Şimdi Ara

Maddenin özü ve yerçekimi hakkında...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
7
Cevap
0
Favori
535
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • olay şudur; bu sabah trt belgeselde dünyanın çekirdeği ve ürettiği manyetik alandan bahsedilen bir program vardı. yerin çekim kuvveti de bu yüksek basınçlı,sıcak ve katı haldeki maddeden (çekirdek) geliyormuş,ayrıca çekirdekte milyarlarca KW'lık elektrik boşalmaları (güneşteki patlamalar gibi bir şey) oluyormuş. şimdi benim bildiğim fiziğe göre manyetik alandan sadece manyetik şeyler etkilenir. yani mıknatısa bir demiri tutarsanız yapışır ama kağıt yapışmaz. o halde neden biz bu kuvvete karşı koyamıyoruz,bizde mi manyetiğiz. ya da kuruyan yaprak neden yere düşüyor da mıknatısa yapışmıyor. bütün bunların sonucunda doğru ya da yanlış bir sonuca vardım.daha doğrusu duyduğum bir şeyin doğru olabileceği ihtimalini gördüm. "bütün maddeler enerjidir". eğer bu doğruysa o zaman dünyadaki her şeyin bu manyetik alandan etkilenmesi normaldir. böyle düşüne düşüne bir süre sonra "düşünmeyi" düşündüm arkadaşlar eğer insan enerjiyse -ki beynimizde elektrik sinyalleri var, o zaman insanların durmadan düşünmesinin sebebi de budur.yani enerjiyi durduramazsınız.beynimizdeki enerji sürekli hareket ediyor ve bir şekilde devamlı düşünüyoruz.belki uykumuz da bile bu enerji durmadığı için rüya görüyoruz.
    arkadaşlar benim fizikle ilgim yoktur,lisede ne gördüysem o.sosyal bilgiler öğretmenliği adayıyım henüz mezun olmadım fizik hakkında atladığım ya da bilmediğim bilmediğim için görmezden geldiğim bir şeyler mutlaka vardır,bu konunun cahiliyim. sadece düşündüklerimi paylaştım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SilasGrives -- 16 Ağustos 2015; 14:37:24 >

• Dunyanin manyetik alanina sebep olan merkezdeki metalin surekli hareket halinde olmasi. Gecmiste bu harekete bagli olarak manyetik alanda sapmalar meydana gelmistir. Bu durum geomagnetic reversal olarak geciyor.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Geomagnetic_reversal

Sebebi hakkinda kesin bir bilgimiz olmasa da bazi teoriler var. Deprem gibi onceden tahmin edilemeyen ve random olusan durumlar dunyanin merkezindeki hareketi degistirebilir bu da kutuplari degistirebilir. Ya da dunya disi etkenlere gore sekilleniyor olabilir.
    Aslinda bu manyetik alan, senin tahmin ettigin uzere sadece metaller uzerinde etki eder. Bazi gocmen hayvanlar da dunyanin manyetik alanini hissedebiliyorlar. Yon bulmak amacli.

Dunyanin yer cekimi ile, manyetik alaninin bir ilgisi yok. Bizi ceken manyetik enerji degil. Kutlesi ve uzay-zaman bukulmesi ile ilgisi var. Ancak en temel duzeyde, neden kutleye sahip bir maddenin digerlerini cektigini bilmiyoruz. Sadece bunun nasil oldugunu ve hangi kurallara uyarak gerceklestigini biliyoruz.

• Mephalay M kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler cevabınız için.peki yerçekiminin kaynağı nedir. Hangi kuvvet nesneleri bizi çekiyor/tutuyor. Çekirdeğin başka bir kuvveti mi yoksa,atmosferin bizi uzaydan yalıtmasıyla mı bir şeyler oluyor (bu örnek uç tabi,sadece çeşitlendirmek için yazdım )

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: kuduzköpek

Teşekkürler cevabınız için.peki yerçekiminin kaynağı nedir. Hangi kuvvet nesneleri bizi çekiyor/tutuyor. Çekirdeğin başka bir kuvveti mi yoksa,atmosferin bizi uzaydan yalıtmasıyla mı bir şeyler oluyor (bu örnek uç tabi,sadece çeşitlendirmek için yazdım )

Bu sorunun kesin cevabini bilim henuz bilmiyor. CERN de yapilan deney aslinda biraz da bununla ilgili. Kutlesi olan maddelerin, uzay-zamani bukerek yer cekimine sebebiyet verdigini bukuyoruz. Ancak burada bilmedigimiz 2 sey var:
    1- Uzay-zamani kutle nasil bukuyor ? Maddenin fiziksel bir cok ozelligi var. Yogunluk, iletkenlik vs gibi. Neden bunca ozellik dururken kutle nin boyle bir etkisi var ?
    2- Kutle, nasil kazaniliyor ? Neden bazi maddelerin kutlesi digerlerinden farkli oluyor ? Maddelere "kutle" ozelligi kazandiran bir parcacik var midir ?

Iste CERN de bulunmaya calisilan da 2. sorunun cevabi. Oyle bir parcacik var midir ki, yarattigi alanda ( manyetik alan gibi ) diger parcaciklarin kutleleri uzerinde etki saglasin. Ya da direkt maddenin kendisinin kutlesi uzerinde hukmu olsun. Bunu da, parcaciklari cok yuksek hizlarda carpistirip ayristirarak kazandiklari ozellikleri irdeleyerek bulmaya calisiyorlar.

Bu durumu cok cok basitce aciklamak icin soyle bir sey dusun, orgenimi mazur gor, diyelim ki hepimiz arabayiz : ) Hepimiz arabayiz ve surekli hareket halindeyiz. Surekli yokus asagi gidiyoruz. Iste bu uzerinde gittigimiz yol, aslinda uzay-zaman. Dunyanin merkezinin yarattigi bukulme, bizim dunyaya dogru egimli bir sekilde surekli gitmemizi yani "dusmemizi" sagliyor. Yeterince hizli gidersek dunyaya carpmadan sadece etrafinda donuyoruz ( yorungeye oturmak ). Aslinda Ay da, surekli dunyaya "dusuyor". Dunya da Gunes'e dogru dusuyor. Gunes'de, samanyolu galaksisinin merkezindeki kara delige dogru dusuyor ( samanyolundaki her sey gibi ), samanyolu da baska bir kara delige dogru "dusuyor". Uzay-zamandaki bu bukulme, kutle ile oluyor ve her sey goreceli olarak hareket halinde. Iste, bu bukulme ile kutle arasindaki iliskiyi henuz bilmiyoruz. Sadece Newton ve Einstein in kuramlari sayesinde hesaplayabiliyor, Mars'a ya da kuyruklu yildiza robot gonderebiliyoruz.

Uzaya evreni anlamak için çıkıldığını sanıyordum meğer dünyayı da pek bilmiyoruşuz. Şükür ki bilim insanlari bizim gibi "çok da şey yapmamak lazım" demiyor :) örneğiniz için teşekkür ederim asıl siz kusura bakmayın,bana mantıklı geleni yazmaya çalıştım

• quote:

Orijinalden alıntı: kuduzköpek

Uzaya evreni anlamak için çıkıldığını sanıyordum meğer dünyayı da pek bilmiyoruşuz. Şükür ki bilim insanlari bizim gibi "çok da şey yapmamak lazım" demiyor :) örneğiniz için teşekkür ederim asıl siz kusura bakmayın,bana mantıklı geleni yazmaya çalıştım

Kusur yok, kendine mantikli gelen seyi soylemekten daha guzeli yok. Kiz arkadasina neyin var diye sordugunda "yok bisey" derse, tam da bu sebepten uyuz olmuyor muyuz zaten : ) Neyse kafandaki, soylemelisin. Konuyu nerelere getirdim bak.
    tekrar teşekkürler ilgilendiğinz için

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.