Şimdi Ara

LM324 PWM devresini Altornatör Şarj Voltajında Çalıştırmak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
7
Cevap
1
Favori
950
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Resimde görülen (alıntıdır ) pwm devresinin pwm katı bozulmadan akü şarj voltajı olan 12.8 ile 14.4 volt arasında çalıştırmak istiyorum .

Bu devreyı su anda kullanıyorum ancak tek sorunum akü şarj voltajı olan değerlerde lınner olarak ayarlanamıyor . Herhangibir röle kullanmadan bu devreyi 13 ile 14.5 volt arasına ayarlanabılır yapıp akü kutup başlarına bağlayınca araç motoru devreye girince ( marş dinamosu şarj voltajı üretınce) star alıp araç motoru durduğunda yaklaşık akü voltajı 12.8 civarı devrenın off olmasını istiyorum

LM324 PWM devresini Altornatör Şarj Voltajında Çalıştırmak

• Merhaba,önce bir düzeltme yapalım;LM324 entegresi PWM değil OPAMP'dır.Devrede karşılaştırıcı olarak kullanılmış,evet aynen kullanılabilir.Yani opamp evet karşılaştırıcı (komparator) olarak da kullanılabilir.
    PWM entegresi ise en kısa tabirle sinyal üreten entegredir diyebiliriz.

Sorunuza gelirsem;istediğiniz çalışma sistemi eklediğiniz devre tekniği ile % 70-80 sonuç verir,önemli olan opamp 2-3 ve 5-6 nolu uçlarına verilen voltajın bir yönünün stabil olmasıdır.Bir yönü derken 2-3 nolu uçların bir tanesi demek istiyorum.İşte bu nedenle önce 7805 yada 7808 gibi bir regülatör ile voltaj regülesi sonrasında kararlı bir devre bütünü olmalı ki,,kararlı ve istenilen düzeyde çalışabilsin.

Peki % 100 net sonuç veren bir devre nasıl olmalı diye soracaksanız,,,röleli şarj kontrol devrelerinin kontrol katı çok uygun olur,webde bol bol bulabilirsiniz.

• Merhaba;

Duzetme için teşekurler mevcut devre ile araç farlarını kısıp açmayı planlıyorum . Mevcut halıyle işim goruyor kullanmış oldugum mosfet ıle 15 amper kaldırbılıyor .

Röle kullanmak istemıyorum sebeb röle kotaklarını tetıklemek için +12 volt aramak istemıyorum bu devreyı şarj voltajıyla aktıf edıp start verip (pwm katı olan )araç ışıklarını kısıp açmak amacım .

Tamamem akü kutup başlarından altörnatör gerılımıni okuyup star alıcak
  • İşlem gayet basit,,araç çalıştığında zaten akü voltajı en az 13,5-13,6V olur.Bu voltajlara geldiğinde karşılaştırıcı aktif olur ve mosfeti sürer.Opamp çıkışındaki ayarlı pot ile aktif deaktif voltaj aralıkları ayar edilir tamamdır.
    Evet bilhassa Y.Enerji dallarında röle kullanımına bende karşıyım.Ama araçlarda kullanılan rölelerin yıllarca sağlam çalıştığını da göz ardı etmemek gerekir.
    Bu itibarla;rölelerin voltajı toleranslıdır,,12V bir röle 10,5-11V---15V aralıklarında gayet rahat çalışır.İşte araç çalışıp alternatör üretime geçip voltaj 14Voltlarda olduğunda röle sürümünde problem değildir.Problem olsaydı röleler kısa sürede bozulurdu değilmi?Hayırlı günler.
  • Yazdıklarınıza katılıyorum röle kullanmama sebebim montaj esnasında +12 tetıkleme voltajı aramak ıstemıyorum mesela fıat lıne 2012 model altornator çıkışında şarj lamba voltajı yok yada başka bır araç mıtsubıshı l 300 munubus tetıkleme voltajı +12 volt yoktur . Bu tarz durumların onune geçmek için zaman kaybetmememek açısından .

Böyle bir devre arayışı içindeyım mevcut devrenın diğer op amp katlarını kullandırım comperator kısmı yaptım 5,1 volt zener ve 1k --10k arası diren ile 2 numaralı bacağı bu ıkı eleman arasına bağladım diğer kısım olan 3 numaralı bacağa ise 10 km potans takarak mosfeti belirtilen aralıklarda şarj voltaj aralıklarında çalıştırdım . kurulu devreyı hiç bozmadan yaptım ancak bu seferde pvm katı dıyotların olduğu kısım görev yapmıyor yanı lambaları kısıp açmıyor comperator kısmını entegr bacaklarının 6 ve 7 çıkış katından sonra kurdum yıne olmadı çalışmadı devre

Bu şekilde bır devre ihtıyacım var lm 324 mosfet surme konusunda 555 entegresınden çok daha verımlı çalışıyor ırf 1405 serisi bir mosfetten 15 amper rahatlıkla alınabılıyor 555 entegresınden ise 15 amper alındıgından ısınma olayı çok fazla oluyor bu yuzden sürücü olarak güzel görev yapıyor.

• Bu konuyla ilgili kımsenın bir bilgisi yok koca formda galıba...
  • Devreyi kendi imkanlarımla yaptım süper çalışıyor vatana millete hayırlı olsun

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    6v ışıldak şarj devresi
    15 yıl önce açıldı
    7805 Regülatör Devresi
    11 yıl önce açıldı
    SMPS Devresi
    4 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.