Şimdi Ara

Ubuntu ve Türevleri Ana Konu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
292
Cevap
3
Favori
12.741
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

• En popüler GNU/Linux dağıtımı Ubuntu ve popüler türevleri ile ilgili herşeyi bu başlık altında toplayalım. Bu sayede gerekli herşeyi tek çatı altıda kolayca bulabiliriz. (Ubuntu Netbook sürümü ile ilgili ana konuya girmek için buraya tıklayın!)

UBUNTU:

En son kararlı sürüm: 10.10 Maverick Meerkat

İndirme bağlantıları >>> 32Bit - 64Bit
    Alternate CD >>> 32Bit - 64Bit
    DVD Sürümleri >>> 32Bit - 64Bit
    Netbook Sürümü >>> 32Bit

CD Talebi İçin >>>https://shipit.ubuntu.com/

KUBUNTU:

En son kararlı sürüm: 10.10 Maverick Meerkat

DVD Sürümleri >>> 32Bit - 64Bit

CD Talebi İçin >>>https://shipit.kubuntu.org/

XUBUNTU:

En son kararlı sürüm: 10.04 Lucid Lynx

CD Talebi İçin >>>http://on-disk.com/product_info.php/products_id/872

EDUBUNTU:

İndirme bağlantıları >>> 32Bit DVD - 64Bit DVD

LUBUNTU:

İndirme bağlantıları >>> 32Bit

UBUNTU ULTIMATE EDITION:

En son kararlı sürüm >>> 2.7 (10.04 Lucid Lynx temelli)

İndirme bağlantıları: 32Bit DVD - 64Bit DVD

LINUX MINT:

En son kararlı sürüm: 9 Isadora (Lucid Lynx temelli)

İndirme bağlantıları >>> 32Bit - 64Bit - Universal - KDE 32Bit - KDE 64Bit - Xfce 32Bit - Xfce 64Bit - LXDE - Fluxbox

UBUNTU 10.04 KURULUMU:

Ubuntu ve türevlerinin kurulumları genel olarak aynı şekildedir. Şimdi adım adım Ubuntu'yu kuralım:

1. ADIM:

Öncelikle dil seçimini yapıyoruz ve ileri diyoruz.

2. ADIM:

Bölgemizi ve zaman dilimini seçiyoruz.

3. ADIM:

Klavye düzenini seçiyoruz.

4. ADIM:

Şimdi geldik en önemli kısıma. Disk bölümünü seçeceğiz. En altta bulunan "Bölümleri elle belirt(gelişmiş)" seçeneğini seçiyoruz ve ilerliyoruz. Bölümü biz kendimiz ayarlayacağız.

Şimdi resimde göreceğiniz gibi bende iki bölüm var. İlk bölümde windows yüklü olsun yada farklı bi sistem. /dev/sda1 'de. Ben /dev/sda5'e ubuntuyu kuracağım... Öcelikle /dev/sda5 in üzerine geliyoruz, sağ tıklayıp sil diyoruz ve bölümü siliyoruz. Sonrasında sildiğimiz bölümün üzerine gelip sağ tıklayıp ekle diyoruz. Bağlanma noktasını resimde gördüğünüz gibi "/" ayarlıyorsunuz. Diskin boyutunu ayarlarken swap alanı içinde yer ayırıyoruz. Ram miktarımızın 1bucuk -2 katı kadar.

Daha sonra buna benzer işlemleri uygulayarak swap alanını oluşturuyoruz. Fark ise "Nasıl kullanılacağı" kısmını takas alanı olarak seçiyoruz.

5. ADIM:

Kullanıcı adı, şifre belirliyoruz.

6. ADIM:

Karşımıza kurulumdan önceki son ekran geliyor, ayarlarımızı gösteren. Son bir kez kontrol edip ilerliyoruz.

7. ADIM:

Ve kuruluma basladık. Bize ubuntu ile ilgili bilgiler sunmaya başlıyor. Bu sırada nette dolaşabilir yada sistemi inceleyebiliriz.

8. ADIM:

Kurulum bittikten sonra sistemi yeniden başlatıyoruz ve Ubuntu karşımızda.

EKRAN KARTI SÜRÜCÜLERİNİN KURULUMU:

Normalde Ubuntu'da bunu yapmak çocuk oyuncağıdır ama yine de bilmeyenler için gösterelim.

1. ADIM:

Sistem - Yönetim - Donanım Sürücüleri programını açıyoruz:

2. ADIM:

Ekran kartı yonga setinizi mutlaka biliyorsunuzdur. (Nvidia, ATI, Intel, SiS vs.) Orada yonga setinize uygun sürücüler gösteriliyor. Yanında "Önerilen" (Recommended) ibaresi olana tıklayıp Etkinleştir butonuna basıyoruz. Otomatik olarak sürücüler indirilecek ve kurulacaktır. Bittiğinde bilgisayarı yeniden başlatmamız yeterli.

KODEKLER VE DİĞER TEMEL YAZILIMLAR:

Ubuntu ve resmi türevlerinde bu tür özgür olmayan yazılımlar hazır yüklü olarak gelmez. Şimdi bunları kolayca yüklemeyi görelim:

1. ADIM:

Uygulamar - Donatılar kısmından Uçbirim'i açıyoruz ve sudo aptitude install ubuntu-restricted-extras komutunu veriyoruz (Kubuntu/Xubuntu kullanıyorsanız, kubuntu-restricted-extras veya xubuntu-restricted-extras olarak yazın). Şifremizi yazıp çıkan uyarıya evet diyoruz:

2. ADIM:

Evet dedikten sonra karşımıza resimdeki gibi mesajlar çıkacak. G harfine basıyoruz ve paketler yükleniyor, bittiğinde Enter'a basıyoruz ve oluyor :

Aynısını Ubuntu Yazılım Merkezi'nden de yapabilirsiniz. Arama kutucuğundan kısıt diye aratın ve dağıtımınıza göre yükleyin. (Ubuntu, Xubuntu, Kubuntu) Bu işlemleri Linux Mint ve Ubuntu Ultimate Edition için yapmanıza gerek yoktur, bu dağıtımlarda tüm bu yazılımlar yüklü olarak gelir.

KAYNAK: Ubuntu-TR Wiki

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi marvinous -- 10 Ekim 2010; 19:53:03 >

• çok güzel olmuş. emeğine sağlık.
    cd den başlatıp biraz kullandım. denemek istiyorum kesinlikle. yakında hdd yedekleyip ilk defa kuracağım.
  • bir şey sormak istiyorum. benim hdd iki bölüm. şimdi ubuntu içinde bölümler açmam gerekiyor. peki daha sonra istenildiği zaman eski haline getirebiliyor muyuz?
  • ben tam olarak ne demek istedigini anlamadim o yuzden tahmin ederek bir cevap vereyim; ubuntu icin ext4 formatinda bir bolum bicimlendirmek gerekiyor. fat32, ntfs gibi bir dosya sistemi. hard diske cok garip seyler yapmiyor yani gerekirse istedigin gibi silersin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: positroN

ben tam olarak ne demek istedigini anlamadim o yuzden tahmin ederek bir cevap vereyim; ubuntu icin ext4 formatinda bir bolum bicimlendirmek gerekiyor. fat32, ntfs gibi bir dosya sistemi. hard diske cok garip seyler yapmiyor yani gerekirse istedigin gibi silersin.

yani diyelim 4 bölüme ayırdık.. daha sonra istenildiğinde tekrar eski haline getirebiliyormuyuz diye sormuştum. sanırım evet cevap

birde dvd versiyonu 4gb, cd versiyonu 600mb. ben cd versiyonunu indirip kalıbı yazdırmıştım. dvd olanı kursam ne fark eder. içerisinde ekstra ne var?
  • evet şu an ubuntudan yazıyorum. hayırlı olsun
  • quote:

Orijinalden alıntı: paradoxical_boy

Hadi bakalım, bi problem çıkarsa hemen sor

ilk olarak bu grub ekranını değiştirmeyi beceremedim. orada windows 7 ile ubuntunun bir kaç yükleme özelliği var. ben sadece windows7 ve ubuntu olsun istiyorum. diğer seçenekler olmasada olur. nasıl yapabilirim?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • bir secenek ubuntu recovery ozelligi, ubuntu bozulursa cok ise yariyor.
  • birde bu grub ekranını resimli falan yapıyorlar. hiç beceremedim. uğraşmaktan başım ağırdı
  • Türevlerine edubuntuda eklenmeli . Okul öncesi eğitim ve ilköğretim ilk sınıflarda okuyan öğrenciler için çok güzel ve eğitici bir dağıtım. Çocuklar için ne arasanız var.
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: emreee85
    ilk olarak bu grub ekranını değiştirmeyi beceremedim. orada windows 7 ile ubuntunun bir kaç yükleme özelliği var. ben sadece windows7 ve ubuntu olsun istiyorum. diğer seçenekler olmasada olur. nasıl yapabilirim?

GRUB ekranını ayarlamak için startupmanager adlı yazılımı paket yöneticisinden kur. Veya hiç uğraşmadan "sudo apt-get install startupmanager" komutunu ver konsoldan (Tırnaksız). Sonra o programı Sistem-Yönetim altında bulabilirsin. Başlangıç Yöneticisi diye geçiyor.

Sana tavsiyem diğer seçenekleri es geçme. Ubuntu'ya bişey olursa eğer, kurtarma özelliği gerçekten gerekli oluyor arkadaşın da dediği gibi.

daha önce yüklemiştim onu. sadece şu seçenekler var. düzenlemek için pek birşey yok ki sadece zaman aşımı ve varsayılan işletim sistemi ayarlanabiliyor.

• quote:

GRUB'un temasını değiştirmek ile ilgili birtek burayı bulabildim ama biraz uğraştırıyor:

http://forum.ubuntu-tr.org/index.php?topic=1753.0

ben bunu denemiştim ama beceremedim. ondan vazcaydım sadece iki seçenekli grub yapsam yeter
  • @paradoxical_boy ilgilendiğin için çok teşekkürler. dediğini yaptım ve oldu.
    eğer kurtarma özelliğine ihtiyacım olursa cd den başlatabiliyorum zaten. bi sorun olacağını sanmıyorum.
  • ses için gerekli driver'ı nasıl kuracagız ayrıca HD filmler için codec yüklemeye gerek varmı ilk aklıma gelenler bunlar
  • Lubuntu 10.04 Lucid Lynx:

Açıklama:

Lubuntu, LXDE masaüstü ortamını ön tanımlı olarak kullanan Ubuntu sürümüdür.

İndirme bağlantıları:

ISO

Sel İndirme

Ekran görüntüleri:

thecodingstudio

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi menesc -- 4 Mayıs 2010; 10:54:33 >

• quote:

Orijinalden alıntı: teeKin

ses için gerekli driver'ı nasıl kuracagız ayrıca HD filmler için codec yüklemeye gerek varmı ilk aklıma gelenler bunlar

ekran karti ve bazi kablosuz adaptorler haric tum suruculer icinde geliyor. onlari da yukarida anlatildigi gibi tek tikla yukleyebiliyorsun. live cd ile kurmadan acarak ses karti calisiyor mu diye bakmak mumkun.
    paket deposundan, turkce kisitli ilaveler, ingilizce ubuntu restricted extras paketini yukleyince gerekli tum kodekleri flash player'i, java ve bazi fontlari yukluyor.
    hd filmleri ekran kartina cozdurmek gerekirse nvidia karti olanlarin mesela mplayer yukleyip video cikisi olarak vdpau secmesi yeterli. ati bildigim kadariyla boyle bir ozellik sunmadi linux icin.
  • @ positroN
    Peki ustadım Win7 gibi seffaf görüntü yapmak mümkünmü pencere kenarları olsun görevcubugu olsun
  • evet, emerald pencere yoneticisini yukleyerek bunu yapmak mumkun. ben bir link vereyim en iyis neler yapilabilegeci hakkinda bilgi verir

http://wiki.ubuntu-tr.org/index.php/Gnome_Ekran_G%C3%B6r%C3%BCnt%C3%BCleri

windows 7 taklidi ubuntu

tema, duvar kagidi, ikon vs ivir zivirlarin ucretsiz olacak bulundugu site

http://gnome-look.org

• @paradoxical_boy
    ilk defa ubuntu kurdum biraz karısık geldı yardımlarınız için tesekkurler aksama eve dönunce kurcalamaya baslayacagım
  • arkadaşlar ubuntuda solidwork autocad gibi programlar çalışıyormu??
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.