Şimdi Ara

Linux neden başarısız ? işte cevabı (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
469
Cevap
7
Favori
27.601
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: fatality1907

şuanda linux yükselişe geçmiş durumda. steaminde linux gelmesiyle artık hiçbirşey eskisi gibi olmayacak şuanda linux un gömülü sistemlerdeki son derece başarılı telefon, tablet, yeni nesil çoğu uydu alıcısı, smart tvler, setüstü internete bağlanabilen cihazlar. modemler router ler diye gidiyor.

Çünkü bu saydğın altlere bu yazılımlar bir ücret ödenmeden yüklenerek veya yazılarak kar amaçlanıyor. Adam kalkıp üzretli bi işletim sistemi yğkleyip 10 liralık karına neden 5 liraya düşürsün. İşin bu yönünü düşünün birde. Linux süper olduğu için mi free olduğu için mi cihaz üreticilerinin tercih sebebi. Ha ben kötü demiyorum ama bu söylediğiminde çok büyük etkisi olduğu bir gerçek. MS in aynı tarz ücretsiz ürünleri olsa yinede tercih ederlermi acaba Linux'u.

Steam olayıda bişey değiştirmeyecek, MAC te varda ne oluyor sanki. 3-5 tane opengl oyun, o da pc den yaklaşık 1 sene sonra çıkıyor. DX olduğu sürece hem MAC hemde Linux oyun konusunda ağlayacaklar malesef. Bunu da üzülerek söylüyorum.

• Linux için para felsefe dışındaysa bence felsefesini değiştirsin.. Sonuç olarak Dünya parayla dönüyor.. Ayrıca Windows'un neden bu kadar eleştirildiğini anlayamıyorum. Bence gayet güzel bir işletim sistemi.. Vista kötüdü fakat Win 7 ve Win8 özellikle de Windows 8 çok stabil bir sistem. Her türlü uygulama çalışıyor. Artı olarak bazıları Mirosoft hep para üzerine kurulu bir şirket demiş..Para üzerine kurulu ve sadece para düşünen bir şirket arıyorsanız Apple'ı tanımanızı öneririm. Microsoft işletim sistemlerini korsan yüklettiriyor.(isteseler Apple gibi sıkı güvenlikli yapamazlar mı sanıyosunz) Her türlü korsan oyunlar çalışabiliyor ve çok daha fazlası... bir işletim sisteminden daha ne istenilebilir bilmiyorum. Benim tüm ihtiyaçlarımı harika biçimde karşılayan bir işletim sistemi Allah bilir bana microsoft çalışanı falan dersiniz.. HAYIR değilim fakat microsoft'tan ve ürünlerinden hoşnutum yakında windows phone telefonlar türkiye'ye gelince ondan almayı planlıyorum. Ben Linux tabanlı Pardus'u kkullandım.. bir kaç gün dayanadım hemen windows'a geri dödüm ve anladım ki Linux gerçekten kıytırık bir işletim sistemi. Bu yüzden dünyada ki bilgisayarların %90'ı windows ile çalışıyor. Boşu boşuna şirkete çamur atıpta lekelemeye çalışmayın.. Son olarak şunları söyleyeyim Şu an Linux tabanlı Android işletim sistemi yükselişte fakat o da Windows Phone 8'in glişiyle tahtından inecek neden diye sorarsanız tanıtım filmini izleyin inanılmaz yenilikler var ms'ta ve son 2 yıldır MS artık eski MS değil bunu unutmayın

Edit:Linux'la ilgili bilgim çok azdır adece pardus ve Android deneyimim oldu ve onlara göre yorumlar yaptım. Bunun dışındakiler kıytırık lafını üstlerine alınmasın fakat gerisini alınabilrler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi THESTER -- 23 Ağustos 2012; 14:57:24 >

• quote:

Orijinalden alıntı: 2smoke

quote:

şuanda linux yükselişe geçmiş durumda. steaminde linux gelmesiyle artık hiçbirşey eskisi gibi olmayacak şuanda linux un gömülü sistemlerdeki son derece başarılı telefon, tablet, yeni nesil çoğu uydu alıcısı, smart tvler, setüstü internete bağlanabilen cihazlar. modemler router ler diye gidiyor.

Çünkü bu saydğın altlere bu yazılımlar bir ücret ödenmeden yüklenerek veya yazılarak kar amaçlanıyor. Adam kalkıp üzretli bi işletim sistemi yğkleyip 10 liralık karına neden 5 liraya düşürsün. İşin bu yönünü düşünün birde. Linux süper olduğu için mi free olduğu için mi cihaz üreticilerinin tercih sebebi. Ha ben kötü demiyorum ama bu söylediğiminde çok büyük etkisi olduğu bir gerçek. MS in aynı tarz ücretsiz ürünleri olsa yinede tercih ederlermi acaba Linux'u.

Steam olayıda bişey değiştirmeyecek, MAC te varda ne oluyor sanki. 3-5 tane opengl oyun, o da pc den yaklaşık 1 sene sonra çıkıyor. DX olduğu sürece hem MAC hemde Linux oyun konusunda ağlayacaklar malesef. Bunu da üzülerek söylüyorum.

zannettiğin gibi linux un ücretsiz olmasının yanında açık kaynak olması en büyük avantajı. bu likte rakipleriyle kıyaslaması var bi bak istersen.
    http://seminer.linux.org.tr/wp-content/uploads/muratdemirten-gomulusistemlervelinux-03052003.pdf

mac ile linux çok farklı. çünkü apple mac os sadece kendi cihazları için sunuyor ve faiş fiyatlardan satıyor. kimse oyun için mac almaz. mesela linux e free to play oyunlar çıksa örneğin league of legend atıyorum 15 20 milyon oyuncusu var. bu tarz oyunlarla linux pazar payını ciddi oranda artıracaktır. tabi herşey yavaş yavaş olucak linux un pazar payı zamanla yüzde 5 den yüzde 10 15 lere yükselecek. ben gerçekten bundan sonrası için linux den umutluyum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fatality1907 -- 23 Ağustos 2012; 23:29:14 >

• Kimse oyun için mac almaz ama kimse oyun için linux da kurmaz şu anki durumda. Zaten iki işletim sistemide opengl üzerinden yürütecek oyunları. Birine destek gelince diğerinede gelmiş oluyor ufak bir yeniden derlemeylen.

Dostum birde Apple faiş fiyat dalgasını bırakın bir kenara artık. Dünya TR deki linux ve mac kullanıclarından ibaret değil. Apple burda pahalı. Yoksa başka ülkelerde Dell/Hp vs.vs. cihazlarlan aşağı yukarı aynı fiyat. USA da 1000$ olan cihaz güzel ülkemde 5000Tl ye satılıyorsa Apple ne yapsın.
  • http://store.apple.com/us/browse/home/shop_mac/family/macbook_pro/select
    FIYAT : $1,799.00

http://www.amazon.com/Apple-MacBook-MD103LL-15-4-Inch-VERSION/dp/B0074712UY/ref=sr_1_7?s=pc&ie=UTF8&qid=1345807928&sr=1-7&keywords=apple
    FIYAT : $1,749.00

15-inch: 2.3 GHz
    15.4-inch (diagonal) : 1440 by 900 (native)
    2.3GHz quad-core Intel Core i7
    Turbo Boost up to 3.3GHz
    4GB 1600MHz memory
    500GB 5400-rpm hard drive1
    Intel HD Graphics 4000
    NVIDIA GeForce GT 650M with 512MB of GDDR5 memory
    Built-in battery (7 hours)2

http://www.amazon.com/ASUS-N56VZ-DS71-15-6-Inch-Laptop-Black/dp/B007Z9EAP0/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1345807515&sr=8-1&keywords=n56vz
    FIYAT : $1,029.00
    Intel Core i7 3610QM 2.3 GHz
    8 GB SO-DIMM
    750 GB 5400 rpm Hard Drive
    15.6-Inch Screen, Nvidia GT 650M 2G (1920x1080) FULL HD
    Windows 7 Home Premium 64-bit

Nasil ayni fiyat ben anlamadim. 1.5 katindan fazla fiyat farki soz konusu. Ki donanim olarak esitlemek icin ekstra maliyet gerekli daha MAC icin. Asus'da da keyboard backlight mouse gestures mevcut. Resimleri parmaklariniz cevirince resim cevirme parmaklari ayirinca zoom yapma ozellikleri de var.

http://www.amazon.com/gp/offer-listing/B006PCDJI2/ref=dp_olp_new_map?ie=UTF8&condition=new
    (Evet bu ikinci nesil islemci ne yazikki.)
    FIYAT : $1,059.00
    2nd generation Intel Core i7-2670QM processor 2.20GHz with Turbo Boost Technology up to 3.10GHz.
    8 GB SDRAM
    750GB 7200RPM HDD with HP ProtectSmart Hard Drive Protection.Solid-State Drive?
    Display: 15.6-inch diagonal Radiance Full HD Infinity LED-backlit display (1920 x 1080).Video graphics: Radeon HD 7690M switchable graphics with 1024MB GDDR5 and up to 5093MB total graphics memory.

• quote:

quote:

quote:

zannettiğin gibi linux un ücretsiz olmasının yanında açık kaynak olması en büyük avantajı. bu likte rakipleriyle kıyaslaması var bi bak istersen.
    http://seminer.linux.org.tr/wp-content/uploads/muratdemirten-gomulusistemlervelinux-03052003.pdf

mac ile linux çok farklı. çünkü apple mac os sadece kendi cihazları için sunuyor ve faiş fiyatlardan satıyor. kimse oyun için mac almaz. mesela linux e free to play oyunlar çıksa örneğin league of legend atıyorum 15 20 milyon oyuncusu var. bu tarz oyunlarla linux pazar payını ciddi oranda artıracaktır. tabi herşey yavaş yavaş olucak linux un pazar payı zamanla yüzde 5 den yüzde 10 15 lere yükselecek. ben gerçekten bundan sonrası için linux den umutluyum.

MS gibi yazılımda Dünya'yı yöneten bir şirket steam'in Linux'u yükseltmeye başladığını görünce olduğu gibi seyredermi sanıyorsunuz?? Büyük ihtimal her tehdit unsuru şirketlerde yaptığı gibi steam'i satın alır.

• quote:

Orijinalden alıntı: garui

http://store.apple.com/us/browse/home/shop_mac/family/macbook_pro/select
    FIYAT : $1,799.00

http://www.amazon.com/Apple-MacBook-MD103LL-15-4-Inch-VERSION/dp/B0074712UY/ref=sr_1_7?s=pc&ie=UTF8&qid=1345807928&sr=1-7&keywords=apple
    FIYAT : $1,749.00

15-inch: 2.3 GHz
    15.4-inch (diagonal) : 1440 by 900 (native)
    2.3GHz quad-core Intel Core i7
    Turbo Boost up to 3.3GHz
    4GB 1600MHz memory
    500GB 5400-rpm hard drive1
    Intel HD Graphics 4000
    NVIDIA GeForce GT 650M with 512MB of GDDR5 memory
    Built-in battery (7 hours)2

http://www.amazon.com/ASUS-N56VZ-DS71-15-6-Inch-Laptop-Black/dp/B007Z9EAP0/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1345807515&sr=8-1&keywords=n56vz
    FIYAT : $1,029.00
    Intel Core i7 3610QM 2.3 GHz
    8 GB SO-DIMM
    750 GB 5400 rpm Hard Drive
    15.6-Inch Screen, Nvidia GT 650M 2G (1920x1080) FULL HD
    Windows 7 Home Premium 64-bit

Nasil ayni fiyat ben anlamadim. 1.5 katindan fazla fiyat farki soz konusu. Ki donanim olarak esitlemek icin ekstra maliyet gerekli daha MAC icin. Asus'da da keyboard backlight mouse gestures mevcut. Resimleri parmaklariniz cevirince resim cevirme parmaklari ayirinca zoom yapma ozellikleri de var.

http://www.amazon.com/gp/offer-listing/B006PCDJI2/ref=dp_olp_new_map?ie=UTF8&condition=new
    (Evet bu ikinci nesil islemci ne yazikki.)
    FIYAT : $1,059.00
    2nd generation Intel Core i7-2670QM processor 2.20GHz with Turbo Boost Technology up to 3.10GHz.
    8 GB SDRAM
    750GB 7200RPM HDD with HP ProtectSmart Hard Drive Protection.Solid-State Drive?
    Display: 15.6-inch diagonal Radiance Full HD Infinity LED-backlit display (1920 x 1080).Video graphics: Radeon HD 7690M switchable graphics with 1024MB GDDR5 and up to 5093MB total graphics memory.

Anlamadıysanız şöyle açıklayım.

ASUS başta olmak üzere verdiğiniz HP ve diğer markalar, ucuz kore, taiwan yada çin üretimidir. Buradalarda işçilik ucuz olduğundan maliyet düşer, bu da fiyata yansır. Bunun dışında ASUS dediğiniz marka Taiwan'nın FIAT ı dır bir nevi. FIAT markasıda dünya kadar ödül alır ve ucuzdur emsallaerine oranlan ama durumuda malumdur. 500 metreden teneke olduğu belli olur. Bunun dışında tüm MAC ürünlerinin panelleri IPS dediğimzi yüksek kaliteli panellerdir. Diğer markalardaki gibi ucuz Tn film değildir. Fiyat farkı birazda bundandır.

Sonuçta bu farklar olabilecek şeyler. Ben bir anormallik görmüyorum. Ben benzetmeyi yaparkende öylesine verdim fiyatları, bir yere bakmadım. Dediğim gibi 1799 dolar olan cihaz bizim için büyük para ama orda bir taksi şöförü en kötü 6000$ kazanıyor aylık.

Birde 2 ürününde tasarımlara bir bakın, 2 side ne kadar Mbp ye benziyor :)) Tasarımlarını Mbp ye benzer yapmaları sizce tesadüfmü ??

HP ye 45 kişi 3 yıldız vermiş, Mbp ye 60 kişi 4 yıldız vermiş örneğin., Asus'a henüz 11 kişi 5 yıldız vermiş. Bunlara da bakmalısınız. Neden daha iyi bir cihaz olduğunu düşündüğünüz HP 3 yıldız almış sizce.

Neticede şöyle bişey var, orta karar nokia bir telefonun orjinal kapağını almak isteseniz 50TL en kötü. Sizce ir plastik için pahalı değilmi ?.. Zamanında hatırlarım 3310 dediğimiz şimdinin takozlarının ön ve arka kapaklarının orjianl satış fiyatı 45TL idi. Herkes işine ne geliyorsa onu alır. Siz asus alırsınız, ben mac, diğeri pc toplar. Bu bir bahane olamaz.

• Sevgili 2smoke. Öncelikle belirtmek isterim, Apple ürünleri genelde Çin de toparlanır. Zaten parçalar kendi üretimleri değil. İşlemci intel. Ekran kartı intel-nvidia eskilerde Ati-Amd vs. İki tane aynı donanımlı ürünün kalitesinde tek fark birleştirme kalitesi ve üzerine kapatılan kasa. Görülüyorki birleştirme için ekonomik yaklaşıma gidilmekte. İnsanların ranzalarda bir odada 8 kişi yatırılıp dışarı çıkma izinlerinin bile olamadığı fabrikalardan bahsediyoruz burada. Bu tamamen ucuza maliyetle parçaları birleştirme çabası. Aradaki en büyük fark kasa ve Apple logosu. Kasanın 700$ ettiğini düşünüyorsanız, biraz daha düşünmeninizi öneririm. Belirtmek isterimki gösterilen laptoplarda da kasa üretimi yakın seviyelerde. Asusun tabanı plastik olduğundan braz geride kalıyor ama bu fark 700-800$ edemez.

Fiat örneğinize gelelim.Volkswagen Golf ve Audi A3 karşılaştırıyorum. İç parçalar aynı. intel CPU third generation i7 motor olsun (ikisinin de motorları aynıdır biri TSI der biri TFSI ve ikiside aynı olan volkswagen motorudur). Ekran kartı vs diğer elektronik donanım diyebiliriz. Hatta üretim bandları aynıdır bu arabaların. 2 kat fiyat farkını ne yapar ? Birine deri kaplı koltuk bişiy konulur. Kasa güvenlik açısından fark olmasada şekil farklıdır. Bunlar da iki kat fiyat farkı yapmaz. Markadır bu fiyat farkı ve diyorumki üretim bandı bile aynı. Sadece markaya verilir para. Benim Audi'm var senin Wolkswagen. Budur ...

Noki kapağının 50TL olmasında da fark bariz plastik kalitesi + orjinal kapak olmasından kaynaklanır. SGP iphone kapaklarının orjinalinin ve yan sanayilerinin farklarını gördüm. Yan sanayi ürünlerle orjinal ürün fiyat farkı karşılaştırmak mantıksız. Burada aynı işlemci ve ekran kartı anakartlarından bahsediyoruz. Ayrıca yukarıdaki Asus ses sistemi her türlü Mac ses sistemini ezicektir ;) Eksisini de belirteyim. Bence intelinkine göre daha kalitesiz wireless adaptör kullanılmış. Hadi sizin için 25$ sırf bu yüzden düşelim. Kasa içinde olcak iş değil pek ama 100$ düşelim. Arada kaldı 650$ fiyat. Ya bu işletim sistemi MacOsX o kadar iyiki Windows 7'den 650$ pahalı yada Apple logosu üzerinde durması için 650$ para veriliyor. Ama video işleme video convert çok iyi demiyelim lütfen. Aynı donanımlardan bahsediyoruz. Burada tek fark hangi programları kullandığımız. İntel işlemcilerinde gelen özel H264 converter kullanırsanız en bomba ama bu desteği olmayan video convertarlar 1dakikada videoyu işlerken intel desteği ile 20 saniyede işleyebilirsiniz. Nvidia CUDA ile biraz daha yavaş olabilir bu. Yani donanım burada ön planda. Bazi yerlerde ama 10 saniyede Mac book açılır bu çok önemli asıl para buraya gidiyor gibi yazıları okudum. Benimde özelleştirilmemiş windowsum 16 saniyede komple powerdan geliyor. Windows 8 bu konuda daha hızlı. Özelleştirilmiş Linux'lar ise 6 veya daha düşük saniye sürelerinde açılmakta.

Kasa tasarımlarının aynı olmasına asla birşey demedim. Neredeyse %100 replica'ya gidiyor bu kasa olayı. Çok haklısınız bu konuda. Çünkü kasayı görünce vay diyorsunuz ve alasınız geliyor(fiyat - donanımı görene kadar). Bunu tabi diğer bilgisayar üreticileri de göz ardı etmeyip benzer kasalar çıkartıyorlar. Hatta Ultrabook denilen ürünleri MAC'ler ile aynı fiyatta çıkarmaya başladılar sanki herşey sadace kasa imiş gibi. Ama dediğim gibi burada yine şuna geliyoruz. Tek fark gerçekten kasa görünümü ve Apple logosu ve tabi MacOS. Burda da öne çıkan ben de Apple sende Asus var hehtir.

Gelir düzeyi yüksek diye fiyatı belli bir ürünü 1.7 katından satmak ne kadar mantıklı ? Ayrıca fiyatlarının aynı olduğundan bahsetmiyordunuz. Şimdi fiyat farkının nedenlerinden konuşmaya başladık.

Ben sizi, Apple'ı veya başka bir markayı kötülemeye çalışmadığımı belirtmek isterim. Demek istediğim aynı yapıdaki ürüne fahiş fiyat çekildiği. Yoksa ben iş hayatımı RedHat Enterprise ve WRS (Wind River Linux) üzerinde kod yazarak geçiriyorum. Eğerki fiyat gerçekten makul olsaydı hiç durmaz Mac alırdım. Veya şu an kazandığım maaşın 20 katını alsam hiç düşünmez alırdım Mac ve Audi A5. Ama öyle olmadığından Golf ve Asus kullanıyorum :) Aslında benim içimdeki bu çelişki bile bu ürünleri zenginlik göstergesi olduğundan talep ettiğimi göstermiyor mu ? Apple ürünlerinin görüntüsüne lafım yok dediğim gibi ama bu fiyat farkı beni kızdırıyor. Aynı ürünü pahalıya sattıklarının göstergesi kasalarında 100 milyar $ tutabiliyor olmaları ve dünyanın en pahalı şirketi konumuna gelmeleri değil mi zaten ?

Konudan uzaklaşıcam ama bu konuda ki bir hakiyemi anlatıyım. Zaten çekişme sen haklısın ben haklısın gibi bir dert içinde pek değilim. Bildiklerimi aktarmaya çalışıyorum ve fiyat oranlarının aynı olduğu konusu cevapla butonuna basmam konusunda beni dürttü :) Neyse hikayeye geliyim. İş dolasıyla bir projenin Türkiye getirilmesi konusunda Canada'ya gönderildim. Starbucks'a gidip çöktüm. Yan masada bir adam. Masada iPhone ve Macbook Pro duruyor. Mac Book açık tabi ama ilgilenilmiyor. Çünkü abi eline bir de iPad almış orda oraya kaydır buraya kaydır ekranla oynuyor birşeyler yapıyor. Yani gülmemek için kendimi zor tuttum. Bu sadece bakın Apple'ım vaarr demekten başka nedir ki ? Hıı benim de cep telefonum iPhone 4 orası ayrı :D Türkiye fiyatı 2400 civarlarındayken bana 1000TL'ye gelince almadan edememiştim.

• Peki dostum ne diyim, diyeceğim fiyatların aynı olduğu konusunda israrlıyım. İsterse altın kaplama olsun bana ASUS derseniz bu tartışmayı bırakırım. Aradaki 3-5 i ben görmüyorum. Olayı yanlış düşünüyorsunuz çünkü. O cihaz her türlü kendini amorti eder. Örneğin bir forunmda 397. şarjdan sonra bile pilinin %97 seviyesinde olduğundan bahsetmiş bir kullanıcı. Pilin dayanma süresini nerdeyse 9-10 saati buluyor normal kullanılırsa.

Kaldıkı ben kasa değil panel(DISPLAY) farkından bahsetmiştim ama siz konuyu kasaya getirmişiniz. Kasa için sadece tabiri caiz ise MBP çakması demek daha uygun olacak sanırım.

Audi ile Vw yi değil, Audi ile BMW yi karşılaştırın mesela. Audi BMW den yavaş mı ? HAYIR, BMW den ucuz mu ? EVET. Sizin tabirinizle para eden BMW nin logosu oluyor bu durumda. Bu kadar basit. O Kanada da ki adamda kesin yararlı bişey yapıyordur merak etmeyin, gösteriş bize mahsus bir özelliktir çünkü. Veya o adamda sizin gibi orda bulunan bir Türk'tür..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 2smoke -- 25 Ağustos 2012; 17:44:37 >

• Paneli direk es geçtim çünkü biri 1920 biri 1440 çözünürlük. Ama evet bu seride IPS panel yok. Asus IPS panelleri ZenBook modellerinde kullanıyor. Bu modeldeki TN panel'ın hiç fena olmadığını belirtiyim.
    Ve batarya evet bu modelde 4-5 saat kadar gidiyor. Ama bence bunlar yüksek fiyatı açıklamıyor.

Lütfen 3 tane apple'ı starbucks masasına koyunca gösteriş size mahsustur demeyin (genellemeleri sevmiyorum... Nietzsche'nin dediği gibi, "Bu dahil bütün genellemeler yanlıştır.") Onları oraya kadar taşımak bile dert bir kere :) 3 tane donanım canavarıyla starbucks'da bir kişi ne yapar diye kendisini meraktan baya izledim. Show ve surf yapıyordu :)
    Ekleme olsun Brezilya'da Nike markası gösteriş markası olmak konusunda üst sıralardadir (mağaza fiyatları 600TL civarıdır veya ben gittiğimde öyleydi diyim). Bu tip şeyler ülkelere göre değişiklik göstermekte. BMW Türkiye'de eski bir gösteriş arabası sayılabilir belki çok bilgim yok (Eski Türk filmlerinden gördüğüm, oyuncuları zengin göstermek için otel önünde Mercedes'ten inmek gerekliliğiydi .) Audiler'de fiyat ve performans konusunda aşağı pek kalmazlar.http://www.thecarconnection.com/news/1074585_audi-a4-vs-bmw-3-series-compare-cars

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi garui -- 25 Ağustos 2012; 18:44:21 >

• Ben anlayacağımı anladım, şimdi ben aston martin desem, siz poreche falan diyeceksiniz bu uzayıp gidecek. Bilmeniz gereken sadece IPS/TN panel farkı fiyatının zaten 300-400 dolar olduğudur. TN nin en kalitelisi olsa ne olur. Her şey çözünürlükmü, o zaman gidip alalım bir retina MBP, 2880x1800 çözünürlüğe çıkalım olsun bitsin. Varmı bu çözünürlüğe çıkacak cihaz. Yok !! zaten 15" ekranda 1920 çöznürlüklen ancak kör olamınza katkıda bulunursunuz. Sevindiğiniz şey buysa eğer. Aman diğeri 2880 demeyin, evet 2880 ama kullandığı yazılımlar bu çözünürlüğe göre özel olrak tekrar dizayn edildiği için abuk sabuk, bit kadar durmuyorlar. iPhone sahibi olarak bunu biliyorsunuzdur zaten. ??

Ben, siz gösteriş yapıyorsunuz da demedim, Türk'ler meraklıdır dedim. Belki adam Türk'tü dedim. Kaldıkı o adamların refah düzeyi bizim çok üstümüzde olduğundan zaten o cihazlardan 10 kişiden 9 unda mevcut. Adam neyin showunu yapsın. Açın youtube ü bakın, daha 10 yaşında çocuklar odalarının videolarını çekip yolluyor. Alayında bizim bir ömür çalışıp alamayacağımız cihaz mevcut ??? Siz hava atmaktan bahsediyorsunuz. Yabancı forumları geziyorum, özellikle "post your workstation setup" bölümlerini çok severim. Milletin forumları sadece bu konu için 1000 lerce sayfayı geçmiş, displayler için ayrı, kasalar için ayrı, mac için ayrı, pc için ayrı konular var. Millet ama çalışma masasını, ama kulaklığını, ama monitörünü soruyor birbirine, nerden temin edebileceği hakkında bilgi alıyor. Biz ne yapıyurz, TR nin en büyük forumu, pardon donanım forumunda böyle bir konuyu ancak konu dışına açabiliyor ve aldığımız ilk cevapta neyin havasını atıyorsun oluyor. Bu konu hakkında başka bişey söylemiyorum. Anlayan anlar.

BMW ye gösteriş arabası dediniz :), neticede verdiğiniz linkte de BMW daha fazla puanı almış. Size göre pahalı olan şey gösteriş için alınır demek oluyor bu durum. Aslında kesinlikle pahalıysa iyi falan değildir. Bazı şeylerin prestiji yoktur yani diğerlerinin yanında. Daha üstün özellikleri hiç yoktur örneğin, tıpkı MAC te baskı almakla PC de baskı almak arasında fark olmadığı gibi. Veya pilin daha uzun süre dayanması gibi. O da önemsiz miş sizin için :)

Yukarıda çok ince bir mevzuya değindim, siz cevap vermek istediğinz yerleri seçiyorsunuz sadece.

Dedim ki verdiğiniz linklerde madem ASUS bu kadar iyi, 45 kişi ortalaması neden 3 yıldız da, MBP nin 60 kişi ortalaması 4 yıldız.?? Siz sadece buna cevap verin. Gerisi kişsel tatmine girer ve beni hiç ilgilendirmez sizin neyden hoşlandığınız veya kullandığınız.

Konu en başında benim ifademle marka değerinden açıldı aslında. Bir yanda dünyanın en çok kar eden markası, diğer yanda buna benzemeye çalışan firmalar. Konumuz Linux. MBP nin tipi veya kasa yapsı değil aslında. Madonnaın yanında h.avşarın marka olması gibi bişey işte bu durum. O ne kadar markaysa, linux ta apple ve microsoft un karşında o kadar marka. Bizim tartıştığımız nedir ki ??

Haydi kolay gelsin sizlere, benden bu kadar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 2smoke -- 25 Ağustos 2012; 21:16:26 >

• O çözünürlükteki Mac'i karıştırmak istemedim zira fiyat farkı daha çok açılacaktı ve işin içine SSD girecekti. Donanımı makul seviyede aynı iki cihazın fiyat farkını göstermeye çalışmıştım.

BMW 7.30 ve Audi A8 uzun süre kullanan kişilerden bildiğim fiyat farkının o kadar uçuk olmasına rağmen A8'in sürücü için daha iyi olduğu. Neyse bu konuyu uzatmaya gerek yok bence. Sadece verdiğiniz örneğe örnek göstermek istemiştim bende. Prestij dediğimiz şey aslında bir gösterge değil midir. Apple da bir prestij meselesi şu an. Siz bunun için Apple aldınız demiyorum tabiki. Hoşunuza daha çok gittiği belli ve fiyat'ta size makul ve aynı gelmiş. Bana gelmedi ve gelemiyor da.

11 kişi yorum yapmışa bakarsak sadece bir tane ASUS N56VZ yok; bir sürü modeli mevcut. Her sürümün ayrı yorumları var. Kişi sayısı ve yıldıza bakarsak buyrun N56VZ'den önceki Multimedia Asus modeli. 4.3 yıldız ve 72 customer review var.http://www.amazon.com/N53SM-AS51-15-6-Inch-Laptop-Silver-Aluminum/dp/B007MW73A4/ref=cm_cr_pr_product_top ASUS N56VZ daha piyasaya yeni girmiş bir makine. Bu durumda yıldız bir etken değil sanırım. Neyse konumuz bu da değil di zaten.

Batarya ne yazık ki benim için önemli değil. Zira laptop almamdaki etken, evi ekstra bir desktop makineyle doldurmak istememem. Bunlar hep kullanıcı seçimi tabiki. Bir arkadaşım hafif olsun taşıması kolay olsun bataryası çok gitsin diye 11' Macbook Air almıştı. Ben aletle çok oynadım ama ısınamadım. Minnacık ekran minnacık alet, klavye üstüne elimi rahat koyamıyorum ki kullanabileyim :) Dediğim gibi benim için çözünürlük önemli. Zira çok pencere ile aynı anda çalışmak işimin bir zorunluluğu diyebilirim. İnsanın bu durumda kullanıcı profili değişiyor ister istemez. Ekleme : Tabi ekranı güneş altında zaten pek kullanmadığımdan IPS panel yerine yüksek çözünürlük bana daha makul geliyor.

Bizim tartıştığımız siz Apple diğer markalarla yurtdışında aynı fiyat dediniz. Sadece Türkiye'de pahalı dediniz ben de yoo aynı değil dedim ki bu konuda anlaşamıyacağız

Ah retina display o fiyat olmasada alsaydım ne kadar güzel olurdu. Ama dediğim gibi çok pahalı :)

Marka değerine gelirsek evet marka değeri en yüksek şirket şu an. Ama burada bir gariplik yok mu ? Apple aslında bir üreticiden çok donanım olarak toplayıcı bir marka (İntel mimariye geçmeden önce çok güzel RISC işlemcileri olduğunu göz ardı etmem tabi Ayrıca iOS ile yaptıkları atak göz ardı edilemez). Ama şu an asıl üreticiler İntel AMD-Ati Nvidia ve bunlar sahne arkasında kalıyorlar. iOS başarısı ve pazar payları ürünleri olduğundan çok pahalıya satabilmelerine olanak tanıyor. Umarım ilerde İntel - AMD - Nvidia, yahu bu Apple niye bizden daha çok kazanıyor. Anlaşalım işlemciler bundan böyle şimdikinin 5 katı fiyatı olacak biz de daha çok kazanıcaz demezler ASUS - HP bunu yapmaya başladı bile. Yavaş yavaş dış taşarımı kopyalayıp biraz daha pahalı batarya koyup fiyatları MAcAir seviyelerine çekmeye başladılar bile.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi garui -- 26 Ağustos 2012; 1:23:32 >

• Laptop'i evden dışarı çıkarmıyorsanız, sırf kalabalık yaratmasın diye laptop bilgisayar aldıysanız, asıl müsriflik bana göre budur. Belki kablo karmaşasından kurtuluyorsunuz ama sırf bu yüzden maksimum 15 ekranla yetinmek zorunda kalıyorsunuz. Ayrıca PC laptopların kaliteleri yerlerde sürünüyor. Belli bir zaman sonra marka ne olursa olsun çoğunun el dayama yerlerindeki boyalar atıyor. Üzerindeki çıkartmalar düşüyor. Klavyenin harfleri siliniyor. Şimdiye kadar 3 tane PC laptop'ım oldu. 2 tanesi DELL idi. En son 2009'da aldığım makineyi 2011'de kullanmayı bıraktım şu anda DVD ROM'u hiçbirşey okumuyor, işlemci sıcaklığı 90'lardan yukarıya çıkıyor, klavyesindeki tuşlar çalışmıyor.. Makine ısınıp kendini sürekli kapatıyor. Öyle hepsi çinde üretiliyor falan o yüzden hepsinin kalitesi aynı gibi söylemler gerçek dışı. Üretimden üretime, kaliteden kaliteye fark vardır. Hangi ülkede üretildikleri kalitelerini belirlemiyor. Ayrıca foxconn da işçilerin kaç paraya çalıştıkları da mevzu bahis konusu değil. Çinde tüm işçiler o paralara çalışıyorlar.. Asus'u üretende o paraya çalışıyor, Apple'ı üretende.. 1 milyar insanın yaşadığı yerden bahsediyoruz... Birisi o paraya çalışmazsa, öbürü mutlaka çalışacaktır... Yani işçilerin aldıkları maaş ve yaşam koşullarıyla üretim kalitesinin hiçbir ilgisi yok. Üretim kalitesini belirleyen şey, kullanılan malzemenin kalitesi. PC laptoplar adi plastikten üretiliyor... Şimdi siz PC laptop almışsınız yeni heves kullanın. 2 sene sonra ben o makineyi görürüm... Türkiye zaten bu tarz bilgisayarlar yüzünden laptop çöplüğüne döndü. Çektiğiniz yeri elinizde kaldığı zaman pişman olacaksınız. Bu kadar iddialı konuşuyorum çünkü Toshibasından tut, Asusuna kadar hepsini gördüm ve biliyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xtreme4495 -- 26 Ağustos 2012; 9:56:51 >

• quote:

Marka değerine gelirsek evet marka değeri en yüksek şirket şu an. Ama burada bir gariplik yok mu ? Apple aslında bir üreticiden çok donanım olarak toplayıcı bir marka (İntel mimariye geçmeden önce çok güzel RISC işlemcileri olduğunu göz ardı etmem tabi Ayrıca iOS ile yaptıkları atak göz ardı edilemez). Ama şu an asıl üreticiler İntel AMD-Ati Nvidia ve bunlar sahne arkasında kalıyorlar. iOS başarısı ve pazar payları ürünleri olduğundan çok pahalıya satabilmelerine olanak tanıyor. Umarım ilerde İntel - AMD - Nvidia, yahu bu Apple niye bizden daha çok kazanıyor. Anlaşalım işlemciler bundan böyle şimdikinin 5 katı fiyatı olacak biz de daha çok kazanıcaz demezler ASUS - HP bunu yapmaya başladı bile. Yavaş yavaş dış taşarımı kopyalayıp biraz daha pahalı batarya koyup fiyatları MAcAir seviyelerine çekmeye başladılar bile.

E şimdi burdan yola çıkarsak, özellikle de son cümleden, demek ki fiyatlar bir yerden sonra birbirine yaklaşacak. Kopyaladıkları şey apple ürünü, malzeme kalitesi ve batarya kalitesini arttırıyorlar ve pahalılaşıyorlar. Demek ki appla a verilen rakam gayet normal olmuş oluyor bu durumda.

Birde atlaığın nokta şu, yurt dışına çıkan birisin dediğine göre. Apple 1700, asus 1200 dolar olsun örneğin, 500 dolarıda malzeme, işçilik ekran farkı falan diye kapatalım. Şimdi Asus dediğin ürün tayvan malı. Merkezi tayvan. Cihazın nerde üretildiği önemli değil. Ülkeye nerden girdiği önemli. Bunu biliyor olman lazım. Ülkemize tayvandan, koreden, çinden direk ithal edilen ürünlerin gümrüğü ile, usa va avrupadan ithal edilen ürünün gümrüğü bir değil. Buna ek olarak aracı sayısıda aynı değil. Biri direk geliren, diğerleri 2-3 ülke gezip öyle geliyor.

Bu durumda 2 cihazda tr ye girince, apple 5000 tl oluyor, asus 2000 tl oluyor. Sonra diyoruz ki bak asus daha hızlı daha ucuz. Neden 35bin euro luk bmw ülkemde 170bin tl ye satılıyor. Neden hyundai o fiyata satılmıyor mesela. Aynı segmentleri kıyaslarsak.

Ben fiyat aynı derken bu kadar 3ü 5i takılacak bir rakam olarak görmediğim için yazdım. Çünkü ülkemizde 3-5 ten çok fazla bunu demek istemiştim.

• PC laptoplarda alınabilecek en kaliteli marka Sony Vaio'dur.Onun fiyatı diğerlerine göre genelde daha pahalı... Birde eski IBM Thinkpad modelleri onlarda sağlamlık açısından mükemmeldir.. Bunun sebebi malzeme ve üretim kalitesinden kaynaklanıyor yine. Vaio ve Apple hariç tüm diğerleri ucuz ve kalitesiz bir şekilde üretilip satılıyor... Hatta şunu açıkça söyleyeyim Bir markanın 2 farklı modelinde bile üretim ve kalite farkı var. Mesela biraz ucuz olan DELL modelinin dış yapısı, klavyesi vs. berbat kalitesizken, az daha pahalı olan model daha yüksek kalitede üretilebiliyor. İnsanlar olaya düz mantık yaklaştıkları için, para edenin PC donanım parçaları olduğunu düşünüyorlar. Bu toplama masaüstü bilgisayar oluşturuyorsanız doğrudur ama bunun dışındaki laptop tarzı yada laptop parçaları kullanan fabrika üretimi cihazlarda geçerli değil. Ucuza aynı donanımı almak varken diğeri neden pahalı falan diyorlar ama arada gerçekten de müthiş bir üretim ve kalite farkı var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xtreme4495 -- 26 Ağustos 2012; 10:25:16 >

• quote:

Orijinalden alıntı: xtreme4495

Laptop'i evden dışarı çıkarmıyorsanız, sırf kalabalık yaratmasın diye laptop bilgisayar aldıysanız, asıl müsriflik bana göre budur. Belki kablo karmaşasından kurtuluyorsunuz ama sırf bu yüzden maksimum 15 ekranla yetinmek zorunda kalıyorsunuz. Ayrıca PC laptopların kaliteleri yerlerde sürünüyor. Belli bir zaman sonra marka ne olursa olsun çoğunun el dayama yerlerindeki boyalar atıyor. Üzerindeki çıkartmalar düşüyor. Klavyenin harfleri siliniyor. Şimdiye kadar 3 tane PC laptop'ım oldu. 2 tanesi DELL idi. En son 2009'da aldığım makineyi 2011'de kullanmayı bıraktım şu anda DVD ROM'u hiçbirşey okumuyor, işlemci sıcaklığı 90'lardan yukarıya çıkıyor, klavyesindeki tuşlar çalışmıyor.. Makine ısınıp kendini sürekli kapatıyor. Öyle hepsi çinde üretiliyor falan o yüzden hepsinin kalitesi aynı gibi söylemler gerçek dışı. Üretimden üretime, kaliteden kaliteye fark vardır. Hangi ülkede üretildikleri kalitelerini belirlemiyor. Ayrıca foxconn da işçilerin kaç paraya çalıştıkları da mevzu bahis konusu değil. Çinde tüm işçiler o paralara çalışıyorlar.. Asus'u üretende o paraya çalışıyor, Apple'ı üretende.. 1 milyar insanın yaşadığı yerden bahsediyoruz... Birisi o paraya çalışmazsa, öbürü mutlaka çalışacaktır... Yani işçilerin aldıkları maaş ve yaşam koşullarıyla üretim kalitesinin hiçbir ilgisi yok. Üretim kalitesini belirleyen şey, kullanılan malzemenin kalitesi. PC laptoplar adi plastikten üretiliyor... Şimdi siz PC laptop almışsınız yeni heves kullanın. 2 sene sonra ben o makineyi görürüm... Türkiye zaten bu tarz bilgisayarlar yüzünden laptop çöplüğüne döndü. Çektiğiniz yeri elinizde kaldığı zaman pişman olacaksınız. Bu kadar iddialı konuşuyorum çünkü Toshibasından tut, Asusuna kadar hepsini gördüm ve biliyorum.

Ben de 2008'de askere gittiğimde aldığım ASUS laptopımı yeni kullanmayı bıraktım. Genetik olarak ellerim aşırı terler ve klavye tuşlarında buna rağmen silinme olmadığını söyliyim. Şu ana kadar ısındığından dolayı kapandığını görmedim. Ama 2yıl sonra falan öğrenci evinde toz ve sigara külü makinenin içini dolduruyordu. Bu yüzden içini açıp bir temizlemiştim. Öğrenci evimizde 6 ayda bir temizlemiyince ısınma yapabilirdu ama bu kapatmaya kadar hiç götürmedi bilgisayarımı. Kullandığınız ortam bu ısınma konusunda önemli yer teşkil ediyor anlıyacagınız. Evet pane üzerinde sağ kısımda boya rengi değişti ama öyle bir boya atma durumu olmadı. O kadar asidik tere senelerce bence gayet makul. Yeni laptop da klavyenin bulunduğu panel Aluminyum. Sticker denlien şeyi zaten bana bu ter yüzden dayanmadığından en başında söktüm yeni laptop da. Ayrıca sticker yapışkan kalitesi bence laptopın değerini belirleyecek bir unsur değil. Sizce öyle mi ?

1+1 eve desktop koymam için yemek masamı harcamam lazım ki bence hiç mantıklı değil :) Ayrıca evden hiç çıkmıyor değil laptoplar ama nadir durumlarda. Zaten hayat bilgisayar başında geçince dışarıda da kolumun altında laptop ile gezmek istemiyorum haliyle.

2 sene içinde her hangi bir donanım bozulmaz ise bence gayet güzel bir laptop olarak kalmaya devam edicek bu laptop. Ben 5 sene kullanabilirim diye adım kendisini. Ayrıca aırken şu da vardı kafam da. Eğerki 3 yıl içinde bozulacak olursa o zamanın teknolojisi ile en yenisini alıcak parayı zaten cebime koydum Apple almayarak.

Sony laptoplar da ucuzlamaya başladı artık. Eskiden Vaio ünlüydü fiyatlar yüksekti. Şimdilerde normal laptop fiyatlarına geldiler.

• quote:

quote:

E şimdi burdan yola çıkarsak, özellikle de son cümleden, demek ki fiyatlar bir yerden sonra birbirine yaklaşacak. Kopyaladıkları şey apple ürünü, malzeme kalitesi ve batarya kalitesini arttırıyorlar ve pahalılaşıyorlar. Demek ki appla a verilen rakam gayet normal olmuş oluyor bu durumda.

Birde atlaığın nokta şu, yurt dışına çıkan birisin dediğine göre. Apple 1700, asus 1200 dolar olsun örneğin, 500 dolarıda malzeme, işçilik ekran farkı falan diye kapatalım. Şimdi Asus dediğin ürün tayvan malı. Merkezi tayvan. Cihazın nerde üretildiği önemli değil. Ülkeye nerden girdiği önemli. Bunu biliyor olman lazım. Ülkemize tayvandan, koreden, çinden direk ithal edilen ürünlerin gümrüğü ile, usa va avrupadan ithal edilen ürünün gümrüğü bir değil. Buna ek olarak aracı sayısıda aynı değil. Biri direk geliren, diğerleri 2-3 ülke gezip öyle geliyor.

Bu durumda 2 cihazda tr ye girince, apple 5000 tl oluyor, asus 2000 tl oluyor. Sonra diyoruz ki bak asus daha hızlı daha ucuz. Neden 35bin euro luk bmw ülkemde 170bin tl ye satılıyor. Neden hyundai o fiyata satılmıyor mesela. Aynı segmentleri kıyaslarsak.

Ben fiyat aynı derken bu kadar 3ü 5i takılacak bir rakam olarak görmediğim için yazdım. Çünkü ülkemizde 3-5 ten çok fazla bunu demek istemiştim.

Hadi kapatalım nasılsa anlaşamıyacağız dedim ya :)

Vergi unsurunu unuttunuz arabaların pahalı olmasının asıl nedenini yani. Türkiye'ye giriş fiyatlarına bakabilirsiniz.
    http://www.bmw.com.tr/tr/en/general/price_list/indexa.html

BMW 1.16 vergisiz 16k Euro Anahtar teslim 26k Euro
    BMW M5 vergisiz 80k Euro Anahtar teslim 221k Euro

Fiyat farkını yapan bu Türkiye için. Ayrıca Tayvandan gelen alete neredeyse hiç mi vergi almıyorlar ? Türkiye'den 2.2'ye aldığım alet Amerika'da 1000$ . Apple için eğer Apple pahalıysa Nike'da pahalı olmalı, değil mi ? Ama Canada'da Nike Türkiyede'kinden çok daha pahalı. (Örnerk bir Jordan Türkiye'de 220TL'den aldıktan aylar sonra Canada fiyatı 180$ idi. USA fiyatı da sanırım 100$ civarındaydı.

Eğer ki 3-5'e takılmam dediğin için yazdıysan zaten konuşucak birşey yok. Ben direk cümleyi okuyunca hayır aynı değil olduğumdan cevap yazdım. 1.7 kat bana fazla geldi çünkü. Ayrıca yukarıda ki mesajda anlatmak istediğim düşünceyi deskteklediği için yazdım.

"Eğerki 3 yıl içinde bozulacak olursa o zamanın teknolojisi ile en yenisini alıcak parayı zaten cebime koydum Apple almayarak." düşüncem ile Apple yerine ASUS tercih ettim. (Buradaki bozulmadan kastım donanım bozulması. Elektronik aletlerde aynı işlemci aynı harddisk aynı ekran kartı 5 sene de çalışabilir 1 sene de. Ne zaman bozulabileceğini tahmin edemezsiniz. 100bin üretimden kusurlu bir tanesi gelip sizi bulabilir. Harddiskler de baby time dı sanırım öyle bir zaman vardır mesela. İlk bir kaç ay içinde bozulma ihtimalleri olabilir. Bu gibi durumları belirtmek istedim. ) Hele bu fiyatara Türkiye'de bakacak olursak,1 Mac yerine her yıl yeni bir PC laptop alıp eskisini satarak daha yeni teknoloji ile hayatıma devam etme olaslığım var. Bakalım bu uçurum Apple Store Türkiye'ye girdiğinde değişecek mi Türkiye'de.

Sevgiler saygılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi garui -- 26 Ağustos 2012; 12:47:59 >

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: xtreme4495

Laptop'i evden dışarı çıkarmıyorsanız, sırf kalabalık yaratmasın diye laptop bilgisayar aldıysanız, asıl müsriflik bana göre budur. Belki kablo karmaşasından kurtuluyorsunuz ama sırf bu yüzden maksimum 15 ekranla yetinmek zorunda kalıyorsunuz. Ayrıca PC laptopların kaliteleri yerlerde sürünüyor. Belli bir zaman sonra marka ne olursa olsun çoğunun el dayama yerlerindeki boyalar atıyor. Üzerindeki çıkartmalar düşüyor. Klavyenin harfleri siliniyor. Şimdiye kadar 3 tane PC laptop'ım oldu. 2 tanesi DELL idi. En son 2009'da aldığım makineyi 2011'de kullanmayı bıraktım şu anda DVD ROM'u hiçbirşey okumuyor, işlemci sıcaklığı 90'lardan yukarıya çıkıyor, klavyesindeki tuşlar çalışmıyor.. Makine ısınıp kendini sürekli kapatıyor. Öyle hepsi çinde üretiliyor falan o yüzden hepsinin kalitesi aynı gibi söylemler gerçek dışı. Üretimden üretime, kaliteden kaliteye fark vardır. Hangi ülkede üretildikleri kalitelerini belirlemiyor. Ayrıca foxconn da işçilerin kaç paraya çalıştıkları da mevzu bahis konusu değil. Çinde tüm işçiler o paralara çalışıyorlar.. Asus'u üretende o paraya çalışıyor, Apple'ı üretende.. 1 milyar insanın yaşadığı yerden bahsediyoruz... Birisi o paraya çalışmazsa, öbürü mutlaka çalışacaktır... Yani işçilerin aldıkları maaş ve yaşam koşullarıyla üretim kalitesinin hiçbir ilgisi yok. Üretim kalitesini belirleyen şey, kullanılan malzemenin kalitesi. PC laptoplar adi plastikten üretiliyor... Şimdi siz PC laptop almışsınız yeni heves kullanın. 2 sene sonra ben o makineyi görürüm... Türkiye zaten bu tarz bilgisayarlar yüzünden laptop çöplüğüne döndü. Çektiğiniz yeri elinizde kaldığı zaman pişman olacaksınız. Bu kadar iddialı konuşuyorum çünkü Toshibasından tut, Asusuna kadar hepsini gördüm ve biliyorum.

Ben de 2008'de askere gittiğimde aldığım ASUS laptopımı yeni kullanmayı bıraktım. Genetik olarak ellerim aşırı terler ve klavye tuşlarında buna rağmen silinme olmadığını söyliyim. Şu ana kadar ısındığından dolayı kapandığını görmedim. Ama 2yıl sonra falan öğrenci evinde toz ve sigara külü makinenin içini dolduruyordu. Bu yüzden içini açıp bir temizlemiştim. Öğrenci evimizde 6 ayda bir temizlemiyince ısınma yapabilirdu ama bu kapatmaya kadar hiç götürmedi bilgisayarımı. Kullandığınız ortam bu ısınma konusunda önemli yer teşkil ediyor anlıyacagınız. Evet pane üzerinde sağ kısımda boya rengi değişti ama öyle bir boya atma durumu olmadı. O kadar asidik tere senelerce bence gayet makul. Yeni laptop da klavyenin bulunduğu panel Aluminyum. Sticker denlien şeyi zaten bana bu ter yüzden dayanmadığından en başında söktüm yeni laptop da. Ayrıca sticker yapışkan kalitesi bence laptopın değerini belirleyecek bir unsur değil. Sizce öyle mi ?

1+1 eve desktop koymam için yemek masamı harcamam lazım ki bence hiç mantıklı değil :) Ayrıca evden hiç çıkmıyor değil laptoplar ama nadir durumlarda. Zaten hayat bilgisayar başında geçince dışarıda da kolumun altında laptop ile gezmek istemiyorum haliyle.

2 sene içinde her hangi bir donanım bozulmaz ise bence gayet güzel bir laptop olarak kalmaya devam edicek bu laptop. Ben 5 sene kullanabilirim diye adım kendisini. Ayrıca aırken şu da vardı kafam da. Eğerki 3 yıl içinde bozulacak olursa o zamanın teknolojisi ile en yenisini alıcak parayı zaten cebime koydum Apple almayarak.

Sony laptoplar da ucuzlamaya başladı artık. Eskiden Vaio ünlüydü fiyatlar yüksekti. Şimdilerde normal laptop fiyatlarına geldiler.

Evet renk değişme durumu olmamıştır çünkü makine zaten siyahtır. Siyahın altından, siyah renk çıkınca, rengi biraz açılır ama grinin altından siyah renk çıkınca, makinenin ne kadar rezil rüsva bir duruma geldiğini tarif bile edemem. İşte 2006 yılında tam binlerce TL sayarak aldıgım toshiba makinem 7-8 ay sonra bu hale gelince ben o kasayı daha cihazın garantisi bile bitmeden boyatmayı düşünür hale gelmiştim. Bunun ne kadar kötü birşey oldugunu kelimelerle anlatamam. Ayrıca bu durum garanti kapsamına bile girmiyor. Kısacası bu boya atma sorunu, pc tarzı laptop cihazların çok büyük bir kısmında olan kronik problemdir. Eğer PC tarzı laptop alınacaksa bir kere kol dayama yerleri kesinlikle siyahtan farklı renk alınmamalı. Çünkü o boya en geç 1 sene içinde atacak, altından berbat bir siyah renk çıkacaktır. (Tecrübeyle sabittir)

Isınma konusunda da, ortamdan çok, makinenin dizaynı daha önemli. Eğer üretici fan deliklerini, abuk sabuk yerlere koyarsa, yada fan büyüklüğünü yada konumunu iyi seçemezse, laptop makinenin bir zaman sonra aşırı ısınması ve ısıdan dolayı kapanması çok normal. Ve bu durum çok sıklıkla rastlanıyor. Bir zaman diyorum çünkü genelde zaten yüksek sıcaklıkta eh işte denecek kadar idare ederek çalısan bu cihazlar, birazcık tozlanınca rahatlıkla 90 dereceyi görebiliyor. (Özellikle sogutma dizaynı kötü olanlar) Bir örnek vereyim mesela kullandıgım cihazlardan bir tanesinde (Dell marka) fan ızgarası makinenin alt kısmına konumlandırılmıştı. Cihazı yumuşak bir yere koyunca, fan ızgarası kapanıyordu. Bu tarz tasarım hataları, bu ucuz üretilmiş ve kaliteye ve dizayna önem verilmemiş PC laptopların genel sorunlarından birisidir. Ha madem anlıyorsun, sen niye bile bile almıştın derseniz, tabii ki fiyatı makul gelmişti ve cihazdan da çok şey beklemiyordum. Tabii ki hepsinin sogutma sistemi bu şekilde sorunlu olacak diye birşey yok ama tasarım ve dizayna fazla vakit harcamak istemeyen, bu tip cihazları ucuz ucuz üretip piyasaya kakalamak amacı güden o sözde büyük firmaların böyle saçma sapan dizayn edilmiş, üzerinde hiç düşünülmemiş aptalca modelleri mevcuttur.

Sticker yapışkan kalitesi, laptop'ın değerini tabii ki belirlemez ama bir zaman sonra yapışkanını kaybederek altından pislik çıkarma durumu pc makinelerde mevcuttur. O stickerların hiç yapıştırılmaması gerekiyor aslında.

Kısacası laptop tarzı cihazlarda üretim kalitesi, benim için makinenin içindeki donanımdan bile daha önemlidir. Bir model aşagı işlemci alırım 4 GB ram eksik alırım ama dış kalitesi, plastigi kötü olan, kötü üretilmiş, kötü dizayn edilmiş, bir bilgisayar almak istemem. Üretim kalitesi, dizayn ve mühendisliğin bu tarz cihazlarda asıl parayı eden faktör olduğuna inanıyorum. Apple'a da bu konuda güveniyorum. Bazen bazı macbook modelleri yada imac modelleri kronik sorunlu olabiliyor ama bunlar üretim kalitesinden değil, insan yapısı olmasından dolayı %100 mükemmel olamıyor... Yinede böyle makineler genelde bir sonraki serilerde düzeltilir. Satılmış sorunlu cihazlarda yurtdışında falan hiç sorun çıkmadan, Apple tarafından birebir değiştirilir. Ama herhangi bir Toshiba makinenin boyası kullanılan dandik malzeme kalitesi yüzünden atınca, o makine başa bela oluyor... Yada sogutma sistemi saçma sapan yere yerleştirilmiş bir makine ısınarak 90 95 dereceyi görünce, servis en fazla fanı temizleyip geri veriyor, bir süre sonra o sorun kronikleşiyor... Bunlar hep üretim kalitesinin düşük olmasından kaynaklanan sorunlardır... O cihazların fiyatlarının da ucuz olmasının nedeni tabii ki kalitesidir...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xtreme4495 -- 26 Ağustos 2012; 13:18:34 >

• Evet o cihazları duymuştum hatta bir tane gördüm sanırım. Ortalama 10 cm boşluk önerilir diye hatırlıyorum fan çıkışında. Bunu bilerek fanı laptopın altına koymak kullanıcıyı ileride kötü etkileyeceğinden markadan soğutucaktır diye tahmin ediyorum.

Kasa renk açılması bende de olmuştu dediğim gibi. Ama öyle bir atma olmadı. Sticker'da bana tecrübe oldu daha önceden. Yeni laptop üzerinde ne var ne yok söktüm :D (intel logosunun sertliği tırnak ile et arasında acı verici durumlara yol açabiliyor hatta.) Hem stickersız ele yükseklik hissi gelmiyor. Çok gereksiz bu stickerlar dediğiniz gibi.

Bakalım bu laptopım da dediğiniz durumlar pek söz konusu değil. Görünen en büyük eksi lid - brush metal, klavyenin paneli - alimunyumken, tabanın plastik olması. Taban da alimunyum olsa belki ısı dağılımı daha iyi olurdu. Şimdilik bir dezantajını görmedim. Ancak 1 -2 sene sonra bu konuda konuşmak mümkün olur diye tahmin ediyorum.

Apple'ın etkisi bu konuda mevcut. 4 sene önce aldığım laptop da o zamanın iyi multimedia sistemlerinden denilebilirdi (Asus F3JP) ve fiyatı aşağı yukarı bu laptop kadardı. Şimdi fiyat aynı, donanım yine günümüzün iyi multimedia diyebileceğimiz donanımından ve dış tasarım eskiye nazaran çok daha iyi. Mesela bu mesajı yazarken tuşları göremediğimi farkedip tuş takımının ışığını açtım. Eskiden touchpad kullanmazdım. Şimdi yavaş yavaş kullanmaya başladım. Gerçi süper değil sol sağ click tuşları ama ihtiyaç da ortadan kalmış. Herhangi bir yere tek parmak dokunmak sol tuş çift parmak dokunmak sağ tuş olunca butonlara gerek kalmıyor. Thanks to Apple diyorum :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi garui -- 26 Ağustos 2012; 20:15:14 >

• başarısızlık nedir? hedefe ulaşamamaktır. Linux polüler olmayı hedef koymadı. ve bana sorarsanız son derece başarılı. host lara bakın linux host bulmak cook daha kolay ve ucuz. Windows daha iyi olduğu için popülerdir demek hatali. alişkanlık sadece. ilk mac öğrenen bi kullanıcı mac sever. Apple cihazlar pahali. kullanıcı gidip windowslu pc ver demiyor ki pc alıyor içinde windows geliyor. korsan veya değil.
    Eğer bir şey iyi olduğu için pöpüler olsa max os pc piyasasin %5 ine sahip olmazdı.
    Linux sorunlu da windows sorunsuz mu? yıl olmus 2012 hala mavi ekran hatası var.

Sanmiyorum ki linuxun vizyonu Popüler olmak olsun. Bazı linuxcular sadece aşıret gibi cemaat gibi düşünüyorlar kendi aşıret veya cemaatleri büyük olsun istiyor aksi için başarızı oldu diyebiliyor.
    linux iyidir diyemem kötü de değil farklı cazibesi var.

2.si destektop bazarı küçülüyor :D 3.sü linux başarılı olsa al su sana payın mı diyecek ne bu shiplenme :D

• 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.