimi ile olusmus tekel konumu (cok yavas bir sekilde azaliyor), Bazi donanim ureticilerinin Linux'a ikinci sinif veya hic destek vermemesi veya patent kisitlamalari nedeniyle verememesi (gidisat yavasca olumlu yonde degisiyor veya gonulluler acigi kapatiyor), Yazilim ureticilerinin destek vermemesi (alternatifler olgunlasiyor), Oyunlarin eksikligi (SteamOS bu konuda en onemli acilim), Pazarlama ve PR eksikligi.. Bunlar tabi birbirleriyle iliskili cetrefil sorunlar ve kisa surede ve tek bir yerinden tutularak cozulebilen seyler degil. Eksiklerin giderimle hizi ile yeni ihtiyaclarin ortaya cikma hizi arasinda bir yaris soz konusu. Ve su anda gidisat olumlu yonde ama yavas diyebilirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DHArcadia -- 3 Şubat 2014; 16:31:23 >

• quote:

Kimseyi ozgur olmaya zorlayan yok ki. Siddetle tavsiye ediyoruz sadece. Zorlamak istesek bile neyle zorlayacagiz? Tersine bazi yazilimlari ozgur olmamaya zorlayan cok sey var.

Kaldirin dunya capinda copyright, ticari sir ve patent kanunlarini butun yazilimlar aninda ozgur yazilim olsun. Kanun demek devletin zor kullanma gucu demektir. Daha guclu zorlama formu yok dunya uzerinde.

Okullarda ozgur olmayan yazilimi yani belli bir sirketin maddi cikarini garanti eden yazilimi ne hakla genclere ogretiyoruz, ozellikle devlet okullarinda? Veya en basitinden devlet veya ozel sirketler IE gerektiren websitesi ile, "CV'nizi .doc formatinda yollayin" gibi formlarla vatandasin, is arayanin karsisina neden cikiyor? Vatandasin devletten hizmet almasi, is arayanin is bulmasi zorunluluk sonucta.

Stallman'in yazilim konusundaki gorusu daha genis bir ozgurluk ve paylasim ahlakina dayaniyor. Toplumda yer edinmek ile ne kast ettigini tam anlamadim ama bir yazilimin niteliginden daha buyuk bir mesele var ortada evet. Neden MS gibi bir sirket yok diyorsun, ben de "iyi ki MS gibi bir sirket yok" diyorum, bir sirketin dunyanin en zengin adamini yaratmasi bizim ne acidan lehimize ki? Red Hat orneginiz de oldukca isabetli, evet hizmet ve destek satmaya dayali. Bunu ne yonden elestiriyorsunuz, yani yazilimi da satiyor olmasi mi sizi daha mutlu ederdi, hizmet ve destegin de ucretsiz olmasi mi? Onu da tam anlamadim.

Gerceklesmiyor dedigin fikir onyillardir gurul gurul gerceklesiyor. Cogulukla Windows, bazen Linux kullaniyorum. Ama Windows kullandigimda bile yazilimlarimin %90'i ozgur yazilim. Bunlari imzamda yazdim tanitmak amaciyla. Masaustu Linux'da derin ve ciddi eksiklikler oldugu konusunda ise hemfikirim. Linux'u savunucam diye bu eksikliklerin var olmadigini iddia etmeye calisanlar yararli degil zararli bir is yapiyor. Eksikliklerin kaynagi ise apayri uzun bir tartisma konusu olur ama birkac ipucunu siralayim gene de: MS'in masaustundeki yillarin birikimi ile olusmus tekel konumu (cok yavas bir sekilde azaliyor), Bazi donanim ureticilerinin Linux'a ikinci sinif veya hic destek vermemesi veya patent kisitlamalari nedeniyle verememesi (gidisat yavasca olumlu yonde degisiyor veya gonulluler acigi kapatiyor), Yazilim ureticilerinin destek vermemesi (alternatifler olgunlasiyor), Oyunlarin eksikligi (SteamOS bu konuda en onemli acilim), Pazarlama ve PR eksikligi.. Bunlar tabi birbirleriyle iliskili cetrefil sorunlar ve kisa surede ve tek bir yerinden tutularak cozulebilen seyler degil. Eksiklerin giderimle hizi ile yeni ihtiyaclarin ortaya cikma hizi arasinda bir yaris soz konusu. Ve su anda gidisat olumlu yonde ama yavas diyebilirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dumprep -- 7 Mayıs 2020; 22:33:4 >

• Parca parca yanit vereyim cunku tam ve kesin yanitlarim yok daha ziyade fikir yurutuyorum ben de.

- Ozgur yazilima cok sayida sirket destek veriyor. Sadece Red Hat gibi ana gelir kaynagi ozgur yazilim olan sirketlere odaklanmamak lazim. Mesela Linux cekirdegine kimin ne kadar katki verdigine dair su belgeye bak :http://go.linuxfoundation.org/who-writes-linux-2012
    1. sirada gonulluler var, yaklasik %18, 2. sirada Red Hat %12. Sonrasinda cok sayida sirket var ufak ufak katki veren. Ayrica, sadece %18'in gonulluler oldugunu, geriye kalan katkinin %80'ininin sirketler tarafindan olduguna dikkatini cekerim.

- "Acik kaynak ile para kazanmak" olmazsa olmaz bir kosul degil benim gozumde. Para kazanilmayan ancak islemeye devam eden cok sey var hayatta.

- Kaynak kodu acik olmayan yazilima ozellikle bu devirde, NSA ve Snowden sonrasinda asla guvenilemez. Ihanet ettigi kesin demek degil bu, ama edip etmedigini bilemezsin demek. Demek ki guvenemezsin.

- Linux'ta oyunlar henuz emeklemeden yurume asamasina yeni gecti. Kosmaya baslamasi icin open-source Nvidia ve AMD GPU driver'larinin daha kaliteli hale gelmesi gerekiyor (closed-source driverlar yuksek performans verse de baska kalite sorunlari var). Ayrica X11 display server'in yerini Wayland display server'in almasi da bazi kazanimlar getirebilir.

- LibreOffice'in de sadece yaklasik %25'i gonulluler tarafindan yazilmis. %50 SuSe ve Red Hat gibi Linux sirketleri, geri kalan %25 ise eski OpenOffice kodlari ile cesitli sirketlerin kucuk katkilari.https://documentfoundation.files.wordpress.com/2013/07/developers6.jpg

- XP'ye Microsoft'un destegi 2 ay sonra kesiliyor. 13 yasinda olan bir OS icin hala iyi ama artik zombi olmaya cok yakin. Ozellikle driver'larin otomatik yuklenmesini beklemek hayalden ote olur. Kurdugunuz Linux dagitimi ise muhtemelen en fazla 1-2 yillik. Windows 7 XP'den biraz daha iyi bu konuda.

- Gonulluler ozgur yazilimda her zaman onemlidir, verdigim iki ornekte de (Linux cekirdegi, LibreOffice) gonulluler grup olarak diger herhangi bir tek sirketten daha onemli. Ancak sirketler de toplamda %75-80'e %20-25 gibi onde. Elbette yazilimdan yazilima bu oranlar cok degisir, ancak sadece gonullulerin urettigi cok kaliteli yazilimlar da var. En iyi orneklerden biri VLC. Bu arada bagis, fon, burs vb. baska gelir kapilarini da unutmayalim gonullu demek bedavaya calisiyor demek degil her zaman.

- Belirsizlik meselesine bir de tersinden bakin bence. Nice ticari kapali kaynak kodlu yazilim var ki kar etmemeye basladigi zaman sirket tarafindan terk ediliyor veya sirket komple batiyor. Kullanicilar ayazda kaliyor. Oysa acik kaynak kodlu yazilimlar ilgi ve ihtiyac oldugu surece son bir kisi tarafindan bile olsa gelistirilmeye devam ediyor, ve uzun vadede benim gordugum kadariyla daha iyi dayaniyorlar ticari kapali kaynak kodlu yazilimlara kiyasla. En kotu fork'u cikiyor o devam ediyor..

• quote:

Parca parca yanit vereyim cunku tam ve kesin yanitlarim yok daha ziyade fikir yurutuyorum ben de.

- Ozgur yazilima cok sayida sirket destek veriyor. Sadece Red Hat gibi ana gelir kaynagi ozgur yazilim olan sirketlere odaklanmamak lazim. Mesela Linux cekirdegine kimin ne kadar katki verdigine dair su belgeye bak :http://go.linuxfoundation.org/who-writes-linux-2012
    1. sirada gonulluler var, yaklasik %18, 2. sirada Red Hat %12. Sonrasinda cok sayida sirket var ufak ufak katki veren. Ayrica, sadece %18'in gonulluler oldugunu, geriye kalan katkinin %80'ininin sirketler tarafindan olduguna dikkatini cekerim.

- "Acik kaynak ile para kazanmak" olmazsa olmaz bir kosul degil benim gozumde. Para kazanilmayan ancak islemeye devam eden cok sey var hayatta.

- Kaynak kodu acik olmayan yazilima ozellikle bu devirde, NSA ve Snowden sonrasinda asla guvenilemez. Ihanet ettigi kesin demek degil bu, ama edip etmedigini bilemezsin demek. Demek ki guvenemezsin.

- Linux'ta oyunlar henuz emeklemeden yurume asamasina yeni gecti. Kosmaya baslamasi icin open-source Nvidia ve AMD GPU driver'larinin daha kaliteli hale gelmesi gerekiyor (closed-source driverlar yuksek performans verse de baska kalite sorunlari var). Ayrica X11 display server'in yerini Wayland display server'in almasi da bazi kazanimlar getirebilir.

- LibreOffice'in de sadece yaklasik %25'i gonulluler tarafindan yazilmis. %50 SuSe ve Red Hat gibi Linux sirketleri, geri kalan %25 ise eski OpenOffice kodlari ile cesitli sirketlerin kucuk katkilari.https://documentfoundation.files.wordpress.com/2013/07/developers6.jpg

- XP'ye Microsoft'un destegi 2 ay sonra kesiliyor. 13 yasinda olan bir OS icin hala iyi ama artik zombi olmaya cok yakin. Ozellikle driver'larin otomatik yuklenmesini beklemek hayalden ote olur. Kurdugunuz Linux dagitimi ise muhtemelen en fazla 1-2 yillik. Windows 7 XP'den biraz daha iyi bu konuda.

- Gonulluler ozgur yazilimda her zaman onemlidir, verdigim iki ornekte de (Linux cekirdegi, LibreOffice) gonulluler grup olarak diger herhangi bir tek sirketten daha onemli. Ancak sirketler de toplamda %75-80'e %20-25 gibi onde. Elbette yazilimdan yazilima bu oranlar cok degisir, ancak sadece gonullulerin urettigi cok kaliteli yazilimlar da var. En iyi orneklerden biri VLC. Bu arada bagis, fon, burs vb. baska gelir kapilarini da unutmayalim gonullu demek bedavaya calisiyor demek degil her zaman.

- Belirsizlik meselesine bir de tersinden bakin bence. Nice ticari kapali kaynak kodlu yazilim var ki kar etmemeye basladigi zaman sirket tarafindan terk ediliyor veya sirket komple batiyor. Kullanicilar ayazda kaliyor. Oysa acik kaynak kodlu yazilimlar ilgi ve ihtiyac oldugu surece son bir kisi tarafindan bile olsa gelistirilmeye devam ediyor, ve uzun vadede benim gordugum kadariyla daha iyi dayaniyorlar ticari kapali kaynak kodlu yazilimlara kiyasla. En kotu fork'u cikiyor o devam ediyor..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dumprep -- 7 Mayıs 2020; 22:32:37 >

• 3. parti program desteği windowstaki gibi olsa geçerdim. Windowsta x işi için 20 tane alternatif program bulabiliyorsan linuxta aynı iş için 1 ya da 2 program anca bulursun. O yüzden geçsem bile uzun süreli olmayacak bu geçiş. İş birazda yazılım firmalarında bitiyor.Her yazılımın linux sürümü yok maalesef. Belki bazı konularda windowstan çok daha iyidir ama benim gibi sürekli programlarla uğraşan biri için ideal değil.
  • İlk mesajı düzenleyin isterseniz, linux mint 18 kullanıyorum, windows falan hikaye artık, şuan linux'un kullanım oranının az olması, satılan taşınabilir bilgisayarların neredeyse tamamına yakınının yanında windows ile birlikte gelmesi. Alışkanlıklar da payı yok değil, insanlar alışmış .exe next next next demeye, sonra makinesine istemediği birşey yüklenince,
    "neden böyle oldu ühü ühü ühü, google chrome a virüs girdi, toolbar sapıttı" gibi söylemler çekiyorlar, bir kere bilgisayar başında problem çözmeye, ağlamaya alışmış bu insanlar, nasıl ikna edeceksin linux kullanmaya?

Windows'a özel bir program olmadığı sürece, günlük hayatta linux dağıtımları yetiyor.
  • Çok fazla dağıtım olması, başlıca nedenlerinden biri.
    İlk çıktığı dönemde, önde olan, pankart tutanlar artık olmadığı için de büyüme hızı çok düşük. Ama büyüyor.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Linux,Open BSD farketmez açık kaynak yazılım candır,gerisi heyecandır
  • Asıl soruması gereken soru "linux'un windows a yaklaşıp geçme gibi bir amacı var mıdır? olmalı mıdır?"
  • Konuşmama başlamadan önce farklarına değinmek istiyorum eksiğim varsa söyleyin yanlışım varsada düzeltiyim.

İlk önce

Arayüz:

Linuxta sadece Unity, GNOME, KDE, Xfce yoktur. Çok daha fazla vardır ve bunlara bağımlı kalmak zorunda değilsin istersen direk arayüzsüz terminal kullanırsın istersen arayüz.(Tabi kendi arayüzünüde geliştirebilirsin.)Linuxun amacı budur seni sınırlamak istemez(Açık Kaynaklıdır).Bakın linux açık kaynaklı demekte uygulamalar illa ki açık kaynak olacak demek değildir. Windowsta arayüz konusuna gelirsek açıkca söyleyeyim windowsta arayüz sayısı tektir yani her versiyonda 1 tane arayüz sunar ve başka versiyon sürmez linuxta ise bir çekirdek versiyonunda birden fazla arayüz sunur. Fakat çekirdek versiyonu ilerledikçe arayüzün güncel sürümleri desteğinide kesebilir eski çekirdek versiyonlarına. Linuxtaki arayüz çok özelleştirilebilirken windowstaki özelleştirme linuxa nazaran daha azdır. Arayüz stabilitesi ise yazılama göre değişir. Bu konuda linuxu rahatlıkla arayüz konusunda windowstan üstün görebilirim. Güncel arayüzler son kullanıcıyada hitap eder. Son kullanıcı günlük işlerini yapar ama hani oyun oynamak konusunda belli oyunlarla sınırlanır veya edit programlarında.

Yazılım:

Bu konuda ise windows kendini gösterir. Çoğu kaliteli uygulama ve oyun windowsa uygun yapılır. Linuxta ise sürekli olarak gelişmektedir ama hayla windowsu geçememiştir ama Windowstaki çoğu uygulamanın linuxa alternatifi bulunmaktadır ama windows kadar kalitelimi orası tartışılır o artık kullanıcıya kalmış. Ama bu linuxtaki windows alternatiflerinin windowsu desteklemediği anlamına gelmez çoğu windowsuda destekler. Yazılımların hatasız çalışmasınada değinirsek. İki tarafında belli başlı sorunsal hataları öne çıkar. Windowsta hata çıkması linuxa göre daha azdır ama linuxtaki hatayı onarmak windowstanda rahattır. Linux aslında yazılım konusunda toplama işletim sistemi gibi diyebiliriz. Çekirdeği vardır ama uygulamarını ise kullanıcılar veya dağıtımı yapan şirketler seçer. Ama kalite konusu tartışılabilir bir konu. Driver konusunda ise Windows ağır bir üstünlük sergiler. Nedeni çok basit linux herhangi bir drivera ihtiyaç duymaz ama ekran kartı driverı çoğu durumlarında gerekiyor. Geçtiğimiz aylarda veya yıllarda hatırlamıyorum ama linuxun yeni çekirdek versiyonunda Xorg serverlerinin kaldırılması sonucunda yeni versiyonlara ekran kartı driver sayısı azaldı. Eski ekran kartlarının yüzüne bakılmazken AMD ise sadece RX serisi ile yitinde Nvidiada biraz daha fazla. Windowsta böyle sorun görmedim açıkcası eski ekran kartlarınada destek veriyor yeni sürümlerinde.

Kısaca demek gerekirse ikisinin birbirine artıları vardır. Fiyat artılarını söylemiyorum çünkü onlar bilindik şeyler. Ama bu ikisi arasında iyi kötü karşılaştırması yapmaya gerek yok kullanıcının zevkine kalmış bir şey çünkü iyi ve kötü göreceli kavramlardır. Bu kadar dert yapcağınıza ikisini birden bir bilgisayara kurun hangisini isterseniz onu kullanırsınız.

Unutmadan şu sıralar windows linuxa uygulama desteğinide gitgide arttırmaktadır.

Bu ikisi tarafından birbirini ezmek gibi bir amaç güdülüyor mu bilmiyorum ama şu an iki tarafta olan durumdan rahatsız değil. İkiside birbiriyle ortak çalışmayada başladı örnek olarak Cronical şirketinin Microsoft terminaline bash getirmeye yardım etmesi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FreedomSama -- 29 Aralık 2016; 22:14:47 >

• Zaten android linux tabanlı olduğunu biliyorsundur yani böyle farklı bir şeylermiş gibi konuşman gereksiz. APK dosyalarını Google Play ı destekleyen dağıtımlar var. (Fakat bunu dediğiminde tarihin yazıldığı yeri bulmayı başardım bu olaydan baya bi geçtiğini farkettim o yüzden kusura bakma)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FreedomSama -- 29 Aralık 2016; 22:31:26 >
  • Bir Arch linux türevi olan Manjaro'yu denemeden linux değerlendirmesi yapmayın.

Manjaro süper.

• 
Sayfa: önceki 1516171819
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.