Şimdi Ara

Linux ve/veya Ubuntunun Uzmanları - Wine ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
4.520
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

HD 5650 Mobility Ekran kartına
    i5 450M İşlemci ve 4GBRam'e sahip bir dizüstü aldım.

Windows 7 64 Bit kullanıcısıyım.

Dizüstümden önce masaüstü bilgisayarım işe yaramaz birşeydi onda Linux ubuntu kullanmıştım 2 ay kadar çokta sevmiştim ve mutluydum.Ancak sonradan ölmüştü bilgisayar miladı doldu diyelim.

Gene Linux Ubuntu kullanmak istiyorum, ancak aynı zamanda oyunda oynamak istiyorum.Yani oyun bağımlısı değilim hafta içleri işim gereği sadece akşam üzerileri girebiliyorum ondada çok kalmıyorum daha çok hafta sonları.

Elbette oyun oynamak istiyorsam Win7 kullanmalıyım ancak ben hem güvenli,hem hızlı,hemde değişik bir işletim sistemi gereksinimi ile Linux ubuntuya tekrar dönmek istiyorum.

Öncedende Windows oyunlarını Linuxa export eden programların varlığını biliyordum ancak artık onlara ihtiyacım olduğu için bir süre araştırdım.

En iyileri aralarında "Wine" adlı yazılım çıktı.

Wine şuanda 2 hafta önce çıkan Dead Space 2'yi bile bünyesinde barındırıyor.

bunun haricinde tüm hit oyunları ( Cod serisi,bioshock serisi,Assasin's Creed serisi,Crysis serisi ve bir çoğunu.)

Şimdi sorularıma geçiyorum hocalar;

1. Wine oyunu tüm grafikleri ile linux'a export edebiliyor mu ? ( Sanırım bu sorunun cevabı oyundan oyuna değişir,bazılarında grafikler buglar olabiliyor olucak ama genede sorayım.)
    2.Wine ne kadar başarılı ?
    3.Wine yeni çıkan bir oyunu ne kadar sürede Linux'a export ediyor ?
    4.Wine ile bir oyunda aldığım FPS değeri Windows 7 ile Linux'ta eş değermi yoksa Linuxta dahamı düşük oluyor ? Düşükse ne kadar düşük?
    5.Wine'da testlerde Ubuntu 10.10 genellikte ancak 10.04 de var.10.04 de çalışan bir oyun aynı şekilde 10.10dada aynı işlevimi görür ?
    6.Wine'da atıyorum Call of Duty : Black Ops STEAM Diyor.bunun normal Black ops ile farkı nedir ?

Şimdiden teşekkürler hocalar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hououin Kyouma! -- 20 Şubat 2011; 23:46:23 >

• 1-Wine üzerinde henüz grafik glitchlerine rastlamadım. Yani en azından çalışan oyunlarda. Çalışırsa genelde iyi çalışıyor çalışmazsa hiç çalışmıyor.
    2- Wine Nvidia ekran kartları ile muazzam derecede başarılı, Ati ile başarısı daha düşük. Bunun nedeni ati'nin adam akıllı sürücü yazamamasınından kaynaklı düşük performanlı kötü Linux sürücüleri. Adamlar Windows'a bile doğru düzgün sürücü yazamıyor.
    3-Wine üzerinde herhangi bir port edilme olmuyor. Wine Linux üzerinde açık kaynaklı native Windows oluşturmaya çalışıyor.(Emülator değil) Wine projesi şu anda bitirilse bile gelecekteki yüzlerce oyunu çalıştıracaktır.
    4-Ben birkaç oyunda wine ile daha yüksek performans aldığımı bile hatırlıyorum. Bunun nedeni ise yüksek performanslı ext4 hard disk sistemi ile optimize edilmiş özel DirectX kullanılması. Ancak bazı oyunlarda %10'a kadar daha düşük olabiliyor. Eğer %10'dan daha yüksekse zaten oynanmayacak derecede herhangi bir hata vardır.
    5-Linux sürümü ile alakası yok. Wine sürümü ile alakalı herşey. Wine özellikle son 1 yıldır çok gelişti.
    6-Steam ayrı. Sen hiç orjinal oyun oynamamışsın anlaşılan

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tony_almeida -- 21 Şubat 2011; 0:02:58 >

• quote:

Orijinalden alıntı: tony_almeida

1-Wine üzerinde henüz grafik glitchlerine rastlamadım. Yani en azından çalışan oyunlarda. Çalışırsa genelde iyi çalışıyor çalışmazsa hiç çalışmıyor.
    2- Wine Nvidia ekran kartları ile muazzam derecede başarılı, Ati ile başarısı daha düşük. Bunun nedeni ati'nin adam akıllı sürücü yazamamasınından kaynaklı düşük performanlı kötü Linux sürücüleri. Adamlar Windows'a bile doğru düzgün sürücü yazamıyor.
    3-Wine üzerinde herhangi bir port edilme olmuyor. Wine Linux üzerinde açık kaynaklı native Windows oluşturmaya çalışıyor.(Emülator değil) Wine projesi şu anda bitirilse bile gelecekteki yüzlerce oyunu çalıştıracaktır.
    4-Ben birkaç oyunda wine ile daha yüksek performans aldığımı bile hatırlıyorum. Bunun nedeni ise yüksek performanslı ext4 hard disk sistemi ile optimize edilmiş özel DirectX kullanılması. Ancak bazı oyunlarda %10'a kadar daha düşük olabiliyor. Eğer %10'dan daha düşükse zaten oynanmayacak derecede herhangi bir hata vardır.
    5-Linux sürümü ile alakası yok. Wine sürümü ile alakalı herşey. Wine özellikle son 1 yıldır çok gelişti.
    6-Steam ayrı. Sen hiç orjinal oyun oynamamışsın anlaşılan

Hocam bilen birisinin çıkması beni çok mutlu etti.

6.Soruda şöyle yazıyor Cod:Black Ops STEAM diyor. yani diğerlerindede var ama yanında 1.x gibi şeylerde yazıyor. :D Steam yazan oyunlarda ne gibi bir işlem yapmalıyım ? Yoksa Oyunun düz CD ile kurup Steam'dan kurulu oldugu yerimi gösterecez.

Maalesef ekran kartım ATI Ama güçlü bir ekran kartı Şuanda Win 7 Platformunda pek çok oyunu full high ayarda açabilen bir kart-ki GTA IV patchleri ile High ayarlarda 25-30 FPS lerde açıyor.

O kadar bir düşüş olmayacağını umut ediyorum.Ama şu 6. soru aklıma takıldı onun harici aldığım cevaplar beni çok mutlu etti hem Linux hem oyun,Linux Wine'a teknik destekte bulunmalı.

6. Soruya bir açıklık getirsen hocam 10 numara olacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hououin Kyouma! -- 21 Şubat 2011; 0:05:37 >

• Steam: Steam programıyla internetten indirdiğin sürüm
    1.x: Teknoloji marketlerden kutuyla aldığın sürüm.(veya korsan sürüm)

İyi bir noktaya değindin, şimdi herşey bilince güzel.
    Benim birçok arkadaşım linux'te oyun oynayamaz ama benim linux'te çalıştırmadığım oyun yok.
    Ancak wine kullanımı zor bir programdır. Oyunları yükledikten sonra her oyun için ayrı wine konfigürasyonu(ayarları) gerekir.

Mesela COD Black Ops için şu arkadaş yazmış

http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=version&iId=21910

quote:

everything works.
    followed other tests to get this working and all is fine.
    runs better then my vista install.
    but sound didnt work. added dsound and configured in winecfg

Benim vistadan daha hızlı çalıştırdı diyor, ama ses gelmemiş çünkü bu oyunun kullandığı ses kütüphanesi windows'tan farklıymış. bunun için ya dsound paketini indirip wine ayarlarından cod black ops'u dsound kullanmasını söyleyeceksin ya da temiz bir winepulse yükleyeceksin.
    ayrıca performans olarak lag oluşturuyormuş. ancak kayıt defterinden UseGLSL kapatıp wine prefixlerini temizleyince Windows'tan bile hızlı olmuş.
    ama sen benim ne dediğimi anlamıyorsundur herhalde.

Welcome to matrix

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tony_almeida -- 21 Şubat 2011; 0:23:46 >

• quote:

Steam: Steam programıyla internetten indirdiğin sürüm
    1.x: Teknoloji marketlerden kutuyla aldığın sürüm.(veya korsan sürüm)

İyi bir noktaya değindin, şimdi herşey bilince güzel.
    Benim birçok arkadaşım linux'te oyun oynayamaz ama benim linux'te çalıştırmadığım oyun yok.
    Ancak wine kullanımı zor bir programdır. Oyunları yükledikten sonra her oyun için ayrı wine konfigürasyonu(ayarları) gerekir.

Mesela COD Black Ops için şu arkadaş yazmış

http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=version&iId=21910

quote:

everything works.
    followed other tests to get this working and all is fine.
    runs better then my vista install.
    but sound didnt work. added dsound and configured in winecfg

Benim vistadan daha hızlı çalıştırdı diyor, ama ses gelmemiş çünkü bu oyunun kullandığı ses kütüphanesi windows'tan farklıymış. bunun için ya dsound paketini indirip wine ayarlarından cod black ops'u dsound kullanmasını söyleyeceksin ya da temiz bir winepulse yükleyeceksin.
    ayrıca performans olarak lag oluşturuyormuş. ancak kayıt defterinden UseGLSL kapatıp wine prefixlerini temizleyince Windows'tan bile hızlı olmuş.
    ama sen benim ne dediğimi anlamıyorsundur tabi ki.

Welcome to matrix

Yabancı gelmedi o kadar hocam, C# proglama dili biliyorum. Cahil ettin bizi burda.

Şimdii ses paketini indirince sanırım Q4Wine gibi birşey vardı ayar çektiğin ordan ses dosyası yerine bunu tanıtıyor olabilir diye sallıyorum.

Winepulse nedir hiçbir fikrim yok.

Kayıt defterini açıp GLSL yi kapatırım Wine Prefix'i ne hiçbir fikrim yok.

Hocam bana özelden MSN adresini atarmısın, yarın yada sonra bulamam seni cinnet geçiririm bu dizüstüde gider.

• Wine olmazsa olmazdır yaaa wine candır wine ekmektir sudur wine geliştiricilerinin sitesindeki eklenen oyunlarda özellikle gold olanlar hakikatten çok muazzam çalışıyorlar. Win7 altında oynayamadığım Rollercoaster Tycoon 2'yi deliler gibi oynayıp vizeleri astığım zamanlar oluyordu Nvidia gt330m kullanıyorum bu arada, sanırım sadece NFS porsche unleashed'te glitchler ile karşılaşmıştım o kadar

• Estağfirullah hocam ben sadece anlamıyor olabilirsin demek istedim yani ihtimal belirttim.
    Çünkü bazen arkadaşlar yanında böyle konuşunca fransızca konuşuyormuşum gibi bakıyorlar da

Dsound olayı kolay. dsound paketini yükle. Wine ayarlarına gel.(Wine ayarlarını başlat menüsünde! göremiyorsan winecfg komutuyla gir.) Orada ses olarak üç ve daha fazla ses olacak sanırım. Alsa-Pulse-Oss-Dsound. Oradan onu seç ama genel ayarlara değil. Cod black ops için profil oluştur ona özel yap.

Yine wine menüsünde kayıt defterine gel. Bulamazsan sanırım regedit komutuydu, şu an wine yüklü değil, Puppy Linux'ten yazıyorum da
    HKEY_CURRENT_USER\Software\Wine\Direct3D\UseGLSL -> "disabled" yap. eğer böyle bir kayıt yoksa yeni oluştur. Ama büyük küçük harf dikkat et.

Hocam benim msn facebook hiçbirşey yok. Zamanında msn ilk çıktığında sene 2002 bağımlılık yapıyor diye kapattık sonra gittik linux bağımlısı olduk :D Facebook'a da hiç bulaşmadım çok vaktimi çalar diye.
    Ama sorularını hakanerdemir51@gmail.com atabilirsin. Gerçi önümüzdeki bir hafta kadar hastanede kalacam belki bakamam ama illa geç de olsa cevap yazarım.
    Hayırlı forumlar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tony_almeida -- 21 Şubat 2011; 0:35:47 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Ubuntu ve Türevleri Ana Konu
    15 yıl önce açıldı
    Linux grup sorunu
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: gravis

Wine olmazsa olmazdır yaaa wine candır wine ekmektir sudur wine geliştiricilerinin sitesindeki eklenen oyunlarda özellikle gold olanlar hakikatten çok muazzam çalışıyorlar. Win7 altında oynayamadığım Rollercoaster Tycoon 2'yi deliler gibi oynayıp vizeleri astığım zamanlar oluyordu Nvidia gt330m kullanıyorum bu arada, sanırım sadece NFS porsche unleashed'te glitchler ile karşılaşmıştım o kadar

Yarın kurucam hocam x64 Ubuntu hayırlısı...

@Tony Hocam

O yok sound ayarları yok regedit key clear olayı yok prefix temizleme her oyunda olmuyor değil mi ? İstisnai durumlar yani. ?

• quote:

Estağfirullah hocam ben sadece anlamıyor olabilirsin demek istedim yani ihtimal belirttim.
    Çünkü bazen arkadaşlar yanında böyle konuşunca fransızca konuşuyormuşum gibi bakıyorlar da

Dsound olayı kolay. dsound paketini yükle. Wine ayarlarına gel.(Wine ayarlarını başlat menüsünde! göremiyorsan winecfg komutuyla gir.) Orada ses olarak üç ve daha fazla ses olacak sanırım. Alsa-Pulse-Oss-Dsound. Oradan onu seç ama genel ayarlara değil. Cod black ops için profil oluştur ona özel yap.

Yine wine menüsünde kayıt defterine gel. Bulamazsan sanırım regedit komutuydu, şu an wine yüklü değil, Puppy Linux'ten yazıyorum da
    HKEY_CURRENT_USER\Software\Wine\Direct3D\UseGLSL -> "disabled" yap. eğer böyle bir kayıt yoksa yeni oluştur. Ama büyük küçük harf dikkat et.

Hocam benim msn facebook hiçbirşey yok. Zamanında msn ilk çıktığında sene 2002 bağımlılık yapıyor diye kapattık sonra gittik linux bağımlısı olduk :D Facebook'a da hiç bulaşmadım çok vaktimi çalar diye.
    Ama sorularını hakanerdemir51@gmail.com atabilirsin. Gerçi önümüzdeki bir hafta kadar hastanede kalacam belki bakamam ama illa geç de olsa cevap yazarım.
    Hayırlı forumlar

Çok teşekkürler hocam tüm yardımların için sana rastlamam bir isabet oldu.

Herşeye cevap buldum Black opstaki bu hatayı böylece hallederim.

-ki zaten Oyunların altnda wine sitesinde olası hataların çözümü hakkında bilgi var artık farklı hatalar olursa zorlaya zorlaya kurcalaya kurcalaya öğrenirim.-ki bu Black opstaki olay istisnalardan sanırım. :) herşey için teşekkürler.

iyi Forumlar-iyi akşamlar.

• bu arada gitmeden önce wineprefix'i yazmayı unutmuşum.
    o da bazen wine ile çok oynayan arkadaşlar(sürekli kod komut yazan) wine'nin bazı ayarlarını kalıcı olarak bozuyor. ayarları sıfırlamak için kullanılan bir yöntem.
    onun dışında playonlinux ve winetricks konularına bir ara bak.

genel olarak linux için konuşuyorum
    türk forumlarından medet umma. kimse pek birşey bilmiyor.
    yanlış yönlendirme yapan çok.
    mümkünse ingilizce olarak arama yap yabancı forumlara bak.

Bu da üç gün önceki ubuntumdan bir görüntü.
    Gerçi ben opensuse, linux mint ve pardus'u daha çok seviyorum. ve kde'yi

Bu da kde'den bir görüntü. resimleri daha büyük açmak için sağ tıklayıp resmi aç diyebilirsin

Tekrar hayırlı akşamlar...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tony_almeida -- 21 Şubat 2011; 0:48:24 >

• quote:

bu arada gitmeden önce wineprefix'i yazmayı unutmuşum.
    o da bazen wine ile çok oynayan arkadaşlar(sürekli kod komut yazan) wine'nin bazı ayarlarını kalıcı olarak bozuyor. ayarları sıfırlamak için kullanılan bir yöntem.
    onun dışında playonlinux ve winetricks konularına bir ara bak.

genel olarak linux için konuşuyorum
    türk forumlarından medet umma. kimse pek birşey bilmiyor.
    yanlış yönlendirme yapan çok.
    mümkünse ingilizce olarak arama yap yabancı forumlara bak.

Bu da üç gün önceki ubuntumdan bir görüntü.
    Gerçi ben opensuse, linux mint ve pardus'u daha çok seviyorum. ve kde'yi

Çok doğru hocam, Linux hatta Windows konusunda hatta yazılım konusunda Türk forumları eksik kalıyor...

İngilizce aratırım bende hatta kullandığım Windows 7 Sürümü ENG. versiyon.

Hocam herşey için tekrar teşekkürler bu başlık tek bana değil benim gibi merak eden bir çok kişiyede cevap olacaktır.

Ben çıkıyorum hocam yarın işim var. :)

Ubuntu daha çok kitleye sahip diye seçtim,ilerde belki değişir başka bir Linux dağıtımı ile.

iyi akşamlar -iyi forumlar sana rastlamam büyük bir şans... :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hououin Kyouma! -- 21 Şubat 2011; 0:51:05 >

• Selam.

Hazır wine konusunda bir şeyler bilen birine rastlamışken, bende bir soru sormak istiyorum.

Wine kullanarak işyerimizde kullandığımız ticari bir windows uygulaması programımızı kullanmaya çalışıyoruz. Epey bir yol aldık. Ancak sebebi hakkında fikir dahi oluşturamadığımız bir sorunumuz var.....

grafiksel bir sorun, sayfa sekmelerinde seçilmiş olan sekmeyi siyah gösteriyor. fotoğrafı ekte gönderiyorum. Bir fikir yada yardım alabilirmiyim.

Teşekkürler.

• yardımcı olabilecek yok mu ?
  • @realperest
    Çabanızı saygıyla karşılıyorum ancak ticari bir program kullanıyorsanız bence macera aramayın. Windows'ta çalışacak şekilde geliştirilmiş bir programı Linux altında çalıştırsanız dahi ileride sorunlar yaşamanız olası. Pardus yerine Ubuntu 11.10 gibi güncel bir dağıtım ile şansınızı deneyin isterseniz. Sizdeki Wine sürümü nedir bilmiyorum ama Ubuntu altında büyük olasılıkla daha güncel Wine sürümü kullanma şansınız olacak.
  • Hououin Kyouma! kullanıcısına yanıt
    korsan kul hakkıdır.oyunu korsan kullandıysanız oyunu yapanların hakkını ödemek için oyunun orjinalini satın almanız gerekiyor.!!
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.