Ses kartım M-Audio 410 Firewire. Mikrofon Behringer C-1.
Ses kartımın Line in girişine workstation bağlı ve hiçbir dip ses olmadan mükemmel kayıt yapabiliyorum. Yalnız gerçek enstrüman ve vokal kaydı yapmak istediğimde ve mikrofonu Phantom Power eşliğinde açtığımda -28 db'ye kadar çıkabilen (en yüksek input gain'de) dip ses ile karşılaşıyorum.
Phantom Power kapalı iken de kayıttan sonra ekstra gain verdiğim seste aynı dip sesi alıyorum. 1 sene önceki, aynı mikrofon, aynı ses kartı, aynı kablolarla (schultz Kabol) yaptığım kayıtlarla kıyaslayınca, dip seste yarı oranında artış var. Line in girişleri sorunsuz.
Bu arada, mikrofon kablosunun dişi ve erkek girişlerine ellediğimde dip seste az da olsa bir azalma oluyor ama tamamen azaltmıyor. Donanımım altılı ara prize bağlı ama bu altılıdan sadece computer, monitor vs elektrik alıyor. Ses kartı ve mikrofon computerden besleniyor. Wireless alıcı kapalıyken aynı sorun devam ediyor, binanın etrafında baz istasyonu yok, stüdyoda çalışan ekstra cihaz yok.
Yardımlarınızı bekliyorum...
Firewire portundan elektriksel olarak yeterli guc elde edilemediginden kaynaklandigini dusundugum bu problemin, AC adaptör ile ortadan kalkacagi kanisindayim. Denemekte yarar var.
M-Audio klavuzunda, 6'lık firewire portu kullanıldığında ayrıyeten güç girişi yapılırsa ses kartının zarar görebileceği ve bunun bir kullanım hatası kabul edileceği yazıyor. Bu yüzden adaptörü kullanmaktan korkuyorum.
Ayrıca güçle ilgili bir problem olsa Line in kayıtların da problemli olması gerekmez miydi? Bunu cidden bir soru olarak soruyorum, cevabını bilerek ukalalık yaptığım bir soru değil.
Kilavuzun ücüncü sayfasinda okudugum kadariyla, atanabilir kaynaklara ve ayri ses kontrollerine sahip birbirinden bagimsiz iki kulaklik cikisi ile kullanimda esneklik saglanmis ve kartin 6'lik firewire portu ile kullanildiginda sadece port beslemeli olarak kullanilabilecegi, eger 4'luk firewire portu ile kullanilacaksa yeterli guc saglanmasi adina adaptor ile desteklenmesi gerektigi yaziyor. Ben kullanici hatasiyla ilgili bir bolum goremedim.
Line in kayitlarini sorunsuz gerceklestirmis olmanizin nedeni; firewire portunun, line in icin yeterli gucu verebiliyor olmasidir. Line in ile birlikte phantom power kullanmak istediginizde ise firewire yeterli guc saglayamadigi icin sorun yasiyorsunuz.
Sonuc olarak, yazidan 6'lik firewire portu ile adaptor kullanilmamasi gerektigi sonucu cikmiyor. Sahsi fikrim adaptor kullanarak cok daha verimli ve rahat calisabileceginiz yonunde.
Yardımların için çok teşekkür ederim Foxybull.
Stüdyo teçhizatını bir odadan diğerine taşımıştım 2 ay önce. Daha önceki odada topraklama varmış ama şimdikinde yetersizmiş. Sen dikkatimizi elektrik tesisatına çekmesen başka şeylerde arayacaktık sorunu. Neyse ki topraklı mutfak hattından stüdyonun bulunduğu odaya hat çekerek işi çözdük.
Yardımın için tekrar tekrar teşekkür ederim.
Arkadaşlar konuyu hortlatıyorum. Benimde M-Audio FireWire 410 ses kartım var. Ancak sebebini bilemediğim bir sorunla karşı karşıyayım. - Ses kartını aldığım arkadaş Texas Instrument chipsetli Firewire kartı almamı söyledi ancak mahalledeki Rap'ci kardeşlerim bununla ilgili sorun yaşamayacağım için sıradan bir Firewire kartı satın almamı söylediler. Fiyata oranla tabi ki sıradan olanı tercih ettim. - Ses kartının ses çıkışlarında hiçbir sorun yok. Ancak Vokal girişlerde, kayıt anında sebebini çözemediğimiz patlaklar oluşuyor. Mikrofonum AKG 120. Ses kartını satın aldığım arkadaşta sorunsuz çalışan ses kartı (yada sorun her neyse) benim bilgisayara bağladığımda sıkıntı çıkarıyor. - Kayıt sırasında sessizlik te yada minik mırıldanma seslerinde hiçbir sorun yokken, herhangi bir kelime, hece içerisinde çızırtı mı desem patlak mı desem anlamadığım şeyler oluşuyor. - Sorunun mikrofonda yada kabloda olduğunu düşündüm, arkadaşımın MXL V67I model mikrofonunu ve orjinal kablosunu getirip denedik onda da aynı sorunu yaşattı. AKG den önce Çin malı bir mikrofonum vardı onda da aynı sorun olduğu için AKG satın aldım. - Sorunun nerede olduğunu anlamadan yeni bir texas ınstruments chipsetli Firewire kartı almak istemiyorum. sorun hala devam ederse bu sefer yapacak birşey kalmıyor. Hoparlör Jaklarından tutun parazit cızırtı yapabilecek şeyleri gözden geçirdim bulamıyorum. Kayıt sırasında kendi sesimi dinlerkende aynı, hoparlör takılı kayıt alırkende aynı. Hiçbirşey anlamadım.