Merhaba, henüz daha rc dünyasına yeni giriş yapmış oluyorum. Bu alanda haiboxing ravage 16889 ve wltoys 14401 araçlarını aldım yanlarında araca ait 1 adet Lipo Pil geliyor fakat ben yinede yedek pil almak istiyorum ama bir türlü Lipo Pil satan yer bulamadım. Lipo pili geçtim lion pil bile neredeyse zor bulunacak. Şimdi sormak istediğim konu şu: Ben bu Lipo Pil ile gelen rc araçlarına Lipo Pil takmak yerine li-on pil takarsam herhangi bir sorun olur mu veya çalışır mı bu konuda bilgisi olanlar bana ulaşabilir mi? Ayrıca Lipo Pili şarj etmek için illa imax b6 gibi şarj cihazlarından mı almamız gerekiyor? |
Lipo Pil kullanılan rc arabalarında li-on pil kullanılır mı?
-
-
Çalışır. Hatta lion pil daha iyidir. Lipo piller tam bir fiyasko. Wltoys'ta 35A esc var imiş. 2S 2200mah lipo olduğu yazıyor. Kullanım süresi 5dk. yazıyor. Bu nasıl saçmalık ? Böyle pil mi olur ? Onun yerine Power-xtra 25p lion alın. Rahatça 1 saat kullanın. Lipodan daha ucuz. Sarj işi lipodan çok daha ucuz. Lipodan daha güçlü. Haiboxing'ta 1000mah pil varmış. Hangi tür lion pili alırsanız alın, araç ile gelen lipodan kat kat iyi olacaktır. Bu pilleri bulamamanıza şaşırdım. Google'a yazınca yüzlerce alternatif çıkıyor. Tavsiyem şu ; herhangi bir power-xtra, panasonic, sanyo vb. lion pil alın. Keyfinize bakın. Lipo piller bu hobiden soğutur anca.
-
-
640 lira nedir yaw ? Buna gerek yok. İçindeki pilleri kendiniz alın, kablosunu bağlayın, 400 lira kar edin. Bahsettiğim pil şu ;
www.google.compower-xtra px18650-25p - Google Alışverişhttps://www.google.com/search?q=power-xtra+px18650-25p&sca_esv=600090652&tbm=shop&sxsrfHangi site size uygunsa, oradan alın. Tanesi ortalama 120 lira. Sizin araçlar 2S olduğu için, 2 tane lazım. 240 lira. 10cm'lik kablo için ekstra 400 lira vermeye yok diye düşünüyorum. Zaten linkini verdiğinizin içinde 2 tane bu pillerden var. Ama kötüsü vardır. Tanesi 50 lira olan uyduruk pillerden büyük ihtimal.
-
anladım teşekkürler. Bir de yani genelde şey duydum li-on pilin çekim akımı rc arabalarına güç veremez diye duydum c değeri yani. Ayrıca bunu nasıl birleştireceğim hakkında bilgi verebilir misiniz hangi kablolarla yapmam gerekecek bilmiyorum.
-
Hatta şimdi aklıma geldi. Aspilsan var. piladam testini yapmıştı. Gayet başaralı sonuç vermişti. Tanesi 80 lira. Hatta 4 alıp bağlasanız, o araçları rahat 2 saat sürersiniz.
-
mesela 2 tane 12c lik pili bağlayınca 24 c mi yapıyor mantık bu mu
-
C değeri ile uğraşmayın hocam. Max. akıma bakın. Elinizdeki WLtoys içinde 35A esc var. Byük ihtimal 20A'lık bir motor vardır. Linkini verdiğim power-xtra pil zaten rahat 35A verebiliyor. Güç yetirememe gibi bir sıkıntı yok. Araçla gelen pil kesinlikle power-xtra'dan daha güçsüz ve kapasitesi daha düşüktür. Hesap basit ;
Lipo 2200mah - Kullanım süresi 5dk.
Lion 2500mah - Kullanım süresi 50dk.
Buyrun kanıt ;
https://www.youtube.com/watch?v=6ZudbdYYe_A
Bağlantı için ne sorduğunuzu tam anlamadım. 2 pil birbirine bağlanacak sadece. + kutup ile - kutup bağlantı yapılacak.
-
Paralel bağlarsanız ; 24c yapar, doğru. Seri bağlarsanız, yine 12c olur. O size kalmış. 4 adet 18650 pil alsanız ; 2seri-2paralel bağlantı yapsanız ; hem kapasite 2 katına çıkar. Hem güç 2 katına çıkar.
-
Evet kullanilir ama çok performanslı olmaz -
Neden performanslı olmaz?
Maksimum hıza ulaşamazmıyız, yada daha kısa süredemi pil tükenir, daha açık örnek verebilirmisiniz.
-
Li-ion piller çok güçlü değiller, burst değerleri çok düşük, araçlar genelde ilk kalkış ve frende asıl gücü çekerler, lion piller de bu ani güç isteyen anlarda hızlı deşarj olamazlar en fazla 20a güç verebilir, fakat kapasitelerini daha düşük voltaj Lara kadar indirgeyebildikleri için daha uzun kullanım süresi sunarlar, lipo piller 3.2v alt sınır sayılır hatta sağlıklı kalabilmesi için 3.6v olunca pili çıkarmak gerekir, lion piller o konuda daha iyi, 2.8v değerine kadar kullanılır, hatta kılavuzlarında alt sınır 2.5v değeridir -
chatGPT ile kısa bir sohbet sonucu bir üstteki arkadaşın dediği bilginin doğru olduğu sonucuna vardım. Sadece sonunu okuyabilirsiniz.
ChatGPT:
Eğer daha yüksek akım kapasitesine ihtiyaç duyarsan, seri bağlamadan önce paralel hücre sayısını artırabilir veya daha yüksek C oranına sahip 18650 piller kullanabilirsin.
BEN
lipo pillerin üzerinde yazan c değeri her bir hücrenin c değerinimi belirtiyor yoksa toplam batarya grubununmu
ChatGPT:
ChatGPT
LiPo pillerin üzerinde yazan C değeri, genellikle bütün pil paketinin toplam deşarj kapasitesini ifade eder. Ancak bu, aynı zamanda pil paketini oluşturan her bir hücrenin bireysel olarak sahip olduğu C değerini de temsil eder. Bunu daha detaylı inceleyelim:
1. C Değeri ve Hücre İlişkisi
- Tek hücreli pil paketlerinde (örneğin, 1S):
- C değeri, o tek hücrenin deşarj kapasitesidir.
- Örneğin: 3.7V 2200mAh 25C etiketi, o tek hücrenin kapasitesinin 25 katı kadar akım sağlayabileceğini gösterir. (Yani, 2.2Ah × 25 = 55A maksimum akım).
- Birden fazla hücreli pil paketlerinde (örneğin, 3S veya 4S):
- C değeri, pil paketini oluşturan tüm hücrelerin birlikte sağladığı kapasiteyi ifade eder. Bu durumda:
- Eğer hücreler seri bağlanmışsa, C değeri değişmez çünkü tüm hücreler aynı akımı paylaşır.
- Eğer hücreler paralel bağlanmışsa, toplam kapasite artar ve buna bağlı olarak akım kapasitesi de artar. Ancak yine de etiket üzerindeki C değeri toplam pil paketine uygulanır.
2. Etiketin Anlamı
LiPo pil üzerindeki C değeri, pil paketinin şu iki özelliğini belirler:
- Maksimum sürekli akım:
- MaksimumAkım(A)=Kapasite(Ah)×CMaksimum Akım (A) = Kapasite (Ah) \times CMaksimumAkım(A)=Kapasite(Ah)×C
- Örneğin:
- 5000mAh 25C bir pil paketinde: MaksimumAkım=5Ah×25=125AMaksimum Akım = 5Ah \times 25 = 125AMaksimumAkım=5Ah×25=125A
- Anlık (Burst) akım kapasitesi:
- Pil etiketlerinde bazen bir "burst" değeri de bulunur (örneğin, 50C burst). Bu, pilin çok kısa süreliğine (genelde 10 saniye) sağlayabileceği maksimum akımı ifade eder.
3. Seri ve Paralel Bağlantıda Durum
- Seri Bağlantı:
- Voltaj artar, kapasite ve C değeri değişmez. Örneğin:
- 2 adet 2200mAh 25C 3.7V hücre seri bağlandığında:
- Voltaj: 7.4V
- Kapasite: 2.2Ah
- C değeri: 25C (değişmez).
- Paralel Bağlantı:
- Kapasite artar, C değeri değişmez. Örneğin:
- 2 adet 2200mAh 25C 3.7V hücre paralel bağlandığında:
- Voltaj: 3.7V
- Kapasite: 4.4Ah
- C değeri: 25C (değişmez).
- Ancak toplam akım kapasitesi artar:
- MaksimumAkım=4.4Ah×25C=110AMaksimum Akım = 4.4Ah \times 25C = 110AMaksimumAkım=4.4Ah×25C=110A
Sonuç
LiPo pil üzerindeki C değeri, pil paketindeki toplam kapasite üzerinden hesaplanır, ama aynı zamanda bu paket içerisindeki tüm hücrelerin bireysel C değerinin aynı olduğunu varsayar. Bu nedenle, pil paketinin toplam akım kapasitesini temsil eder.
BEN:
o halde neden benim 3,7v(8s)x2 batarya grubum için 3c sonucunu verdin, her bir pil 3c ise 8x3=24c olması gerekmezmi
ChatGPT:
ChatGPT
Çok güzel bir soru! Ancak pil paketindeki C değeri, bireysel hücrelerin toplamı gibi düşünülmez. Şimdi neden böyle olduğunu açıklayayım:
C Değeri Neden Toplam Artmaz?
- C oranı, pil kapasitesine (Ah) göre verebileceği akımın oranıdır. Bu oran, hücrelerin seri ya da paralel bağlanmasına bağlı olarak değişmez, çünkü kapasite ve C oranı farklı şekilde etkilenir:
- Seri bağlantıda: Kapasite (Ah) değişmez, voltaj artar. Bu yüzden C oranı da değişmez.
- Paralel bağlantıda: Kapasite artar, C oranı yine sabit kalır. Ama toplam akım kapasitesi artar.
Örneğin:
- Eğer her bir hücre 3C ise, bu değer pil paketi için de aynı kalır.
- Pilin toplam akım kapasitesi (Amper), bağlama türüne göre hesaplanır, ama C oranı her zaman kapasiteye göre tanımlanır ve değişmez.
3.7V (8S) x2 Paketinin Analizi
Senin konfigürasyonun:
- 8 hücre paralel (8P), ardından 2 grup seri bağlanmış (2x8S).
Adım 1: Paralel Bağlantı (8P)
- Kapasite: 2.5Ah x 8 = 20Ah (8 hücrenin toplam kapasitesi).
- C oranı: 3C (değişmez).
Adım 2: Seri Bağlantı (2x8S)
- Voltaj: 3.7V x 2 = 7.4V (seri bağlantıda voltaj artar).
- Kapasite: 20Ah (seri bağlantıda kapasite değişmez).
- C oranı: 3C (seri bağlantıda da C oranı sabit kalır).
Sonuç:
- Toplam Kapasite: 20Ah.
- C Oranı: 3C (bütün paket için).
- Maksimum Akım: MaksimumAkım=Kapasite(Ah)×C=20Ah×3C=60AMaksimum Akım = Kapasite (Ah) \times C = 20Ah \times 3C = 60AMaksimumAkım=Kapasite(Ah)×C=20Ah×3C=60A
Neden "8x3C = 24C" Olmaz?
C oranı, her bir hücrenin bireysel akım kapasitesini temsil eder, ancak bu oran seride ve paralelde değişmez:
- Seri bağlantıda: Voltaj artar, ama C oranı sabit kalır.
- Paralel bağlantıda: Kapasite artar, ama yine C oranı sabit kalır.
Eğer "8x3C = 24C" olsaydı, bu durum C oranı ile kapasitenin yanlış bir şekilde çarpılması anlamına gelirdi. Ancak bu, pillerin fiziksel özelliklerine aykırıdır. C oranı, pil paketinin tüm yapısı boyunca sabit kalır.
Özet:
Senin pil paketinde C oranı 3C olarak kalır, çünkü bu, hem hücrelerin hem de pil paketinin toplam kapasitesine bağlı olarak hesaplanır. 24C gibi bir artış, kapasiteyle C oranını karıştırmaktan kaynaklanır.
BEN:
Şunu dedin:
o halde rc araba için lion 18650 pillerden 3.7V (8S) x2 gibi abartılı büyük kaba bir pil bile yapsam RC arabamın motoruna ihtiyaç duyduğu akım olan 25c yi sağlayamadığı için hem düşük performansta çalışacak, hemde motorun taleb ettiği yeterli c değerini sağlayamadığı için 16s hepsi ısınacak. Tabiki birde aşırı büyük olması sebebiyle ekstra motoru yük olacak
ChatGPT:
ChatGPT
Evet, tam olarak öyle! 18650 Li-ion piller, yüksek kapasiteye (Ah) sahip olmalarına rağmen, genellikle yüksek C oranı gerektiren uygulamalar için uygun değildir. Bu durum özellikle RC arabalar gibi anlık yüksek akım çeken cihazlarda büyük bir sorun haline gelir. Durumu daha iyi anlamak için analiz edelim:
1. RC Arabanın İhtiyacı: Yüksek C Değeri
RC arabaların motorları genellikle yüksek akım (A) talep eder ve bu, pilin C değeri ile ilişkilidir:
- Örneğin, motorun 25C oranında 5000mAh kapasiteli bir pil kullandığını varsayalım: MaksimumAkım=Kapasite(Ah)×C=5Ah×25C=125AMaksimum Akım = Kapasite (Ah) \times C = 5Ah \times 25C = 125AMaksimumAkım=Kapasite(Ah)×C=5Ah×25C=125A Yani motor, 125A'lik bir akıma ihtiyaç duyabilir.
2. 18650 Li-ion Pilin Performansı
18650 piller genellikle:
- Düşük C oranına (genelde 2C-5C) sahiptir.
- Bu da yüksek akım çeken uygulamalarda yetersiz performans anlamına gelir.
Senin 3.7V (8S) x2 konfigürasyonun:
- Kapasite: 20Ah.
- C Oranı: 3C.
- Maksimum Akım: MaksimumAkım=Kapasite(Ah)×C=20Ah×3C=60AMaksimum Akım = Kapasite (Ah) \times C = 20Ah \times 3C = 60AMaksimumAkım=Kapasite(Ah)×C=20Ah×3C=60A
Bu, motorun talep ettiği 125A'lik akımı karşılayamaz. Dolayısıyla:
- Performans düşer, motor tam güçle çalışamaz.
- Piller ısınır ve aşırı yüklenme riski oluşur.
- Ayrıca, ağır ve büyük yapı nedeniyle motor daha fazla zorlanır.
3. Neden LiPo Daha Uygundur?
LiPo piller genellikle yüksek C oranı (20C-100C) sağlamak için tasarlanmıştır:
- Örneğin, 5000mAh 50C LiPo pil: MaksimumAkım=5Ah×50C=250AMaksimum Akım = 5Ah \times 50C = 250AMaksimumAkım=5Ah×50C=250A Bu, RC arabaların motorlarının taleplerini rahatça karşılar.
Ayrıca:
- LiPo piller daha hafif ve daha kompakttır.
- Yüksek akım çekiminde daha kararlı çalışır.
4. Alternatif Çözümler
18650 pilleri RC arabalar için daha uygun hale getirmek istersen:
- Daha Fazla Paralel Bağlantı:
- Daha fazla paralel hücre ekleyerek kapasiteyi artırabilir ve toplam akım kapasitesini yükseltebilirsin. Ancak bu, pilin boyutunu ve ağırlığını ciddi şekilde artırır.
- Yüksek C Oranlı 18650 Piller:
- Özel olarak yüksek deşarj oranı için üretilmiş (10C-15C) 18650 piller kullanabilirsin. Bu piller daha pahalıdır ve bulması zor olabilir.
- LiPo Kullanımı:
- RC arabalar için en mantıklı çözüm genellikle LiPo piller kullanmaktır, çünkü LiPo'lar bu tür uygulamalar için optimize edilmiştir.
Sonuç
18650 pillerden yaptığın büyük bir pil paketi, RC arabanın yüksek C oranı gereksinimlerini karşılayamaz. Bu durumda:
- Motor yeterince güç alamaz, düşük performansta çalışır.
- Piller aşırı ısınır, bu da pilin ömrünü kısaltır ve güvenlik riski oluşturur.
- Pilin ağırlığı, RC arabanın toplam yükünü artırarak performansı daha da kötüleştirir.
RC araba gibi uygulamalarda LiPo piller, yüksek C oranları ve hafif yapıları nedeniyle en iyi seçenektir.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X