Şimdi Ara

Bir ökaryot olarak tüm hayatımızın prokaryota bağımlı olması ironik değil mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
277
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Allah, yaratıcı, tanrı bizi kusursuz yaratmadı mı? Kusurlu yarattıysa, neden?

Mitokondriyi hepiniz biliyorsunuzdur. İlkokul bilgisiyle hücrenin enerji üreten organeli. Bu organeli bir tek hücreliden(prokaryot) aldığımızı da biliyorsunuzdur. Mitokondri, Evrimsel süreçte Allah’ın bize verdiği organel olan Peroksizomun yerini almıştır. Sebebi ise mitokondrinin daha verimli olması.

Demek istediğim şu ki neden bizi mitokondri gibi verimli bir organelle yaratmadı da verimsiz olan peroksizomla yarattı? Ve bu şekilde bir tek hücreli basit bir canlıya bağlı olduk. Eğer evrimsel süreçte bu gerçekleşmeseydi şu an insan diye bir şey olmazdı.

Kusursuz (!) bir canlıysak neden tek hücreli basit bir canlıya bağımlıyız? Kusurluysak neden bize yetmeyecek, yaşayamayacağımız bir organelle yaratıldık?

İnsan hayatının zamanında bir bakteriden aldığımız organel sayesinde devam etmesi bana çok ironik geliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Roxio -- 26 Aralık 2018; 1:40:41 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 1. Tanrının yaratma işini kusursuz yapması.
    2. Yaratılanın kusursuz olması.

Bu ikisi karıştırıldığı için, yaratılanların kusurlu olması gerçeğinden yola çıkarak tanrının yaratışının kusurlu olduğu iddia ediliyor. Bu bir mantık hatasıdır.

Yaratılanın kusurlu olması kasti bir şeyse, yaratma işinde kusur yoktur. Örneğin ben kepçe kulaklı bir barbie bebek yapma amacı güttüysem ve kepçe kulaklı bir barbie bebek yapabildiysem, yaratışımda kusur yoktur. Allah bizi bazı kusurlarla yaratmayı amaçladıysa bu, yaratışında kusur olduğu anlamına gelmez.

Neden kusurlu varlıklar yaratmayı tercih ettiği ise ayrı bir konudur.

Kuran'a göre bakılacak olursa bunun nedeni bizi bunlarla imtihan etmesidir. Bir de, acizliğimizin farkında olmamız olabilir.
  • ""Allah in evrimsel surecte bize verdigi""

Caner Taslamanla akrabalik mi var.

Yoksa kitaplarina hayranlik mi..

Okaryot prokaryot vb denklemlerle ne yaratici inkar nede kanitlayabilirsiniz.

Kanit ocin de inkar icinde cok daha guclu arguman damgali durumlar mevcut.

Misal kadin erkek oranlarinin yakin olmasi yaratici icin guclu bi delildir.(kime gore neyegore)

Fakat insan primatvucutlarindaki tuy kok sayilarinin diger canlilara oranla daha yakin olmasi ve primat+insan kasik bitlerinin genetik yapilarinin diger hayvanlardaki bitlere oranla benzer olmasi ose evrime basli basina kanittir.(neye gore kime gore)

;)

• quote:

Orijinalden alıntı: sething

""Allah in evrimsel surecte bize verdigi""

Caner Taslamanla akrabalik mi var.

Yoksa kitaplarina hayranlik mi..

Okaryot prokaryot vb denklemlerle ne yaratici inkar nede kanitlayabilirsiniz.

Kanit ocin de inkar icinde cok daha guclu arguman damgali durumlar mevcut.

Misal kadin erkek oranlarinin yakin olmasi yaratici icin guclu bi delildir.(kime gore neyegore)

Fakat insan primatvucutlarindaki tuy kok sayilarinin diger canlilara oranla daha yakin olmasi ve primat+insan kasik bitlerinin genetik yapilarinin diger hayvanlardaki bitlere oranla benzer olmasi ose evrime basli basina kanittir.(neye gore kime gore)

;)
    Hiç okumadım. Şu ana kadar dinle ilgili herhangi bir kitapta okumadım. Sadece üniversite yıllarımdan kafamı kurcalayan bir soru.

Ne dediğinizi pek anlayamadım fakat benim bahsettiğim yani evrimsel süreçte mitokondriyi bir prokaryottan aldığımız gerçeğine “neye göre kime göre” diyemezsiniz. Çünkü bu bir gerçek. Buradaki asıl soru bizi neden kusurlu yarattığı. Neden bizim hayatımızı 1 tek hücreli basit bir canlıya bağladığı. Üstteki arkadaşın yorumu bu konu çerçevesinde mantıklı olmuş fakat bu Allahın bizi kusurlu yaratmak istemesiyle ilgiliyse bunun sebebi nedir? İmtihan demişsiniz fakat tüm insanlıktan bahsediyoruz 3-5 kişiden değil.

• Neye gore kime goreyi

Hucre etrafindaki demir parmakliklar icin yazmadim.

Hicredeki prokaryotla mitokondriyle tanriya varilamaz.

Daha saglam kopruler lazim.

• Acizligimizin farkinda olmamiz iste. Ornegin insanoglu olarak hastaliklara care buluyoruz ama yeni hastaliklar turuyor. Her ne kadar bir gun olumsuzlugu bulacagimiz inancina sahip olunsa da buna yaklastigimizi sanmiyorum. Tanriya ihtiyacimiz olmadigina inaniyor bazilari. Bunun boyle olmadiginin farkinda olmamiz icin kusurlu yaratilmis olabiliriz.

• quote:

Orijinalden alıntı: mumuş

Acizligimizin farkinda olmamiz iste. Ornegin insanoglu olarak hastaliklara care buluyoruz ama yeni hastaliklar turuyor. Her ne kadar bir gun olumsuzlugu bulacagimiz inancina sahip olunsa da buna yaklastigimizi sanmiyorum. Tanriya ihtiyacimiz olmadigina inaniyor bazilari. Bunun boyle olmadiginin farkinda olmamiz icin kusurlu yaratilmis olabiliriz.
    Yeni hastaliklarin turemesi ruh iddiasina da yaratilis iddiasjna celme evrime ise kanittir.

Bilinmeyen dedigijiz hastaliklarin ki hepsini ifade icin kanser kelimesini kullaniyoruz.

Vucuda alinan bir maddeye karsin hucrelerin maddeyi analiz edemesi ve bagisiklik sisteminjn bunun karsisknda aciz kalipavi ekran vermesidir.

Demek ki hucresel yapilarkkiz dogal veya yapay maddelerden faydali veya zararli olarak etkilenmekte.

Yine hucre bolunmesi sorasinda hatalardan olagan disi etkiler ortaya cikabiliyorsa hele de kusursuz yaratocinin kusursuza yakjn yaratiklari iddiasi bostur.

5 bacakli kuzu 6 parmakli insan 2 kafali dana doguyorsa

Derihucreleri bolunme sirasinda hata yapup benlere donusebiliyorsa bu bolunme hatasi evrime mi yaratociyami aottir..

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Roxio kullanıcısına yanıt
    Telden iklim 3ldivenleriyle yazjnca sekildeki gibi hatalar cikabiliyot.

Kusura bakma..

• quote:

Orijinalden alıntı: sething

Yeni hastaliklarin turemesi ruh iddiasina da yaratilis iddiasjna celme evrime ise kanittir.

Bilinmeyen dedigijiz hastaliklarin ki hepsini ifade icin kanser kelimesini kullaniyoruz.

Vucuda alinan bir maddeye karsin hucrelerin maddeyi analiz edemesi ve bagisiklik sisteminjn bunun karsisknda aciz kalipavi ekran vermesidir.

Demek ki hucresel yapilarkkiz dogal veya yapay maddelerden faydali veya zararli olarak etkilenmekte.

Yine hucre bolunmesi sorasinda hatalardan olagan disi etkiler ortaya cikabiliyorsa hele de kusursuz yaratocinin kusursuza yakjn yaratiklari iddiasi bostur.

5 bacakli kuzu 6 parmakli insan 2 kafali dana doguyorsa

Derihucreleri bolunme sirasinda hata yapup benlere donusebiliyorsa bu bolunme hatasi evrime mi yaratociyami aottir..

Alıntıları Göster
    Selahattin, açıkçası çok fazla saçmaladığını düşünüyorum. Yukarıda yaratışın kusurlu olması ve yaratılanın kusurlu olmasını bir tutmanın mantık hatası olduğunu ifade etmiştim. Aynı şeyi yapıyorsun ve beni uğraştırıyorsun. Yazdıklarıma cevap atıp kendini yorma istersen. Yine de yazmak istersen ben cevap yazmayacağım, haberin olsun.

• mumuş kullanıcısına yanıt
    mantık göreceli bir kavram olduğundan mantıkla ne tanrıya varabilir neden tanrıyı inkar edebilirsin.

o halde mesele nedir

var diyen kanıtlamak yok diyen var diyene sırayı vermekle meşgul olmalıdır.

verecek cevabın olmadığı için mi..

konuyu kişiselleştirerek hakaret varı söylemle tahrik yoluna gitmek yerine bilmiyorsan yazma biliyor sansınlar..
  • Teistler kötü tasarımın olması gerektiği şeklinde cevap veriyorlar bunlara. Tanrı insana belirli bir ömür verdiği için kötü tasarım olmak zorundadır. Çünkü, tanrı canlıların sonsuz bir yaşama sahip olmasını istememektedir. Bu argüman başarılı gözükmekte fakat; ömrümüzü kısaltmaya yaramayan bazı kusurlarımızın olduğu unutulmuş gibi. Çöp dna ya da körelmiş organlar gibi. Bunlar ne amaçla yaratılmıştır? Evrimin amaçlı mı amaçsız olduğunu mu açıklar? Evrimin amaçlı olduğunu savunanlar bu kusurları tanrı'nın kasıtlı olarak bıraktığını, bizim onun arkasındaki yaratılış sürecini anlamamız için ipucu bıraktığını söylemektedirler. Bu cevap biraz keyfi gibi. Çünkü, natüralizm kadar rasyonel bir açıklama yapamıyor gibi duruyor. Bu tür gereksiz şeyler bir dereceye kadar var olabilir bunda problem yok fakat; teizm açısından genomun ezici çoğunluğunun işlevsiz yaratılması absürt duruyor. Natüralizme göre evrim kör ve rastlantısal süreçlerde gerçekleştiği için natüralizm bu tarz iddialara daha rasyonel cevap veriyor gibi.

• Ona bakarsan bir ökaryot olarak 3 atomlu h2o denen bir moleküle de bağımlısın, o zaman kusurlusun bilmem ne.

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-F54F98451

Teistler kötü tasarımın olması gerektiği şeklinde cevap veriyorlar bunlara. Tanrı insana belirli bir ömür verdiği için kötü tasarım olmak zorundadır. Çünkü, tanrı canlıların sonsuz bir yaşama sahip olmasını istememektedir. Bu argüman başarılı gözükmekte fakat; ömrümüzü kısaltmaya yaramayan bazı kusurlarımızın olduğu unutulmuş gibi. Çöp dna ya da körelmiş organlar gibi. Bunlar ne amaçla yaratılmıştır? Evrimin amaçlı mı amaçsız olduğunu mu açıklar? Evrimin amaçlı olduğunu savunanlar bu kusurları tanrı'nın kasıtlı olarak bıraktığını, bizim onun arkasındaki yaratılış sürecini anlamamız için ipucu bıraktığını söylemektedirler. Bu cevap biraz keyfi gibi. Çünkü, natüralizm kadar rasyonel bir açıklama yapamıyor gibi duruyor. Bu tür gereksiz şeyler bir dereceye kadar var olabilir bunda problem yok fakat; teizm açısından genomun ezici çoğunluğunun işlevsiz yaratılması absürt duruyor. Natüralizme göre evrim kör ve rastlantısal süreçlerde gerçekleştiği için natüralizm bu tarz iddialara daha rasyonel cevap veriyor gibi.
    Boşlukların Ateizm'i xd

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-F54F98451

Teistler kötü tasarımın olması gerektiği şeklinde cevap veriyorlar bunlara. Tanrı insana belirli bir ömür verdiği için kötü tasarım olmak zorundadır. Çünkü, tanrı canlıların sonsuz bir yaşama sahip olmasını istememektedir. Bu argüman başarılı gözükmekte fakat; ömrümüzü kısaltmaya yaramayan bazı kusurlarımızın olduğu unutulmuş gibi. Çöp dna ya da körelmiş organlar gibi. Bunlar ne amaçla yaratılmıştır? Evrimin amaçlı mı amaçsız olduğunu mu açıklar? Evrimin amaçlı olduğunu savunanlar bu kusurları tanrı'nın kasıtlı olarak bıraktığını, bizim onun arkasındaki yaratılış sürecini anlamamız için ipucu bıraktığını söylemektedirler. Bu cevap biraz keyfi gibi. Çünkü, natüralizm kadar rasyonel bir açıklama yapamıyor gibi duruyor. Bu tür gereksiz şeyler bir dereceye kadar var olabilir bunda problem yok fakat; teizm açısından genomun ezici çoğunluğunun işlevsiz yaratılması absürt duruyor. Natüralizme göre evrim kör ve rastlantısal süreçlerde gerçekleştiği için natüralizm bu tarz iddialara daha rasyonel cevap veriyor gibi.
    Genomun ezici çoğunluğu işlevsiz falan değil ki. Eskiden herhangi bir protein kodlamayan bölümlerin işlevsiz olduğu düşünüldüğü için 'junk DNA' deniliyordu. Ama şuan o bölümlerin protein kontrol mekanizmasında rol oynadığı biliniyor. Biraz karışık gelebilir ama 'lac operon' yazarak bir örneğini görebilirsin.

• Ben önceden işlevsiz olduğuna dair bazı yazılar okumuştum yeni gelişme yaşanıp aksi savunuluyorsa bilmiyorum öyleyse teizm için sorun yaratmaz.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.