Şimdi Ara

LM317T Entegresi ile Fan Kontrol Cihazı Yapımı... (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
120
Cevap
1
Favori
47.849
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
Giriş
    paylaşmış oldugun devre oldukça guzel ve kullanışlı. Senden ricam elinde hazır baskı devre şeması varsa buradan paylaşabilirmsin? ayrıca devrenin bitmiş halinide merak ediyorum.
    şimdiden teşekkurler.
  • ya arkadaşlar CoxeD yapmış oldugu resimli olarak paylaştıgı devre fanı tam durdurmuyor dimi
  • arkadaşlar lm 317 li devreyi kurdum hatta çok kez denedim ama fanı potlar yönetiyor yani fan hızını po yöneiyor lm ile alakası olmuyor po ısınıyor hatta. Ben nerde hata yapıyorum bulamadım çıldırmamak işten değil. Birisi basit bi şekilde çizimlerle açıklarmı masraf ettim zaman harcadım olmadı üzülüyorum yaa :(
  • bu 4 fan kontrolu denendimi???
  • arkadaşlar ben bu fan devrelerinin hepsini yaptım fakat en meşur olanı lm317 ile yapılan
    bu devrelerde şöyle bir problem var 12v devreye verdiniz max çıkış 10,5v oluyor voltajın bir kısmı
    transöstörlerde harcanıyor yani fan hiçbir zaman max hıza ulaşamıyor ha yavaşlatma konusunda iyi
    ama ondada ayar esnek bir geçişe sahip değil dar bir aralıkta ayar yapılıyor buda bir dez avantaj
    yani performans için kullanıma uygun değil illa fanı yavaşlatmak istiyorsanız sabit ayarlı low transistör kullanın
    l7808 gibi sadece transistör yeterli devreye gerek yok ayrıcı yapılan devrelerin hepsinin çıkışları fan soketli
    yani fanların hepsinde aynı söketten bulunmuyor hepsi farklı kasa fanı ayrı soket board fanı ayrı soket cpu fanı
    ayrı bir soket buda yapılan devrelerde soketlerde problem benim yaptığım devrede bunlara benziyor
    neyse yapan arkadaşların ellerine sağlık sonuçta emek verilmiş
     LM317T Entegresi ile Fan Kontrol Cihazı Yapımı...

• Selamlar, altta ki resimdeki açma kapama ayarlı fan kontrolcü harika duruyor.Malesef yapan arkadaş @asil01 ayrı olarak satmıyor.Bu tip bir fan kontrolcü yapabilcek ve satmak isteyen biri olursa pm atabilir mi acaba bana..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi keukuat -- 21 Kasım 2009; 0:01:29 >
  • Lm317 ile max 10-10.5 volt çıkış alındığı doğru.transistörle yapılan basit devrelerde de 11.3 volt max. alınıyor.

bu durum fandan max verim almayı da engelliyor. bir fan kontrolcüsünden gerektiğinde tam 12 volt almanı yolu pwm kullanmaktır.
    pwm'de 12 volt bir mosfet (seri direnci 0.2 ohm civarında) ile anahtarlandığı için gerilim kaybı olmaz.
    2009 yılındayız biraz modern olalım artık.

quote:

Orijinalden alıntı: alialtin

arkadaşlar ben bu fan devrelerinin hepsini yaptım fakat en meşur olanı lm317 ile yapılan
    bu devrelerde şöyle bir problem var 12v devreye verdiniz max çıkış 10,5v oluyor voltajın bir kısmı
    transöstörlerde harcanıyor yani fan hiçbir zaman max hıza ulaşamıyor ha yavaşlatma konusunda iyi
    ama ondada ayar esnek bir geçişe sahip değil dar bir aralıkta ayar yapılıyor buda bir dez avantaj
    yani performans için kullanıma uygun değil illa fanı yavaşlatmak istiyorsanız sabit ayarlı low transistör kullanın
    l7808 gibi sadece transistör yeterli devreye gerek yok ayrıcı yapılan devrelerin hepsinin çıkışları fan soketli
    yani fanların hepsinde aynı söketten bulunmuyor hepsi farklı kasa fanı ayrı soket board fanı ayrı soket cpu fanı
    ayrı bir soket buda yapılan devrelerde soketlerde problem benim yaptığım devrede bunlara benziyor
    neyse yapan arkadaşların ellerine sağlık sonuçta emek verilmiş

• arkadaşlar bu lm317 lı devreyı calıstırdım 0 'a inmesinde bir problemide yok devre sorunsuz fakat buna led bağlayabilecek bir arkadaş varmıdır ?

fan ı 0 a çektiğimizde led sönse sonra fanla beraber artarak ışık verse
  • quote:

Orijinalden alıntı: Nicholasvanorton

arkadaşlar bu lm317 lı devreyı calıstırdım 0 'a inmesinde bir problemide yok devre sorunsuz fakat buna led bağlayabilecek bir arkadaş varmıdır ?

fan ı 0 a çektiğimizde led sönse sonra fanla beraber artarak ışık verse

fan a paralel led+direnç ikilisini bağlarsan(12v a bağlar gibi 1k dirençle) kolayca halletmiş olursun..
  • o yukarıda 2009 yılındayız falan diyen modernlikten bahseden arkadaş sen olayı yanlış anlamışsın biz devreyi anahtarlamak değil kontrol etmek istiyoruz
  • yanlış anlama yok.bilakis ben de anahtarlamayı gerilim kontrolü için kullandım. daha geniş bilgi için PWM konusuna göz atsanız iyi olur.
    quote:

Orijinalden alıntı: alialtin

o yukarıda 2009 yılındayız falan diyen modernlikten bahseden arkadaş sen olayı yanlış anlamışsın biz devreyi anahtarlamak değil kontrol etmek istiyoruz
  • iyi peki dediğin gibi olsun sen konuya çözüm gibi yazmışın ben ondan tepki gösterdim
    sende kendi tecrübene göre bi çözüm sunmuşsun paylaşımın için mersi eln teknisyen ali
  • Arkadaşlar bende bu devreyi yapmaya karar verdim ama şemadan malzemeleri çıkaramadım, şuan bir bilgisayar modifiye ediyorum da hazır elim değmişken buna da bi el atıyım dedim. Elektriğe ilgim falan vardır iyi de lehim atarım ama şemaya bakıp da malzemeleri çıkarıcak kadar iyi değilim bana bu şemadaki malzemeleri yazarsanız çok sevinirim, ayrıca bence çok faydalı bir konu. Teşekkürler.
  • 4'lü fan kontrol yapımı başından sonuna ilgilenen arkadaşlar bakabilir:

http://forum.donanimhaber.com/m_18442851/mpage_1/key_/tm.htm
  • Selam arkadaşlar yeni konu açmak yerine, arattığımda bu konuyu buldum.

Şimdi fanlardaki bu üç kablonun 3.sü ne işe yarar ? PWM sinyali alımı için mi ? yoksa Fanının içinde bir sensör mü var da onun kablosu vb. ?

Yani; siyah-kırmızı-sarı kabloların sarı olanını anlamadın ne işe yaradığını ?

• sarı kablo fanın hız bilgisi için. "hall sensör" denilen bir parça var, fanın her turunda bu sensör çıkış verir.kablo bu sensöre bağlı.

kenan hocam saygılar. mesajınızı görmemişim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nowanda -- 23 Haziran 2010; 9:18:35 >
  • PTC sıcaklık sensörü değil mi ?
    peki ben o kabolaya NTC taksam olur mu ? termostatlı fan gibi olur ?
  • başka yerlerde yeni açıklamalar buldum.

Sarı kablo; devir monitörü olarak görev yapar diyor ama bu CPU fanlarında geçerliymiş.
    PSU kablolarında ise sarı kablo 12 volt demekmiş

amma karışıkmış kardeşim bu yav
  • arkadaşlar reosta işe yaramaz mı bu elektrik olayını çözmüş(no aydiya)değilim acaba reosta - drienç fln öyle basit bişey olmaz mı
  • sarı devir bilgisi için
    fan devrini sadece düşürmek yani biraz yavaşlatmak isterseniz
    l7808 işinizi görür
    yok ben 0 dan en yüksek devre kadar fanı ben kontrol etmek isterim derseniz lm317 daha kapsamlı olur
    sadece yarı hızına insin istiyorsanız fanı 12 yerine 5 volta verin gitsin
    hatırlatma fandaki kırmızı kablo +12v
    power deki kırmızı kablo +5v dir
    power sarı kablo +12v dir
    fan sarı kablo devir bilgisi içindir voltaj verilmez boşta kalsada olur
    dört kablolu fanlarda ise yeşil kablo vardır buda herkezin bahsettiği devir konrolü yapar
    üç kablolu fanlarda dahili devir kontrolu yoktur kesinlikle
    herkeze kolay gelsin
    eln teknisyen ali
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.