Şimdi Ara

// Lost Dizisi Sırları (uzun spoiler içerir)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
7.800
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • lostun sırlarını öğrenmek için 2010 u beklemeye gerek yok...okudum ve şok oldum gerçekten aklıma yatan açıklamalar mantıklı..... baya uzun makale ama ara ara uğrar okursunuz ...sadece paylaşmak istedim

LOST

black smoke:(KARA DUMANIN SIRRI)

black smoke’un burada cerberus olarak adlanadirildigini varsayarsak adada birden fazla (en az dort adet) black smoke oldugunu ve bunlardan birinin kazadan sonra aktif olmadigi sonucunu cikarabiliriz. black smoke’un bir cesit guvenlik sistemi oldugu ve insan sekline burunebildigi (yemi’nin kiligina girmesi ve mr eko’yu oldurmesi) yazar ekibi tarafindan dogrulanmisti. fakat burada dikkat cekici olan dharma istasyonlarini koruyan bir guvenlik sistemini icin, dharma yasam alanina neden ikinci bir guvenlik sistemi (sonic fence) yapildigi. bunun iki nedeni olabilir,

1) balack smoke dharma'nin yapay zeka deneylerinden biriydi, fakat deney kontrolden cikti. kendilerini korumak icin sonik bir savunma sistemi kurdular.

2) balck smoke adada zaten vardi. dharma bunu kontrol etmenin bir yolunu buldu, kazadan sonra kaybetti.

81, 83, 84 ve 85 yillarinda cesitli bolumlerin kapatilidigini ve bazi seylerin yolunda
    gitmedigini ve 85 yilinda buyuk bir kaza oldugunu blast dor map’tan ogreniyoruz.

black smoke insan zihnini okuyabiliyor, bir cok kazazedeyi duygusal olarak etkileyecek kisiliklere burunerek kimi zaman onlara yol gosteriyor, kimi zaman onlari olduruyor. ikiye – uce ayrilip daha sonra tekrar birlesebiliyor. yerin altindan tunellerden cikiyor (ya da dharmanin actigi tunelleri kullaniyor) dinamitle en azinda sersemletilebiliyor. (jhon’u tunele cekmeye calismasi ve kate’in tunele dinamit atarak john’u kurtaramasi) adanin bazi yerlerinde guvenli noktalar var ve black smoke bu yerlere giremiyor. belli bir rotayi veya bolgeyi kullanabiliyor. rousseau bir cok kez hangi yolu secip hangi yolu secmemeleri gerektigi konusunda lostie’lere yardim etmisti. black rock’a giderken black smoke saldirdiginda katie’yi agac dallarinin arasina cekmis ve orasinin guvenli oldugunu soylemisti. hatta bir keresinde yanlis hatirlmiyorsam “ “burasi onun cikis yolu uzerinde degil” gibi bir cumle kurmustu.

black smoke ne olursa olsun vahsi bir hayvan gibi onune gelene saldirmiyor, cok guclu ve savunmasi zor bir silah olmasina ragmen hic bir zaman tam gucunu gostermiyor, ne lostie’lerin ne de the others’in tarafinda yer aliyor. bence black smoke kollektif bilinc teorisindekine yakin bir ifadeyle adanin kollektif bilincini yansitan, manyetik alan teknolojisiyle uretilmis bir varlik. yani onun icin onemli olan kisiler degil ada. jacob, black smoke’u kontrol ediyor olabilir.

black rock ve magnus hanso

blast door map'ten alinabicek en onemli bilgi magnus hanso'nun mezarinin adada oldugu bilgisi. lost experience da anlatilanlara gore black rock new world sea traders adli sirkete ait bir kole gemisiydi. bunun yaninda guney dogu asya ve pasifik adalarinda maden arama ve altin ticaretinde de kullaniliyordu. magnus hanso'nun sahip oldugu bu gemi 40 kadar murettebati ve saysi bilinmeyen koleleriyle birlikte 1881 yilinda ortadan kayboldu.

black rock ile bu adaya geleneler burada mahsur kalmis, ve yasamlarina burada devam etmis olmalilar. bu da dharma ile savasan, daha sonra ben'in isbirligiyle onlari olduren ada yerlilerinin yani the others in neden ingilizce konustuklarini ve beyaz olduklarini acikliyor.

blackrock'in murettebati ile adanin gercek yerlileri arasinda bir catisma gerceklesmis olma olasiligi yuksek. ya da murettebat ile adanin gercek yerlileri bir sekilde karisarak yeni bir topluluk olusturmus olabilirler.

dharma insiyatifi ile magnus hanso arasinda baglantiyi soyle kurabiliriz. magnus hanso bir sekilde bu adadan ayrilmayi basarmis ve buradan buyuk bir servet elde etmis, daha sonra adaya geri donmus ve yasami burada sonlanmisti. magnus hanso'nun ailesi ada ve adaya ait sirlari saklamayi basarmis ve magnus hanso'nun torunu alvar hanso adanin sirlarini gelisen teknoloji ile tetkik etmek ve nihai dunya barisini (!) saglamak amaciyla dharma insiyatifini kurmus ve ada da calismalara baslamisti.

hanso foundation:

merkezi kopenhag danimarka'da bulunan alvar hanso onderliginde kurulmus, amaclarini "daha iyi yarinlara ulasamak" ve "olen bir dunyayi ve insanligi tekrar canlandirmak" olarak tanimlayan cok uluslu sirket . dharma insiyatifinin sponsoru. yaptiklari arastirmalari 7 ana baslik altinda toplamislar:

mathematical forecasting initiative
    worldwide wellness and prevention development program
    mental health appeal
    electromagnetic research initiative
    institute for genomic advancement
    life extension project
    educational outreach imperative

hanso foundation un insternet sitesinin dorduncu ve son versiyonunda alvar hanso'nun bir yazisiyla karsilasiyoruz.
    http://www.thehansofoundation.org/
    yazinin ucuncu paragrafinin sonundaki humanity kelimesine tikladigimizda sayfa degisiyor ve karsimizda dr. thomas werver mittelwerk'in su sozleri soylerken buluyoruz:

"you've taken a battle, but that's all it was - a battle. humanity needs me, now more than ever. i have the virus, i have the will and i will not fail."

savasi baslattin, ama butun hersey sadece bu; bir savas. insanligin bana her zamankinden daha cok ihtiyaci var.virus benim elimde, hayalimi gerceklestirirken
    yenilmeyecegim.

ayni yazinin son paragrafinda alvar hanso kizina ve dr. thomas mittelwerk'in karanlik rejimine karsi koyan herkese tesekkur ediyor ve suclamalardan aklandigini ve artik ozgur oldugunu soyluyor. sirketinin ikinci bir sansa kavustugu icin global welfare consortium'a da ayni tesekkurlerini sunuyor. buradan anladigimiz hanso foundation'dan bir bilim adami, sirketle ve hanso ile ters duserek bir komplo kuruyor. ama alvar hanso bu kompladan kurtuluyor ve dunyayi daha yasanabilir bir yer haline getirmek icin ikinci bir sansa kavusuyor.

dharma insiyatifi 1970 yilinda gerald ve karen degroot adinda michigan universitesinde calisan iki bilim adami tarafindan kuruldu. hanso foundation'un destegiyle meteoroloji, psikoloji, parapsikoloji, zooloji, elektromagnetizm ve utopik bir sosyal duzen uzerine arastirmalara basladilar. sri lanka videosundan anladigimiza gore dharma insiyatifinin adadaki asil amaci cevresel faktorleri manuple ederek valanzetti denklemini bozmak ve boylece insanligin gidisatini degistirmek. (valanzetti denklemine daha sonra gelecegim)

adada 7 adet istasyon kuruyorlar.

the arrow: matematik, ikmal, yiginak, stok, sahneleme (bosaltilmis)
    the staff: medikal depo ve arastirma unitesi (bosaltilmis)
    the swan: elektromagnetik arastirmalar.(yok edildi)
    the flame: komunikasyon merkezi (yok edildi)
    the hydra: zoolojik arastirmalar unitesi. (bosaltilmis)
    the looking glass: parazit yapan radyo istasyonu olarak kullaniliyordu. (batmis)
    (sekizinci istasyonu 4. sezonda gorecegiz.)

bu filmde ilgi cekici bir kac nokta var. birincisi adanin isminin belirtilmemesi, ada ve "anakara"dan bahsedilmesi. ingilizce bilgim beni yamultmuyorsa "mainland" ana kara veya kita anlamina gelir, yani jack katie ve sawyer'un hapis tutuldugu bizim ikinci ada oldugunu varsaydigimiz yer tahminimizden cok daha buyuk olabilir. zaten isim belirtmemekle birlikte adalara hosgeldiniz demiyor. adaya hos geldiniz diyor. almanca kismindan ise artik mesihi beklemeye gerek kalmadigini, bilimadamlarinin sonsuz dunya barisini kurmak uzere calistiklari ima ediliyor.

bu film iki kisimdan olsuyor ilki 1975 tarihli dharma insiyatifinin neden kuruldugunu ve valenzetti denkleminin ne oldugunu aciklayan bolum. ikinci bolumde ise daha once sozunu ettigim alvar hanso'ya komplo kuran bilim adami thomas mittelwerk'in konusmasi yer aliyor, ki bu film bize bir cok ipucu veriyor.

birinci kisim:
    ben alvar hanso. eger bu filmi izliyorsaniz, simdiden dharma insiyatifnin kuruculari ve baskanlari gerald ve karen degroot’u taniyor ve onlarla calisyorsunuz demektir.

bildiginiz gibi ortakligimizin bir cok arastirma hedefleri var. bilmediginiz nokta neden dharma insiyatifini bir araya getirdigimiz. neden dunyanin en zeki insanlarina sinirsiz kaynak ve imkan verdigimiz…
    size soylendigi gibi birazdan duyacaklarinizi bir sir olarak saklamak uzere serefiniz uzerine yemin ettiniz.

bir kac hafta icinde gorevinizle ile ilgili bilgilendirildikten ve hayatta kalma egitiminizden sonra siz ve calisma arkadaslariniz cok gizli bir bolgeye dogru bir sefere cikacaksiniz. bu bolgenin kesin olarak nerede oldugunu sadece ben, degroot cifti ve organizasyonumuzun bir kac yuksek gorevli uyesi bilmekte.

1962 yilinda, sadece 13 yil once, dunya nukleer bir savasin esigine geldi. karsilikli tehditlerinin son raddesine varan amerika birlesik devletleri ve sovyetler birligi , soguk savas boyunca buyuyen nukleer savas tehditini ortadan kaldirmak icin kuba krizinden sonra bir araya gelerek ortak bir cozum aramaya karar verdiler. sonucta ortaya valenzetti denklemi cikti. birlesmis milletler guvenlik konseyinin korumasi altinda yapilan arastirmalarin sonunda orataya cikan denklem italyan matematikci enzo valenzetti’nin parlak bir bulusuydu. bu denklem tam olarak insanligin kendisini yok etmesine kac yil ve ay kaldigini ortaya koyuyordu. sonucta ne olursa olsun; nukleer savas, ya da nukleer olmayan bir savas; kimyasal veya biyolojik silahlar, evrensel nufus artisi… insanligin sonu gelmekteydi ve bir an once onlem alinmaliydi.

valenzetti bu denklemin cevresel ve insani faktorlerine bagli bazi sayisal degerler verdi: 4 8 15 16 23 42. sadece cevresel faktorleri iyilestirerek ve sorunlarimiza bilimsel cozumler bularak bu denklemin ozunu degistirebilir ve insanliga yasama sansi verebiliriz. tabii ki bu denklemin sonuclari guvenlik konseyini dehsete dusurdu. her zaman inanmisimdir ki; icinde bulundugumuz tehlike gormezden gelindi. ve boylece dharma insiyatifi dogdu.

adanin cesitli yerlerine istasyonlar kurduk; arastirmalirinizda kullanacaginiz tam donanimli yeralti laboratuvarlari… tum ihtiyaclariniz yiyecek ve ilaclar dahil, periodik olarak adaya birakilacaktir.
    adada frekansi sadece bizim tarafimizdan bilinen ve sifrelenen bir radyo vericisi de bulunmaktadir.
    bu verici sadece valenzetti denklemindeki sayilari yayinlayacaktir. calsimaniz sirasinda bu sayisal faktorlerden herhangi birini degistirmeyi basarabilirseniz, insanligin gercek ve dogru yolunu bulmus olacagiz.

kendiniz adaycaginiz is iste bu: valenzetti denkleminin degerlerini dolayisiyla insanligin kaderini degistirmek. insanligin kaderi sizin elinizde.

ikinci kisim:

thomas mittelwerk:

hepimiz neler oldugunu biliyoruz. kurulusun tum destegine ragmen dharma insiyatifi basarisizliga ugradi.
    hala bu alti adet sayinin hukmu altindayiz. bu sayilarin degerlerini dolayisyla cevresel faktorleri degistirmek icin bir cok sey denedik. elemizden gelenin en iyisini yapmamiza ragmen denklem bizi yine ayni sayilara getirdi. simdi radikal bazi kararlar almanin zamani geldi. elinizden gelenin en iyisini yapacaginiza yurekten inaniyorum.

filan ve vetul-milani koylerinde asimizi denedik. koyluler makak maymunlarindan kaynaklanan bir virusle hastalandiklarini ve bizim onlara gerekli asiyi getirdigimizi zannediyorlar. oraya gittiginizde bu hikayeye sadik kalin. bu ise tum kalbinizle inaniyorsunuz, kararsizliga dusmeyin. olumler basladiginda sevkat ve empatiyle herkesi rahatlatmaya calisin. cesetler zaman kaybetmeden genetik arastirma icin istasyonlara getirilmelidir. virusun dogru genetik hedeflere vardiginda kesin olarak emin olmaliyiz. optimal olum orani % 30’dur. vik enstitusu bu orani dogruladi. eger daha fazla veya az insan viruse karsi dayanirsa basirisizliga ugradik demektir. gerektiginden fazla insan yasamina kast etmememiz gerekmektedir.

filmde 15 numarali tavsanin aniden odanin baska bir yerinde belirdigini goruyoruz. bu casimir kuvvetinden yararlanarak dengeli yani kontrol edilebilen bir wormhole yarattiklarini ya da buna cok yakin olduklarini gosteriyor. eger wormhole’un bir ucundan girip diger ucundan ayni noktaya cikarsaniz ayni mekanda ayni anda fakat farkli zaman dilimlerinde var olmaniz mumkun. (dusunce kulaga her ne kadar sacma gelse de teorik olarak mumkun. bu fikri birazcik olsun anlayabilmek icin bildiginiz tum zaman ve mekan kavramlarini bosvermeniz gerekiyor.) dr candle’nin tavsanlari birbirinden uzak tutmaya calismasinin nedenide bu. cunku ayni madde ayni mekanda farkli zaman dilimlerinde var olamaz (ya da olmamali) eger tavsanlar birbiriyle temas etseydi mantik sinirlarinin disinda bizim henuz anlayamayacagimiz bir etki dogurabilirdi.

doktorun soyledigi bir baska dikkat cekici sey ise bu adanin ozel yapisinin casimir kuvvetini yaratmaya elverdigini soylemesi. yani ada gereken enerjiyi sagliyor. bu durumda adada kendiliginden kontrolsuz bir sekilde wormhole yaratiyor olabilir. bu da bize dusen ucaklarin, ormanin orta yerindeki geminin vesairenin nasil adaya geldigini, neden kimsenin adaya dogrudan ulasamadigini ve ayrilamadigini acikliyor. cunku adadaki basit ve kucuk olcekteki wormhole dengesiz oldugu icin giris ve cikis noktalarini bulmak kolay degil. biraz daha ileriye gidecek olursak adadaki zamanin dunyadaki zamandan daha yavas aktiginida soyleyebiliriz. cunku wormhole’da seyahat ederken gecirdiginiz zaman dunya zamanindan daha yavas akiyor. ilk kez einstein’in ortaya attigi bu fikre gore zaman gorecelidir. tani dunyadaki bir saatlik zaman diliminin uzunluguyla adadaki bir saatlik zaman diliminin uzunlugu ayni olmayabilir.

jacob adadaki herkesin zihninin en ucra kosesinde yatan anilara ve dusuncelere ulasabiliyor. ornegin sawyer hakkinda hazirlanan dosyada sawyer’in tum gecmisi vardi fakat bunlar sadece resmi kayitlar degildi. ucaga binmeden bir gun once oldurdugu adami bile biliyorlardi. –ki bu olayin tanigi hic kimse yok. ama maddenin hafızası ve evrenin 'tek'ligini dusunursek jacob'un bu biligilere nasil ulastigini anlayabiliriz. jacob yillar boyunca bu deneklerin hayatlarini sayisiz yontem kullanarak tek tek yonlendirdi. kimi zaman digerlerinden yardim aldi kimi zaman adanin ozelliklerinden faydalandi. sonunda hepsinin bu ucaga binmesini ve adaya dusmesini sagladi.

adaya ulasabilen yeni ekibin tek derdi ben'i bularak cezalandirmak ve adayi ele gecirmek. fakat bu gelenler'in ne john ne de walt'la bir dertleri var. cunku dharmanın bu ozel projesindeki kisilerin o ucakta oldugunu henuz bilmiyorlar. dharma dagildiginda ve ardinda hanso foundation dr mittelwerk tarafindan ele gecirildiginde yapilan bir cok deneyin ve bir cok denegin izi kaybedildi. bu denekler kim oldugu ve nerede olduklarini cok az insan biliyordu -ki bunlardan cogu olduruldu.

ada da ben, the others, john lock ve beraberindekilerele; dharma ve jack'in beraberindekiler karsi karsiya geldi. bu savastan john locke basta galip cikacak ve ben'in yerini alacak. jack kismen de amacina ulsarak adadan ayrilmayi basaracak fakat bunu yaparken yaptigi anlasma ve gizlilik yemini vicdanini rahat birakmayacak ve adaya geri donerek diğerlerine ve adada kalan kazazedelere yardim etmeye calisacak. (bunu zaten biliyoruz.) burada ortaya bir ikilik cikacak zira ben'in yerini alan ve jacob'un birinci adami haline gelen john, adayi dis dunyaya kapatip sadece kendi sectikleri insanlari adaya getirerek yeni bir toplum kurmak ile dunyanin gelecegini kurtarmak arasinda bir secim yapmak zorunda kalacak. jack tamamen dharma'ya teslim olmasa da dharma ile adanin yerlileri arasinda bir arabulucu gorevini ustlenecek. sonucta ikinci bir anlasma yapilarak ada kismen jack'in denetiminde (dharma'yi temsilen) yerlilere ve john'a birakilacak. ve en sonunda lost'un senaristleri bizi bir kez daha ve son kez koseye yatiracak. dr mittelwerk nihai amacina ulasacak ve virusu dunyaya yayacak. bir cok insan olecek. dunyada yeni bir duzen kurulacak ve bu duzenin yeni bekcisi istesmeden de olsa ada yerlileri olacak.

alıntıdır

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -Mctolga- -- 7 Şubat 2009; 13:30:00 >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Lost Dizisi Sırları (Spoiler İçerir)

"Lost" dizisi, gizemi ve karmaşık karakterleriyle tanınan bir televizyon şaheseridir. Dizinin en ilgi çekici yönlerinden biri, adanın gizemleri ve özellikle de uğursuz "Kara Duman"ın sırrıdır.

Kara Dumanın Sırrı

Kara Duman, adanın en belirgin ve korkulan unsurlarından biridir. Başlangıçta bir canavar olarak algılanan Dumanın, zamanla adanın koruyucu meleği Jacob'ın düşmanı olduğu ortaya çıkar. Duman, adanın dengesini bozmaya çalışır ve onu terk etmeye çalışanları cezalandırır.

4, 8, 15, 16, 23, 42 Sayıları

Bu sayılar, "Lost" dizisinde önemli bir rol oynar. Bunlar, adanın kutsal sırasını temsil eder ve genellikle Duman'la ve ada üzerindeki güç mücadelesiyle ilişkilendirilir.

Adanın Sırrı

Adanın kendisi, zamanın ve gerçekliğin sınırlarını aşan gizemli bir yerdir. Adada zaman farklı şekilde akar, geçmiş, şimdi ve gelecek iç içe geçer. Adanın kalbinde de gözlemcilerin geçmiş yaşamlarını gözlemleyebilecekleri bir pencere olan "Parlaklık" bulunur.

"Lost" dizisi, bu gizemleri ve diğerlerini ustaca kullanarak, varoluşun doğası, özgür irade ve kurtuluş gibi derin felsefi konuları araştırıyor. Dizinin mirası, yıllarca televizyon izleyicilerini etkilemeye devam edecek.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • 116 kişi okumuş 0 yorum süper..
  • konu yanlış yerde... belki alakası olmayan kişilerdir de ondan ben bi göz attım.. ama üşendim okumaya
  • quote:

Orjinalden alıntı: -Mctolga-

116 kişi okumuş 0 yorum süper..

116 kişinin tamamını okuduğuna emin misin
  • lost sürükleyici dizi ama takip etmek lazımm ben bir kaç bölüm izledm sonra bıraktım
  • Uzunmuş,sonra okurum.
  • quote:

Orjinalden alıntı: badblood1903

quote:

Orjinalden alıntı: -Mctolga-

116 kişi okumuş 0 yorum süper..

116 kişinin tamamını okuduğuna emin misin

doğru diyorsunda hiç değilse:''fazla uzun'' yada ''sonra okunur'' yada ''spoiler içeriyor berbat''..yada ''hayal kırıklığına uğradım'' vs diyerekten bişey yazılabilirdi bende anlardım..

• Bu kadar kasmaya ne gerek var , izleyin gitsin[simage]hhttp://img204.imageshack.us/img204/3489/75187330xj8.png[/simage]
  • Tv ve diziler bölümünde lost fan cluba yazarsan daha iyi olur bence
  • quote:

Orjinalden alıntı: DieselTRoniC

Bu kadar kasmaya ne gerek var , izleyin gitsin[simage]hhttp://img204.imageshack.us/img204/3489/75187330xj8.png[/simage]

Aha bu sefer tutmamış.
  • Benim dizideki dikkatimi çeken ve dergilerde gördüüm en önemli nokta sandalla açıldıklarındamı tam emin deilim bir sahnede denizin altından bir görüntüyle bakıyorsunuz ve önünüzden bir köpek balığı geçiyor işte o köpek balığında dharma amblemi var bence "black smoke" ve sonic savunma sisteminin yanında denizden yapılcak saldıralara karşı bir önlem olabilir bu köpek balıkları.Veya dharmanın deneyinden kaçmış , dharma yıkıldıktan sonra (boşaltıldıktan sonra) kaçmış ta olabilirler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Synaxx -- 7 Şubat 2009; 13:51:44 >
  • İmza da tutmadı , değiştire tıklayamıyorum , alıntı yapamıyorum . Profilden avatar ve imza değiştiremiyorum . very nice day
     // Lost Dizisi Sırları (uzun spoiler içerir)
  • quote:

Orjinalden alıntı: BaYDoGaN

quote:

Orjinalden alıntı: DieselTRoniC

Bu kadar kasmaya ne gerek var , izleyin gitsin[simage]hhttp://img204.imageshack.us/img204/3489/75187330xj8.png[/simage]

Aha bu sefer tutmamış.

bende bunu demek için girmiştim
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.