Ubuntu cok uzun zaman önce rezil oldu ve bir kez adı cıkanın adı silinmez ben Ubuntu yerine, Debian tavsiye ederim, paketler eski diyen icin testing ve unstable var zaten.. Orjinali varken spy olanını kullanmayın.. ars technica Richard Stallman calls Ubuntu “spyware” because it tracks searches https://arstechnica.com/information-technology/2012/12/richard-stallman-calls-ubuntu-spyware-because-it-tracks-searches/Ubuntu yerine Debian tavsiye ederim paketler eski diyen icin testing ve unstable var zaten.. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 28 Mayıs 2024; 18:48:14 > |
Linux/Ubuntu Hakkında Yararlı Bilgiler (6. sayfa)
-
-
Debian benim nvme ssd'li HP notebook'umda çalışmıyor denedim hatta adamlarla mailleştik olmadı şunu yap bunu yap olmadı driver desteği az debian'ın
Ayrıca bütün OS 'lar bir şekilde izlenir xcfe lxde xubuntu fedora suse Macintosh ios vbvs farketmez rahat olun ;)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mahferer -- 28 Mayıs 2024; 19:25:56 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Spy dağıtım olmayan dağıtımlaırn repolarını hacklemeden izleyemezler
Sirket dağıtımına da ayrıca güvenilmez zaten
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 28 Mayıs 2024; 19:30:7 > -
buyrunSam AbdullaevyoutubeLinus Torvalds - Backdoor In Linuxhttps://www.youtube.com/watch?si=tW7IXLKVUiUFZIzP&v=7gRsgkdfYJ8&feature=youtu.be
“Ubuntu'nun kararlılığa, kullanıcı dostu olmaya ve özellikle Snap paketleri aracılığıyla kapsamlı yazılım kullanılabilirliğine verdiği önem, onu yeni başlayanlar, işletmeler ve güvenilir bir bilgi işlem ortamı arayanlar için ideal bir seçim haline getiriyor.”
Ubuntu'nun kararlılığa verdiği önem derken neyi kastediyorsunuz? Birkaç önceki mesajınızda Ubuntu'nun LTS dahi olsa yeni sürümlerine geçilmesinin stabilite sakıncaları nedeniyle önermediğinizi, birkaç yıl önceki sürümde kalmanın daha uygun olduğunu ifade etmiştiniz
Ubuntu'nun kullanıcı dostu olması ve Snap paketlerinin kapsamlılığı ve kullanışlı olması apayrı birer şaka gibi. Snap kaç yıldır elden geçiriliyor, bir türlü tamamen düzeltilememesi bir yana kaldırdıktan sonra Ubuntu'da güncelleştirme ile geri geliyor. Ubuntu kendince standartlar (!) koymaya çalışıyor ve Ubuntu türevi dağıtımlar bile bunlardan kurtulup kendilerini öyle konumlandırıyor.
Fedora ve OpenSUSE yenilikçilik adına birkaç örnek; şöyle ki ne BTRFS'i, ne Wayland'i ne de Flatpak'i bunlar icat etti, ama en güzel şekilde uyum sağlayıp yaygınlaştıran dağıtımlar olmayı başardı. Üstelik bunu yaparken kullanıcıya stabil sürümde bug'sız crash'siz şekilde sundu.
Ubuntu'nun daha yaygın olmasının en önemli sebebi kendi reklamını, yapması ve bazı bilgisayar markalarıyla ortaklık kurması; yeni kullanıcılar daha çok duydukları için onu deniyor, daha iyi, stabil, güvenli veya kolay olduğu için değil. Kendi türevi Mint ve hatta Pop_OS bile bu bağlamlarda Ubuntu'dan daha iyi.
Kaldı ki Ubuntu'nun geçmişte yaptığı bazı -kapalı kaynak kodlu kısımları “hariç”- işler de kendisinin rakibi gösterdiği Microsoft'unkinden pek de farklı değil, sadece sayıca daha az.
-
Yıllardır android ve hatta bazen ios'da yaşadığımız gibi son güncel sürüm her zaman iyi değildir ve Ubuntu kullanıyor iseniz ve benim gibi sorun çözmeye vaktiniz yoksa bir önceki LTS sürümde kalın xx.10'lara hiç bulaşmayın diyorum. Win11 bile son güncel sürüm sıkıntısı yaşıyor o kadar AR-GE sermayesine rağmen.. OpenSUSE'de de sık çekirdek güncellemesinden dolayı donanım sorunu yaşandığını okuyorum. Ben Ubuntu hatta xubuntu'da donanım algılama ve yardım konusunda pek az sorun yaşadım. İstediğiniz linux distrosunu kullanın, hayırlı olsun.. Hangi distro iyidir konusu başka yerde olmalı.. Umarım şimdi biri gelip "yanlışsınız Arch daha iyi" demez :)
Bir iki uygulama ve kullanım tavsiyesi verdim konuyu nereye getirdiniz .. Ubuntu kullanarak kastığım filan da yok işime gelirse vaktim olursa OpenSUSE de kullanırım, Berlin Teknik müzesinde Zuse'nin yaptığı dünyanın ilk bilgisayarını gördüğümden beri ismine saygı duyarım..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mahferer -- 29 Mayıs 2024; 10:26:26 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
En temizi LTS den LTS şeklinde kullanmak zaten en son çıkan LTS .1 sürümü çıkmadan upgrade açılmıyor.Yani 22.04 kullanıyorsunuz diyelim 24.04.1 çıkmadan zaten upgrade seçeneği çıkmıyor.Güncelleme aralığını o kadar geniş tutmak sağlıklı olmaz eğer özel bir durumunuz yoksa.
-
Ben Ubuntu Pro 'ya kaydoldum 10 ila 12 sene güvenlik güncellemeleri desteği var zaten, ki ben 26.04 çıkınca 24.04'e geçmeyi düşünüyorum , o zamana kadar da zaten 24.04 hakkında daha çok bilgi birikir kullanıcı sorunları açısından.. Mesela şimdi 24.04'de eimza ile ilgili sıkıntı olsa Tübitak sitesi hariç (pardus forumunda bile) bilgi yok.. Tübitak da sadece kurulum bilgisi veriyor
https://ubuntuhandbook.org/index.php/2023/12/waydroid-run-android-apps-ubuntu/amp/
İ n a t t v çok güzel çalışıyor
Konu güncellenmiştir.🗽
-
Birkaç işe yarıycak madde daha ekledim, konu güncellenmiştir.
-
22.04 lts'de 6.5 kernel 6.8'e yükseldi
Üstad preload olayını da ekleyelim, faydalı bir eserdir kendileri..
foss linuxHow to Install and Configure Preload for Faster Ubuntuhttps://www.fosslinux.com/135006/how-to-use-preload-to-speedup-app-launches-in-ubuntu.htm
Bu kendi kaynak tüketimine(arka plan servisi olarak çalışıyor) ek olarak ram kullanımını arttırıp ve dolaylı olarak sorun yaratabilicek birşey.Çalışma mantığına bakıldığı zamanda ideal seviyede sağlıklı sonuç vermeside mümkün gözükmüyor.Günümüzde uygulamalar zaten gayet hızlı şekilde açılıyor, bence bu tür olaylara girmemekte fayda var.
-
2 haftadır kurdum deniyorum pek bir değişmedi gibi, yine de Firefox ilk açılışta bi tık hızlı açılıyor gibi ama psikolojik de olabilir:)
Bu arada 24.04.1 çıktı, 22.04.5 ise 13 eylüle ertelendi
VLC yerine Qmplay2 tavsiye ederim on numara beş yıldız medya oynatıcı.
-
Ubuntu 22.04.5 LTS, Linux Çekirdeği 6.8 ile Yayınlandı
son ISO'nun oluşturulmasından bu yana yayımlanan tüm yazılım, güvenlik ve kararlılık güncellemelerini içeren yeni oluşturulmuş bir yükleyici görüntüsü (ISO) getiriyor. Bu, işletim sistemi kurulduktan sonra indirilmesi gereken güncelleme sayısını azaltır.
Ubuntu 22.04 LTS'yi zaten kullanıyorsanız düzeltmelerden veya uygulama güncellemelerinden herhangi birini almak için yeni nokta sürüm ISO'sunu indirmenize ve yeni bir yükleme yapmanıza gerek yoktur. Yazılım Yöneticisini çalıştırın
2027'ye kadar desteklenir, Ubuntu pro ile 2034'e kadar desteklenir
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mahferer -- 13 Eylül 2024; 9:57:50 >
Birkaç yardımcı olabilicek bilgi daha ekledim, flatpak vs. ile ilgili.
-
Konu güncellenmiştir.
------
Daha fazla kişiye ulaşması için diğer platformlara eklemeye başladım bu bilgileri lakin techolay isimli platformda konu silindi kopya içerik gerekçesiyle konu sahibine danışmadan.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X